Ημεριδα για το Θηλασμο στην Ορεστιαδα

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού από τις 1-7 Νοεμβρίου ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Εφετείου Κομοτηνής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε συνεργασία με το Μαιευτικό- Γυναικολογικό Ιατρείο του Κέντρου Υγείας Ορεστιάδος διοργανώνει την 1η Ημερίδα Μητρικού Θηλασμού στο Αμφιθέατρο του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης στην Ορεστιάδα στις 1 Νοέμβρη.

Στόχος η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των υγειονομικών λειτουργών, φορέων που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία αλλά και του πληθυσμού της περιοχής για την ανάγκη επιστροφής στον παραδοσιακό τρόπο σίτισης των νεογνών αλλά και η μεταφορά του μηνύματος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της UNICEF που για το 2008 είναι «η στήριξη της μητρότητας από όλους τους κύκλους του κοινωνικού ιστού». Επίσης στόχος των διοργανωτών η ημερίδα να διοργανώνεται κάθε χρόνο το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε διαφορετική πόλη της Περιφέρειας σε συνεργασία με τις κατά τόπους υγειονομικές μονάδες ή και άλλους φορείς που υποστηρίζουν το μητρικό θηλασμό.

πραγματοποίηση μιας τέτοιου είδους ημερίδας, όπως μεταφέρει η Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών Εφετείου Κομοτηνής κ. Παγώνα Καράκη, ήταν κάτι που απασχολούσε το Σύλλογο τα δύο τελευταία χρόνια. «Πρέπει σαν περιφερειακός σύλλογος να αρχίσουμε να αυτοδιαχειριζόμαστε την ενημέρωση του γυναικείου πληθυσμού και έτσι αποφασίσαμε, όπως και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αυτήν την εβδομάδα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, να πραγματοποιείται μια ημερίδα, την οποία θα μπορούν να παρακολουθήσουν όχι μόνο λειτουργοί υγείας αλλά και κοινό, δηλαδή γυναίκες, γονείς ή όποιος άλλος ενδιαφέρεται να μάθει για αυτό το θέμα. Ξεκινάμε από την Ορεστιάδα μια πόλη αρκετά απομακρυσμένη, η οποία όμως απ’ ό,τι φαίνεται και από ό,τι έχουμε πληροφορηθεί από τους συναδέλφους οι οποίοι δουλεύουν πολύ στο θέμα του μητρικού θηλασμού στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας, έχει μεγάλη ανάγκη πληροφόρησης από την πλευρά γυναικών. Έτσι λοιπόν βρίσκοντας αυτό το εύφορο πεδίο αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τις ημερίδες μας οι οποίες θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο και σε άλλη πόλη».

Στην ημερίδα θα συμμετέχουν αξιόλογοι επιστήμονες από την Αθήνα αλλά και από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης οι οποίοι και θα αναπτύξουν στις εισηγήσεις τους την ωφελιμότητα που έχει το μητρικό γάλα αλλά και ο θηλασμός στην υγεία και άμυνα του οργανισμού του βρέφους και της μητέρας, στην οικογένεια, στην οικονομία της χώρας, στο περιβάλλον. «Οι ομιλητές είναι πολλοί για μια ημερίδα. Υπήρχε όμως πολύ ενδιαφέρον και θέλαμε να καλύψουμε πολύπλευρα το μητρικό θηλασμό. Είναι αξιόλογοι επιστήμονες οι οποίοι μας κάνουν την τιμή να έρχονται από Αθήνα όπως ο κ. Λιόσης, παιδίατρος- νεογνολόγος, Διευθυντής Νεογνολογικού Τμήματος ΠΓΝ «Ελενα Βενιζέλου», το οποίο φημίζεται και για την Τράπεζα μητρικού γάλακτος αλλά και την δουλειά που προσφέρει επί του συγκεκριμένου θέματος. Ο κ. Λιώσης είναι και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Θηλασμού του Υπουργείου Υγείας».

Επίσης παρούσα θα είναι η Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών Αθηνών και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Θηλασμού και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Θηλασμού η κ. Μάλφα, αλλά και πολλοί αξιόλογοι ομιλητές από την περιοχή, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, μαίες, σύμβουλοι θηλασμού, ο διευθυντής της Μαιευτικής –Γυναικολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, γυναικολόγος κ. Σιβάς, «ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε το θέμα και από άποψη επιστημονική, συναισθηματική, κοινωνική αλλά και νομική», δηλώνει η κ. Καράκη

Η κ. Καράκη
ευχαριστεί τον πρύτανη κ. Σιμόπουλο για την αίθουσα που παραχωρεί ώστε να γίνει η εκδήλωση αυτή, τις μαίες του Κέντρου Υγείας Ορεστιάδος που βοήθησαν στη διοργάνωση, τους εισηγητές που προθυμοποιήθηκαν να ενημερώσουν, αλλά και όλους όσους βοήθησαν στην εκτύπωση φυλλαδίων, τα οποία θα μοιρασθούν στις γυναίκες που θα παρακολουθήσουν την ημερίδα.

Όπως τονίζει η κ. Καράκη ο Σύλλογος διοργανώνει την εκδήλωση με δικά του χρήματα καλύπτοντας τα έξοδα από το ταμείο του συλλόγου. «Δεν θα υπάρχουν εταιρικά συμφέροντα, και θέλω να πω με αυτό ότι δεν θα υπάρχουν έντυπα εταιριών που θα διαφημίζουν τα προϊόντα τους γιατί θέλουμε πραγματικά να επισημάνουμε ότι στόχος του συλλόγου μας είναι τα έσοδα που έχουμε από τα μέλη μας να τα χρησιμοποιούμε για την επιστημονική ενημέρωση και όχι για να προωθούμε συμφέροντα εταιρειών».

Να σημειωθεί ότι στο τέλος της ημερίδας θα προβληθεί η ταινία «Breast is best».

Σύλλογοι Μητρικού Θηλασμού

Με πρωτοβουλία των μαιών στην Ορεστιάδα έχει συσταθεί Σύλλογος Μητρικού Θηλασμού. «Ο μητρικός θηλασμός για να υποστηριχθεί, όπως γίνεται στις άλλες χώρες της Ευρώπης, απαιτεί τη στήριξη και των ίδιων των γυναικών, οι οποίες έχουν θηλάσει και έχουν δημιουργήσει κατά τόπους συλλόγους, υποστηρίζοντας άλλες μητέρες. Κάτι ανάλογο έχει ξεκινήσει η Ορεστιάδα έτσι ώστε να βοηθούν και να στηρίζουν γυναίκες που θέλουν να θηλάσουν συνδράμοντας στο έργο των μαιών».

Νοσοκομεία φιλικά στα βρέφη

Εδώ και τρία χρόνια περίπου ο Σύλλογος Μαιών της Περιφέρειας μας έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για την δημιουργία Νοσοκομείων φιλικών στα βρέφη. «Με την ευκαιρία να ευχαριστήσουμε την εφημερίδα σας η οποία δείχνει μεγάλη ευαισθησία στο θέμα αυτό αλλά και την εκδότρια διευθύντρια κ. Τζένη Κατσαρή- Βαφειάδου. Ο στόχος μας είναι πραγματικά οι γυναίκες πριν αποφασίσουν αν θα θηλάσουν ή όχι να ενημερωθούν, να ξέρουν τα πλεονεκτήματα που έχει ο μητρικός θηλασμός για τις ίδιες και το παιδί τους. Έχουμε αποτελέσματα με τη δημιουργία αιθουσών θηλασμού στα νοσοκομεία μέσα από την Υγιεινομική Περιφέρεια που είχε έδρα την Κομοτηνή. Κάποια νοσοκομεία έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται. Θα έλεγα ότι βαδίζουμε πια στο να πιστοποιήσουμε ένα νοσοκομείο φιλικό προς τα βρέφη και αυτός είναι και ο απώτερος στόχος μας. Όπως είπαμε δεν υπάρχουν φιλικά προς τα βρέφη νοσοκομεία. Όποιο νοσοκομείο αρχίσει να προωθηθεί αποκλειστικά το μητρικό θηλασμό στο μαιευτήριό του θα μπορέσει να έχει και τις προϋποθέσεις πιστοποίησης. Βλέπουμε στην Ελλάδα όλες οι υπηρεσίες να πιστοποιούνται. Νομίζω ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να πιστοποιηθεί και αυτή η υπηρεσία της μαίας προς τη γυναίκα έτσι ώστε να ωφεληθούν όλοι. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι σήμερα τα οφέλη του μητρικού γάλακτος. Για να γίνει όμως ένα νοσοκομείο φιλικό προς τα βρέφη έχει πολύ δουλειά. Εμείς είμαστε στην περίοδο της ευαισθητοποίησης και όταν λέμε ευαισθητοποίησης δεν εννοούμε ότι πρέπει να ευαισθητοποιηθούν μόνο οι μαίες ή το νοσηλευτικό προσωπικό ή οι γιατροί αλλά και οι διοικήσεις των νοσοκομείων. Για να προκύψει κάποιο ανάλογο θα πρέπει τα πρωτόκολλα των μαιευτικών κλινικών σε κάθε κλινική να έχουν ως βασική αρχή τους τον αποκλειστικό θηλασμό στην κλινική», τονίζει η κ. Καράκη.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.