Η υποδοχη των νεων φοιτητων να γινει υποθεση του δημου Κομοτηνης

Η ιδέα δεν είναι καινούργια, αλλά η αναγκαιότητα του να πάρει «σάρκα και οστά» επικαιροποιείται από το δύσκολο περιβάλλον, που έχει διαμορφωθεί τελευταία γύρω από το Δημοκρίτειο και τη φοιτητική κοινότητα της πόλης. Ο λόγος για την υποδοχή των εκατοντάδων νέων, που κάθε φθινόπωρο «ανεβαίνουν» για να σπουδάσουν στην πόλη μας, με ένα διήμερο ή τριήμερο εορταστικού χαρακτήρα εκδηλώσεων, υπό τη διοργάνωση και την ευθύνη των θεσμικών εκπρόσωπων της τοπικής κοινωνίας και ειδικότερα του δήμου Κομοτηνής.

 

Σήμερα, η άφιξη των πρωτοετών φοιτητών του Δημοκριτείου σε μια απομακρυσμένη γωνιά της Ελλάδας-προηγούμενα άγνωστη για πολλούς από αυτούς- συνοδεύεται κατά κανόνα από ένα στάδιο αμήχανης αναζήτησης και δύσκολης προσαρμογής. Άλλοτε η ανακάλυψη της πόλης και των ανθρώπων της επαφίεται στη διάθεση του ίδιου του φοιτητή κι άλλοτε οι συστάσεις πραγματοποιούνται με τη διαμεσολάβηση των φοιτητικών παρατάξεων. Η απουσία όμως μίας ολοκληρωμένης και στοχευμένης προβολής της πόλης ενώπιον των νέων, που ετοιμάζονται να ζήσουν σε αυτήν τα πιο δημιουργικά-τέσσερα τουλάχιστον- χρόνια της ζωής τους, οδηγεί την πλειοψηφία των τελευταίων στη διαμόρφωση μιας συχνά μονοδιάστατης σχέσης με την κατά τα άλλα πολυδιάστατα ελκυστική φοιτητούπολη Κομοτηνή. Οι περισσότεροι πρωτοετείς φοιτητές, δηλαδή, ανακαλύπτουν άμεσα την έντονη νυχτερινή ζωή της Κομοτηνής και την πληθώρα επιλογών αναψυχής και διασκέδασης, που διαθέτει, πλην όμως καθυστερούν να έρθουν σε επαφή με τις υπόλοιπες διαστάσεις της κοινωνικής ζωής της πόλης, με το πολιτιστικό γίγνεσθαι της ευρύτερης περιοχής, με τον μουσειακό και μνημειακό της πλούτο, με την ιδιαίτερη πολυπολιτισμική της φυσιογνωμία κ.α. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, η ολοκλήρωση των σπουδών και το πλήρωμα του χρόνου για την επιστροφή στον τόπο προέλευσης, έρχονται σε σημείο, όπου η γνωριμία του φοιτητή με την πόλη και την ευρύτερη περιοχή παραμένει ακόμα ημιτελής.

 

Ακολουθώντας όμως τη συγκεκριμένη τακτική, με τα πράγματα να αφήνονται κυριολεκτικά στη μοίρα τους, δεν μπορεί να μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως η περιβόητη διασύνδεση τοπικής κοινωνίας-πανεπιστημίου φιγουράρει ακόμα ως ζητούμενο. Όσο οι τοπικές αρχές και οι θεσμικοί εκπρόσωποι αυτού του τόπου δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ουσιαστική, βιωματική προσέγγιση με τη φοιτητική κοινότητα, είναι σίγουρο πως θα συντηρείται το δυσάρεστο φαινόμενο, κατά το οποίο ντόπιοι και φοιτητές, παρότι ζουν στην ίδια πόλη, ακολουθούν παράλληλες διαδρομές, οι οποίες τυχαία ή συμπτωματικά κάποιες φορές τέμνονται…

 

Την αναγκαιότητα ανάληψης πρωτοβουλιών για μια συστηματική και ουσιαστική προσέγγιση μεταξύ τοπικής κοινωνίας και φοιτητικής κοινότητας υπενθύμισαν το περασμένο Σάββατο στον δήμαρχο Κομοτηνής, κ. Γιώργο Πετρίδη, νέοι και νέες της πόλης μας, που δραστηριοποιούνται στους κόλπους του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας. Το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας διοργανώνει τρεις «Εβδομάδες Δομημένου Διαλόγου» στην ελληνική επικράτεια- μία στην Κομοτηνή, μία στην Αθήνα και μία στο Ηράκλειο της Κρήτης- με σκοπό την ανάπτυξη διαλόγου ανάμεσα στους νέους και στους θεσμικούς φορείς των οικείων περιοχών, ώστε οι πρώτοι να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις και να έχουν πιο ενεργό ρόλο στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων.

 

Γιορτές νεολαίας και reunion οι πρώτες σκέψεις του Δήμου

 

Η συζήτηση με τον δήμαρχο Κομοτηνής, η οποία διεξήχθη σε κεντρική καφετέρια της πόλης, κινήθηκε γύρω από πλειάδα ζητημάτων, που απασχολούν σήμερα τη νεολαία, με εξέχουσα θέση να κατέχουν εκείνα που αφορούν στο Πανεπιστήμιο και στη φοιτητική κοινότητα. Στην εξέλιξη της συζήτησης δεν άργησε να «πέσει στο τραπέζι» η ιδέα της δημιουργία ενός θεσμού, που θα συνίσταται στη διοργάνωση εκδηλώσεων για την υποδοχή των νέων φοιτητών κάθε φθινόπωρο. Ο κ. Πετρίδης αποκρίθηκε θετικά στην πρόταση, αναγνωρίζοντας ότι την υποδοχή των πρωτοετών πρέπει να την κάνει ο δήμος, όχι μόνο οι φοιτητικές παρατάξεις, και κατέθεσε σαν πρώτη ιδέα οι εκδηλώσεις να ονομάζονται «γιορτές νεολαίας». Επίσης εκδήλωσε τη διάθεση να προωθήσει τη θέσπιση και ενός άλλου θεσμού, αντίστοιχου με το reunion που έγινε φέτος για τα 40 χρόνια της Νομικής, όπου οι παλιές γενιές φοιτητών θα επιστρέφουν διαδοχικά και σε ετήσια βάση στην πόλη των φοιτητικών τους χρόνων. Αυτός ο θεσμός, όπως εξήγησε, θα γίνεται υπό τη σκέπη του δήμου, με ενεργό συμμετοχή του κι όχι υποβοηθητικά, όπως συνέδραμε στο reunion του περασμένου Ιουνίου. Απομένει λοιπόν οι παραπάνω ιδέες να τύχουν μιας σοβαρής αντιμετώπισης από τη δημοτική αρχή και από άλλους ενδεχομένως τοπικούς φορείς, για να μη μείνουν στα λόγια αλλά να πάρουν σύντομα το δρόμο της υλοποίησης. Βούληση και αποφασιστικότητα απαιτούν άλλωστε τέτοιες πρωτοβουλίες, με το οικονομικό κόστος να κρίνεται περιορισμένο.

 

«Αγκάθι» η δύσκολη οικονομική συγκυρία για την ανάληψη περαιτέρω πρωτοβουλιών

 

Εξάλλου, στη συζήτηση για ζητήματα, όπου υπεισέρχεται η οικονομική παράμετρος, ο κ. Πετρίδης ήταν ειλικρινής απέναντι στους νέους, δηλώνοντας ευθέως ότι η τρέχουσα συγκυρία δεν επιτρέπει την ουσιαστική συμβολή εκ μέρους του δήμου. Ενδεικτικά, στα παράπονα για την κακή κατάσταση των φοιτητικών εστιών, ο δήμαρχος παρατήρησε ότι οι αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι οικότροφοι φοιτητές δεν κάνουν περήφανο ούτε το δήμο, ούτε τη διοίκηση του πανεπιστημίου, επικαλέστηκε όμως το ασφυκτικό περιβάλλον, στο οποίο καλούνται να λειτουργούν σήμερα οι διοικήσεις. Μάλιστα, για τη βελτίωση των υποδομών των εστιών υποσχέθηκε εκ μέρους του δήμου να αναλάβει την πρωτοβουλία παρότρυνσης επαγγελματιών της πόλης μας, εργολάβων, μαστόρων, προμηθευτών κ.λπ. προς την κατεύθυνση της εθελοντικής προσφοράς εργασίας ή υλικών με τη μορφή χορηγίας.

 

Γιώργος Πετρίδης «Ήταν μια από τις ελάχιστες συναντήσεις, που έχω κάνει με ευρύ κοινό, όπου τα παράπονα ή τα προβλήματα συνοδεύτηκαν από προτάσεις»

 

Στις δηλώσεις του, πάντως, μετά από το πέρας της συνάντησης, ο κ. Πετρίδης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συζήτηση με τους νέους, παρατηρώντας χαρακτηριστικά ότι «έπεσαν ωραίες ιδέες» και επισημαίνοντας ότι «ήταν μια από τις ελάχιστες συναντήσεις, που έχω κάνει με ευρύ κοινό, όπου τα παράπονα ή τα προβλήματα συνοδεύτηκαν από προτάσεις κι όχι στενά ως καταγραφή ή παράθεση τέτοιων». Εμφανίστηκε μάλιστα πρόθυμος να αναπτύξει έναν σταθερό δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας με τους νέους, ενώ τους παρότρυνε να απευθυνθούν και σε άλλους ανθρώπους της πόλης, που έχουν λόγο και ρόλο, θεσμικά αλλά και εξωθεσμικά, σε αυτά που συμβαίνουν στην Κομοτηνή, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο δίκτυο συνεργασίας για τα ζητήματα, που απασχολούν τη νεολαία.

 

Σημειώνεται πως στη συνάντηση του Σαββάτου ήταν επίσης παρόντες ο δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής και πρώτος πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων της πόλης, κ. Αντώνης Γραβάνης, καθώς επίσης ο εκπρόσωπος τύπου του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας, κ. Σαράντης Μιχαλόπουλος. Αμφότεροι τόνισαν την αξία της επιλογής της Κομοτηνής για τη διοργάνωση της πρώτης «Εβδομάδας Δομημένου Διαλόγου», συμφωνώντας ότι οι φοιτητές αποτελούν την αιχμή του δόρατος της πόλης μας προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης μιας πιο ενεργής κοινωνίας των πολιτών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.