Η σημασια αναπτυξης της πρασινης οικονομιας

Θα συζητηθεί στην εκδήλωση «Σκέψου και Δράσε Πράσινα: Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση, Μείωση της κατανάλωσης» - Μαρία Γκράτζιου, συντονίστρια περιβάλλοντος Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος «Οι φυσικοί πόροι τελειώνουν και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να τους προστατεύουμε»

Ο σύλλογος «Γυναίκα-Δημιουργία», η Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος και ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Κομοτηνής πραγματοποιούν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Σκέψου και Δράσε Πράσινα: Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση, Μείωση της κατανάλωσης».
 
H εκδήλωση που θα λάβει χώρα αύριο, Κυριακή, 3 Απριλίου και ώρες 11.00 – 13.30, στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κομοτηνής αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για το κοινό της Κομοτηνής να γνωρίσει από κοντά την έννοια του σοροπτιμισμού αλλά και να ενημερωθεί σχετικά με την πράσινη ανάπτυξη και το περιβάλλον.
 
Το «παρών» στην εκδήλωση μεταξύ άλλων θα δώσει και η πρόεδρος της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος, κ. Μαίρη Σαμαρτζίδου ενώ εισηγήτριες της εκδήλωσης θα είναι η κ. Γεωργία Θεοδώρα Ιντζέ, Διεθνολόγος, μέλος της Team Europe, μέλος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ξάνθης, ο τίτλος της εισήγησης της οποίας είναι «Οι Ευρωπαϊκές Πολιτικές για το περιβάλλον και την ενέργεια», η κ. Γεωργία Ανδρέου – Μιχαηλίδου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Διευθύντρια της ΔΕΔΔΗΕ Κομοτηνής που θα μιλήσει για την «Εξοικονόμηση ενέργειας – εξοικονόμηση χρημάτων – προστασία του περιβάλλοντος» και η κ. Μαρία – Ευρυδίκη Γκράτζιου, Αν. Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ και Συντονίστρια Περιβάλλοντος της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος.
               
Θέμα της εισήγησης της κ. Γκράτζιου είναι το Οικολογικό-Ενεργειακό-Υδατικό αποτύπωμα. Με αφορμή την εκδήλωση αυτή η κ. Γκράτζιου μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» για την πράσινη ανάπτυξη καθώς και για την Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος και τους στόχους της.
 
Μαρία – Ευρυδίκη Γκράτζιου λοιπόν… 

«Ο Σοροπτιμισμός είναι μια διεθνής οργάνωση, ο οποίος έχει σκοπό την ανύψωση και βελτίωση των συνθηκών ζωής όλων των ανθρώπων»

ΠτΘ: Τι ακριβώς είναι η Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος και ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Κομοτηνής;
Μ.Γ.:
Ο Σοροπτιμισμός είναι μια διεθνής οργάνωση, ο οποίος έχει σκοπό την ανύψωση και βελτίωση των συνθηκών της γυναίκας, αλλά και του παιδιού και όλων των ανθρώπων γενικότερα. Υπάρχει η ευρωπαϊκή ομοσπονδία της οποίας μέλος είναι η Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος και η οποία έχει διάφορους ομίλους σε διάφορες πόλεις. Ένας από τους ομίλους της είναι και ο όμιλος της Κομοτηνής. Κάθε διετία η πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Ευρώπης, ορίζει ένα πρόγραμμα-στόχο. Η προηγούμενη διετία είχε το περιβάλλον. Αυτή η διετία έχει ως στόχο «περιβάλλον και εκπαίδευση» και μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια είναι και οι ομιλίες και η εκδήλωση που θα κάνουμε την Κυριακή. Θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο ώστε να μπορέσει να φροντίσει καλύτερα το περιβάλλον και να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής του έτσι ώστε να αφήσουμε ένα καλύτερο μέλλον και περιβάλλον για τις επόμενες γενιές. 

«Θα πρέπει να στραφούμε σε καλλιέργειες φιλικές προς το περιβάλλον»

ΠτΘ: Ο τίτλος της δικής σας εισήγησης είναι «Οικολογικό, Ενεργειακό, Υδατικό αποτύπωμα ή τι σημαίνει σκέψου και δράσε πράσινα». Τι ακριβώς είναι το οικολογικό αποτύπωμα και ποιο ακριβώς το θέμα της εισήγησής σας;
Μ.Γ.:
Το οικολογικό αποτύπωμα είναι μια έννοια που έχει να κάνει με την απαραίτητη έκθεση καλλιεργήσιμης γης και νερού, που χρειάζεται ένας άνθρωπος ώστε να παράγονται όλα τα προϊόντα που καταναλώνει, αλλά και να απορροφηθούν τα απορρίμματα και οι ρίποι του, έτσι ώστε να διατηρηθούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες στο σημερινό επίπεδο και να μην χειροτερέψουν. Οι όροι αυτοί χρειάζεται να γίνουν κατανοητοί γιατί θα δούμε κάθε τρόφιμο, κάθε ενέργεια, κάθε δραστηριότητα που κάνουμε, τι σημαίνει για τη γη. Θα μιλήσουμε για το ενεργειακό, το οικολογικό και το υδατικό αποτύπωμα και έπειτα θα εξηγήσουμε τι σημαίνει πράσινη οικονομία. Θα ανατρέξουμε λοιπόν σε κάποιες έννοιες και θα δούμε το τι κρύβει η κάθε τροφή. Εάν δούμε όλες τις επιπτώσεις που έχουν, θα αναθεωρήσουμε τον τρόπο ζωής μας.
 
Έχω κάνει προσωπικά έρευνα για το εικονικό νερό που καταναλώνεται στην περιφέρεια Ροδόπης και Ξάνθης και το αποτύπωμα που έχουν αυτές οι περιφέρειες. Η Ροδόπη θα έλεγα ότι είναι στο χαμηλότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, δηλαδή δρα καλύτερα σε σχέση με το νερό. Βεβαίως δεν παύει να υπάρχει ένα αρνητικό ισοζύγιο, που σημαίνει ότι ίσως θα πρέπει να δούμε κάποιες δραστηριότητες ή κάποιες καλλιέργειες που χρήζουν αναθεώρησης, δηλαδή να φύγουμε σε καλλιέργειες που είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον. 

«Κάθε καινούργιο που παράγουμε έχει επίπτωση στο περιβάλλον»

ΠτΘ: Όταν αναφέρεστε στην έννοια του εικονικού νερού, τι εννοείτε;
Μ.Γ.:
Για παράδειγμα έχουμε ένα πορτοκάλι. Για να παραχθεί ένα πορτοκάλι, έχουμε καταναλώσει κάποια ποσότητα νερού. Αυτό είναι το εικονικό νερό. Αυτό που κρύβεται από πίσω για να παραχθεί οποιοδήποτε προϊόν. Μια μπλούζα, ένα αυτοκίνητο, κλπ
 
Για να δούμε και το μέγεθος των επιπτώσεων που έχουν οι δραστηριότητές μας στη ζωή μας, θα πρέπει να σας πω ότι οι Έλληνες είμαστε από τους σπάταλους λαούς, ως προς τον τρόπο ζωής. Χρειαζόμαστε τρεις πλανήτες για να διατηρήσουμε τον τρόπο ζωής που είχαμε πριν το 2010. Ελπίζω ότι τώρα ίσως όλα αυτά τα πράγματα να έχουνε ένα καλό αποτέλεσμα στον περιορίσουμε λίγο την κατανάλωσή μας.
 
Σήμερα, σε σχέση με το 2010, έχουμε λιγότερη κατανάλωση. Αυτό είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης την οποία βιώνουμε. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε κάποια πράγματα και ίσως δούμε ότι η οικονομική κρίση μας οδηγεί και σε κάτι καλό, στην μείωση της κατανάλωσης. Η «πράσινη οικονομία» άλλωστε είναι ακριβώς αυτό. Μείωση της κατανάλωσης και μείωση των εκπομπών. Η «Πράσινη Οικονομία» ή «κυκλική οικονομία» βελτιώνει τη ροή των αγαθών και των υπηρεσιών. Για να ωφεληθούμε εμείς όσο το δυνατόν περισσότερο, τόσο ως προς τις πρώτες ύλες, και να ελαττωθεί η σπατάλη, και όσο το δυνατόν η επίπτωση στο περιβάλλον, γιατί κάθε καινούργιο που παράγουμε έχει επίπτωση στο περιβάλλον. 

«Οι αρχές και η σημασία της πράσινης οικονομίας θα πρέπει να ενσωματωθούν στην πολιτική αλλά και την εκπαίδευση»

ΠτΘ: Μια συνειδητοποίηση δε θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι και αποτέλεσμα η συνέχεια κάποιων πολιτικών ή μίας κάποια εκπαίδευσης;
Μ.Γ.:
Βεβαίως. Και αυτά τα πράγματα θα πρέπει να ενσωματωθούν στην πολιτική, αλλά και στη συνείδηση των ανθρώπων. Στα καινούργια παιδιά, να αρχίσει η εκπαίδευση από μια μικρή ηλικία, και καλό είναι αυτές οι έννοιες να περάσουν και στα σχολεία και να συνειδητοποιήσουν και οι γονείς, αλλά και τα παιδιά ακόμα περισσότερο, γιατί πολλές φορές τα παιδιά επαναφέρουν τους γονείς στην τάξη. Για παράδειγμα τα αγαθά και οι δραστηριότητες, τα χωρίζουμε σε δύο είδη. Η πρώτη εξ αυτών είναι τα βιολογικά, που είναι τρόφιμα, απορρίμματα, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν και να επιστρέφουν στο περιβάλλον ξανά για να αποκαταστήσουν κάποιες θετικές ουσίες, ή μπορούν να επεξεργαστούν και να παράγουν μια μορφή ανανεώσιμης ενέργειας. Αντίστοιχα και τα τεχνικά υλικά τα οποία συντηρούνται και τα επαναχρησιμοποιούν, ώστε το σύστημα να είναι κλειστού τύπου και ενεργειακά αποδοτικό. Έτσι μειώνουμε και τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, που γίνεται τόση συζήτηση γι’ αυτό το θέμα σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
Στοχεύοντας με την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και τη μείωση της κατανάλωσης, είναι τα τρία «R», συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας, η οποία από πίσω της κρύβει πολλές δραστηριότητες από εταιρείες που μπορούν να αναπτύξουν αυτές τις δραστηριότητες. Την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση, κλπ. 

«Η σπατάλη και η αλόγιστη χρήση κάποιων πόρων μας δημιουργούν και θα μας δημιουργήσουν προβλήματα»

ΠτΘ: Πολλά προβλήματα με το νερό αντιμετωπίζει άλλωστε, αν δεν κάνουμε λάθος, ήδη η Ξάνθη. Σε πολλές γεωτρήσεις παρατηρείται υφαλμύρωση του νερού. Έτσι δεν είναι;
Μ.Γ.:
Έχετε δίκαιο, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Στην περιοχή της Ξάνθης από τις έρευνες που έχει κάνει το τμήμα μου, υπάρχει έντονο πρόβλημα υφαλμύρωσης. Εισέρχεται δηλαδή το θαλασσινό νερό, γιατί πέφτει η στάθμη κι αυτό δημιουργείται, γιατί γίνεται υπεράντληση. Η σπατάλη και η αλόγιστη χρήση κάποιων πόρων μας δημιουργούν και θα μας δημιουργήσουν προβλήματα. Οι πόροι τελειώνουν και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να τους προστατεύουμε. Για να λυθεί το πρόβλημα για παράδειγμα για το υφάλμυρο νερό που βρίσκουμε πλέον και βαθιά στην θάλασσα ένας τρόπος είναι ο εμπλουτισμός του, όπου μπορούν τα λύματα με κάποια ειδική επεξεργασία να επαναφέρονται για να εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα και να ανεβαίνει η στάθμη του. Ένας άλλος τρόπος είναι να συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση και την σημασία της και να μην υπεραντλούμε. Όταν όμως το Υπουργείο Γεωργίας δίνει άδειες για άντληση μαζικά, όταν πάει ο καθένας από μας και νομίζοντας ότι είναι ο «έξυπνος», δημιουργούνται προβλήματα στο σύνολο και αυτά τα προβλήματα θα τα βρούμε μπροστά μας.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.