Η πολυφαρμακια ειναι υπαρκτο προβλημα και πρεπει να αντιμετωπισθει

Το Σάββατο στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των Φαρμακευτικών Συλλόγων Ελλάδας όπου εκτός από το θέμα που εδώ και καιρό απασχολεί τους φαρμακοποιούς του ΟΠΑΔ θα συζητηθούν και θέματα που αφορούν σε θέματα απολογισμού αλλά και γενικότερα η πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει στο φάρμακο η νέα κυβέρνηση καθώς και οι προτάσεις που θα πρέπει και από την πλευρά των φαρμακοποιών να κατατεθούν.

• Ταλανίζει το θέμα

της πολυφαρμακίας

Τον τελευταίο καιρό δημοσιεύματα εφημερίδων αναφέρονται συχνότατα στο θέμα της πολυφαρμακίας και στα μέτρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση. «Το θέμα της πολυφαρμακίας είναι γνωστό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη αποτελεί πρόβλημα που αντιμετωπίζεται με δυσκολία», αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Τσαπέκος τονίζοντας ότι στις υπόλοιπες χώρες έχουν εφαρμόσει τη μηχανοργάνωση και όλα τα ταμεία είναι μηχανογραφημένα με τα αρμόδια υπουργεία, τα φαρμακεία και τα νοσοκομεία με αποτέλεσμα «να ελέγχεται η διακίνηση των φαρμάκων, βέβαια όχι μόνο των φαρμάκων, γιατί δεν είναι μόνο τα φάρμακα που επιδεινώνει την κατάσταση αλλά είναι και τα επιθέματα κατάκλισης, οι σύριγγες και πολλά άλλα. Είναι λάθος να λέει κανείς ότι η ζημιά που παθαίνουν τα ταμεία οφείλεται στο φάρμακο. Η πολυφαρμακία αντιμετωπίζεται σε κάποια κράτη καλύτερα απ’ ό,τι σε μας. Η νέα κυβέρνηση θα πάρει μέτρα μεταξύ των οποίων η μηχανοργάνωση για την οποία επανειλημμένως έχουμε μιλήσει. Προσωπική μου άποψη όμως είναι ότι και οι τιμές πρέπει να ελεγχθούν, δηλαδή το πώς διαμορφώνεται μια χονδρική και στη συνέχεια μια λιανική τιμή πρέπει να ελεγχθεί για να δουν τα κόστη που υποβάλλουν οι εταιρείες, ώστε να συμβαδίζουν με αυτό που κάνει όλη η Ευρώπη, γιατί τελικά εξ όσων φαίνεται η Ευρώπη κινεί τα νήματα και αυτή καθορίζει το μέλλον της χώρας. Η πολυφαρμακία είναι υπαρκτό πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπισθεί. Οι φαρμακοποιοί το θέλουμε, γιατί θεωρούμε ότι αν αρθεί αυτό το κύκλωμα θα υπάρχει υγιές ταμείο, οπότε και θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του απέναντι στους φαρμακοποιούς. Αν τα ταμεία βουλιάξουν δεν θα μπορούμε να πάρουμε τίποτα».

• Το πρόβλημα με

τον ΟΠΑΔ συνεχίζεται

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το Γενάρη του νέου έτους οι φαρμακοποιοί προσανατολίζονται σε νέες κινητοποιήσεις για τα χρέη του ΟΠΑΔ. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης δεν έχει πάρει κάποια τέτοια απόφαση, «όμως το κλίμα σε όλη την Ελλάδα αλλά και στον Πανελλήνιο Σύλλογο προσανατολίζεται προς τα εκεί. Μετά την επιστροφή μας από την Αθήνα και εφόσον συζητηθούν εκεί τα θέματα θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις, δεν έχει προσδιοριστεί αν θα γίνουν τέλος του μήνα ή αρχές του άλλου, ώστε να πάρουμε κάποια μέτρα. Δεν πάει άλλο. Έχουμε καταντήσει γραφικοί με το να επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια αλλά είναι το μοναδικό ταμείο που συνεχίζει να μας χρωστά. Λίγο πολύ τα υπόλοιπα ταμεία παρά την οικονομική κρίση έχουν βρει τον τρόπο που πληρώνουν έστω και όχι στον ακριβή χρόνο. Με τον ΟΠΑΔ το κακό συνεχίζεται και μάλλον θα κινηθούμε προς εκείνη την κατεύθυνση».

• Θετικά τα αποτελέσματα από την συγκέντρωση φαρμάκων

Η προσπάθεια συγκέντρωσης φαρμάκων του Φαρμακευτικού Συλλόγου απέδωσε αποτέλεσμα. «Όταν πριν δύο χρόνια ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια είχαμε θέσει δύο στόχους. Ο πρώτος στόχος αφορούσε τα αχρησιμοποίητα χάπια που είχαμε στα ράφια να μην πάνε χαμένα, να τα πετάξουμε και να κάνουμε ζημιά στο περιβάλλον, αλλά αυτά που δεν έχουν λήξει να μπορέσουμε να τα δώσουμε σε οργανώσεις ώστε να πιάσουν τόπο. Αυτόν τον στόχο τον πετύχαμε. Ήδη με την πρώτη επιλογή που κάναμε το 50% των φαρμάκων που συγκεντρώσαμε τα έχει πάρει η Οργάνωση Γιατροί του Κόσμου συσκευασμένα σε δεκατρείς μεγάλες σακούλες και τα οποία λήγουν μετά το Μάη του ερχόμενου έτους, οπότε έχουν το χρόνο να τα διαθέσουν όπου τα έχουν ανάγκη και δεν έχουν τρόπο να τα αγοράσουν. Κάποια φάρμακα θα διατεθούν στα Ιατρεία της Οργάνωσης στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στα Χανιά. Τρεις μεγάλες σακούλες δώσαμε στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»του Δήμου Κομοτηνής και από εδώ και πέρα όσα συγκεντρώνουμε θα τα επιλέγουμε και τα αχρησιμοποίητα θα πηγαίνουν σε οργανώσεις για να πιάνουν τόπο».

• Επιστολές σε

Ξενογιαννακοπούλου

και Μπιρμπίλη

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα ληγμένα φάρμακα. «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη η θεσμοθετημένη διαδικασία για να καταστραφούν, με αποτέλεσμα να πρέπει να θεωρούμεθα παραγωγοί αυτού του απόβλητου και να πληρώσουμε μια ιδιωτική εταιρεία πάρα πολλά λεφτά για να τα συγκεντρώσει και να τα μεταφέρει στην Γερμανία για να τα καταστρέψει, γιατί εκεί υπάρχει εργοστάσιο πυρόλυσης. Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε και απλά τα συγκεντρώνουμε σε αποθήκη του υγειονομικού την οποία μας έχει παραχωρήσει ο κ. Σερετίδης, και τον ευχαριστούμε για αυτό. Περιμένουμε τον ΕΟΦ να υλοποιήσει απόφαση την οποία έλαβε το Μάη του τρέχοντος έτους σύμφωνα με την οποία η συγκέντρωση των φαρμάκων θα γίνεται από τον ΕΟΦ για να τα καταστρέφει μέσω μιας εταιρείας με την οποία θα συνάψει ο ίδιος σύμβαση. Επειδή όμως δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο εμείς ως Φαρμακευτικός Σύλλογος θεωρήσαμε σωστό να στείλουμε επιστολή τόσο στην Υπουργό Υγείας την κ. Ξενογιαννακοπούλου όσο και στην υπουργό Περιβάλλοντος την κ. Μπριμπίλη επισημαίνοντας το γεγονός και κάνοντας κάποιες προτάσεις».

• Οι προτάσεις του

Φαρμακευτικού Συλλόγου

Ο Φαρμακευτικός σύλλογος ζητά να καθιερωθεί στη χονδρική τιμή του φαρμάκού ένα ελάχιστο ποσοστό το οποίο θα υπολογίζεται στο τέλος για να γίνει η διαδικασία της καταστροφής. «Για να μην επιβαρυνθεί η τιμή του φαρμάκου στην τελική του τιμή προτείνουμε αυτό το ποσοστό που θα μπει να αφαιρεθεί από το κόστος που έχουν οι εταιρείες για την προώθηση του φαρμάκου, το οποίο το θεωρούμε πολύ μεγάλο, εξωφρενικό θα έλεγα. Αν ψάξουν το θέμα θα γίνει γνωστό ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν βάλει στην τιμή του φαρμάκου ένα πολύ μεγάλο ποσοστό για την προώθησή του, οπότε με την πρότασή μας θα έχουν οι εταιρείες ένα κονδύλι για να μπορούν να το καταστρέψουν. Βέβαια δεν υποστηρίζω ότι φταίνε μόνο οι εταιρείες για τη λήξη του φαρμάκου. Φταίει και ο γιατρός και ο φαρμακοποιός και ο ίδιος ο ασθενής που δεν μπορεί να διαχειριστεί τα φάρμακά του. Όλοι έχουμε ένα ποσοστό ευθύνης και για αυτό και καταθέτουμε αυτή την πρόταση.

Δεύτερον, προτείνουμε τη δημιουργία εργοστασίου πυρόλυσης στην Ελλάδα. Η Τουρκία ήδη έχει δύο, ένα δημοτικό στην Κωνσταντινούπολη και ένα ιδιωτικό, έτσι ώστε να αποτεφροποιούνται τα φάρμακα με αυτή τη μέθοδο και όχι να μολύνουν το χώμα και τον υδροφόρο ορίζοντα ή τον αέρα όταν καίγονται.

Τρίτον εκτός από τα φάρμακα αυτά υπάρχουν και τα ληγμένα τα γεωργικά. Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο αυτό και πρέπει να τεθούν σε ένα τέτοιο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να ελέγχεται και η κατανάλωσή τους και η καταστροφή τους γιατί τελικά καταλήγουν στο πιάτο μας. Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε το κράτος, είμαστε αδύναμοι όσα χρήματα και να διαθέταμε, γιατί τα έξοδα είναι πολλά και η πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει μέτρα. Επίσης, η πολιτεία πρέπει να στραφεί στο χρόνο αναμονής στα γεωργικά φάρμακα και στα κτηνιατρικά. Ένα φάρμακο που δίνει ο γεωργός ή ο κτηνοτρόφος για να κόψει μετά το κρέας ή το λαχανικό πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα. Αυτός ό χρόνος αναμονής πρέπει να τηρείται και να ελέγχεται αν γίνεται αυτό ώστε να μη φθάνει στο πιάτο του καταναλωτή.

Πρότασή μας είναι μέχρι την δημιουργία και λειτουργία εργοστασίου πυρόλυσης από το κράτος, αυτό το ίδιο, σε συνεργασία με μια εταιρεία να στέλνει στην Ευρώπη ή όπου αλλού θέλει τα φάρμακα για την καταστροφή τους με δική της ευθύνη και δαπάνη».

Να σημειωθεί ότι οι δύο επιστολές προς τις δύο υπουργούς εστάλησαν με μία ξεχωριστή επιστολή προς τον υπουργό κ. Πεταλωτή και οι φαρμακοποιοί του νομου μας του ζητούν να παρέμβει, ώστε το γρηγορότερο να ληφθούν μέτρα.

• Σχέσεις με τον

Φαρμακευτικό Σύλλογο Αδριανούπολης

Η ιδέα για τις σχέσεις μεταξύ των δύο συλλόγων Ροδόπης και Αδριανούπολης ξεκίνησε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία. Ήδη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης επισκέφθηκε την Αδριανούπολη και αναμένεται την άνοιξη η επίσκεψη να ανταποδοθεί. «Συναντηθήκαμε με το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αδριανούπολης, μπορούμε να πούμε πολλά για τη φιλοξενία τους. Έχουμε κοινά σημεία. Οι Τούρκοι έχουν κάνει κάποια βήματα όχι τέλεια για τη μηχανοργάνωση στα φαρμακεία τους και συνδέονται με το κεντρικό τους ταμείο, παρόλο που δεν είναι στην Ευρώπη η χώρα τους. Με τη συνεργασία αυτή πέρα από αυτά που παίρνουμε όσον αφορά στο επάγγελμά μας δημιουργούμε πάνω απ’ όλα φιλικές σχέσεις με αποτέλεσμα να δημιουργούμε ένα καλό υπόστρωμα για την καλή γειτονία».

Α.Π.

Διατεθειμένος ο σύλλογος να αυξήσει

τα εφημερεύοντα σε περίπτωση πανδημίας

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης είναι διατεθειμένος όπως υποστηρίζει ο κ. Τσαπέκος για την εξυπηρέτηση του κοινού και εφόσον η πανδημία γρίπης πάρει μεγάλες διαστάσεις να αυξήσει τα εφημερεύοντα φαρμακεία ή και να επιμηκύνει το χρόνο αυτών που εφημερεύουν. «Το να υπάρχουν ουρές σε φαρμακείο είναι μια εικόνα που μπορεί να συμβεί η κατάσταση όμως ακόμη αντιμετωπίζεται και με τα δύο εφημερεύοντα φαρμακεία»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.