«Η οξυτητα και η αντιπαραθεση δενπροσφερουν. Τα προβληματα ειναι κοινα»

Σ’ ένα περίπου μήνα θα διεξαχθούν οι εκλογές στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Ο ΠτΘ συζητά σήμερα με το μέλος του απερχόμενου Δ.Σ. του ΕΒΕ κ. Μανώλη Κιουτσούκη για τις υποψηφιότητες, για τα χαρακτηριστικά και τις κατευθύνσεις της νέας Διοίκησης που θα προκύψει από τις εκλογές του Δεκέμβρη. Ο κ. Κιουτσούκης αναφέρεται επίσης στα δεδομένα και στις προοπτικές που δημιουργούνται από το Γ΄ Κ.Π.Σ. καθώς επίσης και στις προοπτικές της οικονομίας. Τονίζει ότι τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο του είναι κοινά και γι’ αυτό το λόγο θα υποστήριζε ενιαίο ψηφοδέλτιο. Παρ’ όλα αυτά όμως επειδή κάτι τέτοιο είναι αδύνατο στηρίζει την υποψηφιότητα του Χρήστου Τσαραμπουλίδη για την προεδρία του Επιμελητηρίου γιατί έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητές του.

ΠτΘ: κ. Κιουτσούκη, είστε μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Σε διάστημα περίπου ενός μήνα θα διεξαχθούν εκλογές από τις οποίες θα προκύψει το νέο Δ.Σ. Ποια πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά της νέας διοίκησης; Πού θα πρέπει να προσβλέπει;

Μ.Κ.:
Η νέα διοίκηση θα πρέπει να θέλει να επιβάλει συνετή και δημιουργική διαχείριση των οικονομικών με απόλυτα διαφανείς και συλλογικές διαδικασίες. Η κακόγουστη και πλημμελής διαχείριση με άεργες και δημοσιοσχετίστικες επιδράσεις που δεν προάγουν τη στήριξη της προσπάθειας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις. Η νέα διοίκηση θα πρέπει να προσβλέπει στον εκσυγχρονισμό και αποτελεσματική στήριξη των επιχειρήσεων, στη διοργάνωση υποστηρικτικών ενεργειών όπως συμμετοχή σε εκθέσεις, αποστολές, σεμινάρια, καθώς επίσης στη διοργάνωση ημερίδων και συναντήσεων για δημιουργική και ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών με τις οικονομικές υπηρεσίες την τοπική αυτοδιοίκηση, τη συνεργασία με επιμελητήρια όπως το Τεχνικό, το Οικονομικό, το Ξενοδοχειακό, με τεχνοκράτες και κοινωνικούς φορείς με επιχειρηματικούς κύκλους επίσημους ή μη, γειτονικών και άλλων κρατών.

Η νέα διοίκηση θα πρέπει να καταθέσει ουσιαστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, την αύξηση της θελκτικότητας της περιοχής, την απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης, την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας για τη δημιουργία ενός επιτυχημένου ευρωπαϊκού μοντέλου, συμβατού με την ελληνική πραγματικότητα, την ρύθμιση όρων ανταγωνισμού μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων (πολυκαταστήματα- εμπορικές επιχειρήσεις), για την μεταβίβαση των επιχειρήσεων (με νέο θεσμικό πλαίσιο), για τη συνένωση ή τη συνεργασία των μικρών επιχειρήσεων μεταξύ τους καθώς και για τη συνεργασία με τις μεγάλες επιχειρήσεις. Στόχος της θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός κατάλληλου περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και η ομαλή μετάβαση της οικονομίας στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα καθώς και η ανάδειξη των τρόπων με τους οποίους επηρεάζεται η επιχειρηματικότητα στην περιοχή και η οικονομική κατάσταση των παραγωγικών τάξεων, όπως οι αγροτικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, το εργατικό δυναμικό κι άλλα.

Βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία εμπορικού μητρώου και η διαχείρισή του από τα επιμελητήρια με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές καθώς και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης επιχειρήσεων με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο (business plan) και όχι τις εμπράγματες ασφάλειες.

ΠτΘ: Ποιες είναι οι προοπτικές που ανοίγονται μέσω του Γ΄ ΚΠΣ για την νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου;

Μ.Κ.:
Θεωρώ ότι το Επιμελητήριο είναι ένας από τους βασικούς φορείς που στα πλαίσια του Γ΄Κ.Π.Σ. μπορεί να επιμορφώσει επιχειρηματίες, επιχειρήσεις και πολίτες και είναι πολύ σημαντικό να παίξει τον ρόλο του σε αυτήν την κατεύθυνση. Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό άνθρωποι με διάθεση προσφοράς, με διάθεση ενημέρωσης προς τους συναδέλφους τους επιχειρηματίες, με κατανόηση ότι όλα τα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου είναι κοινά, ότι δεν υπάρχουν προβλήματα τα οποία είναι διαφορετικά για τον καθένα να αναλάβουν την διοίκηση. Στην ουσία όμως τα προβλήματα υπάρχουν, υφίστανται, μπορούν να λυθούν, μπορούν να δοθούν διέξοδοι και όταν συνειδητοποιήσουν ότι τα προβλήματα είναι κοινά να αναζητήσουν κοινές λύσεις.

ΠτΘ: Γι’ αυτό και είστε υπέρ του ενιαίου ψηφοδελτίου;

Μ.Κ.:
Για αυτό και τέθηκα από την αρχή υπέρ του ενιαίου ψηφοδελτίου. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να προσφέρει τίποτα η οξύτητα και η αντιπαράθεση με χαρακτηρισμούς ένθεν και ένθεν. Ήδη υπάρχουν κάποιοι στην περιοχή μας που προσπαθούν να ρίξουν λάδι στη φωτιά δημιουργώντας το κλίμα του ρινγκ και της οξείας αντιπαράθεσης. Διακρίνω σε κάποιους ανθρώπους ήθος και συναδελφική διάθεση να συνεργαστούν με νηφαλιότητα, με σοβαρότητα και με μακροπρόθεσμη προοπτική για τα προβλήματα και για τις λύσεις τους. Και είναι πολύ σημαντικό αυτοί οι άνθρωποι εκτός από την διάθεση να έχουν ουσιαστική γνώση και παιδεία.

ΠτΘ: κ.Κιουτσούκη αυτούς τους ανθρώπους θα τους κατονομάσετε;

Μ.Κ.:
Βλέπω γύρω μας τέτοιους ανθρώπους, συναδέλφους με τους οποίους έχω προϋπάρξει κατά την διάρκεια της θητείας μου στο διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου, άνθρωποι με προβληματισμό, με ουσία με διάθεση για προσφορά. Αναφέρω ενδεικτικά τον Νίκο Κυπριώτη, τον Χρήστο Τσαραμπουλίδη, τον Αντώνη Φραντζή, τον Στεπάν Ματεοσσιάν, την Χρύσα Τακά, την Ξανθοπούλου Δήμητρα, χωρίς όμως να υπάρχει καμία διάθεση να ξεχωρίσω κάποιον από αυτούς με την έννοια της παραταξιακής υποψηφιότητας.

ΠτΘ: Όραμά σας το ενιαίο ψηφοδέλτιο, το οποίο από ότι βλέπουμε δεν πρόκειται να γίνει. Πληροφορίες φέρουν υποψηφίους τον Νίκο Αγγελίδη και τον Χρήστο Τσαραμπουλίδη. Ποιον θα στηρίξετε στην συγκεκριμένη περίπτωση;

Μ.Κ.:
Στην συγκεκριμένη περίπτωση πιστεύω ότι όλες αυτές τις προδιαγραφές τις φέρει ο Χρήστος Τσαραμπουλίδης. Νομίζω πως δεν υπάρχει κάποιος σε αυτήν την περίπτωση να αισθάνεται δύναμη διλήμματος ή διπολισμού. Ο Νίκος είναι ένας συνάδελφος με μέλλον και διάθεση προσφοράς. Ο κύριος Τσαραμπουλίδης ένας λαμπρός επιχειρηματίας. Εγώ προσωπικά γνωρίζω ότι ο Χρήστος ξέρει τι θα πράξει ώστε η νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου να προσφέρει στα μέλη του και στην περιοχή την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των συναδέλφων που θα εκλεγούν και θα προκριθούν ώστε να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος απέναντι στις προκλήσεις του νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Οι σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η επιχειρηματική τους σταδιοδρομία είναι παρακαταθήκη προς αξιοποίηση. Παίζει με ανοιχτά χαρτιά και έχει ώριμη συμπεριφορά.

ΠτΘ: Ο κ. Χριστοδουλάκης σε συνέντευξη τύπου ανέφερε ότι θα επισπευσθούν οι διαδικασίες αλλαγής του αναπτυξιακού νόμου. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Μ.Κ.:
Πιστεύω ότι ο αναπτυξιακός νόμος πρέπει να έχει ως πλάνο την δημιουργία νέων επιχειρήσεων και την ενίσχυση των υφιστάμενων ενταγμένων σε ένα συνολικά μοντέλο οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής, πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής και της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών, των επισκεπτών, των στελεχών των επιχειρήσεων, των σπουδαστών και της πολιτισμικής μας κοινωνίας. Θεωρώ ότι ο αναπτυξιακός νόμος δεν πρέπει να δίνει την ευκαιρία σε κάποιους να επωφεληθούν και μετά να εξαφανιστούν.

Θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στις νέες επιχειρήσεις να προάγουν φυσικά την κοινωνία τόσο από οικονομική άποψη αλλά και από πολιτική και πολιτιστική.

ΠτΘ: Πώς κρίνετε το κλίμα γενικότερα της οικονομίας; Ποιοι τομείς πιστεύετε ότι έχουν μέλλον;

Μ.Κ.:
Ο κλάδος καταναλωτικών αγαθών παρουσιάζει μακροχρόνια ωριμότητα. Υπάρχει η ανάγκη για εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και διαρκή επιμόρφωση των στελεχών τους για κινδύνους και ευκαιρίες.

Στον τομέα των υπηρεσιών παρατηρήθηκαν κραδασμοί κυρίως στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Ο κλάδος είναι αναγκασμένος να μεγιστοποιήσει την ικανοποίηση του πελάτη μέσω τυποποίησης των υπηρεσιών ώστε να παίρνει την σωστή υπηρεσία στο σωστό κόστος.

Οι τομείς που ξεπροβάλλουν σε όλη την κατάσταση είναι οι Υπηρεσίες Υγείας, Στελέχη διαχείρισης Επιχειρήσεων Υγείας, Στελέχη Διοίκησης Πολιτιστικών Ιδρυμάτων και Εκπαιδευτικών Οργανισμών στα οποία υπάρχει έλλειψη, οι τομείς Ενέργειας – Διαχείρισης και εναλλακτικές πηγές, οι Φαρμακευτικές βιομηχανικές παρακλινικές επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις Τεχνολογίας και Πληροφορικής.

ΠτΘ: Πιστεύετε ότι το Γ΄ Κ.Π.Σ. θα ωθήσει τις επιχειρήσεις σε εκσυγχρονισμό;

Μ.Κ.:
Πιστεύω ότι το Γ΄Κ.Π.Σ. θα δώσει την ευκαιρία σε νέους επιχειρηματίες και σε υφιστάμενες επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στους κανόνες της παγκοσμιοποίησης αλλά και στις ανάγκες που παρουσιάζει η οικονομία και η αγορά και να αξιοποιήσουν κάποιους πόρους ευρωπαϊκούς και κρατικούς ούτως ώστε να επενδύσουν σε τομείς όπως είναι ο τουρισμός, η γυναικεία επιχειρηματικότητα, η νεανική επιχειρηματικότητα και μία σειρά άλλες δραστηριότητες, οι οποίες υπάρχει δυνατότητα, να μπουν μέσα στο Γ΄ ΚΠΣ, όπως είναι: επιχειρηματικά σχέδια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, από όλους τους κλάδους της οικονομίας, της βιομηχανίας και όλες τις οικονομικές δραστηριότητες. Υπάρχουν προγράμματα μέσα στο Γ΄ ΚΠΣ που μπορούν να έχουν επιλέξιμες ενέργειες των εξοπλισμών, το επιχειρηματικό πλάνο, την εξοικονόμηση ενέργειας, την εκπόνηση μελετών και τη σωστότερη λειτουργία, όπως είναι το ΧΑΣΠ το οποίο θα είναι στο μέλλον το πρόγραμμα που θα οδηγεί όλες τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα τρόφιμα, εστιατόρια, βιομηχανίες τροφίμων όπως αλλαντικών, κρεάτων και άλλα να στραφούν στην υγιεινή του καταναλωτή καθώς και του προσωπικού που εργάζεται μέσα σε αυτές τις επιχειρήσεις ώστε να προμηθεύονται με ένα πιστοποιητικό όλων των κρίσιμων σημείων της επιχείρησης που μπορούν να δημιουργήσουν μολυσματικούς παράγοντες. Υπάρχουν ήδη επιχειρήσεις στην περιοχή μου που έχουν προμηθευτεί το ΧΑΣΠ, όπως υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν κάνει πιστοποιητικά ISO για τις διαδικασίες λειτουργίας. Λοιπόν, υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν κάνει προτάσεις για την ενέργεια και την εκμετάλλευση του ενεργειακού δυναμικού και τις διαδικασίες συλλογής ενεργειακών στοιχείων, όπως είναι επιχειρήσεις που έχουν κάνει προτάσεις για την διαχείριση Αιολικής και Ηλιακής ενέργειας και άλλων μορφών ενέργειας. Υπάρχουν ο τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν την δυνατότητα να κάνουν επενδύσεις και αλλαγή εξοπλισμού, να βάλουν κάποιο κλιματιστικό, να κάνουν επενδύσεις για την ψυχαγωγία των πελατών τους, να δημιουργήσουν διαφημιστικό υλικό και ενέργειες μάρκετινγκ ούτως ώστε να διαφημιστεί, είτε συλλογικά μια συγκεκριμένη περιοχή είτε και ατομικά μια τουριστική μονάδα.

Επίσης, μεγάλη έμφαση δίνεται στη διαχείριση της καινοτομίας, που σημαίνει ότι βάζουμε κάτι νέο σε εφαρμογή, αναπτύσσουμε και υλοποιούμε με επιτυχία μία νέα ιδέα. Αυτή η καινοτομία μπορεί να δώσει σε πολλούς επιχειρηματίες ή σε υφιστάμενες επιχειρήσεις την δυνατότητα να αξιοποιήσουν μια ιδέα των στελεχών της επιχείρησης ή των ιδιοκτητών της επιχείρησης και σε μια εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων να εφαρμόσει και να υλοποιήσει αυτήν την ιδέα.

ΠτΘ: κ. Κιουτσούκη, πώς κρίνετε την συνένωση της Εθνικής και της Alpha Bank;

Μ.Κ.:
Ήταν κάτι αναμενόμενο. Το θέμα είχε πάρει εδώ και πολύ καιρό τη μορφή έντονης φημολογίας. Λίγο πριν το καλοκαίρι φημολογήθηκε συμφωνία της Alpha Bank με τον γαλλικό κολοσσό ΒΝΡΕ. Εκείνο όμως που ενδιαφέρει είναι εάν πρόκειται οι συνθήκες ανταγωνισμού που θα δημιουργηθούν μετά τη συγχώνευση να βοηθήσουν και να προάγουν το επιχειρηματικό περιβάλλον. Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα, αυτό της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από τις Τράπεζες η οποία κατά την άποψή μου πρέπει να γίνεται με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο και όχι τις εμπράγματες ασφάλειες των επιχειρήσεων. Δηλαδή οι τράπεζες θα πρέπει να εξετάσουν κάποια στιγμή και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τις νέες και τις υφιστάμενες επιχειρήσεις. Δεν αρκεί μόνο να έχεις χωράφια για να μπορείς να πάρεις δάνειο για να ξεκινήσεις μία δουλειά. Έχει σημασία και το τι ιδέες έχεις και τι επιχειρηματικό σχέδιο έχεις να παρουσιάσεις, τι σκοπεύεις να κάνεις με την επιχείρηση, αν έχεις γνώσεις, αν έχεις κάνει έρευνα αγοράς και τεκμηριωμένες προτάσεις για τον κίνδυνο και την επιχειρηματική εταιρεία που παρουσιάζεται.

ΠτΘ: Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Μ.Κ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.