«Η προληψη και ενημερωση για το AIDS ειναι ευθυνη ολων μας»

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, μία νόσος που την χαρακτηρίζουν ως μάστιγα του αιώνα, ήταν η χθεσινή. Ενημερωτικές εκστρατείες συλλόγων, ειδικών επιστημόνων, γιατρών και ΜΜΕ φαίνεται να μην επαρκούν για την σωστή και έγκυρη ενημέρωση του κόσμου. Αυτό διαφαίνεται από τα καθημερινά κρούσματα που καταγράφονται, κυρίως σε νέους ανθρώπους, ότι είναι φορείς της ανίατης νόσου.

Το ράδιο «Παρατηρητής της Θράκης» θέλοντας να συμβάλει στην ενημέρωση του κόσμου φιλοξένησε στην εκπομπή «Υψηλές Πτήσεις στην Ενημέρωση» στους 94 των FM την παθολόγο Βούλα Ελευθεριάδου, όπου και συνομίλησε μαζι της για το σοβαρό αυτό θέμα που αφορά όλους μας.

ΠτΘ: κ. Ελευθεριάδου πριν αναπτύξουμε τους τρόπους πρόληψης του AIDS θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για το τι είναι το AIDS…

Β.Ε.:
Το AIDS είναι μία λοίμωξη η οποία μεταδίδεται με το αίμα και με την επαφή, αφορά τα «Τ λευκοκύτταρα», τα οποία είναι στοιχεία του αίματος υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού, με αποτέλεσμα να τα καταστρέφει και ο οργανισμός μας γίνεται ευάλωτος, ευαίσθητος, ευπαθής σε οτιδήποτε μπορεί να του συμβεί. Δηλαδή, μειώνοντας το αμυντικό μας σύστημα μπορούμε να γίνουμε επιρρεπείς σε λιμώξεις σε ινοπλασίες. Το AIDS είναι σχετικά μία καινούρια «ιστορία», και για εμένα, με την έννοια ότι πρωτοεμφανίστηκε όταν ήμουν στο πανεπιστήμιο και πρώτη φορά εκεί μας ενημέρωσαν γι’ αυτό. Τότε κινδύνευε να πάρει διαστάσεις επιδημίας και έγινε μία καμπάνια και στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά στους τρόπους μετάδοσης, πρόληψης για να μπορέσουμε να μειώσουμε και να αναχαιτίσουμε αυτόν τον μεγάλο κίνδυνο. Ήταν καταπληκτικά γρήγορο το ότι κατάφεραν εκείνη την περίοδο οι επιστήμονες να βρουν με ποιο τρόπο μεταδίδεται το AIDS, γιατί ξεκινούσε μία ιστορία, ο κόσμος φοβόταν, μη γνωρίζοντας τον τρόπο μετάδοσης. Έπρεπε να ενημερώσουμε τον κόσμο, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί ακόμα και πρόβλημα κοινωνικού ρατσισμού. Έτσι οι τρόποι μετάδοσης αυτής της θανατηφόρου νόσου είναι σαφέστατοι. Ο ιός βρίσκεται σε μεγάλη αφθονία σ’ όλα τα υγρά του οργανισμού, αλλά σε ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά στο αίμα και στο σπερματικό υγρό, με αποτέλεσμα όταν ο οργανισμός μας έρχεται σε επαφή μέσω εκδορών με τα υγρά αυτά να γίνεται η μετάδοση του ιού, ο οποίος φωλιάζει στα κύτταρα και μπορεί να μείνει αδρανής για πάρα πολλά χρόνια, όμως κάποια στιγμή θα «ξυπνήσει» και θα δημιουργήσει όλες αυτές τις επιβλαβείς συνέπειες. Κατ’ επέκταση δεν μεταφέρεται με τρόπους όπως είναι η χειραψία, όπως είναι ο εναγκαλισμός και γενικά όπως είναι η καθημερινή απλή κοινωνική επαφή.

ΠτΘ: Οι τρόποι μετάδοσης του ιού δεν αφορά στην καθημερινή κοινωνική επαφή. Παρόλα αυτά ο φόβος και ο κοινωνικός αποκλεισμός των ανθρώπων αυτών είναι γεγονός…

Β.Ε.:
Ο κοινωνικός αποκλεισμός – ρατσισμός δεν αφορά δυστυχώς μόνο στο AIDS. Είναι μία κατάσταση που υπάρχει στην κοινωνία μας και μπορεί να αφορά είτε στο θέμα της φυλής είτε ακόμα και στα κιλά. Το θέμα δεν τίθεται μόνο ως προς το AIDS, αλλά γενικότερα στον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και δρα η κοινωνία μας.

ΠτΘ:Αναλυτικά ποιοι είναι οι τρόποι μετάδοσης;

Β.Ε.: Είναι η μετάδοση μέσω του αίματος, η οποία πλέον δεν υπάρχει εκτός από μεμονωμένα περιστατικά, η σεξουαλική επαφή και η μετάδοση από την μητέρα προς το παιδί. Το θέμα της σεξουαλικής επαφής είναι ο περισσότερο κεντρικός και βασικός τρόπος μετάδοσης του AIDS. Η καμπάνια προφύλαξης κατά την σεξουαλική επαφή πρέπει να επιταθεί, να διευρυνθεί, είναι πάρα πολύ σημαντικό, πρέπει να μάθουμε ότι κάθε φορά που ερχόμαστε σε σεξουαλική επαφή πρέπει να γίνεται χρήση προφυλακτικού, ιδιαίτερα με άτομα που δεν αποτελούν μόνιμους συντρόφους μας, και φυσικά όχι μόνο για το AIDS. Υπάρχει μία πληθώρα ασθενειών που μπορούν να εμφανιστούν μέσω σεξουαλικής επαφής. Θα πρέπει να γίνει βίωμα, ειδικά στους νέους ανθρώπους, που είναι περισσότερο σεξουαλικά ενεργοί η χρήση του προφυλακτικού.

ΠτΘ: Διανύουμε τον 21ο αιώνα και παρατηρούνται καθημερινά φαινόμενα ανθρώπων που είναι φορείς του AIDS. Η κοινωνία εξελίσσεται, υπάρχει ενημέρωση μέσα από ειδικούς και γιατρούς ακόμα και από τα ΜΜΕ, και πάλι όμως καταγράφονται κάθε χρόνο τέτοια περιστατικά…

Β.Ε.:
Θα μου επιτρέψετε να πω, ότι δεν υπάρχει ενημέρωση σε μεγάλο βαθμό και όχι μόνο για το AIDS, αλλά και για ακόμα σοβαρότερες παθήσεις. Είχε γίνει μία μεγάλη καμπάνια στην αρχή, όπως είπαμε, μετά μπορώ να πω ότι ατόνησαν τα πράγματα. Από εκεί και πέρα έχουν βγει πολλές νέες γενιές. Από την καθημερινή μου εμπειρία διαπιστώνω ότι συνήθως υπάρχει η νοοτροπία των νέων ότι «εγώ θα ζήσω για πάντα», «ότι αυτό δεν αφορά εμένα», «αυτό δεν θα συμβεί σ’ εμένα» με αποτέλεσμα να πέφτουν θύματα αυτής της νόσου. Το τσιγάρο σκοτώνει πολύ περισσότερο. ‘Εχετε δει κάποια καμπάνια για την χρήση του καπνού; Δυστυχώς δεν υπάρχει, για να ενημερώσει τον κόσμο.

ΠτΘ: Επομένως η λύση είναι μία δυναμική και σωστή ενημέρωση;

Β.Ε.:
Αυτό βοηθάει πάρα πολύ, γιατί από εκεί και πέρα γίνεσαι κι εσύ ένας ενημερωμένος πολίτης και δεν έχεις άλλοθι. Εφόσον είσαι ενημερωμένος επιβάλλεται, έχεις υποχρέωση προς τον εαυτό σου να πάρεις τα κατάλληλα μέτρα.

ΠτΘ: Ποια είναι η άποψή σας στη διαπαιδαγώγηση των μαθητών γύρω απ’ αυτά τα ζητήματα στο σχολείο;

Β.Ε.: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σχολίατρος στο νομό Ροδόπης. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και καμία πρόληψη για οτιδήποτε. Δεν υπάρχει μάθημα σχολικής αγωγής, δεν υπάρχει μάθημα που να ενημερώνει τους μαθητές γι’ αυτό το σοβαρό θέμα σεξουαλικής συμπεριφοράς. Η σεξουαλικότητα αναπτύσσεται απ’ την ηλικία που τα παιδιά θα μπουν στην εφηβεία. Η πληροφόρηση των παιδιών για την σεξουαλικότητά τους αφορά στο ό,τι ακούν απ’ την τηλεόραση, απ’ τα περιοδικά, απ’ το internet, πράγματα τα οποία πιθανόν να μην είναι σωστά. Καταλαβαίνατε ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα και σ’ αυτόν τον τομέα σε ό,τι αφορά στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Πιστεύω ότι με μία σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγιση που ξεκινάει απ’ αυτά τα χρόνια, δύσκολα μετά το παιδί θα «ξεφύγει» απ’ αυτά τα οποία γνωρίζει καλά.

ΠτΘ: κ. Ελευθεριάδου ευχαριστώντας σας για την ενημέρωση να ευχηθούμε του χρόνου να μιλάμε για πολύ λιγότερα περιστατικά ανθρώπων που προσβλήθηκαν από την νόσο του AIDS…

Β.Ε: Είναι ευχή όλων μας. Η πρόληψη και η ενημέρωση σ’ αυτό το θέμα είναι ευθύνη όλων μας και σε αυτό θα βοηθούμε όλοι. Σας ευχαριστώ κι εγώ.

Νίκος Αρβανιτίδης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.