Η ζωη ειναι ομορφη. Δεν χρειαζομαστε ναρκωτικα.

Εκδήλωση με θέμα «Λέμε ΝΑΙ στη ζωή, ΟΧΙ στα Ναρκωτικά», έλαβε χώρα το Σάββατο 13 Απριλίου στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Ενιαίου Λυκείου Κομοτηνής, από την Ένωση Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Κομοτηνής και τα 15μελή Συμβούλια των Ενιαίων Λυκείων και του ΤΕΕ της πόλης.

Στην εκδήλωση συντονιστής ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων εκπαιδευτικός κ. Ιωαννίδης, ενώ ομιλητές ήταν ο Σταμάτης Μαρούδας, νευρολόγος, ο Ηλίας Μιχαλαρέας, Δρ. Ψυχολογίας – Θεραπευτής της Θεραπευτικής κοινότητας «18 ΑΝΩ» και η Μωραΐτου Ελένη, εκπαιδευτικός, πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου κατά των ναρκωτικών.

Οι εισηγητές τοποθετήθηκαν αναφορικά με τα αίτια που οδηγούν τους νέους στα ναρκωτικά καθώς και στο θέμα του διαχωρισμού των ναρκωτικών σε σκληρά και μαλακά, στην αποποινικοποίηση, καθώς και στην εικόνα που παρουσιάζει το πρόβλημα σήμερα. Πριν τις ομιλίες προβλήθηκε βιντεκοσκοπημένη εργασία μαθητών του 2ου ΤΕΕ Κομοτηνής με θέμα «Ναρκωτικά σήμερα» και στο τέλος δόθηκε συναυλία από το Μουσικό Συγκρότημα των Λυκείων του Δήμου Κομοτηνής.

Λίγο πριν την εκδήλωση ο Δρ. Ψυχολογίας, Θεραπευτής της Θεραπευτικής κοινότητας «18 ΑΝΩ», κ. Ηλίας Μιχαλαρέας και η Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος του ΕΣΥΝ Μωραΐτου Ελένη, μίλησαν στον ΠτΘ.

Ας τους ακούσουμε.

ΠτΘ: Ξεκινώντας κ. Μιχαλαρέα θα ήθελα να δώσετε το πλέγμα των δραστηριοτήτων της Κοινότητας «18 άνω».

Η.Μ.:
Είναι μια από τις δύο μονάδες απεξάρτησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Από αυτή την άποψη έχει πολύ μεγάλη σημασία σε ό,τι αφορά την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ειδικότερα προς τον ελληνικό λαό. Θεωρείται μια από τις δύο καλύτερες μονάδες στον κόσμο. Παρόλο που είναι μια κλινική του ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής, του περιβόητου Δαφνιού, έχουν αποδείξει ότι εάν και εφόσον υπάρχει ένας προγραμματισμός οι δημόσιες μονάδες μπορεί να έχουν άριστα αποτελέσματα. Είναι μια μονάδα απεξάρτησης τοξικομανών και αλκοολικών και σαν τέτοια έχει ορισμένα προγράμματα εξειδικευμένα, μοναδικά στον ελληνικό χώρο, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα απεξάρτησης αλκοολικών, το πρόγραμμα διπλής διάγνωσης που αφορά παιδιά που είναι εξαρτημένα και ταυτόχρονα πάσχουν από κάποια μορφή ψυχοπαθολογίας, έχει ένα ειδικό πρόγραμμα για γυναίκες, μοναδικό στην Ελλάδα, ένα τμήμα εφήβων.

Επεμβαίνει στις φυλακές με ειδικά προγράμματα και στο επίπεδο της πρόληψης με ειδικά προγράμματα επίσης, σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και γενικότερα στην εκπαίδευση και στην έρευνα. Η μονάδα διαρκώς επεκτείνεται αποδεικνύοντας την σημασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Να τονίσω χαρακτηριστικά ότι αυτή την περίοδο είναι προς υλοποίηση ένα πρόγραμμα για τοξικομανείς μητέρες, το μοναδικό πρόγραμμα στην Ελλάδα και εάν αναλογισθούμε το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ναρκομανείς μητέρες, τότε καταλαβαίνουμε και την σημασία αυτού του προγράμματος.

ΠτΘ: Η χρηματοδότηση είναι αρκετή;

Η.Μ.:
Ό,τι ισχύει γενικά για τα προγράμματα απεξάρτησης ισχύει και για το «18 και άνω». Δεν χρηματοδοτούνται όσο θα έπρεπε, αντιμετωπίζουν τρομακτικά προβλήματα χρηματοδότησης, στελέχωσης, προβλήματα προσωπικού επέκτασης, λειτουργίας σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητές του.

ΠτΘ: κ. Μιχαλαρέα, τι είναι το Εθνικό Συμβούλιο κατά των ναρκωτικών;

Ε.Μ.:
Είμαστε μη κρατικός φορέας, μη επιδοτούμενος και μη κερδοσκοπικός. Είμαστε ο αρχαιότερος φορέας για τα ελληνικά δεδομένα πρωτογενούς πρόληψης. Έχουμε ιδρυθεί από το 1980. Φέραμε τότε την επωνυμία ΠΑΣΕΝ. Για να δώσουμε μεγαλύτερη διάσταση το 1980, επειδή έπαιρνε πανελλαδικές διαστάσεις το πρόβλημα των ναρκωτικών αλλάξαμε τον τίτλο μας και γίναμε Εθνικό Συμβούλιο κατά των ναρκωτικών. Είμαστε καθαρά φορέας πρόληψης πρωτογενούς, στόχος μας είναι να προλάβουμε να μην μπουν τα πολλά παιδιά στο κύκλωμα των ναρκωτικών. Δεν είμαστε Κέντρο πρόληψης και συνεπώς δεν εφαρμόζουμε προγράμματα πρόληψης, ούτε θεραπείας, γιατί δεν είμαστε θεραπευτική κοινότητα. Στόχος μας είναι να μελετήσουμε, να εντοπίσουμε τα αίτια, πράγμα που το έχουμε κάνει στα 22 μας χρόνια και από εκεί και πέρα πιέζουμε την πολιτεία να κάνει αυτό που δεν έχει μέχρι σήμερα κάνει. Να θεσμοθετήσει ένα πανελλαδικό στρατηγικό σχέδιο πρόληψης, να προλάβουμε τα παιδιά που δεν έχουν μπει στο κύκλωμα από τη μια μεριά, και από την άλλη να φτιάξει τόσες θεραπευτικές κοινότητες, στεγνών πάντα προγραμμάτων, όπως και το «18 άνω» το ΚΕΘΕΑ που να καλύπτουν όλους τους τοξικομανείς, και ώστε να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά που είναι θύματα της σημερινής κρίσης και του συστήματος να ξαναγυρίσουν στη ζωή. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε κανέναν άνθρωπο. Συνεργαζόμαστε σταθερά με τις θεραπευτικές κοινότητες «18 άνω» και ΚΕΘΕΑ, είμαστε σε μόνιμη συνεργασία με το μαζικό λαϊκό κίνημα για να μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερη δύναμη και μεγαλύτερη πίεση. Είμαστε μέλος του κοινωνικού τμήματος του ΟΗΕ και της διεθνούς οργάνωσης μη κυβερνητικών φορέων του κόσμου. Προσπαθούμε να δώσουμε τον αγώνα μας και να καλέσουμε τον ελληνικό λαό σ’ ένα μεγάλο κοινωνικό κίνημα για να πετύχουμε να προλάβουμε να σώσουμε τα παιδιά.

ΠτΘ: Ποια είναι η εικόνα του προβλήματος στην Ελλάδα; Η Πολιτεία πιστεύετε ότι έχει θεσπίσει ουσιαστική πολιτική επί του θέματος;

Ε.Μ.:
Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι τεράστιο, ανάλογα με τον πληθυσμό της, όπως είναι και σε όλο τον κόσμο.

Η.Μ.: Η Ελλάδα σε σχέση με τις χώρες της Ε.Ε. έχει τα χαμηλότερα ποσοστά σε ό,τι αφορά την εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες, πλην αλκοόλ και διαλυτών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει η πολιτεία να επικεντρώσει στην πρωτογενή πρόληψη, ώστε να μην φθάσουμε στο επίπεδο των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Παρ’ όλα αυτά, μέσα από μια παράδοξη αντιφατική και χωρίς στόχο ουσιαστικά λογική η Ελληνική Πολιτεία, με δεδομένο ότι έχουμε τα χαμηλότερα ποσοστά, αντί να στοχεύσει στην πρόληψη, στοχεύει στην αποκατάσταση, όπως οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες με τα προγράμματα μεθαδόνης και όποιων άλλων υποκατάστατων ουσιών προκύψουν στην πορεία. Εδώ υπάρχει μια πολύ σοβαρή αντίφαση.

ΠτΘ: Γίνεται τελευταία λόγος για διαχωρισμό σκληρών και μαλακών ναρκωτικών, όπως και για την αποποινικοποίηση.

Ε.Μ.:
Εμείς ως ΕΣΥΝ λέμε ότι δεν επιλέγουμε ποτέ ναρκωτικά για τα παιδιά μας. Δεν λέμε ότι αυτά είναι αθώα και ακίνδυνα και εκείνα είναι βλαβερά. Τα θεωρούμε όλα ναρκωτικά γι’ αυτό και λέμε όχι σ’ όλα. Είμαστε κάθετα απόλυτοι σ’ αυτό το διαχωρισμό σε σκληρά και μαλακά, γιατί δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Είναι όλα ουσίες, είναι δηλητήρια, πρέπει όλα να είναι απαγορευμένα. Δεν δεχόμαστε συνεπώς την αποποινικοποίηση των μαλακών, την νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Είμαστε δίπλα στα παιδιά που είχαν την ατυχία να μπουν στο κύκλωμα των ναρκωτικών, να θεραπευτούν, αλλά μόνο με στεγνά προγράμματα, όπως είναι το «18 και άνω» και το ΚΕΘΕΑ. Είμαστε κάθετα κατά της μεθαδόνης, κατά των υποκατάστατων. Υποκατάσταση θα πει ναρκωτικά. Και όταν νομιμοποιείς τα υποκατάσταση, ουσιαστικά βάζεις από άλλο παραθύρι στο σπίτι σου τα ναρκωτικά.

ΠτΘ: Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος των Μ.Μ.Ε., όσον αφορά, στα ναρκωτικά;

Ε.Μ.:
Κατ’ αρχήν τα Μ.Μ.Ε. μέχρι σήμερα δεν παίζουν έναν θετικό ρόλο προς τη σωστή ενημέρωση κατά των ναρκωτικών, αντίθετα πολλές φορές δημιουργούν μια φιλική κουλτούρα προς τα ναρκωτικά και ιδιαίτερα προς τα μαλακά. Έχουν μεγάλη δύναμη τα ΜΜΕ προς θετική κατεύθυνση, αλλά δεν τη χρησιμοποιούν. Σ’ αυτό βέβαια ευθύνεται και η πολιτεία.

ΠτΘ: Τι θα συμβουλεύατε τους γονείς και τα παιδιά;

Ε.Μ.:
Γονείς και παιδιά πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το λαϊκό κίνημα, μαζί με τις θεραπευτικές κοινότητες, με το Εθνικό Συμβούλιο κατά των ναρκωτικών και να απαιτήσουν από την Πολιτεία να θεσμοθετήσει προγράμματα πρόληψης, να ενημερωθούν σωστά από αναγνωρισμένους φορείς που παλεύουν πραγματικά κατά των ναρκωτικών και να παλέψουν μαζί τους.

ΠτΘ: Οι περισσότεροι θεωρούμε ότι η πλέον ευάλωτη ηλικία για χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι η εφηβεία. Ένας νέος για παράδειγμα 28 ετών δεν κινδυνεύει να γίνει χρήστης;

Ε.Μ.:
Οπωσδήποτε οι νέες ηλικίες είναι περισσότερο ευάλωτες και επειδή η οικογένεια σήμερα περνά μια μεγάλη κοινωνική κρίση, δεν έχουμε μια οικογένεια, όπως είχαμε κάποτε. Τα παιδιά δεν βλέπουν τους γονείς και οι γονείς τα παιδιά. Τρέχουν με τη λεγόμενη απασχόληση σε δύο και τρεις δουλειές και συνεχώς λείπουν από τα σπίτια τους. Έτσι τα παιδιά μεγαλώνουν χωρίς γονείς και με ψυχικά ελλείμματα. Αυτά τα παιδιά είναι ευάλωτα και όταν φτάσουν στην προεφηβεία ή στην εφηβεία είναι ευκολότερη λεία για τον έμπορο και πέφτουν γρηγορότερα θύματα. Βέβαια, όλες οι ηλικίες έχουν τον κίνδυνό τους αλλά η προεφηβική και η εφηβική ηλικία είναι από τις πιο δύσκολες. Στην Δυτική Ευρώπη εφαρμόζοντας τις φιλελεύθερες αυτές αντιλήψεις για την αποποινικοποίηση, την ανοχή των ναρκωτικών, την υποκατάσταση, που απέτυχαν παταγωδώς, είχαν σαν αποτέλεσμα από τη μια μεριά να αναπτυχθεί στο 60% ο δείκτης των τοξικομανών, αλλά από την άλλη να πέσει πολύ χαμηλά ο δείκτης της ηλικίας και να φθάσει μέχρι τις δύο τελευταίες τάξεις του δημοτικού σχολείου. Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την κοινωνία μας, για την ποιότητα της ζωής μας, για την οποιαδήποτε νεολαία.

ΠτΘ: Είναι ενημερωμένα τα παιδιά στο θέμα των ναρκωτικών; Πιστεύετε ότι η ενημέρωση πρέπει να ξεκινήσει από το σχολείο;

Ε.Μ.:
Σωστή ενημέρωση δεν υπάρχει, ούτε φρόντισε ποτέ η πολιτεία γι’ αυτό. Εμείς σαν Εθνικό Συμβούλιο προτείνουμε το μάθημα της αντιναρκωτικής πολιτικής να μπει στις λοιπές Πανεπιστημιακές σχολές, ώστε όλοι οι δάσκαλοι να ξέρουν ποια είναι τα αίτια των ναρκωτικών, να ξέρουν τι είναι ναρκωτικά και να ξέρουν με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τους μαθητές τους. Οι δάσκαλοι όλων των βαθμίδων επιβάλλεται να έχουν κατάρτιση παιδαγωγική και ψυχολογική για να μπορούν και να συνεργάζονται και να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα στο σχολείο και προπάντων να έχουν μια ανθρώπινη στάση ζωής απέναντι στα παιδιά. Να βλέπουν τα παιδιά σαν ισότιμους ανθρώπους αλλά που έχουν την ανάγκη της δικής τους συμπαράστασης και καθοδήγησης και βοήθειας για να γίνουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες, ώστε να μπορούν τα παιδιά αυτά να αυτοεκτιμούν τον εαυτό τους, για να μπορούν να λένε ότι εμείς θέλουμε να ζήσουμε τη ζωή γιατί είναι όμορφη και δεν έχουμε ανάγκη από ναρκωτικά.

ΠτΘ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

Η.Μ. – Ε.Μ.:
Κι εμείς σας ευχαριστούμε.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.