«Η νυν δημοτικη αρχη ενδιαφεροταν μονο για το θεαθηναι και οχι για την ουσια»

Την άποψη ότι η σημερινή δημοτική αρχή έδινε κατά τη διάρκεια της τετραετίας της βάση στο θεαθήναι και όχι στην ουσία εκφράζει μιλώντας στον ΠτΘ η υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό του Γιώργου Πετρίδη, αλλά και γνωστή από την ενασχόλησή της ως ψυχολόγου στο Κέντρο Πρόληψης «Ορφέας», Σερικέ Σερίφ, τονίζοντας ότι ο «Καλλικράτης» δίνει ευκαιρίες ανάπτυξης αλλά απαιτεί και ανθρώπους με όραμα, ηγεσίες ικανές, με ρεαλιστικά προγράμματα και εμπειρία. Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος στέκεται κριτικά απέναντι στο έργο της απερχόμενης δημοτικής αρχής και εστιάζει στην ανυπαρξία κοινωνικών δομών, υποστηρίζοντας ότι η ίδια επιθυμεί ένα δήμο πιο κοντά στον πολίτη και έναν δήμο πιο ευαισθητοποιημένο στις ανάγκες των δημοτών του…

ΠτΘ: Τι ήταν εκείνο που σας ώθησε να είστε υποψήφια με τον συνδυασμό του Γιώργου Πετρίδη;
Σ.Σ.:
Ο «Καλλικράτης» δημιουργεί ένα νέο αυτοδιοικητικό χάρτη. Οι δυνατότητες που παρέχει ο νέος νόμος μπορούν να δώσουν ανάπτυξη και προοπτικές στον τόπο μας, αλλά χρειάζονται ηγεσίες ικανές, ανιδιοτελείς, με ρεαλιστικά προγράμματα και εμπειρία.
Είμαι υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο συνδυασμό του Γιώργου Πετρίδη γιατί εκτός του ότι μοιράζομαι μαζί του το ίδιο όραμα για τον τόπο μας, θεωρώ ότι είναι ο πλέον κατάλληλος για την ηγεσία του νέου δήμου μας. Νέος , με πολύχρονη εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση, με αποδεδειγμένη ηθική, με ικανότητα παραγωγής έργου και πάνω από όλα με όρεξη να προσφέρει για το δήμο μας.

ΠτΘ: Πώς βιώνετε μέχρι τώρα την εμπειρία της συμμετοχής σας στις αυτοδιοικητικές εκλογές;
Σ.Σ.:
Η συμμετοχή μου στις αυτοδιοικητικές εκλογές αρχικά ήταν μια μεγάλη πρόκληση για μένα. Δέχτηκα την πρόσκληση – πρόκληση ύστερα από πολλή σκέψη. Η φράση «πώς πάει ο αγώνας» μου ήταν σχεδόν άγνωστη. Πολλοί φίλοι και γνωστοί μου εξεπλάγησαν με την απόφασή μου αυτήν. Η εμπειρία μου όμως μέχρι τώρα με έχει δικαιώσει γιατί είμαι με ανθρώπους που έχουν ανάλογες απόψεις με μένα, συμμετέχω ισότιμα σε ένα σύστημα συλλογικής προσπάθειας που μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα για την κοινωνία μας.

Λέω ναι στην διαφοροποίηση και όχι στο διαχωρισμό

ΠτΘ: Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους ψηφοφόρους σας;
Σ.Σ.:
Όλοι συμφωνούμε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά στον δήμο μας και πολύ περισσότερο για τη μειονότητα η οποία δεν εκπροσωπήθηκε ούτε ποιοτικά αλλά ούτε και ποσοτικά όπως της αρμόζει στην παρούσα δημοτική αρχή . Πιστεύω όμως η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει με μια νέα δυναμική δημοτική αρχή. Στην εποχή που ζούμε κανείς δεν πρέπει να μένει απλός παρατηρητής πρέπει να έχει συμμετοχή στα κοινά, ώστε να βρεθούν λύσεις στα προβλήματά της τοπικής μας κοινωνίας, μιας κοινωνίας όπου οι ιδιαιτερότητές της δεν είναι μειονέκτημα όπως πιστεύουν κάποιοι, άλλα πλούτος. Προσωπικά έχοντας ζήσει και μεγαλώσει σε αυτόν τον τόπο, έχοντας δει συνεχείς ατυχείς προσπάθειες και πολιτικές που δεν καταφέρανε να πάνε τον τόπο μπροστά λέω ναι στην διαφοροποίηση και όχι στο διαχωρισμό.

Επιθυμώ έναν δήμο πιο κοντά στον πολίτη και έναν δήμο πιο ευαισθητοποιημένο στις ανάγκες των δημοτών του

ΠτΘ: Η επαγγελματική σας διαδρομή ως ψυχολόγου και η ενασχόλησή σας με το Κέντρο Πρόληψης από την Χρήση Εξαρτησιογόνων Ουσιών «Ορφέας», πιστεύετε ότι θα σας βοηθήσει για την άσκηση πολιτικών μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο;
Σ.Σ.:
Το επάγγελμά μου και η ενασχόλησή μου στο Κέντρο Πρόληψης με φέρνουν καθημερινά σε επαφή με συνανθρώπους μου οι οποίοι με κάνουν κοινωνό στα προβλήματά τους. Η εμπειρία που έχω αποκομίσει από τις δράσεις που απευθύνονται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες θα μου είναι αρωγός στην άσκηση των πολιτικών μου καθηκόντων μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση. Σίγουρα επιθυμώ έναν δήμο πιο κοντά στον πολίτη και έναν δήμο πιο ευαισθητοποιημένο στις ανάγκες των δημοτών του.

ΠτΘ: Σ΄ αυτές τις εκλογές θα υπάρξουν έξι συνδυασμοί για τον δήμο Κομοτηνής, μεταξύ των οποίων ένας, θα είναι αμιγώς μειονοτικός. Πώς αισθάνεστε γι΄ αυτή την εξέλιξη;
Σ.Σ.:
Ο καθένας συμπεριλαμβανόμενου και εμού έχει το δικαίωμα να θέσει τον εαυτό του στην κρίση και στη βούληση των συμπολιτών του. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τούς συνδυασμούς.

ΠτΘ: Πόσο δύσκολο ή πόσο εύκολο είναι για μια νέα γυναίκα εργαζόμενη και μητέρα από τον χώρο της μειονότητας να διαθέτει χρόνο από την καθημερινότητά της και για την πολιτική;
Σ.Σ.:
Καταρχήν δεν είναι εύκολο να είσαι εργαζόμενη μητέρα και νοικοκυρά όπως λέει και το φημισμένο τραγούδι. Είσαι σε συνεχή εγρήγορση. Για τη μειονότητα η γυναίκα πρέπει να έχει ως προτεραιότητα την οικογένειά της, τα παιδιά και την ευημερία του σπιτιού της. Θα ήθελα εδώ να τονίσω ότι ο αριθμός των εργαζόμενων γυναικών της μειονότητας ολοένα αυξάνει όσο αυξάνεται το μορφωτικό τους επίπεδο και όσο αυξάνεται η ανάγκη της οικονομικής τους συνεισφοράς στο ταμείο της οικογένειας. Τώρα όσον αφορά τη συμμετοχή της στα κοινά σαφώς παίζει ρόλο το στενό της οικογενειακό περιβάλλον. Η αποδοχή και ουσιαστική στήριξη της οικογένειας οδηγούν και στην ευκολότερη αποδοχή και αυτού της ρόλου από του υπολοίπους.

ΠτΘ: Σε ποιον τομέα απέτυχε κατά την άποψή σας ο απερχόμενος δήμαρχος κ. Κοτσάκης;
Σ.Σ.:
Πιστεύω ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή είχε όλη την καλή διάθεση για να προσφέρει αλλά δεν είχε την δυνατότητα να το κάνει. Αντί να πω τα τυπικά θα ήθελα να μιλήσω για τα αποτελέσματα αυτής της κακοδιαχείρισης. Ο φωτισμός στην πλατεία είναι έντονος, ενώ σκοτάδι επικρατεί στους μαχαλάδες. Οι δρόμοι στο κέντρο είναι προσβάσιμοι και προσπελάσιμοι, ενώ στις μικρές γειτονιές όπου κατοικεί η μειονότητα ούτε να περπατήσεις δεν μπορείς, δεν αναφέρομαι στην περίπτωση που όταν βρέχει κάποιοι δεν μπορούν καν να βγουν από τα σπίτια τους. Σε πολλούς μαχαλάδες βλέπουμε μια τριτοκοσμική εικόνα. Όλη η κατάσταση αυτή έχει κάνει την μειονότητα να αναρωτιέται πού είναι η δημοτική αρχή που στην αρχή έλεγε ότι θα τα διορθώσει όλα αυτά. Η απάντηση είναι απλή η δημοτική αρχή ενδιαφερόταν μόνο για το περιτύλιγμα και το θεαθήναι και όχι για την ουσία που ήταν η διευκόλυνση της καθημερινότητας των δημοτών.

Δεν μπορούμε να παρεμβαίνουμε πυροσβεστικά

ΠτΘ: Ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα προσπαθούσατε να αλλάξατε ή να βελτιώσετε στον δήμο Κομοτηνής σε περίπτωση εκλογής σας;
Σ.Σ.:
Το πρώτο πράγμα που θα άλλαζα στον δήμο Κομοτηνής είναι η νοοτροπία που επικρατεί να παρεμβαίνουμε μόνο όταν υπάρχει ανάγκη, πυροσβεστικά. Μια δημοτική αρχή πρέπει να έχει πρόγραμμα και όραμα, να μπορεί να προβλέπει τα προβλήματα και να προστατεύει τούς δημότες. Την περίοδο αυτή η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα όλων μας. Αυτοί όμως που επηρεάζονται περισσότερο είναι οι κοινωνικές ομάδες που έχουν χαμηλό εισόδημα. Σε αυτή την κοινωνική ομάδα ανήκει και η μειονότητα που τώρα περισσότερο χρειάζεται ένα δήμο να τη στηρίζει με τις κοινωνικές του υπηρεσίες. Ας δούμε όμως σε τι κατάσταση βρίσκονται αυτές. Η κοινωνική υπηρεσία του δήμου προσφέρει έργο χωρίς να έχει τυπικά προσωπικό. Έχει καταντήσει φιλανθρωπικό ίδρυμα πράγμα που την απομάκρυνε από τον αρχικό της σκοπό που είναι κυρίως η παροχή ψυχολογικής στήριξης σε αυτούς που τη χρειάζονται. Το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» κινδυνεύει να κλείσει αν και παρέχει πολύ σημαντικές υπηρεσίες στους ανήμπορους συμπολίτες μας, κρίνω απαραίτητη την συνέχιση του προγράμματος αυτού με σταθερό προσωπικό και χρηματοδότηση. Το κοινωνικό πρόσωπο του δήμου πρέπει να αναδειχθεί όχι μέσα από πελατειακές σχέσεις βασιζόμενο στον εξευτελισμό των ανθρώπων αλλά μέσα από δράσεις στήριξης ανάλογα με τις ανάγκες των ανθρώπων χωρίς να στοχοποιούνται καταστάσεις και με απόλυτη εχεμύθεια

Φαντάζομαι μια μειονοτική εκπαίδευση που δεν είναι πεδίο αντιπαραθέσεων

ΠτΘ: Ποιο είναι το μέλλον που οραματίζεστε και προσδοκάτε για την εκπαίδευση των παιδιών της μειονότητας και τι θα αλλάζατε, άμεσα, αν σας δινόταν η ευκαιρία, σ΄ αυτό;
Σ.Σ.:
Φαντάζομαι μια μειονοτική εκπαίδευση που δεν είναι πεδίο αντιπαραθέσεων. Εύχομαι για τα παιδιά της μειονότητας να μεγαλώνουν και να μορφώνονται σε ένα περιβάλλον που να βοηθάει και να στηρίζει την υγιή προσωπική τους ανάπτυξη. Όλοι γνωρίζουμε πως η εκπαίδευση είναι η Αχίλλειος φτέρνα της μειονότητας. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια γίνονται φιλότιμες προσπάθειες από όλους τους φορείς δεν παύουν να υπάρχουν προβλήματα. Προβλήματα υπάρχουν στις κτιριακές υποδομές, εδώ μπορούμε να δώσουμε το παράδειγμα του μειονοτικού σχολείου του Μάστανλι όπου η παρούσα δημοτική αρχή δεν μπόρεσε να δώσει λύση. Προβλήματα υπάρχουν και στα βιβλία τα οποία βασίζονται στον βιωματικό τρόπο μάθησης έναν τρόπο που οι δάσκαλοι δεν είναι εξοικειωμένοι. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι και το θέμα με τους δασκάλους απόφοιτους της ΕΠΑΘ.

ΠτΘ: Είστε έτοιμη για τις ευθύνες της διοίκησης του δήμου Κομοτηνής στον τομέα που θα σας εμπιστευτεί ο δήμαρχος, σε περίπτωση που κερδίσει ο συνδυασμός στον οποίο μετέχετε τις εκλογές;
Σ.Σ.:
Θα ήταν μεγάλη τιμή και χαρά για μένα να αναλάβω έναν τομέα που θα μου έχει εμπιστευτεί δήμαρχος, σίγουρα θα είναι δύσκολο και θα απαιτεί προσπάθεια από την πλευρά μου, αλλά είμαι έτοιμη να αναλάβω τις ευθύνες που θα μου δοθούν και κάθε πρόκληση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.