Ηχηρο «Οχι» στον λιγνιτη απο τους Καβαλιωτες

Μεγάλο πανκαβαλιώτικο συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Καβάλα ως δυναμική έκφραση διαμαρτυρίας απέναντι στην ενδεχόμενη λειτουργία μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας με λιθάνθρακα στην περιοχή της Ν. Καρβάλης, η οποία βρίσκεται κοντά στο προστατευόμενο από διεθνείς συμβάσεις εθνικό πάρκο του Νέστου. Φορείς της αυτοδιοίκησης, του πανεπιστημίου, της οικονομίας, μαθητές, εκπαιδευτικοί, σύλλογοι, σωματεία, η εκκλησία, κοινωνικοί φορείς, το Εργατικό Κέντρο, τα Επιμελητήρια, συντάχθηκαν με μια συντονισμένη προσπάθεια 18 φορέων για να περάσει το μήνυμα στη ΔΕΗ ότι δε θέλουν αυτού του είδους την ανάπτυξη. Στην οργανωτική επιτροπή ήταν ο δήμος Καβάλας, η ΤΕΔΚ, το Εμποροβιομηχανικό, το Γεωτεχνικό και το Τεχνικό Επιμελητήριο Καβάλας, το ΤΕΙ και βέβαια η Συντονιστική Επιτροπή αγώνα κατά των δεξαμενών. Επιπλέον, ο Εμπορικός Σύλλογος στήριξε την κινητοποίηση και τα καταστήματα των μελών έκλεισαν σ’ εκείνο το χρονικό διάστημα. Συνολικά, η πρωτοβουλία είχε τη στήριξη 150 φορέων του νομού Καβάλας. Ανάμεσα σ’ αυτούς που στηρίζουν την πρωτοβουλία φορέων και πολιτών ήταν και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μάλιστα μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση προχώρησε σε συνέντευξη τύπου. Επίσης, έδωσαν το «παρών» ο δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, ο νομάρχης Δράμας, Κωνσταντίνος Ευμοιρίδης και ο δήμαρχος Δράμας Θωμάς Μαργαρίτης, οι οποίοι δήλωσαν συμπαράσταση στους αγώνες των πολιτών της Καβάλας.

Να σημειωθεί ότι η Καβάλα είναι μία από τις δύο περιοχές όπου η ΔΕΗ σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία RWE σχεδιάζει την εγκατάσταση και τη λειτουργία εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση λιθάνθρακα και η άλλη είναι ο Αλμυρός Βόλου. Και στις δύο περιπτώσεις οι πολίτες των οικείων νομών αλλά και των γειτονικών μετέφεραν την κάθετη αντίθεσή τους.

Εντωμεταξύ, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που περάσει η συμφωνία με τους Γερμανούς, να προχωρήσουν σε απεργίας διαρκείας ή και να κατεβάσουν τους διακόπτες, με πιθανότητα πρόκλησης μπλακ άουτ. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας στις 3, 4, 5 και 6 Μαρτίου για το ασφαλιστικό, εκδηλώνοντας την αντίθεσή τους στην ένταξη του ταμείου τους στο ΙΚΑ.

Συμπαράσταση και … ντόμινο

Στο μεγάλο συλλαλητήριο των 10.000 και πλέον πολιτών στάθηκαν αρωγοί τόσο ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας όσο και φορείς της αυτοδιοίκησης της Δράμας και της Ξάνθης. Συγκεκριμένα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Δράμας, σε έκτακτη συνεδρίασή του στις 25 Φεβρουαρίου ενημερώθηκε από το νομάρχη Δράμας, Κωνσταντίνο Ευμοιρίδη, για την επιχείρηση και μεταξύ άλλων συμπέρανε.

«Η κατασκευή τού εργοστασίου λιθάνθρακα στην Καβάλα έρχεται σε αντίθεση με την αναπτυξιακή προοπτική τής ευρύτερης περιοχής και τα όποιας μορφής συμφέροντα των κατοίκων της. Οδηγεί νομοτελειακά σε εκμετάλλευση του λιγνίτη της Δράμας, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για τον κάμπο της, τους γεωργούς της, αλλά και την υγεία των Δραμινών.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο απορρίπτει την επιστροφή στο παρελθόν και εμμένει σε μια προοπτική ανάπτυξης φιλική προς το περιβάλλον».


Το Ν.Σ. είχε αποφασίσει ομόφωνα τη συγκρότηση Διαπαραταξιακής Επιτροπής Αγώνα που θα αναλάβει το συντονισμό της οργάνωσης των αντιδράσεων των Δραμινών πολιτών για τη ματαίωση της επιλογής κατασκευής τού εν λόγω εργοστασίου. Επίσης, την εξουσιοδότηση της Επιτροπής για συνεργασία με την αντίστοιχη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα τού Νομού Καβάλας και άλλων Νομών, που εξυπηρετούν τον ίδιο στόχο. Και τέλος, «τη συμμετοχή εν σώματι του Νομαρχιακού Συμβουλίου στο συλλαλητήριο», παράλληλα με την προτροπή και στους πολίτες να λάβουν μέρος.

Α. Τσατσούλης: «Να πάρει η ΔΕΗ το μήνυμα ότι δεν πρέπει να παίζει

με τις τοπικές κοινωνίες»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης μίλησε στον ΠτΘ για το συλλαλητήριο, περιγράφοντας τον παλμό γύρω στη 1.30 το μεσημέρι. «Αυτή τη στιγμή η κορυφή της πορείας φτάνει στο δημοτικό κήπο Καβάλας όπου διάφορα τοπικά νεανικά συγκροτήματα θα παίξουν μουσική για τα παιδιά, κυρίως για τους μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων που συμμετείχαν δυναμικά».

Ο κ. Τσατσούλης θυμίζει ότι πριν χρόνια είχαν πραγματοποιήσει μια μεγάλη πορεία κατά των δεξαμενών, αλλά η συγκεκριμένη κατά του λιγνίτη ήταν διπλάσια. «Προσδιορίζεται να συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 11.000 πολίτες. Η συμμετοχή ήταν μαζική, ήταν όλα τα κόμματα, είτε με τοπικούς βουλευτές είτε με βουλευτές που ήρθαν από την Αθήνα. Για μας, ήταν ιδιαίτερη το γεγονός ότι ήταν παρών ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος με την παρουσία του κατάφερε να κινητοποιήσει τα επικοινωνιακά μέσα των Αθηνών, τα οποία προσδοκούμε να στείλουν την εικόνα της Καβάλας στη ΔΕΗ για να πάρει η ΔΕΗ το μήνυμα ότι δεν πρέπει να παίζει με τις τοπικές κοινωνίες».

Ο κ. Τσατσούλης εξήγησε ότι η επίσημη πολιτεία δεν εκφράστηκε ποτέ υπέρ του λιθάνθρακα, αλλά η διοίκηση της ΔΕΗ μετέφερε τη βούλησή της να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη γερμανική εταιρεία RWE. «Η αντίδραση του λαού φέρεται κατά της ΔΕΗ που σκέφτεται να εφαρμόσει αυτές τις μορφές παραγωγής ενέργειας, περασμένου αιώνα σε περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος οι οποίες έχουν άλλη μορφή ανάπτυξης από αυτήν που θέλει να μας επιβάλλει η ΔΕΗ». Η διαφορετική προοπτική του νομού είναι αυτή που ώθησε τα Επιμελητήρια και τους λοιπούς φορείς να ενεργοποιηθούν θερμά.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου εξήγησε ότι το συλλαλητήριο ήταν πανκαβαλιώτικο, έξω από κομματικές ταυτότητες. «Διαδηλώσαμε κατά αυτού του αίσχους που θέλει να μας επιβάλλει μια ιδιωτική επιχείρηση που λέγεται ΔΕΗ. Εταιρία που είναι στο χρηματιστήριο είναι ιδιωτική επιχείρηση, γι’ αυτό και αντιδρούμε.

Αντιδρούμε, όμως, προτείνοντας μορφές παραγωγής ενέργειας που η χώρα μας έχει πλούσιες, εναλλακτικές, ανανεώσιμες, τον ήλιο, τον αέρα. Γιατί δεν εφαρμόζεται μια ορθολογική διαχείριση των υπαρχουσών μονάδων που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια; Γιατί δεν γίνεται μια καμπάνια εξοικονόμησης ενέργειας, αρχής γενομένης από τους μαθητές του δημοτικού;

Ζητάνε 1.600 MW. Η Γερμανία που είναι μια χώρα της Βόρειας Ευρώπης κι έχει το 1/3 της ηλιοφάνειας της Ελλάδας παράγει 800 MW από την ηλιακή ενέργεια, όση είναι η μονάδα που θα δημιουργήσουν στην Ελλάδα».


Ο κ. Τσατσούλης εξήγησε ότι τα Επιμελητήρια αν και οικονομικοί φορείς έχουν αλλάξει κατεύθυνση, ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της περιοχής και παραθέτει τους αγώνες των Επιμελητηρίων στον Έβρο και τη Ροδόπη κατά του χρυσού. «Οι επιχειρηματίες έχουμε ευθύνη απέναντι στις κοινωνίες, δεν είναι στόχος μας μόνο τα χρήματα αλλά έχουμε και κοινωνικό πρόσωπο κι ευαισθησίες».

Η παρουσία των φορέων της Ξάνθης και της Δράμας ήταν ιδιαίτερα σημαντική κι όπως εξήγησε ο κ. Τσατσούλης και η Καβάλα θα είναι στο πλευρό της Δράμας με τους φορείς και τους πολίτες της σε όποια αντίδραση υπάρξει σ’ αυτές τις περιοχές. «Ας μην ξεχνάμε ότι και αυτές οι περιοχές θα πληγούν γιατί η καύση του λιθάνθρακα θα ερημώσει όλη την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Μας έρχεται σκόνη από την Αφρική. Φανταστείτε, επομένως, το διοξείδιο του άνθρακα που παράγει αυτό το εργοστάσιο, 4 εκατομμύρια τόνους ετησίως, όσο όλα τα αυτοκίνητα της Ελλάδας που θα πηγαίνει. Εάν φυσήξει δυτικός άνεμος θα φτάσει μέχρι την Αλεξανδρούπολη».

Μαρία Αμπατζή

Υ.Γ.: Για τη φωτογραφία, ευχαριστώ τον συνάδελφο Τάσο Αποστολίδη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.