«Η πολη με ποδηλατο»
Σειρά δράσεων στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νέων» διοργανώνουν στην Κομοτηνή από 31 Μαΐου έως αύριο 3 Ιουνίου η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων του Δήμου Κομοτηνής σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Ροδόπης. Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νέων» αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ταυτόχρονες εκδηλώσεις, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και σε κάθε κράτος χωριστά. Για το 2007 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε το γενικό θέμα όλων των εκδηλώσεων να είναι: «Κοινωνική ενσωμάτωση και διαφορετικότητα των νέων στην Ευρώπη».
Στα πλαίσια αυτών των δράσεων οι μαθητές από το 9ο, 10ο, 2ο και 4ο Δημοτικά Σχολεία Κομοτηνής, το πρωί της Παρασκευής πραγματοποίησαν ποδηλατοδρομία και στη συνέχεια μια συμβολική χάραξη ποδηλατοδρόμου. Ακολούθως παρέδωσαν ψήφισμα στον δήμαρχο Κομοτηνής κ. Δημήτρη Κοτσάκη, με το οποίο ζήτησαν να γίνει άμεσα ένας ποδηλατοδρόμος, ώστε να μπορέσει να λυθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Κομοτηνής.
«Το Κέντρο μας επιλέχτηκε για δεύτερη φορά να συμμετέχει σε αυτό το πανευρωπαϊκό πολιτιστικό δρώμενο μετά την επιτυχή διοργάνωση αντίστοιχων εκδηλώσεων για την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδας Νέων 2005». Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 31 Μαΐου όπου μαθητές από τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια του νομού μας εκθέσανε τις δουλειές τους, τις οποίες τις είχαν πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους μέσα από διάφορα προγράμματα και δραστηριότητες. Παράλληλα σήμερα κάναμε μια εκδήλωση με θέμα «Όλη η πόλη με ποδήλατο» στην οποία συμμετείχανε μαθητές από το 9ο, 10ο, 2ο και 4ο Δημοτικά Σχολεία Κομοτηνής. Στα πλαίσια αυτής οι μαθητές έκαναν ποδηλατοδρομία και στη συνέχεια μια συμβολική χάραξη ποδηλατοδρόμου και επέδωσαν ένα ψήφισμα στον δήμαρχο Κομοτηνής, στο οποίο αναφέρονται στους λόγους για τους οποίους μπορεί να έχει η πόλη μας ποδηλατοδρόμο. Ήταν μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση, το μήνυμα πέρασε και ελπίζουμε να το ακούσουν αυτοί που πρέπει και να έχει κάποια στιγμή η πόλη μας έναν ποδηλατοδρόμο και γενικότερα την υποδομή για να μπορούν οι πολίτες κα κυκλοφορούν με ποδήλατο. Η εκδήλωση υποστηρίχτηκε και από την εθελοντική ομάδα του Κέντρου μας. Ήταν πολύ σημαντική η συμβολή των νέων και σε όλη τη χρονιά που πέρασε, είχαμε εμπλοκή τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και των φοιτητών σε δράσεις μαθητών» δήλωσε η υπεύθυνη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης κ. Λουίζα Σαλτσίδου.
Με τη σειρά του, ο υπεύθυνος Αγωγής Υγείας κ. Γιώργος Ιωαννίδης δήλωσε ότι επί ένα τριήμερο θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι δραστηριότητες των μαθητών, οι οποίες έχουν να κάνουν με την υγεία, το περιβάλλον και πολιτιστικά θέματα που σχετίζονται με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. «Πρόκειται για σχολικές δραστηριότητες, οι οποίες είναι δράσεις που γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους μέσα στα σχολεία. Είναι ελεύθερες δραστηριότητες, ενταγμένες μέσα στο σχολικό πρόγραμμα και κυρίως προβάλλουν θέματα που έχουν να κάνουν με θέματα υγείας, περιβάλλοντος, πολιτισμού, με αποτέλεσμα τα παιδιά, μέσα από αυτές τις δραστηριότητες, να δημιουργούν ένα αποτέλεσμα, το οποίο είναι πολλαπλασιαστικό και για τους ίδιους και για τους εκπαιδευτικούς και για τους γονείς, αλλά και για την ευρύτερη κοινωνία».
Ο κ. Ιωαννίδης στη συνέχεια εξήγησε ότι κάθε χρόνο για ένα τριήμερο, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, παρουσιάζονται οι δραστηριότητες των μαθητών. «Κάθε χρόνο έχουμε αύξηση και των θεμάτων, αλλά και των έργων, τα οποία παρουσιάζονται και αυτό μας δίνει και την ευχαρίστηση, αλλά και τη διάθεση και την υποχρέωση συγχρόνως να εντείνουμε τις προσπάθειες μας, ώστε κάθε χρόνο να βελτιώνουμε και τη δουλειά μας. Είναι το άνοιγμα, αυτό που λέμε, του σχολείου στην κοινωνία, γιατί μέσα από τα προγράμματα αυτά θέλουμε να βελτιώσουμε κάποια θέματα, όπως είναι η διατροφή και το περιβάλλον. Έτσι θεωρούμε ότι αυτό όλο το πλαίσιο είναι υποβοηθητικό στη δράση των σχολείων και δεν είναι στατική η μάθηση μέσα και μόνο στο σχολείο, παρά οπουδήποτε στη γειτονιά, στην παραλία, στο βουνό. Πρέπει τα παιδιά να μάθουν πράγματα τα οποία δεν είναι ενταγμένα αποκλειστικά μέσα στα βιβλία. Γιατί η γνώση προέρχεται από παντού. Έτσι, με αυτές τις δράσεις, συμμετέχοντας και τα ίδια τα παιδιά – επειδή όλα αυτά είναι βιωματικά – ωφελούνται περισσότερο στην κοινωνικοποίηση, στην ευαισθητοποίηση, στην οργάνωση, στους κανόνες και πάντα όλα τα στοιχεία τα οποία προκύπτουν είναι θετικά για όλους».
Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής κ. Όλγα Τσετινέ εξήγησε ότι η χθεσινή ποδηλατοδρομία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια μια πρωτοβουλίας που ξεκίνησε για την εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με τα μέσα που μπορούμε να χρησιμοποιούμε ώστε να προστατεύσουμε το περιβάλλον. «Ένα από αυτά είναι η χρήση ποδηλάτου. Σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση κα με κάποια άλλα δημοτικά, όπως είναι το 2ο, το 4ο και το 10ο , συμβολικά ξεκίνησε μια ποδηλατοδρομία. Παιδιά Δ΄, Ε΄, Στ΄ Δημοτικού συνοδευόμενα από γονείς, το Συμβούλιο Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Δημοτικού Σχολείου, δασκάλους και την Τροχαία ξεκίνησαν με τα ποδήλατα από το 9ο Δημοτικό και κατέληξαν στην πλατεία, όπου εκεί χαράχτηκε συμβολικά ένας ποδηλατοδρόμος.
Ο δήμαρχος Κομοτηνής ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα παραβρέθηκε στην εκδήλωση. Τα παιδιά του 9ου Δημοτικού κατέθεσαν ψήφισμα προς το Δήμαρχο Κομοτηνής, με το οποίο ζητούν να γίνει άμεσα ένας ποδηλατοδρόμος ώστε να μπορέσει να λυθεί και το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Κομοτηνής, αλλά και να συμβάλλουμε όσο μπορούμε στην προστασία του περιβάλλοντος χωρίς όμως να υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων. Ο δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει άμεσα σε μια μελέτη από ειδικούς, ώστε να μπορέσει, τουλάχιστον πειραματικά, για τον πρώτο χρόνο, να σχεδιαστεί ποδηλατοδρόμος, ώστε τα παιδιά να κινούνται με ασφάλεια» κατέληξε η κ. Τσετινέ.
Σιμπέλ Χατζή Αλή
Ψήφισμα
Κύριε Δήμαρχε
Τη φετινή σχολική χρονιά, εμείς οι μαθητές του 9ου Δημοτικού σχολείου Κομοτηνής υλοποιούμε πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα: «Το ποδήλατο στην πόλη μας».
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με σκοπό να ευαισθητοποιήσει όλους τους συμπολίτες μας το θέμα της χρήσης του ποδηλάτου στην πόλη.
Επιθυμούμε να υιοθετήσουν το ποδήλατο ως τρόπο μετακίνησης, μεταφοράς, επικοινωνίας και τελικά ως τρόπο ζωής.
Σε αυτήν την προσπάθεια μας εκτός από τη βοήθεια των δασκάλων μας θα θέλαμε και τη δική σας υποστήριξη.
Θέλουμε:
* Τη κατασκευή ενός άρτιου ανεπτυγμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων στην πόλη.
* Την κατασκευή χώρου στάθμευσης ποδηλάτων σε αρκετά μέρη στο κέντρο της πόλης.
* Ποδηλατοδρόμους σε συγκεκριμένους δρόμους (Ζυμβρακάκη, Ηρώων, Ορφέως, Μακεδονίας, Ν. Ζωίδη) σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου που σας συνάπτουμε.
* Οι ποδηλατοδρόμοι να είναι έτσι κατασκευασμένοι έτσι ώστε να μην καλύπτονται από ασυνείδητους οδηγούς χρησιμοποιώντας τους ως χώρους στάθμευσης.
* Να παρθούν αυστηρά μέτρα για τους ασυνείδητους οδηγούς που σταθμεύουν πάνω σε πεζοδρόμια, ποδηλατοδρόμους.
* Θέλουμε να μεγαλώσουμε όπως και εσείς μεγαλώσετε.
Για αυτί κάντε κάτι τώρα
Φανταζόμαστε μια πόλη με ποδήλατα και πολλά δέντρα. Μια πόλη πιο ανθρώπινη και όχι πόλη μικρογραφίας της Αθήνας.
Το πρόγραμμα αυτό είναι μόνο η αρχή. Θα το υλοποιούμε κάθε χρόνο ώστε με την ενημέρωση και την ανατροφοδότηση να πείσουμε και τον τελευταίο συμπολίτη μας.
Οι μαθητές του 9ου Δημοτικού Σχολείου
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
