Η συμβολη του περιφερειακου τυπου στις ελληνοτουρκικες σχεσεις

Ο περιφερειακός Τύπος

είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη καλών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τονίστηκε στη συνάντηση δημοσιογράφων από τοπικά ΜΜΕ Τουρκίας και Ελλάδος, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στη Σμύρνη. Μία συνάντηση που επιχειρεί, χωρίς προκαταλήψεις και “εθνικιστικές κορώνες”, να προσεγγίσει τα προβλήματα και να συμβάλλει σε ένα μέλλον ειρηνικό για τους δύο λαούς.

Η συνάντηση ξεκίνησε με διάλογο Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων. Στην εισήγησή του ο εκδότης διευθυντής της εφημερίδας “Η Γνώμη” της Θράκης Γιάννης Λασκαράκης τόνισε ότι “σήμερα οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι πολύ καλύτερες. Καταλυτικό ρόλο στη βελτίωση του κλίματος έπαιξαν οι καταστροφικοί σεισμοί που έπληξαν σχεδόν ταυτόχρονα την Τουρκία και την Ελλάδα. Θα ‘λεγε κανείς ότι ξαφνικά γεφυρώθηκε ένα χάσμα γενεών και αντιληφθήκαμε όλοι μας ότι Έλληνες και Τούρκοι είναι ο ίδιος λαός που κατοικούσε επί αιώνες στις δύο όχθες του Αιγαίου. Το ευτύχημα είναι ότι και ο Τύπος και τα ΜΜΕ ευθυγραμμίστηκαν με αυτή τη νέα πραγματικότητα φροντίζοντας τώρα να επενδύσουν κυκλοφοριακά στη φιλία, όπως πριν επένδυαν στο μίσος”.

Ο κ. Λασκαράκης πρόσθεσε ότι “πρέπει να προχωρήσουμε αμέσως σε μια τολμηρή πολιτική προσέγγισης των δύο χωρών. Να κάνουμε στροφή με βάση τα πραγματικά συμφέροντα των πατρίδων μας. Να επιχειρήσουμε μια νέα ανάγνωση της Ιστορίας. Να απαλλάξουμε την παιδεία μας από τη διδασκαλία του μίσους και να ενθαρρύνουμε την αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας”.

Ο ίδιος πρότεινε ακόμη τη δημιουργία κοινής ιστοσελίδας στο Ιnternet, ώστε να εκφράζονται όλοι οι πολίτες. Στην εισήγησή της η δημοσιογράφος Burcu Gevic από την τοπική οικονομική εφημερίδα της Σμύρνης “Ticaret”, επεσήμανε ότι στις τοπικές εφημερίδες “πρέπει να τονίζουμε την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων”.

Η ίδια υπογράμμισε ακόμα ότι η προσπάθεια των Γ. Παπανδρέου – Ι. Τζεμ είναι ένα μεγάλο βήμα και ότι ο κόσμος θέλει ειρήνη.

Από την πλευρά των Τούρκων δημοσιογράφων επισημάνθηκε ακόμα ότι στην Τουρκία υπάρχουν εφημερίδες που δεν προβάλλουν αυτή την ανάγκη για ειρήνη αλλά επιμένουν σε απόψεις του παρελθόντος.

Στη συνέχεια, ο εκδότης – διευθυντής της εφημερίδας “Θεσσαλία” Νίκος Γραμματικός τόνισε ότι τα ΜΜΕ “μπορούμε να αναδείξουμε κοινές πρωτοβουλίες”.

Ο εκδότης – διευθυντής της εφημερίδας “Αλήθεια” της Χίου Γιάννης Τζούμας πρότεινε “να προωθήσουμε την εκμάθηση των δύο γλωσσών” στους λαούς των δύο χωρών, πρόσθεσε δε ότι “οι στρατιωτικοί της Τουρκίας πρέπει να πάνε στους στρατώνες τους, όπως και οι δικοί μας είναι εκεί και έχουν ησυχάσει”. Επεσήμανε επίσης ότι καμία σχέση δεν θα ευοδωθεί αν οι δημοσιογράφοι δεν είναι ελεύθεροι, αν έχουμε “λευκά κελιά”, αν οι Κούρδοι δεν μπορούν να μιλήσουν την γλώσσα τους. Τόνισε δε ότι πρέπει να είναι ξεκάθαρες και οι σχέσεις των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, δημοσιογράφοι της Σμύρνης τόνισαν πως “αν ξέρουμε τα λάθη μπορούμε να βρούμε την αλήθεια” και ότι δεν γράφεται πάντα κατά 100% η αλήθεια. Τόνισαν ακόμη την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης, κάτι που θέλουν οι λαοί και στις δύο χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη σημαντική αυτή συνάντηση οργανώνει ο ευρωπαϊκός οργανισμός “European center for common ground” με φορείς υλοποίησης από Ελλάδα του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) και από την Τουρκία την Ένωση Προοδευτικών δημοσιογράφων Σμύρνης.

Να σημειωθεί ότι η συνάντηση ολοκληρώθηκε χθες ενώ προχθές πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα, και επίσκεψη στο σπίτι του Σεφέρη στη Βούρλα.

ΥΓ: Οι φωτογραφίες είναι από την πρώτη συνάντηση Τούρκων και Ελλήνων δημοσιογράφων που πραγματοποιήθηκε στις Σάπες στις 2-3 Νοέμβρη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.