Η Θρακη φιλοξενει την 105η Συνοδο των Πρυτανεων

Σε θετικά αποτελέσματα για τους φοιτητές και τα λοιπά στελέχη των ελληνικών πανεπιστημίων προσδοκά ο Πρύτανης του ΔΠΘ Φώτης Μάρης

Με τη συμμετοχή μελών της διοίκησης των Ελληνικών Πανεπιστημίων ξεκίνησαν χθες, Τρίτη 16 Απριλίου οι εργασίες της 105ης Συνόδου Πρυτάνεων, η οποία πραγματοποιείται υπό την προεδρία του Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ.Φώτη Μάρη στο ξενοδοχείο Astir|Egnatia στην Αλεξανδρούπολη.

Κατά την έναρξη των συνεδριάσεων πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα δύο συναντήσεις, με πρώτη την «85η Συνάντηση των Προϊσταμένων Μ.Ο.Δ.Υ. (Μονάδα Οικονομικής και Διοικητικής Υποστήριξης) των Ε.Λ.Κ.Ε. (Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας) των Α.Ε.Ι.». Στη Συνάντηση προέδρευσε ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας, Καθηγητής Γεώργιος Μπρούφας, ενώ τα συμπεράσματα αυτής αναμένεται να συζητηθούν στη συνεδρίαση των Προέδρων των Ε.Λ.Κ.Ε. σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου.

Παράλληλα έλαβε χώρα η «6η Συνάντηση Στελεχών Ε.Α.Δ.Π. (Εταιρειών Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας) των Α.Ε.Ι.». Στη Συνάντηση προέδρευσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Α.Δ.Π. του Δ.Π.Θ., Καθηγητής κ.Παράσχος Μελίδης, ενώ στόχος της συνάντησης Στελεχών Ε.Α.Δ.Π. αποτέλεσε η μεταξύ τους δικτύωση και η ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών στη Διαχείριση Περιουσίας των Α.Ε.Ι.

Αντίστοιχα τα πορίσματα της Συνάντησης θα προωθηθούν στη Σύνοδο των Πρυτάνεων προκειμένου, εφόσον υιοθετηθούν, να γίνουν κατάλληλες ενέργειες προς το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Οι εργασίες της Συνόδου αναμένεται να κορυφωθούν την προσεχή Παρασκευή, 19 Απριλίου παρουσία, μεταξύ άλλων, και του Υπουργού Παιδείας κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, αλλά και του συνόλου της ομάδας του, γεγονός που υπογράμμισε μιλώντας το πρωί της Τρίτης, 16 Απριλίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ.Φώτης Μάρης.

Θετικό το κλίμα

Προσδιορίζοντας το κλίμα της συνάντησης με την ηγεσία του Υπουργείου ο κ.Μάρης εξήγησε πως το ΔΠΘ και τα μέλη της Συνόδου προσέρχονται στην συζήτηση με πολύ διάθεση και καλοπροαίρετα, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «τα αποτελέσματα θα είναι θετικά τόσο για τους φοιτητές όσο και για τα λοιπά στελέχη των πανεπιστημίων μας».

Ερωτηθείς ως προς την ατζέντα της συνόδου, ο Πρύτανης του ΔΠΘ αναφέρθηκε στο νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, σε συνέχεια και της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου που βρίσκει το ΔΠΘ σημαντικά ενισχυμένο, σε ζητήματα διεθνοποίησης και εξωστρέφειας, καθώς και ψηφιακής μετάπτωσης που εξελίσσεται συνεχώς, την ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, παράλληλα όμως με ανοιχτά προβλήματα, όπως το ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού και συγκεκριμένα η μεγάλη αναγκαιότητα για νέο μόνιμο προσωπικό και θέματα που έχουν να κάνουν με την φυσιογνωμία του κάθε πανεπιστημίου ξεχωριστά.

Η αύξηση των τακτικών προϋπολογισμών των πανεπιστημίων τα επόμενα χρόνια, μέσα από συγκεκριμένο πλάνο, ώστε να μπορέσει να καλυφθεί η εκτίναξη του κόστους λειτουργίας των πανεπιστημίων, αλλά και να καλυφθεί ένα κομμάτι του ήδη «χαμένου εδάφους» αποτελεί επίσης βασικό ζητούμενο από πλευράς των ΑΕΙ, με τον κ.Μάρη να υπενθυμίζει πως τα πανεπιστήμια παράλληλα δραστηριοποιούνται πάρα πολύ έντονα στην αναζήτηση ανταγωνιστικών χρηματοδοτήσεων από τα ανταγωνιστικά προγράμματα και μάλιστα με επιτυχία, ωστόσο χρειάζονται βοήθεια.

250 και πλέον σύνεδροι δια ζώσης και εξ αποστάσεως

Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου το ΔΠΘ και η Θράκη αναμένεται σύμφωνα με τον ίδιο να φιλοξενήσει περισσότερους από 250 Συνέδρους δια ζώσης από όλα τα ελληνικά ΑΕΙ, Υπουργεία, φορείς και ιδρύματα, ανάμεσά τους και ο κ.Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος αναμένεται να αναπτύξει θέματα της πολιτικής της Ε.Ε. για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Καλή τη πίστει όλων θα μπορέσουμε να έχουμε τις ενισχύσεις που απαιτούνται για το ΔΠΘ ως πανεπιστήμιο Περιφερειακής εμβέλειας»

Κληθείς να σχολιάσει την προσθήκη του Τμήματος Ψυχολογίας σε Επιστημονικό Πεδίο των φετινών Πανελλαδικών ο κ.Μάρης έκανε λόγο για την εν εξελίξει προσπάθεια ενσωμάτωσης των κόμβων Καβάλας και Δράμας, σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο για την  κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών που αφορούν τόσο στις υποδομές όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι «καλή τη πίστει όλων θα μπορέσουμε να έχουμε τις ενισχύσεις οι οποίες απαιτούνται, για να υποστηριχτεί το εγχείρημα του Δημοκριτείου σε εμβέλεια περιφέρειας, που πραγματικά  πιστεύουμε όλοι ότι μπορούμε να κεφαλαιοποιήσουμε από αυτό».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.