Η Ροδοπη δεν εχει θεραπευτικη δυνατοτητα κανενος τυπου

Η τέως ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και γραμματέας του Τομέα Ψυχικής Υγείας κι Εξαρτήσεων του ΠΑΣΟΚ Μένη Μαλλιώρη βρέθηκε χθες στην Κομοτηνή, καλεσμένη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και μίλησε σε εκδήλωση ανοιχτή για το κοινό. Συγκεκριμένα, ο Τομέας Κοινωνικής Δράσης και Εθελοντισμού της Ν.Ε. Ροδόπης και η Τοπική Οργάνωση ΠΑΣΟΚ Κομοτηνής, στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας Ημέρας για τον Εθελοντή», συνδιοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα «Εξαρτήσεις: Ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας», χθες το βράδυ στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.

Η κ. Μαλλιώρη προηγούμενα είχε επισκεφθεί το Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ» κι αμέσως μετά παραχώρησε συνέντευξη τύπου, όπου αναφέρθηκε στα δυο σκέλη της παρέμβασής της στην Κομοτηνή.

Επίσκεψη στον «ΟΡΦΕΑ»

Χθες το πρωί επισκέφθηκε το Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ» στην Κομοτηνή, συζήτησε με την πρόεδρο Σιμπέλ Μουσταφάογλου και τον επιστημονικό υπεύθυνο Γκάρο Εσαγιάν για τα προβλήματα υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν, όπως όλα τα Κέντρα της χώρας, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να έχουν ήδη κατεβάσει ρολά. Η κ. Μαλλιώρη, μετά την επικοινωνία της και με τους εργαζόμενους του Κέντρου, ευχαρίστησε όσους διοργάνωσαν τη χθεσινοβραδινή συνάντηση – εκδήλωση για την παγκόσμια μέρα του εθελοντισμού. Ανέφερε ότι επισκέπτεται τον «ΟΡΦΕΑ» 10 χρόνια μετά την αρχική λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, η οποία ταυτίζεται και με την ιδιότητα που είχε ως πρόεδρος. «Δυστυχώς δεν είναι η καταλληλότερη χρονική στιγμή για τα Κέντρα Πρόληψης, λόγω των προβλημάτων χρηματοδότησής τους σε πανελλήνιο επίπεδο». Ευχήθηκε το Κέντρο της Κομοτηνής να συνεχίσει το ρόλο του σε επίπεδο παρέμβασής του στην τοπική κοινωνία αλλά και σε ό,τι αφορά στην προστασία των νέων. «Το θέμα των ναρκωτικών είναι θέμα εξαρτήσεων και αφορά και άλλες συμπεριφορές και στάσεις στη ζωή μας» είπε η κ. Μαλλιώρη.

Η Σ. Μουσταφάογλου ανέφερε ότι η Μένη Μαλλιώρη είναι στην ουσία ο άνθρωπος που ίδρυσε τα Κέντρα Πρόληψης, σημείωσε με τη σειρά της τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και είπε ότι έγινε ουσιαστική συζήτηση με αφορμή την παρουσία της ευρωβουλευτού.

Ο Γ. Εσαγιάν χαρακτήρισε με τη σειρά του σημαντική την επίσκεψη. «Την γνωρίζουμε σαν μητέρα των περισσότερων Κέντρων Πρόληψης σε πανελλαδικό επίπεδο» είπε και αναφέρθηκε στην ευκαιρία που έχουν για συζήτηση αναφορικά με τα μεγάλα προβλήματα του φορέα τους για την επιβίωσή του.

Συνέντευξη τύπου

Την κ. Μαλλιώρη πλαισίωσαν στα νέα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας της Νομαρχιακής Παύλος Δαμιανίδης, η αναπληρώτρια γραμματέας Σοφία Μενεσελίδου, ο βουλευτής Γιώργος Πεταλωτής, η Μαρία Καρδίμη μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Νικολαϊδης, υπεύθυνος του Τομέα Κοινωνικής Δράσης και Εθελοντισμού της Ν.Ε. Ροδόπης και ο Βασίλης Κηπουρός, γραμματέας Τοπικής Οργάνωσης Κομοτηνής.

Ο Γ. Πεταλωτής μετέφερε την αγωνία τους για τα Κέντρα Πρόληψης κι εξήγησε ότι την εκφράζουν με ερωτήσεις στο κοινοβούλιο αλλά και σε τοπικό επίπεδο με εκδηλώσεις όπως η συγκεκριμένη. «Δε μπορεί να θεωρείται πολυτέλεια το να είναι συνεπής η πολιτεία στις υποχρεώσεις της σ’ ένα σημαντικό τομέα που έχει να κάνει με την πρόληψη για τα ναρκωτικά. Γνωρίζουμε το τεράστιο πρόβλημα των ναρκωτικών και των εξαρτήσεων» είπε, θυμίζοντας τους απλήρωτους εργαζόμενους στα κέντρα πρόληψης.

Ο κ. Νικολαϊδης
σημείωσε ότι οι εξαρτήσεις δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ αλλά υπάρχουν και νέες μορφές, όπως το διαδίκτυο και ο ηλεκτρονικός τζόγος.

Ο κ. Κηπουρός σχολίασε για την εκδήλωση ότι κινείται στην βασική ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ που έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο.

Εξαρτήσεις – τοπική παρέμβαση

Η κ. Μαλλιώρη εξήγησε ότι η εκδήλωση έχει δυο σκέλη. Το πρώτο αφορά στις εξαρτήσεις. Θύμισε ότι κάποτε ως ΠΑΣΟΚ είχαν μιλήσει για Κέντρα Πρόληψης κατά των Εξαρτησιογόνων Ουσιών και πλέον μιλούν για εξαρτήσεις από ουσίες, νόμιμες ή παράνομες (καπνός, αλκοόλ, χάπια), αλλά κι εξαρτήσεις από το φαγητό (η Ελλάδα έχει τα πιο παχύσαρκα παιδιά και μάλιστα η Κρήτη), από το διαδίκτυο, τα ψώνια, τον τζόγο. «Ένας διψήφιος αριθμός παιδιών κι εφήβων νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Αθήνας με πρόβλημα εξάρτησης από τον υπολογιστή» μετέφερε, εξηγώντας ότι ο γονιός δεν αντιλαμβάνεται ότι το παιδί του μπορεί να κινδυνεύει από διάφορα μηνύματα αλλά και από το ηλεκτρονικό εμπόριο. Σημείωσε ότι αναφέρονται σε εκτροπές φυσιολογικών συμπεριφορών.

Το δεύτερο σκέλος της παρέμβασής της αφορά στο ρόλο της τοπικής κοινωνίας και εδώ ενέταξε και τον ρόλο που καλούνται να παίξουν τα ΜΜΕ στη διάδοση της πληροφορίας. Θέλησε να τονίσει ότι η παρουσία της στοχεύει κύρια στο ν’ ακούσει την αγωνία της τοπικής κοινωνίας και ν’ ανταποκριθεί.

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής μίλησε και για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Πρόληψης πανελλαδικά. Ανέφερε ότι η ΝΔ παρέλαβε 67 Κέντρα, αυτή τη στιγμή λειτουργούν 72 και μέσα στην πενταετία «όχι μόνο δημιούργησαν πέντε μόνο νέα Κέντρα, αλλά και αυτά που βρήκαν και λειτουργούσαν σωστά, αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν. Πολλά έκλεισαν κι όσα είναι ανοιχτά αυτό οφείλεται στο μεράκι των εργαζόμενων που έστω και απλήρωτοι συνεχίζουν τις δράσεις των κέντρων». Υπενθύμισε ότι «το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν» με το σχόλιο «είναι αυτοκτονική συμπεριφορά να μη διατηρήσουμε τα Κέντρα Πρόληψης που αποτελούν θετική πρωτιά σε επίπεδο Ευρώπης».

Πρόληψη – θεραπεία

Απαντώντας σε ερωτήσεις η κ. Μαλλιώρη αναφέρθηκε στα όρια ηλικίας των χρηστών που μειώνονται, τις ουρές στα προγράμματα απεξάρτησης με μεθαδόνη, αλλά και τα προβλήματα με την ποινικοποίηση των ελαφρών ουσιών.

Όλο και πιο μικρές ηλικίες κάνουν χρήση παράνομων ουσιών, σύμφωνα με την κ. Μαλλιώρη που παρέπεμψε στις έρευνες, λέγοντας ότι «η μέση ηλικία έναρξης πλέον είναι τα 13 – 14, άρα κάποιο παιδί ενδέχεται να είναι ακόμη και 11 ετών και να δοκιμάσει. Επίσης, από τους 10 που δοκιμάζουν ο ένας έχει πιο συστηματική διαδρομή στη χρήση».

Εξήγησε ότι στόχος των Κέντρων Πρόληψης ήταν να μη δοκιμάζει κανείς και ανέφερε «δε νομίζω ότι χρήστες θα υπάρχουν πάντα, οι ουσίες θα υπάρχουν πάντα» και μίλησε για παρεμβάσεις σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας με την επισήμανση ότι ο στόχος είναι «πώς να μεγαλώνουμε παιδιά που αντιστέκονται».

Αναφορικά με τη θεραπεία και το δικαίωμα στη θεραπεία, είπε ότι είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. «Θα μπορούσαμε να είχαμε καταδικαστεί στα ευρωπαϊκά δικαστήρια γιατί είμαστε μια χώρα όπου υπάρχει άτομο που ζητάει θεραπεία και περιμένει πέντε χρόνια σε μια λίστα με 5.000 αιτήσεις. Θα πρότεινα σε κάποιες οικογένειες να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Μόνο που αυτό συμβαίνει στα προγράμματα που χορηγούν υποκατάστατα κι όχι σε όλες τις θεραπείες. Ας μην ξεχνάμε τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα που έχουν πληρότητα κάτω από 80%. Το θεραπευτικό πρόγραμμα που θ’ ακολουθήσει ο χρήστης είναι απόφαση της θεραπευτικής ομάδας – ανάλογα με τη βαρύτητα και την ηλικία – κι όχι της οικογένειας. Θεωρώ κάπως εικονική τη λίστα γιατί την δημιουργεί ο χρήστης ή η οικογένεια.


Από την άλλη, δεν υπάρχει προσβασιμότητα υπηρεσιών. Η Ροδόπη δεν έχει θεραπευτική δυνατότητα κανενός τύπου» ανέφερε για να δείξει τα κενά που υπάρχουν στη θεραπεία. Εξήγησε ότι η θεραπεία πρέπει να συνδέεται με την επανένταξη του ατόμου που έκανε την προσπάθεια με μια αντίστοιχη θέση εργασίας.

Για το ζήτημα της αποποινικοποίησης των ουσιών, εξήγησε η κ. Μαλλιώρη ότι δεν είναι υπέρ της απαγόρευσης αλλά υπέρ της υγιεινής χρήσης. «Δεν είμαι υπέρ της απαγόρευσης, αλλά όχι να πιει κάποιος και μετά να οδηγήσει.

Πρέπει να υπάρξει κατηγοριοποίηση των ουσιών με βάση τις συνέπειες, αλλά σε καμία περίπτωση ο χρήστης δε θα έπρεπε να είναι στο ποινικό σύστημα. Το 45% των φυλακισμένων είναι παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών και δεν είναι οι έμποροι, αλλά οι χρήστες με μικροπαραβατικότητα».

Σχολιάζοντας το περί «αόρατων εμπόρων» ανέφερε ότι μπορεί κάποιος να αγοράσει ό,τι θέλει πλέον στο διαδίκτυο και η τεχνολογία επιτρέπει να γίνονται αόρατοι οι διακινητές αλλά να συλλαμβάνονται οι χρήστες.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.