Η Ξανθη στο δρομο του θερμαλισμου

Σε ημερίδα με θέμα «Ταυτότητα και σχέδια αξιοποίησης των ιαματικών πηγών Θερμών του νομού Ξάνθης» που έγινε στην Ξάνθη πριν λίγες μέρες παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου «Καταγραφή και ανάδειξη των θερμών πηγών στις Θέρμες Ν. Ξάνθης» στα πλαίσια του προγράμματος της κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREG IIIA PHARE CBC ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ».

Μέσα από την μελλοντική αξιοποίηση των θερμών πηγών που θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα από ιδιώτη, όπως είπε στον ΠτΘ ο νομάρχης Ξάνθης Γ. Παυλίδης, ανοίγεται στην Ξάνθη ένα κεφάλαιο εναλλακτικού ιαματικού τουρισμού με βάση τις αρχές της αειφορίας και του σεβασμού του περιβάλλοντος.

Ο νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης έκανε λόγο για ένα «θησαυρό» στη διασυνοριακή περιοχή, στα 5 χλμ. από τα σύνορα με τη Βουλγαρία, στις Θέρμες. «Πρόκειται για πανάρχαιες ιαματικές πηγές οι οποίες μέχρι τώρα χρησιμοποιούνται κατά ένα τρόπο εμπειρικό μέσα από διαδόσεις και λογικές ίασης ατόμων που τις επισκέπτονται. Αποφασίσαμε να τους δώσουμε ταυτότητα γι’ αυτό κι εντάξαμε στο INTERREG IIIA PHARE CBC ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ της προγραμματικής περιόδου 2000 – 2006 ένα έργο για καταγραφή και ανάδειξη των θερμών πηγών στις Θέρμες. Προχωρήσαμε σε μια μελέτη με πολλά υποέργα. Αρχικά, ήταν πολύ σημαντικό να εντοπίσουμε όλο το κοίτασμα στην ελληνική περιοχή γιατί από τα όσα φαίνονται υπάρχει και στη βουλγαρική. Είναι 29 πηγές που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία, νερά με θερμοκρασία από 40 έως 53 βαθμούς, αλλά και 10 πηγές με συνήθη θερμοκρασία και πολύ καλή σύνθεση στην κατεύθυνση της ποσιθεραπείας. Προχωρήσαμε σε πλήρη ανάλυση στη σύσταση ακόμη και σε επίπεδο ιχνοστοιχείων. Επομένως, έχουμε πλήρη εικόνα για τα ιχνοστοιχεία αλλά και από πλευράς μικροβιολογικής, μεγέθους κοιτάσματος, ενώ κάναμε και ιατρική ταυτοποίηση με την έννοια των ενδείξεων και των αντενδείξεων. Η σύνθεση της πηγής, φθόριο, κάλιο, θειάφι, ραδόνιο, είναι τέτοια ώστε σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία είναι πολύ καλά τα δεδομένα για πάρα πολλές ασθένειες. Εκτός από ποσιθεραπεία ενδείκνυται και για κλιματοθεραπεία.

Διαμορφώθηκε ένα πρώτο σχέδιο για εγκαταστάσεις υψηλού επιπέδου, 4* και 5*, αλλά αφορούν την περαιτέρω προώθηση από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.

Στη συγκεκριμένη φάση προχωρούμε σε αναγνώριση και συνολική αξιοποίηση των πηγών. Πριν από αυτό θα γίνει ένα πρόγραμμα με τους βούλγαρους καθώς φαίνεται ότι το κοίτασμα εκτείνεται υπογείως των συνόρων και στην άλλη πλευρά, άρα απαιτείται η συνεννόηση μας για την αμοιβαία προστασία, δηλαδή την αποχή από κάθε υπερεκμετάλλευση που θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή».
Στην ημερίδα εξάλλου ήταν παρών και ο δήμαρχος Ζλάτογκραντ ο οποίος μίλησε για τη χρήση των θερμών νερών.

Αναμένεται ιδιωτική πρωτοβουλία

Ο νομάρχης Ξάνθης εκτιμά ότι η αξιοποίηση του λουτροθεραπευτηρίου στις ιαματικές πηγές των Θερμών θα πρέπει να γίνει από ιδιώτη. «Δεν πιστεύω στην επιχειρηματικότητα μέσα από θεσμούς της πολιτείας γιατί με όρους δημοσιοϋπαλληλικούς, βάρδιας και υπερωρίες τις Κυριακές και τα βράδια, δεν μπορεί να λειτουργήσει παρόμοια επιχείρηση. Θα πρέπει να στηρίζονται σ’ ένα μεγάλο μεράκι και να έχουν σαν κίνητρο το κέρδος».

Από την έναρξη της λειτουργίας του λουτροθεραπευτηρίου δημιουργείται ένα επιπλέον πλεονέκτημα στο νομό Ξάνθης, ένα ακόμη κίνητρο επισκεψιμότητας για εσωτερικούς τουρίστες αλλά και για βούλγαρους που θέλουν να απολαύσουν τα οφέλη του θερμαλισμού. Εξάλλου, οι βούλγαροι για να φτάσουν σ’ αυτό το ιαματικό νερό στην περιοχή τους χρειάζεται να κάνουν εξορύξεις σε μεγάλο βάθος, πάνω από 400 μέτρα κι αυτό είναι το πλεονέκτημα της ελληνικής πλευράς, όπως είπε ο κ. Παυλίδης. «Οι άνθρωποι που γνωρίζουν τα των πηγών λένε ότι αυτό το κοίτασμα είναι ένας θησαυρός αλλά δεν προχωρούσαμε μέχρι τώρα σε αξιοποίηση γιατί δεν γνωρίζαμε τι έχουμε. Κανείς δεν γνώριζε τι υπάρχει στην περιοχή. Η μελέτη που έγινε σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι η πιο προχωρημένη πανελλαδικά, γι’ αυτό και είμαστε οι πλέον ώριμοι για την αναγνώριση των ιαματικών πηγών. Αποτελεί την αναγκαία βάση για την αξιοποίηση» περιέγραψε ο κ. Παυλίδης.


Ανάμεσα στα ευεργετικά χαρακτηριστικά του νερού που καταγράφηκαν και ανακοινώθηκαν στην ημερίδα είναι η ευνοϊκή του επίδραση σε ασθένειες του γαστρεντερικού, τις ηπατοπάθειες, τις μεταβολικές και μολυσματικές παθήσεις και την ουρολιθίαση.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.