Ημερα παραμυθιου απο το εργαστηρι Μελετης “Αλφα Βητα Συν” και την Μ.Κ.Ο. “Οναρ”

Άλλη μια σημαντική πρωτοβουλία από το εργαστήρι Μελέτης “Αλφα Βήτα Συν” και την Μ.Κ.Ο. “Όναρ” στο στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης βρήκε απήχηση στον κόσμο και κυρίως στα μικρά παιδιά, στα οποία ήταν αφιερωμένες οι εκδηλώσεις της Κυριακής 28 Νοεμβρίου. Ο γνωστός αφηγητής παραμυθιών και πρόεδρος της οργάνωσης «Όναρ- θεραπεία μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί», κ. Δημήτρης Αβούρης, που ήταν προσκεκλημένος των διοργανωτών, κατάφερε να ταξιδέψει τα δεκάδες παιδιά, που επισκέφτηκαν το στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης, στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών, όπως εκείνος τον γνωρίζει πολύ καλά, εδώ και 15 χρόνια. Στις 11 το πρωί η εκδήλωση περιελάμβανε αφήγηση παραμυθιών από τον ίδιο, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας ακολούθησε η παρουσίαση του περιοδικού «Το παραμύθι», μέσα στο οποίο καταγράφονται η φαντασία και η δημιουργικότητα πολλών παραμυθάδων. Οι ακροατές έμειναν ενθουσιασμένοι από τις αφηγήσεις του, πράγμα, που το εκδήλωναν σε κάθε ευκαιρία. Επρόκειτο, τόσο για στιγμές ευχαρίστησης, αλλά και για μια ευκαιρία για πολλά διδακτικά μηνύματα. Τέλος, τα έσοδα αυτής της εκδήλωσης πρόκειται να διατεθούν υπέρ του Συλλόγου «Όναρ» – θεραπεία μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί.

«Το παραμύθι δεν τελειώνει, αλλά αφορά όλες τις ηλικίες και δίνει λύσεις σε όλους»

Ο κ. Αβούρης δεν έκρυψε τη χαρά του για την παρουσία του στην εκδήλωση, δηλώνοντας ότι «αν και για πολλοστή φορά ήρθα και στην Κομοτηνή να αφηγηθώ παραμύθια, ποτέ δεν είναι τίποτα το ίδιο». «Διότι το παραμύθι εξελίσσεται», τόνισε. «Όπως εξελίσσεται», συνέχισε, «προς το αρνητικό η κοινωνία μας, το παραμύθι εξελίσσεται προς το θετικό. Και αυτή η ανάγκη μας έχει οδηγήσει να επισκεπτόμαστε, πλέον, όλη την Ελλάδα, νοσοκομεία, ειδικά σχολεία, πανεπιστήμια, και να κάνουμε παραμύθια. Είναι παραμύθια, που γράφονται σήμερα, παραμύθια παραδοσιακά ελληνικά, μύθοι του Αισώπου, παραμύθια, που γράφουν τα παιδιά μας. Το παραμύθι δεν τελειώνει, αλλά αφορά όλες τις ηλικίες και δίνει λύσεις σε όλους. Διότι τα προβλήματα είναι ξεκάθαρα, οι λύσεις είναι ξεκάθαρες, εφόσον πιστέψουμε στον εαυτό μας και στην προσπάθεια μας, ο καλός πάντα δικαιώνεται και ο κακός, στην πραγματική δημοκρατία, που υπάρχει μέσα στα παραμύθια, αποσύρεται όταν τη δεύτερη φορά δε συμμορφωθεί».

«Το παραμύθι είναι το μέλλον»

Αναφερόμενος στη συνέχεια στη διαχρονική παρουσία του παραμυθιού στην ελληνική παράδοση, έσπευσε να επισημάνει ότι «το παραμύθι είναι το μέλλον». «Ένα μέλλον», συνέχισε, «που το δημιούργησε η Ελλάδα, από τον Αίσωπο μέχρι τις μέρες μας, και θα πρέπει να το διαδώσουμε σε όλον τον κόσμο. Είναι μια παγκόσμια πρωτοπορία το ελληνικό παραμύθι και αυτό κάνουμε και θα κάνουμε. Και δημιουργούμε ομάδες σε όλη την Ελλάδα. Το έχουμε ανάγκη το παραμύθι σήμερα».

«Δημιουργείται παραμύθι, αρκεί να κρατήσουμε τους όρους, που θέτει»

Ερωτηθείς αν στις μέρες δημιουργούνται παραμύθια, τόνισε ότι «οι ομάδες μας δημιουργούν παντού παραμύθια σήμερα, είτε σαν ενήλικες, είτε σαν φυλακισμένοι, γιατί επισκεπτόμαστε και φυλακές, είτε τα παιδιά του ογκολογικού, είτε στα ειδικά σχολεία, είτε στα νηπιαγωγοί. Δημιουργείται παραμύθι, αρκεί να κρατήσουμε τους όρους, που θέτει ένα παραμύθι. Οι όροι αυτοί είναι ότι δε θα αλλάξουν ποτέ οι ανθρώπινοι χαρακτήρες, τα συναισθήματά μας, τα στοιχεία της φύσης, που υπήρχαν και θα υπάρχουν, αλλά και η ελπίδα, που δεν πεθαίνει ποτέ».

«Η απάντηση σε όλη αυτήν την κρίση, κοινωνική, ηθική, οικονομική, που υπάρχει, είναι οι αλήθειες και οι αξίες των παραμυθιών»

Όσον αφορά το περιοδικό «Το παραμύθι», τόνισε αρχικά ότι «πρόκειται για ένα περιοδικό, που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ευρώπη και για το λόγο αυτό θα μεταφραστεί, μάλλον, από το Σεπτέμβρη σε δυο τεύχη στα αγγλικά και θα πάει σε όλον τον κόσμο». «Μέσα σε αυτό», συνέχισε, «γράφουν παραμύθια παιδιά των νοσοκομείων, των νηπιαγωγείων, των σχολείων και παιδιά με ειδικές ανάγκες. Γράφουν μάλιστα παραμύθια και ενήλικες, που ανήκουν στις ομάδες αφήγησης και γραφής, που έχουμε σε όλη την Ελλάδα. Επίσης υπάρχουν παραμύθια-σχόλια στην επικαιρότητα. Διότι το παραμύθι είναι ένα λογοτεχνικό επίκαιρο λογοτεχνικό είδος, το οποίο αγγίζει τους πάντες σε κάθε ηλικία. Ο χρόνος και η ιστορία κρίνει τα πάντα, θα κρίνει και αυτά. Το ζήτημα είναι το παραμύθι να τέρπει, για να μπορέσεις να το παρακολουθήσεις, και να μπορέσει να σε διδάξει με το δικό του τρόπο, χωρίς μη και πρέπει». Σε ό,τι έχει να κάνει δε με την πρωτοβουλία να δημιουργηθεί αυτό το περιοδικό, εξήγησε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της προσωπικής του πορείας, αλλά και από τη δημιουργία του «όναρ», «είχε δημιουργηθεί ένα υλικό σε όλη την Ελλάδα, που δεν ξέραμε πώς να το διαχειριστούμε, αλλά θα έπρεπε να βγει στη δημοσιότητα. Ο καιρός μας έφερε να το επιχειρήσουμε σε ώρα κρίσης, αλλά τίποτα δεν είναι τυχαίο. Πιστεύω, ότι η απάντηση σε όλη αυτήν την κρίση, κοινωνική, ηθική, οικονομική, που υπάρχει, είναι οι αλήθειες και οι αξίες των παραμυθιών.

«Σήμερα η φαντασία των παιδιών καλπάζει και είναι πολύ μεγαλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκτίμησε ότι και σήμερα υπάρχει μεγάλη φαντασία ιδίως στα παιδιά. Εστιάζοντας σε αυτά, εκτίμησε ότι «η φαντασία των παιδιών καλπάζει και είναι πολύ μεγαλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια». «Διότι τα παιδιά μας, πλέον», συνέχισε, «έχουν παιδεία, ζουν μέσα σε προβλήματα, που δεν έζησαν άλλες γενιές και άρα το μυαλό και η παρατηρητικότητά τους δουλεύουν συνεχώς. Είναι κριτές, μάλιστα, γιατί έχουν, πλέον, το θάρρος να πουν άμεσα αυτό, που βλέπουν. Κι αλίμονό μας, αν δεν τα κοιτάμε στα μάτια και αν δεν τα ακούμε. Εμείς και αυτά θα χάσουμε. Ωστόσο, τα παιδιά μας είναι πολύ μπροστά». «Αν κοιτάξουμε το «παραμύθι», τα παραμύθια των παιδιών, σαφώς είναι και πιο ισχυρά από όλα», κατέληξε. Όσον αφορά τους μεγάλους, παρότρυνε «να μάθουμε στη ζωή μας το τι είναι απαραίτητο, το να μη σπαταλάμε λέξεις, αλλά να εννοούμε αυτά, που λέμε, και να μάθουμε να ακούμε τα παιδιά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.