Η συνεχης επιμορφωση συμμαχος των μελισσοκομων

Σεμινάριο από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ν. Ροδόπης «Το κεντρί»

Να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις νέες απειλές εναντίον των μελισσών στην Ευρώπη, αλλά και την ανάγκη για την προσπάθεια συνεχούς ενημέρωσης από πλευράς των μελισσοκόμων, ώστε να βελτιώσουν το επίπεδο της μελισσοκομίας γενικότερα αλλά και να αποφύγουν τους τυχόν κινδύνους, θέλησε ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Ροδόπης «Το κεντρί», με το σεμινάριο που πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης 30 Ιανουαρίου στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Κομοτηνής.
 
Έτσι στο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την διατροφή της μέλισσας, αλλά και αναπτύχθηκε το ζήτημα του σκαθαριού Aethina tumida, ενός τύπου εξωτικού σκαθαριού που πλήττει τις μελισσοκαλλιέργειες και εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια και στην Ιταλία, δημιουργώντας ανησυχία για την εξάπλωσή του στις υπόλοιπες χώρες.
 
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σύλλογος έκοψε με την ευκαιρία αυτή την βασιλόπιτά του. 

Η καλύτερη πρόληψη η ενημέρωση 

Η ιδέα για το σεμινάριο γεννήθηκε στο μελισσοκομικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου, κατά την ενημέρωση για τις δυνητικές απειλές για τις μέλισσες, σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νικόλαος Καρακωστίδης, ειδικά για το σκαθάρι Aethina tumida, το οποίο αναπτύσσεται πάρα πολύ γρήγορα, και θεωρεί πως δεν είμαστε ακόμα προετοιμασμένοι, ούτε ως μελισσοκόμοι ούτε ως κράτος.
 
Αυτή τη στιγμή το θέμα γνωρίζουν μόνο μερικοί επιστήμονες στη χώρα μας, για αυτό και θεώρησε πως πρέπει να ενημερωθούν οι μελισσοκόμοι και στην περιοχή μας.
 
Η μόνη ενημέρωση που είχαν μέχρι τώρα ήταν μια ανακοίνωση, πριν από τέσσερα χρόνια, από το γεωπονικό πανεπιστήμιο για την μετάβαση του καθηγητή κ. Χαριζάνη στην Ιταλία για το ζήτημα του σκαθαριού.
 
Η αλήθεια είναι ότι οι φωτογραφίες που έχουν δει από πληγέντα μελίσσια τους έχουν δημιουργήσει σημαντική ανησυχία, για αυτό και θέλησαν να κάνουν μια ενημέρωση, γιατί θέλουν πάντα οι μελισσοκόμοι να συμμετέχουν σε αυτά τα σεμινάρια, μιας και η όποια απειλή δεν κοιτά ούτε τοποθεσία ή ποιοι είναι μέλη του συλλόγου.
 
«Ακόμα και αν δεν είναι σκουλήκι και θεωρούν πως κάτι δεν πάει καλά, θα πρέπει να ενημερωθούν γρήγορα, να γίνει αυτοψία, ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα, ώστε να μην μεταδοθεί σε άλλα» τόνισε ο κ. Καρακωστίδης, γιατί αν ξεφύγει από τα δικά τους όρια αυτό σημαίνει ολική καταστροφή για τους μελισσοκόμους.
 
Ευτυχώς αυτή τη στιγμή στην Ιταλία έχει γίνει πολύ σοβαρή δουλειά για την ριζική λύση του θέματος, με άμεσες επεμβάσεις για την καταστροφή του σκαθαριού, ενώ και το κράτος έδωσε ισχυρές αποζημιώσεις.
 
«Εγώ σαν πρόεδρος ζήτησα από τον γενικό γραμματέα, που ήταν στο συνέδριο, να πάρει θέση, αλλά μας είπε πως είμαστε ανοργάνωτοι, και ζήτησε να τους υποδείξουν δράσεις για να κινηθούν» ανέφερε ο κ. Καρακωστίδης, κάτι που έκανε. 

Απαραίτητο να υπαχθούν στον ΕΛΓΑ οι μελισσοκόμοι 

Ο Σύλλογος αυτή τη στιγμή έχει 107 μέλη, από τα οποία η συντριπτική πλειοψηφία είναι ενεργά, με το κυριότερο από τα αιτήματά τους να είναι η μελισσοτροφία να θεσμοθετηθεί και να ενταχθεί στον ΕΛΓΑ, μιας και μέχρι τώρα οι μόνες αποζημιώσεις που μπορεί να πάρουν είναι λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως πλημμύρα και πυρκαγιά, και πάλι με μεγάλη δυσκολία λόγω των γραφειοκρατικών απαιτήσεων.
 
Για αυτό και θέλουν να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να ενταχθούν στον ΕΛΓΑ, όμως μέχρι σήμερα η πολιτεία δεν φαίνεται να έχει πάρει στα σοβαρά την μελισσοκομία. «Αν καταστραφεί η μελισσοκομία θα αρχίσει μια αλυσιδωτή αντίδραση κακών στη γεωργία και τη δενδροκομία άνευ προηγουμένου» σημείωσε, για αυτό και τονίζει πάντα πως δεν πρέπει να κοιτούν μόνο το κέρδος, αλλά και να βλέπουν πως έχουν υποχρέωση στα παιδιά και τα εγγόνια τους. 

Όχι πανικός, αλλά προσοχή 

Τις τεχνικές για προστασία και καταπολέμηση του σκαθαριού Aethina tumida ανέλυσε ο κ. Κωνσταντίνος Ουρεηλίδης,  Κτηνίατρος στο Κτηνιατρικό Κέντρο Καβάλας, το οποίο επιτελεί και χρέη Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς Υγείας των μελισσών.
 
Το σκαθάρι αυτό έχει έρθει δυστυχώς στην Ευρώπη, και απειλεί να επεκταθεί και στην χώρα μας, σημείωσε, και δεν πρέπει να το φοβόμαστε, αλλά να είμαστε σε εγρήγορση, γιατί οι συνέπειές του θα επιβαρύνουν τα μελίσσια, αλλά και τον κλάδο γενικότερα.
 
Το σκαθάρι ενδημεί στην υποσαχάρια Αφρική, και ζει σε αρμονία με την αφρικανική μέλισσα που έχει μάθει να το αντιμετωπίζει, ενώ η Ευρωπαϊκή μέλισσα δεν μπορεί, και τα μελίσσια καταρρέουν, και πιθανότατα θα υπάρχουν απώλειες.
 
Για αυτό θεωρεί πως δεν θα πρέπει να καταστροφολογούμε, αλλά να προετοιμαστούμε για αυτό, θυμίζοντας την περίπτωση της Βαρροϊκής ακαρίασης, (ενός ακόμα εξωτικού νοσήματος που αποτελεί μέχρι σήμερα το κυριότερο πρόβλημα της μελισσοκομίας), την οποία κάποιος που κάνει σωστά τη δουλειά του μπορεί να διαχειριστεί το πρόβλημα, κάτι όμως που προϋποθέτει περισσότερη εργασία.
 
Έτσι και με το σκαθάρι, η εμπειρία από τις ΗΠΑ, όπου το έχουν από το 1996, ή στην Αυστραλία, δείχνει πως οι μελισσοκόμοι έχουν μάθει να ζουν με αυτό, όμως μπορεί τελικά να επηρεάσει το κόστος των μελισσοκομικών προϊόντων. 

Υπάρχει μέλλον στη μελισσοκομία 

Για αυτό και η πρώτη και σημαντικότερη προσπάθεια των μελισσοκόμων θα πρέπει να είναι να εμποδίσουν την εγκατάστασή του, κάτι που μπορεί να γίνει με τον συχνό έλεγχο των μελισσιών, και αν δεν το καταφέρουν αυτό θα πρέπει να προσπαθήσουν να επιβραδύνουν την εξάπλωσή του, κάτι που έχει γίνει και στην Ιταλία, κάτι που γίνεται με διάφορα διαχειριστικά μέτρα, όπως έλεγχοι, καραντίνα, κτλ.
 
Ο μελισσοκόμος όμως θα πρέπει να ξέρει να αναγνωρίζει το σκαθάρι, που θα ψάχνει στην κυψέλη, και τέλος τι μέτρα θα πρέπει να πάρει, ώστε να αντιμετωπιστεί χωρίς πανικό, σημείωσε ο κ. Ουρεηλίδης, για αυτό και είναι χρήσιμα σεμινάρια σαν αυτά που πραγματοποιήθηκε από τον μελισσοκομικό σύλλογο.
 
Γενικότερα ο ίδιος έχει διαπιστώσει μια στροφή των νέων τα τελευταία χρόνια προς τη μελισσοκομία, κάτι που τον χαροποιεί, μιας και θεωρεί πως χρειάζονται νέοι άνθρωποι που θα φέρουν νέα φιλοσοφία στο επάγγελμα, αλλά θα καταφέρουν και να αφομοιώσουν καλύτερα τις νέες τάσεις.
 
Άλλωστε η μελισσοκομία μπορεί να ανθίσει στην χώρα μας, που έχει πολλά μελισσοκομικά φυτά, σημαντική χλωρίδα που οδηγεί στην παραγωγή πολύ καλού μελιού, όμως θα πρέπει οι μελισσοκόμοι να φροντίσουν για την επιμόρφωση τους, να διαβάσουν και να παρακολουθήσουν σεμινάρια, χωρίς να επαναπαύονται στα παλιά, αλλά και να χρησιμοποιούν και την εμπειρία των παλιότερων μελισσοκόμων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.