Η προκληση της διαμοιραζομενης οικονομιας, η φορολογικη εναρμονιση των χωρων της Ε.Ε. και το προσφυγικο

Οι θεματικοί άξονες του 2ου Free Market Roadshow που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή

Το συνέδριο οικονομικών Free Market Roadshow έλαβε χώρα την Πέμπτη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Κομοτηνή, με πρωτοβουλία της Youth Business Network και τη συνεργασία του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών, της Association of International Relations Students και την ευγενική υποστήριξη του Liberty Fund, υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και την βοήθεια της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών ,Βιοτεχνικών και Επαγγελματικών Επιμελητηρίων Ν.Ροδόπης.
 
Πρόκειται για το μεγαλύτερο οικονομικό συνέδριο της Ευρώπης το οποίο ξεκίνησε πριν από εννέα χρόνια από το Αυστριακό Ινστιτούτο Οικονομικών και πλέον πραγματοποιείται σε 40 χώρες και 45 πόλεις, τρείς εκ των οποίων είναι στην Ελλάδα και μία εξ αυτών είναι η Κομοτηνή. Στόχος της διοργάνωσης η προσέλκυση φοιτητών, νέων επιχειρηματικών και γενικότερων δυνάμεων που επιθυμούν την οικονομική αναδιοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον περιορισμό των φορολογικών πολιτικών και την επιτάχυνση πολιτικών για την προώθηση της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας. 

Barbara Kolm «Η διαμοιραζόμενη οικονομία τεράστια πρόκληση για τις επόμενες γενιές»

Βασική θεματική του φετινού συνεδρίου ήταν η “sharing economy”, η διαμοιραζόμενη οικονομία, και οι ευκαιρίες που μπορεί να δημιουργήσει για τις επόμενες γενιές. Με τον διάλογο που έλαβε χώρα να κρίνεται πάρα πολύ σημαντικός τόσο για τους διοργανωτές όσο και για τους παρευρισκόμενους, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Barbara Kolm «καθώς η διαμοιραζόμενη οικονομία αποτελεί μία τεράστια πρόκληση για τις επόμενες γενιές».
 
Κατά το δεύτερο μέρος του συνεδρίου συζητήθηκαν προτάσεις επίλυσης των προβλημάτων που δημιουργούν και αντιμετωπίζουν σήμερα οι κυβερνήσεις, οι οποίες σε πολλές των περιπτώσεων στην Ευρώπη, σύμφωνα με την κ. Kolm αυξάνουν συνεχώς τους φόρους, καταστρέφουν την οικονομία, τον πλούτο και την επιχειρηματικότητα και ορίζουν κανόνες που εμποδίζουν την ελεύθερη οικονομία της αγοράς. «Το 85% της ελληνικής οικονομίας προέρχεται κυρίως από μικρές οικογενειακές ή συνεργατικές επιχειρήσεις οι οποίες πληρώνουν υπέρογκους φόρους» τόνισε η ίδια για να επισημάνει πως «αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Ειδικά την ώρα που έχουμε σκάνδαλα όπως η πρόσφατη διαρροή των Panama papers και οι αντιδράσεις που δημιουργούν με όσους επενδύουν τα λεφτά τους σε φορολογικούς παραδείσους. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι φορολογικοί παράδεισοι υπάρχουν μόνο γιατί υπάρχει και φορολογική κόλαση».
 
«Δεν υπάρχει ιδανική χώρα υπάρχουν χώρες με μικρότερη και ουσιαστική διοίκηση όπως η Ελβετία ή το Λίχτενσταιν, όπου οι πολίτες λαμβάνουν πρωτοβουλίες μέσω ψηφισμάτων για το ύψος της φορολογίας που θα πρέπει να πληρώσουν» συνέχισε η ίδια για υπογραμμίσει κλείνοντας πως υπάρχουν πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες «από τις οποίες μπορούμε να μάθουμε. Χώρες που τόλμησαν και έκαναν δομικές αλλαγές, όπως η Εσθονία με τον αποκεντρωμένο τρόπο διοίκησης μέσω διαδικτύου, η Βουλγαρία με το ειδικό καθεστώς των επιχειρήσεων, αλλά και η Σουηδία η οποία μείωσε το κοινωνικό κράτος».

Χρήστος Μπαξεβάνης «Η συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας για το προσφυγικό δίνει κάποια αποτελέσματα αλλά δεν δίνει την συνολική λύση»

Το συνέδριο αποτελούνταν από τρία θεματικά πάνελ στα οποία συμμετείχαν διεθνώς διακεκριμένοι ομιλητές αλλά και άνθρωποι του επιχειρείν, ένας εκ των οποίων ο κ.Χρήστος Μπαξεβάνης, Διδάκτωρ Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και τέως πρόεδρος στις Επιτροπές Προσφυγών της Υπηρεσίας Ασύλου ο οποίος μίλησε για τα ζητήματα της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, αναλύοντας τα αποτελέσματα της πρώτης εβδομάδας εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας για την Ελλάδα αλλά και συνολικά για την Ευρώπη.
 
Οι ροές προς την Ελλάδα, και κατ’ επέκταση προς την Ευρώπη, σύμφωνα με τον ίδιο σημείωσαν μία μικρή μείωση, την πρώτη αυτή εβδομάδα εφαρμογής της συμφωνίας, τονίζοντας ωστόσο πως θα πρέπει να «περιμένουμε και να δούμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο στο άμεσο μέλλον, καθώς άλλες διαδρομές όπως η Ιταλία και η Βουλγαρία αρχίζουν σιγά σιγά να εμφανίζουν αυξημένες ροές». «Αυτή τη στιγμή οι μετεγκαταστάσεις, είτε από την Ελλάδα είτε από την Τουρκία, προς την Ευρώπη είναι πολύ χαμηλές σε ποσοστά, κάτι που όπως έχει επισημάνει και ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος, ο κ. Αβραμόπουλος, σημαίνει πως τα Ευρωπαϊκά Κράτη θα πρέπει να βάλουν ακόμη μεγαλύτερη πλάτη προκειμένου να δοθεί σοβαρή απάντηση σε αυτή τη μεγάλη κρίση» τόνισε.
 
Ο κ. Μπαξεβάνης εξέφρασε την εκτίμηση πως «σε ό,τι αφορά τη μείωση των ροών η συμφωνία Ευρώπης Τουρκίας θα έχει θετικό αντίκρισμα» επισημαίνοντας όμως πως το τοπίο μπορεί να αλλάξει αν ξεκινήσουν οι ροές από Λίβανο και Ιορδανία. «Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχουμε 53.000 μετανάστες και πρόσφυγες» συνέχισε για να επισημάνει πως «περιμένουμε την καλή θέληση των Ευρωπαίων να αρχίσουν να παίρνουν κόσμο από την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής τα δείγματα δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά και υπό την έννοια αυτή γίνεται πιο κατανοητή και η τελευταία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που καταθέτει μία σειρά από μέτρα όπως για την αλλαγή της Συνθήκης του Δουβλίνου, για αλλαγές στα ζητήματα της Frontex και την μετεξέλιξή της σε μία ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή κ.α. Αλλαγές και στάση που δείχνουν πως η συμφωνία αυτή μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας δίνει κάποια αποτελέσματα αλλά δεν δίνει την συνολική λύση». 

«Η συμφωνία Ευρώπης Τουρκίας έχει αρκετά θολά νομικά σημεία, τα οποία δεν αποκλείουν να οδηγήσουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για να αποφανθούν για την νομιμότητά ή όχι αυτής»

Ερωτηθείς μάλιστα σχετικά ο κ. Μπαξεβάνης επεσήμανε πως «η συγκεκριμένη συμφωνία στην πραγματικότητα έχει αρκετά θολά νομικά σημεία σε ό,τι αφορά το διεθνές προσφυγικό δίκαιο, που έχουν να κάνουν με το αν και κατά πόσο η Τουρκία είναι μία ασφαλής χώρα ή το κατά πόσο μπορεί να υπάρχει μία εθνική προτίμηση, δηλαδή Σύριοι έναντι άλλων προσφύγων από το Ιράκ ή το Αφγανιστάν. Οπότε υπό αυτή την έννοια, είναι ανοιχτά κάποια νομικά ζητήματα τα οποία δεν αποκλείουν να βρεθούν ενώπιον ευρωπαϊκών δικαστηρίων όπου εκεί θα δοθεί και μία οριστική απάντηση για το κατά πόσο είναι νόμιμη αυτή η συμφωνία από άποψη διεθνούς δικαίου». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.