«Η Τουρκια δεν ειναι Ισλαμ»

Τον κώδωνα του κινδύνου να παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση έκρουσε προ ημερών στην Τουρκία το Ευρωκοινοβούλιο με έκθεσή του για την ενταξιακή της πορεία. Ο Dr Bulent Tahiroglu που διδάσκει το μάθημα του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης σχολιάζει σήμερα στο «Εμείς η Πόλις» τη στάση της Ε.Ε. και μιλά για τις αλλαγές που έχουν συντελεσθεί εντός συνόρων σημειώνοντας ότι: «Ο τουρκικός λαός θέλει η Τουρκία να γίνει μέλος της Ε.Ε, έγιναν πάρα πολλές αλλαγές και αξίζουμε μια θετική έκβαση».

Η Cokce Turkoglu – Ozdemir είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σμύρνης στην Τουρκία. Δηλώνει απ’ την αρχή της κουβέντας μας ότι είναι κατά της εισόδου της χώρας στην Ε.Ε και σημειώνει ότι ο πολιτισμός της Τουρκίας δεν έχει καμιά σχέση μ΄ αυτό που η Ε.Ε θέλει να δημιουργήσει. «Είμαι αντίθετη στο να υποβάλεις σε κάποιον να γίνει κάτι. Αν θεωρείς ότι πρέπει να γίνεις μια Δημοκρατική χώρα, τότε να το κάνεις μόνος σου και όχι επειδή οι άλλοι στο επιβάλουν» δηλώνει και παρατηρεί ότι: «Οι χριστιανοί δεν γνωρίζουν πραγματικά το Ισλάμ».

Το «Εμείς η Πόλις» ανοίγει σήμερα ένα μικρό παράθυρο στην υπόθεση που απασχολεί την Ευρώπη, αλλά και όπως πρόσφατα φάνηκε –για μία ακόμη φορά- και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού…

Dr Bulent Tahiroglu, Τούρκος καθηγητής: «Η Τουρκία δεν είναι Ισλάμ»

Πώς εξηγείτε τη στάση των Ευρωπαίων;

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν θέλουν να μπει η Τουρκία στην Ε.Ε. Αν γινόντουσαν δημοψηφίσματα σ΄ αυτές τις χώρες, όπως η Γαλλία, ο λαός θα ψήφιζε όχι. Αντίθετα θα ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα, αν ψήφιζε για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Σίγουρα τότε θα έλεγε ναι. Η κυβέρνηση της Τουρκίας είναι μια λαϊκή κυβέρνηση και αυτό οι Ευρωπαίοι το ξεχνούν.

Γιατί νομίζετε ότι οι Ευρωπαίοι φοβούνται την Τουρκία;

Επειδή ξεχνούν ότι είμαστε μέλος της Ευρώπης, ότι ανήκουμε στην Ευρώπη. Οι ευρωπαίοι κάνουν ένα λάθος, ταυτίζουν την Τουρκία με το Ισλάμ. Πολλοί Ευρωπαίοι δεν ξέρουν την Τουρκία, μιλούν γι’ αυτή έχοντας στο μυαλό τους το Μεσαίωνα και δεν βλέπουν την πραγματική αλλαγή που έχει συντελεσθεί εντός των συνόρων.

Έγιναν όντως ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις;

Έχουμε πολλούς ευρωπαϊκούς νόμους σε ισχύ. Και έχουμε αλλάξει πολλά σημεία της Νομοθεσίας μας.

Ο λαός της Τουρκίας τι θέλει;

Ο λαός θέλει η Τουρκία να γίνει μέλος της Ε.Ε. Έγιναν πάρα πολλές αλλαγές και αξίζουμε μια θετική εξέλιξη. Αλλάξαμε το Σύνταγμα και τον Ποινικό Κώδικα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι η προσπάθεια της εναρμόνισης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η ελευθερία του λόγου στην Τουρκία είναι ακόμη ζητούμενο. Πολλοί συγγραφείς οδηγούνται στα δικαστήρια… Να σας θυμίσω ότι στην τελευταία έκθεση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου γίνονται αυστηρές συστάσεις για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και ειδικά για την ελευθερία του λόγου και το άρθρο 301 του Ποινικού Κώδικα για την προσβολή της τουρκικής εθνικής ταυτότητας…

Υπάρχουν κάποιες διατάξεις αλλά κανένας συγγραφέας δεν είναι στην φυλακή. Ελπίζω ότι ακόμη και αυτές οι λίγες διατάξεις θα αλλαχθούν, είναι άλλωστε στη διαδικασία της αλλαγής.

Τι θα κερδίσει η Τουρκία αν γίνει μέλος της Ε.Ε;

Θα είναι ένα κράτος μοντέρνο. Οι Τούρκοι δεν είναι Άραβες. Δεν έχουμε τις ιδέες της Μέσης Ανατολής και πάντα οι Τούρκοι ήμασταν ανοιχτοί προς την Ευρώπη.

Τι έχει να προσφέρει η Τουρκία στην Ευρώπη;

Ό,τι κάθε χώρα που επιθυμεί να μπει στην Ε.Ε. Έχουμε το ίδιο ακριβώς νομικό σύστημα, έχουμε κοινή βάση.

Ο ρόλος του Στρατού, είναι όντως ρυθμιστικός, ακόμη και στην αντιμετώπιση των κυριοτέρων πολιτικών προκλήσεων της χώρας;

Η παρουσία του είναι ίδια, όπως στις άλλες χώρες. Ίσως η ανάμειξή του να είναι μικρότερη από ό,τι είναι στη Γαλλία και στις ΗΠΑ. Εκεί η ανάμειξη γίνεται με πιο μυστικό τρόπο. Η Τουρκία έχει δυο εχθρούς, την τρομοκρατία και τον φονταμενταλισμό και ο στρατός βοηθάει για την καταπολέμηση των δυο αυτών εχθρών.

Άλλωστε, η μη ανάμειξη του Στρατού φαίνεται και από το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα είναι κατά του Στρατού, αλλά ο Στρατός δεν κάνει τίποτα, δεν έχει επιρροή.

Και η θέση των μειονοτήτων στη χώρα σας;

Οι μειονότητες ζουν από πολλά χρόνια στην Τουρκία και υπάρχουν μέρη, όπου κανείς συναντά ανθρώπους πολλών διαφορετικών θρησκειών. Σε κάποιες περιοχές ακόμη και οι λατρευτικοί τους χώροι είναι πολύ κοντά ο ένας με τον άλλον, χωρίς να δημιουργείται κανένα πρόβλημα.

Πιστεύετε ότι η Τουρκία ακολουθεί λάθος στάση στην αντιμετώπιση των Κούρδων;

Η Τουρκία πολεμά κατά της τρομοκρατίας και της τρομοκρατίας που βρίσκεται στο Νότο. Αν βάζουν βόμβες και σκοτώνουν τον κόσμο δεν μπορούμε παρά να αγωνιστούμε εναντίον τους. Οι Κούρδοι μπορούν να αναδειχθούν σ’ όλα τα αξιώματα, κανείς δεν τους αποκλείει από πουθενά. Το θέμα των Κούρδων είναι οικονομικό και κοινωνικό. Πάντως, από τα παλιά ακόμη χρόνια οι μειονότητες μπορούσαν να έχουν δημόσια αξιώματα. Στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης για παράδειγμα υπάρχει ένας καθηγητής Έλληνας, ένας Εβραίος και ένας Αρμένιος.

Στο θέμα των «εγκλημάτων τιμής», όπως ονομάζεται, πότε θα δοθεί λύση, πότε θα αντιμετωπιστεί ουσιαστικά;

Δεν είναι θέμα των Νόμων, αλλά της οικονομικής και κοινωνικής θέσης εκείνων των πολιτών. Δεν είναι λάθος της κυβέρνησης. Φτιάχνουν Νόμους για να εμποδίσουν τέτοιου είδους εγκλήματα, αλλά είναι ο τρόπος ζωής, ο τρόπος που σκέφτονται αυτοί οι άνθρωποι και δεν αλλάζει.

Ποια αλλαγή θεωρείτε αναγκαία και επιβεβλημένη να υλοποιηθεί στη χώρα σας;

Η κατανόηση της αληθινής Τουρκίας από την πλευρά των ευρωπαίων από την μια και η οικονομική – κοινωνική εξέλιξη της Τουρκίας από την άλλη.

Ποια προβλήματα θεωρείτε σημαντικότερα στην πατρίδα σας;

Ό,τι έχει σχέση με την Οικονομία και λειτουργεί προβληματικά πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η Τουρκία μπορεί να έχει μια ισχυρή οικονομία , οι ακτές της για παράδειγμα είναι ακόμη πιο ωραίες και από τις γαλλικές ακτές, όλοι οι ξένοι είναι πλέον εκεί, και αυτό δεν είναι τυχαίο. Υπάρχουν Γερμανοί και Γάλλοι που βγαίνουν στη σύνταξη και επιλέγουν την Τουρκία για να ζήσουν.

Cokce Turkoglu – Ozdemir, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σμύρνης:

«Δε θέλω να γίνει η Τουρκία μέλος της Ε.Ε.»

Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Δεν είμαι υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί, από όσο ξέρω, θέλει οι πολιτισμοί όλων των ευρωπαϊκών χωρών να ενωθούν σ’ ένα πολιτισμό. Θεωρώ ότι ο πολιτισμός της Τουρκίας είναι πολύ διαφορετικός. Είναι διαφορετική η γλώσσα, η θρησκεία, δεν μοιάζει σε τίποτε με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και δεν συντρέχει κανένας λόγος να αφομοιωθεί απ’ αυτόν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση –πίστευαν πολλοί- θα ασκούσε τέτοια έλξη ώστε να μεταμορφώσει την Τουρκία σε χώρα «δυτικού τύπου». Πόσο κοντά στην αλήθεια είναι αυτή η άποψη;

Είμαι αντίθετη στο να υποβάλεις σε κάποιον να γίνει κάτι. Αν θεωρείς ότι πρέπει να γίνεις μια Δημοκρατική χώρα, τότε να το κάνεις μόνος σου και όχι επειδή οι άλλοι στο επιβάλουν. Ναι, έχουν γίνει κάποιες αλλαγές στην πορεία της εναρμόνισης και υπήρξαν κάποιες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο αυτές οι αλλαγές δεν μ΄ αγγίζουν. Ειλικρινά δεν θέλω να γίνει η Τουρκία μέλος της Ε.Ε. Νομίζω ότι οι χώρες της Ε.Ε. πιέζουν την Τουρκία. Λένε συχνά, «αν δεν το κάνεις αυτό δεν θα γίνεις μέλος». Ποιος νοιάζεται αλήθεια; Αν θέλεις να γίνει δημοκρατικό το κράτος, τότε θα δουλέψεις και θα το πετύχεις μόνος.

Είναι ζητούμενο το δικαίωμα στους πολίτες να μιλούν και να εκφράζονται ελεύθερα στη χώρα σας;

Νομίζω ότι Τουρκία είναι μια δημοκρατική χώρα. Ο πολίτες έχουν το δικαίωμα να σκέφτονται και να εκφράζονται ελεύθερα. Είμαι εναντίον όλων αυτών των δικαστικών διώξεων εναντίον των συγγραφέων, αλλά στην περίπτωση του Ορχάν Παμούκ πιστεύω ότι η αναφορά στην «αρμενική γενοκτονία» – η οποία παρεμπιπτόντως δεν πιστεύω ότι συνέβη ποτέ – έγινε για λόγους προβολής, για να προσελκύσει με την αναφορά αυτή την προσοχή όλων. Όλοι έχουν το δικαίωμα να λένε αυτό που πιστεύουν.

Το άρθρο 301, ωστόσο, προβλέπει βαρύτατες ποινές για την προσβολή της τουρκικής ταυτότητας…

Πρέπει να αλλάξει, δεν είναι καλό που υφίσταται, όπως και κάποια άλλα άρθρα του Ποινικού Κώδικα…

56 Κούρδοι δήμαρχοι προσήχθησαν στη δικαιοσύνη, αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο 15ετούς κάθειρξης, καθώς κατηγορήθηκαν για την στήριξη Κούρδων αυτονομιστών του PKK. Τι έχει συμβεί με την αντιμετώπιση του κουρδικού ζητήματος;

Είναι ένα δύσκολο θέμα. Κάθε μέρα βλέπω στρατιώτες να σκοτώνονται και μητέρες να κλαίνε. Μισώ τον πόλεμο και είμαι εναντίον του PKK. Οι Τούρκοι μπορούν να ζήσουν με τους Κούρδους. Στη Δυτική πλευρά της Τουρκίας υπάρχουν πολλοί Κούρδοι και Τούρκοι χωρίς να αλληλοσκοτώνονται. Στην Ανατολική πλευρά της Τουρκίας υπάρχει μεγάλη φτώχεια, οι άνθρωποι διαβιούν πολύ δύσκολα, κάτω από τραγικές συνθήκες, δεν έχουν για παράδειγμα ηλεκτρικό ρεύμα, σχολεία, νοσοκομεία. Το PKK υπόσχεται ότι θα λύσει όλα αυτά τα προβλήματα, ότι θα τους εξασφαλίσει μια άνετη ζωή. Οι νέοι το πιστεύουν, πηγαίνουν στα βουνά και προβαίνουν σε τρομοκρατικές ενέργειες χάνοντας πολλές φορές τη ζωή τους. Αν σκοτώσεις κάποιον δεν έχεις κανένα δίκαιο. Δεν μπορείς να πεις, «σκότωσα, αλλά είχα δίκαιο». Κανένα πρόβλημα δεν λύνεται με τους σκοτωμούς. Αποφάσισα ότι ό,τι είναι εναντίον του PKK είναι δίκαιο. Ίσως, η τουρκική κυβέρνηση να κάνει κάτι λάθος, αλλά τώρα όταν σκοτώνονται τα παιδιά σου, οι γονείς σου, τα αδέρφια σου δεν μπορείς να λες πρέπει να τους δώσω δίκαιο. Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να επιδείξουμε δράση. Το θέμα είναι πολύπλοκο και δύσκολο να λυθεί.

Ποια πραγματικά είναι η θέση της γυναίκας στην Τουρκία;

Εξαρτάται από την κουλτούρα και την οικονομική θέση. Στις μεγάλες πόλεις οι γυναίκες έχουν καλή θέση: Πηγαίνουν στα Πανεπιστήμια, έχουν δουλειά, οικονομική ανεξαρτησία, συμμετέχουν στα κοινά. Στις περιοχές όμως με οικονομικά προβλήματα, όπως η ανατολική πλευρά, η θέση της γυναίκας εξακολουθεί να είναι δύσκολη, δεν πηγαίνουν στο σχολείο, δεν μορφώνονται, παντρεύονται μικρές, έχουν πολλά παιδιά.

Διαβάζω συχνά στον Τύπο για τα «εγκλήματα τιμής» που εξακολουθούν να σημειώνονται εντός και εκτός Τουρκίας με θύματα μουσουλμάνες γυναίκες που επεδίωξαν να ζήσουν όπως εκείνες ήθελαν…

Ναι, κι είναι πολύ λυπηρό. Θύτες είναι συνήθως αμόρφωτοι άνθρωποι. Τα περιστατικά αυτά συμβαίνουν συνήθως στις κοινωνίες των Κούρδων, όπου λείπει η μόρφωση. Πώς αλήθεια σκοτώνεις την κόρη σου, την αδερφή σου για ένα ζήτημα που ονομάζουν «τιμή»; Είναι απαίσιο!

Τελικά το Ισλάμ είναι απειλή για τον Δυτικό Πολιτισμό;

Οι χριστιανοί δε γνωρίζουν το Ισλάμ και αυτό που αντιπροσωπεύει. Θεωρούν ότι το Ισλάμ είναι η θρησκεία που θέλει τις γυναίκες να φορούν μαντίλα, να κάθονται στο σπίτι, να μην δουλεύουν. Αν διαβάσει κανείς το Κοράνι θα δει ότι είναι υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών. Δεν κάνουν όμως αυτό που αναφέρεται στο Κοράνι. Οι άνθρωποι που θεσπίζουν τους κανόνες και τους νόμους στις μουσουλμανικές χώρες δεν γνωρίζουν το Κοράνι, χρησιμοποιούν τη Θρησκεία με λάθος τρόπο. Είμαι μουσουλμάνα και βρίσκω τον εαυτό μου να είναι πολύ κοντά στον πολιτισμό και στη νοοτροπία της Δύσης. Η θρησκεία είναι κάτι άλλο και ο πολιτισμός κάτι άλλο. Όταν είσαι καλός μουσουλμάνος, δεν σκοτώνεις, δεν λες ψέματα, όπως δηλαδή και σε κάθε άλλη θρησκεία, γιατί είσαι πάνω απ’ όλα ένας καλός άνθρωπος. Αν πιστεύεις πραγματικά στο Θεό.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.