«Η σημερινη γενια μπορει να γινει φορεας ποιοτικης αλλαγης»

Με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνει η Νεολαία ΠΑΣΟΚ Ροδόπης σήμερα στις 19:30 στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο με θέμα «Ανεργία και νέα γενιά» ο «Παρατηρητής της Θράκης» μιλά με την γραμματέα της Μαρία Αλμπανίδου.

Θέμα που καίει η ανεργία στους νέους και όπως δηλώνει η κ. Αλμπανίδου πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τους ανέργους αλλά όλους τους πολίτες συνολικά…

ΠτΘ: Η Νομαρχιακή Επιτροπή Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Ροδόπης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ανεργία και Νέα Γενιά». Μετά από πολύ καιρό απραξίας αναλαμβάνετε ως νεολαία δράση;

Μ.Α.:
Εξαρτάται τι εννοείται δράση. Δράση δεν είναι μόνο ό,τι συγκινεί τα φώτα της δημοσιότητας. Ως νεολαία δραστηριοποιούμαστε μέσα από την καθημερινότητά μας, προσπαθώντας να περάσουμε νέα μηνύματα, διεκδικώντας το δικαίωμα των ίσων ευκαιριών με σεβασμό και επίκεντρο τον άνθρωπο. Πριν λίγο καιρό είχαμε τριήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας, την Παρασκευή έχουμε την εκδήλωση αλλά αυτό που έχει σημασία πιστεύω είναι οι απόψεις που έχει η νεολαία ΠΑΣΟΚ και αυτά που μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία. Η σημερινή γενιά μπορεί να γίνει φορέας ποιοτικής αλλαγής στα ανθρώπινα δικαιώματα και προβλήματα και αυτό θα το πετύχει αν αγωνιστεί με περίσκεψη και προοδευτικότητα, χωρίς φανατισμό έννοιες που βρίσκουν κατεξοχήν χώρο έκφρασης στις σοσιαλιστικές νεολαίες. Να απευθύνω κάλεσμα στην ομιλία που διοργανώνουμε την Παρασκευή 13 Μαρτίου στις 19:30 στο επαγγελματικό και βιοτεχνικό επιμελητήριο με θέμα «Ανεργία και νέα γενιά» και ομιλητές τον κ. Ανδρουλάκη Νίκο, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Δερβιτσιώτη Αλκιβιάδη επίκουρο Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του Δ.Π.Θ. και τον κ. Χατζηκωνσταντίνου Γιώργο, καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας στο Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης του Δ.Π.Θ.

ΠτΘ: κ. Αλμπανίδου, πιστεύετε ότι σήμερα δίνονται ευκαιρίες στους νέους να δείξουν τις πραγματικές τους δυνατότητες;

Μ.Α.:
Οι νέοι πρέπει να έχουν θέση στον κοινωνικό χώρο (επάγγελμα), να είναι δημιουργικοί, να διαμορφώνουν υπεύθυνες προσωπικότητες και να διοχετεύουν τον δυναμισμό τους στους κοινωνικούς ιστούς. Από το πρέπει μέχρι την πραγματικότητα υπάρχει μεγάλη διαφορά. Ακόμα και έτσι όμως, λύση δεν αποτελεί ο εφησυχασμός καθότι «τα αγαθά κόποις κτωνται».

ΠτΘ: Σημερινός μαθητής-φοιτητής, αυριανός άνεργος;

Μ.Α.:
Το ζοφερό πρόβλημα της ανεργίας βιώνουν στην πλειονότητά τους οι απόφοιτοι κάθε βαθμίδας της εκπαίδευσης . Έντονα είναι τα φαινόμενα της υποαπασχόλησης και της ετεροαπασχόλησης, της άσχετης εργασίας με τις γνώσεις και την ειδικότητα του εργαζομένου.

ΠτΘ: Οι νέοι πλήττονται από την ανεργία. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η κατάσταση;

Μ.Α.:
Το πρόβλημα της ανεργίας έχει μεγάλες διαστάσεις και πολλοί παράγοντες διαμορφώνουν τα χαρακτηριστικά του. Η πρωτοφανής αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας με μοναδικό σκοπό το κέρδος, χωρίς κοινωνικά κριτήρια έχει περιθωριοποιήσει σε σημαντικό βαθμό την ανθρώπινη εργασία.

ΠτΘ: Υπάρχουν βιώσιμες λύσεις για την ανεργία;

Μ.Α.:
Το πρόβλημα της ανεργίας δεν αφορά μόνο τους ανέργους αλλά όλους τους πολίτες συνολικά. Είναι μια σχέση κεφαλαίου – εργασίας, ένα πρόβλημα όχι συγκυριακό, εκφράζει μία ολόκληρη θεώρηση πραγμάτων.

ΠτΘ: Η ανεργία πιστεύετε ότι τραυματίζει τη δημοκρατία;

Μ.Α.:
Η απασχόληση είναι η κυριότερη μορφή κοινωνικής δραστηριοποίησης του ατόμου και συνεπώς ανάπτυξης της προσωπικότητάς του. Η μη ύπαρξή της αποτελεί φραγμό έκφρασης και εξέλιξης κύριων στοιχείων της Δημοκρατίας.

ΠτΘ: κ. Αλμπανίδου σας ευχαριστούμε πολύ.

Μ.Α.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.