Ικανοποιηση στους σχολικους φυλακες του Δημου Κομοτηνης

Για την ψήφιση νόμου που αναγνωρίζει οριστικά την προϋπηρεσία τους στα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ως πραγματικό χρόνο ασφάλισης

Ικανοποίηση επικρατεί στους σχολικούς φύλακες της Κομοτηνής, και όλης της χώρας, από την αναγνώριση ως πραγματικό χρόνο ασφάλισης την περίοδο που είχαν προσληφθεί στους Δήμους με προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.
 
Αυτό έγινε με την ψήφιση του νόμου του Υπουργείου Εργασίας «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις. Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις», που περιλαμβάνει άρθρο που θεωρούν ότι επιλύει οριστικά το ζήτημα.
 
Να θυμίσουμε πως οι σχολικοί φύλακες που επηρεάζονται είχαν επιλεγεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ανέργων στη φύλαξη σχολικών κτιρίων» στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
 
Το πρόγραμμα ουσιαστικά διήρκεσε για σχεδόν πέντε χρόνια, ενώ με τις διατάξεις του νόμου 3320/2005, όσοι από τους μέχρι τότε 3.000 σχολικούς φύλακες κρίθηκαν από το ΑΣΕΠ ότι πληρούσαν τις προϋποθέσεις υπαγωγής τους στις ρυθμίσεις του προεδρικού διατάγματος 164/2004 (νόμος Παυλόπουλου), κατατάχθηκαν σε θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ειδικότητας ΔΕ Σχολικών Φυλάκων, στους φορείς στους οποίους απασχολούνταν κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
 
Όμως ανέκυψε ζήτημα σχετικά με την ασφάλιση τους, μιας και θεωρούνταν ότι υπάγονταν, «βάσει νομοθετικών διατάξεων», στην ασφάλιση του κλάδου παροχών ασθένειας σε είδος και κατά του κινδύνου ατυχήματος του τ.ΙΚΑ.  Ωστόσο, έπειτα από αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις, κρίθηκε πως οι Σχολικοί Φύλακες θα έπρεπε να υπάγονται στην πλήρη ασφάλιση του τ.ΙΚΑ. 
 
Οι 23 Σχολικοί Φύλακες που είχαν διοριστεί στο Δήμο Κομοτηνής διεκδικούσαν τα ένσημα τους για την περίοδο 21-2-2001 έως 30-3-2006, μια αντιπαράθεση που είχε όπως και σε άλλους δήμους φτάσει στις δικαστικές αίθουσες.
 
Και παρόλο που πλέον έχουν μείνει ενεργοί μόνο 13, μιας και οι υπόλοιποι βγήκαν στη σύνταξη, οι απαιτήσεις παραμένουν, και ελπίζουν πως με την ψήφιση του άρθρου θα δοθεί οριστικά λύση στο ζήτημα.
 
Να σημειωθεί πως η αιτιολογική έκθεση του νόμου τονίζει πως μετά την έκδοση των εν λόγω δικαστικών αποφάσεων, οι Δήμοι έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν ένα απρόβλεπτο οικονομικό βάρος, για το λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμο να προβλεφθεί η υποχρέωση των Δήμων να καταβάλουν τις βασικές οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς τα επιβληθέντα πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.
 
Παρόλα αυτά τονίζεται στο άρθρο που ψηφίστηκε πως χρόνος απασχόλησης που έχει διανυθεί από την πρώτη μέρα στα προγράμματα αυτά αποτελεί πραγματικό χρόνο ασφάλισης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.