Η παραδοσιακη κουζινα της Θρακης σ’ ολα τα σχολεια της Ελλαδας !

Ένα μουσείο σημείο πολιτισμικής αναφοράς με μεγάλο αριθμό επισκεψιμότητας από ανθρώπους του εξωτερικού αλλά και από όλη την Ελλάδα. Με ένα πλούσιο πολιτισμικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκινάει τη χειμερινή του περίοδο το Εθνολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης της Αγγέλας Γιαννακίδου. Εκδηλώσεις και ημερίδες πάνω σε θέματα εκπαίδευσης, στη διατροφή των Θρακιωτών, τα παραδοσιακά επαγγέλματα. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι η συνέχιση του κύκλου εκδηλώσεων που ξεκίνησαν πέρυσι και οι οποίες θα συμμετάσχουν σε συνέδριο στο Ζάππειο. Οι προσπάθειες αυτές της κ. Γιαννακίδου αναδεικνύουν την πολιτιστική παράδοση και όχι μόνο της περιοχής αλλά και διαφημίζουν τη Θράκη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ένας από αυτούς τους τρόπους διαφήμισης θα είναι και η προβολή ντοκιμαντέρ σ’ όλα τα σχολεία της Ελλάδας με τις διατροφικές συνήθειες των Θρακιωτών.

ΠτΘ: Πώς ξεκίνησε η ιδέα δημιουργίας του Εθνολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης κ. Γιαννακίδου;

Α.Γ.:
Ξεκίνησε από μία ανάγκη της διαχείρισης της ιστορικής σημειολογίας για τον πολιτισμό της Θράκης, σ’ ένα επίπεδο εκπαιδευτικό για τον πολιτισμό της νεότερης ιστορίας της περιοχής.

ΠτΘ: Το μουσείο δεν αρκέστηκε μόνο στην έκθεση των αντικειμένων που η ίδια συλλέξατε. Οργανώσατε ημερίδες, εκδηλώσεις ενημερωτικού χαρακτήρα. Εκδηλώσεις που ενημερώνουν όσους τις παρακολουθούν.

Α.Γ.:
Το μουσείο δεν είναι ένας εκθεσιακός χώρος. Το μουσείο είναι αφορμή για να συνδέσει την παράδοση και τη δράση που εμπεριέχεται σ’ αυτήν με τους σύγχρονους προβληματισμούς. Άρα, το μουσείο δεν είναι ένα νεκροταφείο αντικειμένων, εκεί διατηρούνται οι πολιτισμοί του τόπου. Αυτό θέλει αυτοπροσδιορισμό από εμάς τους ίδιους που διαχειριζόμαστε ένα μουσείο και δεν είναι δυνατόν ένα μουσείο να μην μετέχει σ’ άλλες δράσεις, σ’ αυτό που λέγεται πολιτισμός, μνήμη. Η προηγούμενη χρονιά ήταν πολύ καρποφόρα και πολύ σημαντική γιατί κάναμε πολύ δουλειά πάνω στα προγράμματα αλλά και στις εκδηλώσεις που διοργανώσαμε. Φέτος ξεκίνησε πάλι η χρονιά με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα και προτάσεις γύρο από την εκπαίδευση, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια. Η προεργασία έγινε όλο το καλοκαίρι. Κάνουμε μία μουσειοσκευή και μία εκμάθηση μέσα από αυτό που θα διαφημίζει τη διατροφή της Θράκης και το οποίο θα παιχτεί σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας και επίσης, επικεντρωθήκαμε στο κλείσιμο του κύκλου που ανοίξαμε με τις καταγραφές γύρω από τον παραδοσιακό βίο, τη νεότερη πολιτιστική κληρονομιά που περιλαμβάνει 30 παραδοσιακά επαγγέλματα και κατασκευή μουσικών παραδοσιακών οργάνων.

ΠτΘ: Πόσο τελικά εύκολο ή δύσκολο είναι να γίνουν όλα αυτά που μας αναφέρατε;

Α.Γ.:
Είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί θέλουμε ό,τι κάνουμε για την Θράκη να μην υποτιμάται αλλά να προβάλεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να έχει η Θράκη τη θέση που της αξίζει. Είναι δύσκολο έργο για ένα επαρχιακό μουσείο μέσα από τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν.

ΠτΘ: Μ’ όλες αυτές τις προσπάθειες που έχετε κάνει γι’ αυτό το μουσείο, είστε ικανοποιημένη από την προσέλευση και αναγνώριση των προσπαθειών σας από τον κόσμο;

Α.Γ.:
Είμαι ικανοποιημένη από την προσέλευση του κόσμου και την επισκεψιμότητα του μουσείου. Έχουμε πάρα πολλούς ξένους και μάλιστα εξειδικευμένους επισκέπτες και αυτό μας δίνει ιδιαίτερη χαρά, γιατί έτσι φαίνεται ότι το μουσείο είναι γνωστό στο εξωτερικό. Η πόλη της Αλεξανδρούπολης το θεωρεί δικό της και κάποια στιγμή θα το επισκεφτούν όλοι, γενικά είμαι ικανοποιημένη και από τον ντόπιο κόσμο αλλά και από ξένους επισκέπτες. Στις ημερίδες που διοργανώσαμε κατά καιρούς, είχαμε ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, δεν στηριζόμαστε στην προσέλευση των τοπικών αρχών

ΠτΘ: Από την πλευρά των τοπικών αρχών, του δήμου Αλεξανδρούπολης και της νομαρχίας Έβρου υπάρχει στήριξη οικονομική ή ακόμα και ηθική.

Α.Γ.:
Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει στήριξη, είναι μηδαμινή. Το ικανοποιητικό είναι ότι το υπουργείο Πολιτισμού γνωρίζει τη δουλειά που κάνουμε και την αξιολογεί, δεν υπάρχουν χρήματα ως γνωστό αλλά είμαστε κατά ένα μικρό ποσοστό στα επιχορηγούμενα μουσεία, είναι μικρά τα ποσά αλλά είναι ένα ηθικό στήριγμα. Η νομαρχία και ο Νομάρχης κ. Ζαμπουνίδης, ο οποίος στηρίζει το μουσείο ηθικά, διότι όπως λένε κάποιοι από τους κύκλους του δεν υπάρχουν χρήματα για να μάς στηρίξει και οικονομικά. Ο δήμος Αλεξανδρούπολης έχω την άποψη ότι έχει την εντύπωση ότι ένα τέτοιου είδους μουσείο δεν προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο και γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία στήριξη από την πλευρά του.

ΠτΘ: Αν κάποιος θα ήθελε να κάνει κάτι ανάλογο θα τον παροτρύνατε;

Α.Γ.:
Θα τους πως το εξής, το μουσείο δεν είναι μία επιχείρηση από την οποία μπορούν να βγάλουν χρήματα, πληρώνονται μόνο με την ηθική ικανοποίηση της προσφοράς στον πολιτισμό της περιοχής τους. Ό,τι κάνει θα πρέπει να το κάνει σε επαγγελματικό επίπεδο για να μην υποτιμά τον πολιτισμό της εκάστοτε πόλης που βρίσκεται το μουσείο.

ΠτΘ: κ. Γιαννακίδου σας ευχαριστώ πολύ για τη συνομιλία που είχαμε.

Α.Γ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Νίκος Αρβανιτίδης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.