Ημεριδα για τα οφελη της αμυγδαλοκαλλιεργειας στη Θρακη

Λάζαρος Κουρουκεχαγιάς, γεωπόνος «Η καλλιέργεια του αμυγδάλου μπορεί να δώσει πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις και εισόδημα στον παραγωγό»

Με στόχο να αναδείξει τα πολλαπλά οφέλη της καλλιέργειας αμυγδαλιών αλλά και την καταλληλότητα του θρακικού εδάφους διοργανώνεται σήμερα στην Κομοτηνή ημερίδα με θέμα «Αμυγδαλοκαλλιέργεια στην Θράκη. Αξίζει η επένδυση;» που θα λάβει χώρα στο ΡΕΞ στις 18:00 το απόγευμα.
 
Ο εισηγητής της ημερίδας γεωπόνος κ. Λάζαρος Κουρουκεχαγιάς και οι ομιλητές, επίσης γεωπόνοι κ.κ. Ευάγγελος Μίλης και Ευάγγελος Μάινος, θα προσπαθήσουν να καταδείξουν την ανάγκη στροφής των παραγωγών σε νέες καλλιέργειες, όπως αυτή της αμυγδαλιάς, γεγονός που έχει γίνει αντιληπτό από παραγωγούς στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου η καλλιέργεια αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, ειδικά στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.
 
Όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ. Κουρουκεχαγιάς η Θράκη ακόμα εμφανίζει αντιστάσεις ως προς την αμυγδαλοκαλλιέργεια, λόγω των πρώιμων παγωνιών, που  δεν βοήθησαν στην ευόδωση της παραγωγής, για να τονίσει ωστόσο πως κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστούν και νέες ποικιλίες αμυγδαλιάς, αυτογόνιμες, οι οποίες ανθίζουν πολύ όψιμα και επομένως αποφεύγεται το προαναφερθέν φαινόμενο, δίνοντας μάλιστα μέγιστες παραγωγές. 

Μεγάλη η ζήτηση 

Το αμύγδαλο, όπως εξήγησε, ο ίδιος «προχωράει», γεγονός που αποδεικνύεται και από το ευρύ φάσμα προϊόντων που βρίσκονται πλέον στα ράφια των μάρκετ, τόσο σε ό,τι αφορά το αμύγδαλο αυτό καθ’ αυτό που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην ζαχαροπλαστική, όσο και σε υποπροϊόντα αυτού, όπως το έλαιο που αποτελεί βασικό συστατικό της βιομηχανίας των καλλυντικών, αλλά και το γάλα, που προωθείται ως εναλλακτική επιλογή απέναντι στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδίως σε περιπτώσεις δίαιτας, αθλητών αλλά και ανθρώπων με δυσανεξία στη λακτόζη. 
 
Ο κ. Κουρουκεχαγιάς εξήγησε πως η καλλιέργεια δεν αφορά μόνο τη Θράκη, καθώς μεγάλες εκτάσεις έχουν αρχίσει να καλλιεργούνται και στις γειτονικές Βουλγαρία και Ρουμανία, παρά το γεγονός ότι αποτελούν ψυχρότερα κλίματα, για να τονίσει ωστόσο πως από την Θράκη υπολείπεται η τεχνογνωσία.
 
«Αυτό ουσιαστικά το κενό ερχόμαστε να καλύψουμε με την ημερίδα αυτή, κατά την οποία ευελπιστούμε να δώσουμε μία πρώτη εικόνα για το πώς μπορεί να καλλιεργηθεί αυτό το δέντρο, το οποίο “ανέχεται” πολλά είδη χώματος, είναι ανθεκτικό στην υγρασία και παίρνει τις μέγιστες αποδόσεις» εξήγησε ο ίδιος χαρακτηριστικά. 

Μεγαλύτερες αποδόσεις και εισόδημα για τον παραγωγό   

Κληθείς να απαντήσει και στο ερώτημα που τίθεται στον τίτλο της ημερίδας ο κ. Κουρουκεχαγιάς επέμεινε πως η καλλιέργεια αμυγδαλιών αξίζει, σημειώνοντας πως «το αμύγδαλο όπως και οποιοδήποτε άλλο δεντροκομικό είδος, μπορεί να δώσει πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις και εισόδημα στον παραγωγό. Πρόκειται για μία σοβαρή επένδυση ειδικά για τις εκτάσεις άνω των 10-15 στρεμμάτων όπου ο παραγωγός μπορεί να δει πως το εισόδημα που προσφέρει είναι πολύ καλύτερο από οποιαδήποτε άλλη καλλιέργεια σε αυτά τα στρέμματα όσον αφορά την μεγάλη καλλιέργεια».
 
Κλείνοντας ο ίδιος υπογράμμισε πως υπάρχουν αρκετές μονάδες επεξεργασίας του αμυγδάλου, αλλά και μεγάλη ζήτηση για να σημειώσει τέλος πως πρόκειται και για ένα μη ευπαθές προϊόν, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να αποθηκευτεί ακόμα και για έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς να πάθει απολύτως τίποτα.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.