Ιδρυεται εξειδικευμενος φορεας για την αναδειξη των αγροτικων προιοντων της ΠΑΜ-Θ

Θα διαχειρίζεται και θα προβάλλει το «καλάθι» με τα εκλεκτά προϊόντα της περιοχής

Ένας εξειδικευμένος φορέας, που θα αποτελέσει το βασικό και ευέλικτο εργαλείο για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, πρόκειται να συσταθεί μέσα στο προσεχές φθινόπωρο, με τη συνεργασία της Περιφέρειας, των δήμων, των επιμελητηρίων, των αγροτικών συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών, καθώς επίσης των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα. Η νομική μορφή του υπό σύσταση φορέα θα είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία, με τη διακριτική ονομασία «Αγροδιατροφική Σύμπραξη». Μολονότι το συγκεκριμένο μοντέλο αποτελεί επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς το παρόν στην Ελλάδα έχει τύχει ανταπόκρισης μόνο από την Περιφέρεια της Κρήτης, όπου ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 2011 η «Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης». Στις ανωτέρω Συμπράξεις ως κύριοι μέτοχοι ορίζονται οι Περιφέρειες, με ποσοστό 49%, ενώ στο επίκεντρο της δραστηριότητάς τους τοποθετούνται τα «καλάθια αγροτικών προϊόντων», τα οποία «γεμίζουν» με τα προϊόντα που λειτουργούν ως σήμα-κατατεθέν για κάθε Περιφέρεια. Ουσιαστικά οι «Αγροδιατροφικές Συμπράξεις» θα αναλάβουν την υποστήριξη της στρατηγικής ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα σε κάθε Περιφέρεια, μέσα από τη διαχείριση των «καλαθιών» τους, την προβολή των προϊόντων που περιλαμβάνονται σε αυτά, τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής μάρκετινγκ και τη διασύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό, καθώς επίσης τη δικτύωση των παραγωγών και των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα. 

Σύσταση ομάδων εργασίας σε κάθε περιφερειακή ενότητα, για να «γεμίσουν» το «καλάθι» της Περιφέρειας 

Η «Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ» θα έχει πάρει «σάρκα και οστά» μέσα στο τρίμηνο που ακολουθεί, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, κ. Σωτήρη Παπαδόπουλο. Όπως εξήγησε, μιλώντας στον «ΠτΘ», αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση με τους φορείς, που θα συμμετέχουν στο εγχείρημα, ενώ προσεχώς θα συσταθούν οι ομάδες εργασίας ανά περιφερειακή ενότητα, που θα προσδιορίσουν τα προϊόντα με τα οποία θα γεμίσει το «καλάθι» της Περιφέρειάς μας. «Από την προηγούμενη διοίκηση είχε διαμορφωθεί ένα «καλάθι» με κάποια προϊόντα», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, «το οποίο όμως θα πρέπει να βελτιωθεί γιατί πλέον είναι παρωχημένο και δεν αντικατοπτρίζει πλήρως τα προϊόντα που πρέπει να βρίσκονται μέσα σε αυτό». «Για να γίνει αυτό», προσέθεσε, «θα συστήσουμε σε κάθε περιφερειακή ενότητα μια ομάδα εργασίας, με επικεφαλής είτε εμένα είτε τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, και η κάθε περιφερειακή ενότητα θα ορίσει τα δικά της προϊόντα, τα οποία στο τέλος θα συμπεριληφθούν στο «καλάθι» της Περιφέρειας». 

Σκοπός η «Αγροδιατροφική Σύμπραξη» να αντλεί πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα 

Οι πόροι, που θα διαχειριστεί η «Αγροδιατροφική Σύμπραξη» μετά από την ίδρυσή της, θα προέλθουν σε πρώτο στάδιο από το κεφάλαιο των μετόχων, που θα λάβουν μέρος. Σκοπός όμως στη συνέχεια είναι η Αστική Εταιρία να αντλήσει πόρους από επιχορηγήσεις, που θα λαμβάνει για ευρωπαϊκά προγράμματα και δράσεις που θα υλοποιεί. Όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοτεί πλέον για προωθητικές ενέργειες τέτοιες συμπράξεις και όχι μεμονωμένες επιχειρήσεις. Οι πόροι δε που θα διατίθενται για το σκοπό της προβολής και ανάδειξης των αγροτικών προϊόντων είναι ιδιαίτερα δελεαστικοί. «Έχουμε, για παράδειγμα, το πρόγραμμα προώθησης ακτινιδίων, που περάσαμε ως Περιφέρεια», σχολίασε ο αντιπεριφερειάρχης, «που ο προϋπολογισμός είναι 3 εκατ. ευρώ για 3 χρόνια. Τον Απρίλιο πήγαμε στον Καναδά, τον άλλο μήνα πηγαίνουμε στο Χόνγκ Κόνγκ και θα ακολουθήσει το Ντουμπάι. Περιλαμβάνει δράσεις, που δεν μπορούσε ούτε για αστείο να τις αναλάβει η Περιφέρεια από τον προϋπολογισμό της, αλλά και ούτε και οι ίδιες οι επιχειρήσεις να δώσουν τόσα πολλά χρήματα. Αυτά λοιπόν θα γίνονται πλέον μέσα από τη Αγροδιατροφική Σύμπραξη, καθώς αυτή είναι η επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

Σωτήρης Παπαδόπουλος «Στο “καλάθι” πρέπει να μπουν προϊόντα δικά μας, όσο το δυνατό μοναδικά, με συγκριτικό πλεονέκτημα και πιστοποίηση, ώστε να δώσουμε το στίγμα της Περιφέρειας» 

Το ζητούμενο, όπως επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, είναι τα προϊόντα που θα συμπεριληφθούν στο «καλάθι» της Περιφέρειας, να έχουν «ονοματεπώνυμο». «Πρέπει να μπουν προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής, δικά μας, που να είναι όσο το δυνατό μοναδικά, να έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, να έχουν πιστοποίηση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, έτσι ώστε να δώσουμε το στίγμα της Περιφέρειας», υπογράμμισε. «Θέλουμε να βάλουμε το λάδι της Μάκρης ή της Μαρώνειας», προσέθεσε, «αλλά να τα έχουμε αυτά τα λάδια, να μην πούμε ότι “ξέρετε, θέλουμε να προωθήσουμε το ελαιόλαδο”. Το ελαιόλαδο από μόνο του δε λέει τίποτε, ούτε σε εμάς ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως το ελαιόλαδο ΠΓΕ Θάσος ή ΠΓΕ Μάκρης ή ΠΓΕ Μαρώνειας λέει πολλά». 

Η συνάντηση με την πρωτεργάτρια της μοναδικής έως σήμερα «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης» στην Ελλάδα 

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο κ. Παπαδόπουλος επισκέφτηκε πρόσφατα το νησί της Κρήτης και είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, κ. Θεανώ Βρέντζου, η οποία υπήρξε πρωτεργάτρια του μοναδικού έως τώρα ολοκληρωμένου σχετικού εγχειρήματος στην Ελλάδα. «Μου περιέγραψε όλες τις απαιτήσεις του εγχειρήματος και τη διαδικασία, που ακολουθείται, προκειμένου να αποφύγουμε και κάποιους σκοπέλους», μας δήλωσε σχετικά με τη συγκεκριμένη συνάντηση, για να εκφράσει την αισιοδοξία ότι δε θα αργήσει να αποκτήσει και η Περιφέρειά μας ένα παρόμοιο εργαλείο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.