«Η πολιτικη μπορει και σημερα να δινει απαντησεις»

3.333 κάτοικοι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια της Ορεινής Οργάνης. Από αυτούς προσήλθαν στις κάλπες οι 2.642. Ο κ. Εμίνογλου Μεμέτ συγκεντρώνοντας 1.297 ψήφους και ποσοστό 50,47% κατάφερε να ανανεώσει την θητεία του και να συνεχίσει να βρίσκεται στην προεδρεία της Οργάνης. Έχοντας βασικό του αντίπαλο έναν γνώριμο από τα παλιά τον κ. Χατζή Γιακούμπ Μεμέτ (1.010 ψήφους και ποσοστό 39.3%). Σήμερα μιλά για το έργο που υλοποιήθηκε: «Εμείς δείξαμε τα έργα, υποδομές που χρόνια απουσίαζαν από την περιοχή. Το Πολυδύναμο ιατρείο που ήταν ζητούμενο, λειτουργεί, όλα τα σχολεία επισκευάστηκαν, στα πιο πολλά από αυτά βάλαμε καλοριφέρ. Φτιάχτηκαν γήπεδα για να παίζουν και να αθλούνται τα παιδιά, δρόμοι και γέφυρες, ασφαλτοστρώσεις» δηλώνει και σημειώνει: «Λίγο υπομονή ζητώ από τους κατοίκους της Οργάνης. Όλα δεν γίνονται από την μια μέρα στην άλλη. Λέω πάντα ότι ένα μωρό για να έρθει στον κόσμο, πρέπει να το κρατήσει η μητέρα του στην κοιλιά της εννέα μήνες. Έτσι και το έργο σε μια απομακρυσμένη κοινότητα».

Τι συνέβαλε στην επανεκλογή σας;

Αυτή η νίκη οφείλεται στο ότι ο κόσμος πήρε το μήνυμα, κατάλαβε ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μόνο με τους ανθρώπους που μπορούν να κάνουν σχέδια, να δουλεύουν, να αξιοποιούν τις γνώσεις τους, να επενδύουν στην εκπαίδευση. Δεν πορευόμαστε έχοντας στο νου μας τα μικρο-ρουσφετάκια, όχι τις καθημερινές απλές δουλειές, αλλά με σχέδια για το μέλλον. Ο δρόμος που επιλέξαμε είναι δύσκολος αλλά είμαστε σίγουροι ότι αυτός ο δρόμος είναι ο σωστός. Δεν θα τους δώσουμε το ψάρι να το φάνε έτοιμο, αλλά θα τους μάθουμε να το ψαρεύουν μόνοι τους και να είναι κάθε μέρα χορτάτοι.

Αυτή σας η πρόθεση έγινε αντιληπτή και από τον κόσμο της Οργάνης…

Ο κόσμος, η πλειοψηφία το κατάλαβε και μας στήριξε. Υπάρχει μια μειοψηφία η οποία περιμένει, όπως στο παρελθόν, με μικρο-ρουσφετάκια, εύκολες δουλειές και καθημερινές να προοδεύσει ο τόπος, αυτός ο δρόμος είναι λάθος. Δεν μπορεί κανείς να προοδεύσει έτσι εύκολα, δεν μπορεί από την μια στιγμή στην άλλη να γίνει πλούσιος. Σιγά – σιγά, δουλεύοντας, ακολουθώντας ένα δρόμο σωστό μπορεί να προοδεύσει. Αυτό ήταν το μήνυμα από τις εκλογές.

Τι ανάγκες έχει η Οργάνη; Τι πρέπει να γίνει πρώτα σε μια περιοχή που όλα κινούνταν πολύ αργά και τα προβλήματα χρόνιζαν…

Ο τόπος μας χρειάζεται οπωσδήποτε έργα. Εμείς δείξαμε τα έργα, υποδομές που χρόνια απουσίαζαν από την περιοχή. Το Πολυδύναμο ιατρείο που ήταν ζητούμενο, λειτουργεί, όλα τα σχολεία επισκευάστηκαν, στα πιο πολλά από αυτά βάλαμε καλοριφέρ. Φτιάχτηκαν γήπεδα για να παίζουν και να αθλούνται, δρόμοι και γέφυρες, ασφαλτοστρώσεις.

Η εκπαίδευση τι ρόλο παίζει στον σχεδιασμό σας;

Η εκπαίδευση και η υγεία ήταν στις πρώτες προτεραιότητές μας και ο κόσμος κατάλαβε ότι όντως το μήνυμα το μεγάλο ήταν αυτό. Το εισέπραξαν κυρίως άνθρωποι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Στους οικισμούς με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο η αποδοχή της πρότασής μας δεν ήταν υψηλή. Η Οργάνη μας στήριξε πάρα πολύ γιατί είδε το σχέδιο μας να γίνεται πράξη. Εγώ, όμως, θα είμαι πρόεδρος όλης της Οργάνης. Για μένα όλοι είναι το ίδιο, όλοι οι οικισμοί επίσης. Πρώτη προτεραιότητα εξακολουθούν να είναι η υγεία και η παιδεία. Όπως και η υλοποίηση βασικών υποδομών, η βελτίωση του οδικού δικτύου. Στόχος, η μεγαλύτερη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.

Πιο συγκεκριμένα, τι δρομολογείτε στο θέμα της προώθησης των γυναικών στην εκπαίδευση, στην κατάρτιση, στον εργασιακό χώρο…

Τη λειτουργία σχολείου δεύτερης ευκαιρίας, με την υλοποίηση προγραμμάτων για τις γυναίκες. Θα μπορούν να πηγαίνουν τα απογεύματα να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, κατάρτιση σε εναλλακτικές καλλιέργειες και ό,τι άλλο αφορά στην καθημερινότητά τους. Η καπνοκαλλιέργεια περνά δύσκολες μέρες, οπότε θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες. Θα έπρεπε ήδη να προωθηθούν νέες καλλιέργειες. Πιέζουμε το κέντρο να επιταχυνθούν κάποια πράγματα γιατί αδειάζει η περιοχή, φεύγει η νεολαία.

Η Κύμη κύριε Πρόεδρε έχει αδειάσει, η Ολλανδία είναι ο τόπος προορισμού των νέων…

Και τι κάνουν στην Ολλανδία, καλλιεργούν λουλούδια. Εμείς εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο; Έχουμε ένα φυτώριο ήδη στην Οργάνη το οποίο είναι εγκαταλελειμμένο. Εμείς δεν μπορούμε να το αξιοποιήσουμε; Τα εγκαταλελειμμένα στρατιωτικά φυλάκια δεν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε; Πώς θα αναπτυχθεί αυτό το περίφημο τουριστικό ρεύμα. Όλα αυτά είναι στην ατζέντα μας. Ο κόσμος θέλει πολύ δουλειά από μας. Ας εφαρμόσουμε κι εμείς στην περιοχή ένα σχέδιο όπως είναι το σχέδιο «Μπακογιάννη» για την Ευρυτανία. Υπάρχουν σχέδια έτοιμα να δούμε ποια είναι εφαρμόσιμα και να τα υλοποιήσουμε.

Στην μακρά προεκλογική περίοδο τι ήταν αυτό που σας απογοήτευσε;

Αυτό που με απογοητεύει στην πολιτική είναι μικρό, ελάχιστο. Αντιθέτως με ικανοποιεί η υλοποίηση ενός έργου πάρα πολύ. Ισχύει ό,τι και για μια κυρία που γεννά ένα μωρό. Όπως το χαίρεσαι όταν το βλέπεις μπροστά σου, έτσι ισχύει και για τα έργα. Με ικανοποιεί που τα χαίρεται ο κόσμος. Το θέμα είναι να κάνεις κάτι και να μένει. Στην πολιτική ισχύει ό,τι και με τον λύκο, όποιος κάθεται μακριά από το κοπάδι δεν θα φάει ποτέ. Δεν μπορείς να είσαι μακριά, αλλά θα πρέπει να επιμένεις, να είσαι μέσα, να πιέζεις για να αξιοποιήσεις τις δυνατότητες που δίνονται προς όφελος του τόπου σου. Κανείς δεν θα σου πει: «Πέρασε σε περιμέναμε». Πρέπει να πιέζεις την πόρτα και να μπεις μέσα. Κανείς δεν θα σκεφτεί τον τόπο σου, αν δεν τον σκεφτείς και δεν αγωνιστείς εσύ πρώτα. Ο κόσμος έχει την εντύπωση ότι τα έργα γίνονται, προεκλογικά και ό,τι παράτυπο γίνεται μπορεί να γίνει προεκλογικά. Δεν ισχύει αυτό, είναι λάθος. Πριν την υλοποίηση των έργων ακολουθείται ο προγραμματισμός και η προετοιμασία. Το έργο δεν είναι ένα φαγητό που το τρώμε απλά έτοιμο, αλλά έχουν προηγηθεί μάγειροι για να το ετοιμάσουν. Το μαγείρεμα μπορεί να κρατήσει τέσσερις και πέντε ώρες και να το φάμε το φαγητό σε πέντε λεπτά. Ας έχουν υπομονή οι κάτοικοι, οι ψηφοφόροι. Προηγείται πολύ τρέξιμο, αλλά το αποτέλεσμα θα έρθει.

Η γραφειοκρατία και η έλλειψη προσωπικού εξακολουθεί να είναι εμπόδιο στις προσπάθειές σας;

Η γραφειοκρατία είναι μεγάλο αγκάθι, όπως και η έλλειψη προσωπικού. Με τίποτα δεν υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των δήμων. Έχουμε τρεις γραμματείς, έναν μηχανικό για λίγες μέρες κι όμως στα προγράμματα «Θησέας» είμαι τρίτος στην απορρόφηση. Αυτό σημαίνει πολύ δουλειά, μεγάλη προετοιμασία, εκπόνηση μελετών, έργο που δεν φαίνεται. Όλοι ρωτούν πότε θα γίνει το έργο; Πότε θα υλοποιηθεί; Και προσθέτουν: «Τα «θα» τα χορτάσαμε».

Εσείς τι ζητάτε από τους κατοίκους της Οργάνης;

Λίγο υπομονή ζητώ από τους κατοίκους της Οργάνης. Όλα δεν γίνονται από την μια μέρα στην άλλη. Λέω πάντα ότι ένα μωρό για να έρθει στον κόσμο, πρέπει να το κρατήσει η μητέρα του στην κοιλιά της εννέα μήνες. Έτσι και το έργο σε μια απομακρυσμένη κοινότητα. Ένα τσιγάρο, θα πει κάποιος που δεν γνωρίζει, γίνεται σε πέντε λεπτά. Όμως αν ρωτήσεις τους καπνοκαλλιεργητές που ξέρουν την προετοιμασία που προηγείται θα το αρνηθούν.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι δύσκολα γίνονται πιστευτοί οι πολιτικοί…

Η δυσπιστία είναι μεγάλη! Όταν μιλάνε οι πολιτικοί κανείς δεν τους πιστεύει. Θεωρούν ότι είναι μόνο λόγια. Ας καταλάβουν ότι αυτό που λένε οι πολιτικοί σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι αληθινό, ας το πιστέψουν. Στην Κοινότητα ξεκινώ από το συλλογικό και φθάνω στο μικρό που αφορά λίγους. Παλιότερα ήταν αντίστροφη η πορεία που ακολουθούνταν. Ας μην κοιτούν το προσωπικό κέρδος, ας βλέπουν το σύνολο, το κοινό όφελος, την καλή κοινή πορεία κι ας δείξουν λίγη περισσότερη εμπιστοσύνη στην πολιτική. Η πολιτική μπορεί και σήμερα να δίνει απαντήσεις.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.