«Η Νεα Δημοκρατια ειναι αυτη που επελεξε την πολωση»

Προ των πυλών, πλέον, της εκλογικής διαδικασίας της 7ης Ιουνίου, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης κ. Παύλος Δαμιανίδης μιλά στον ΠτΘ για το κλίμα πόλωσης που επικρατεί τις τελευταίες μέρες εν όψει ευρωεκλογών, κατηγορεί το κυβερνών κόμμα για αδυναμία διαχείρισης των κρίσεων, αναλύει τους στόχους του ΠΑΣΟΚ για τη χώρα, ενώ σχολιάζει και την υποψηφιότητα της κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου.

ΠτΘ: κ. Δαμιανίδη στη συγκεκριμένη προεκλογική περίοδο βλέπουμε να κυριαρχούν συνθήματα και σποτάκια. Δεν ακούμε θέσεις. Το δίλημμα τελικά είναι «σοσιαλιστές ή βάρβαροι»;

Π.Δ.:
Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί ξακάθαρα από την πρώτη ημέρα της προεκλογικής περιόδου να εστιάσει τον δημόσιο διάλογο και την καμπάνια του στα πραγματικά προβλήματα της χώρας και στο ουσιαστικό περιεχόμενο αυτών των εκλογών. Εμείς επιλέξαμε τη σοβαρότητα και βάλαμε στην πρώτη γραμμή τους πολίτες και τα ζητήματα που τους απασχολούν. Για εμάς υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αγωνίες και προβληματισμούς και χρειάζονται στήριξη και αυτό μπορεί κανείς να το διαπιστώσει και στον προγραμματικό μας λόγο και στην προεκλογική προβολή των θέσεων μας.

Η Ν.Δ. είναι αυτή που επέλεξε την πόλωση και τα καλαμπούρια, με τον κ. Καραμανλή να επιτίθεται συνεχώς στον Πρόεδρό μας Γ. Παπανδρέου και με την απαράδεκτη τηλεοπτική της καμπάνια με τα γνωστά παπαγαλάκια.
Δυστυχώς όμως για τη Ν.Δ. κανείς δε γέλασε. Γιατί η αλήθεια και η πραγματικότητα είναι πικρή. Επιμένει αυτή η κυβέρνηση να χλευάζει ουσιαστικά τους Έλληνες πολίτες, προσπαθώντας να μας πείσει ότι προβλήματα δεν υπάρχουν. Ούτε ανεργία, ούτε ακρίβεια, ούτε τίποτα.

Εμείς ως ΠΑΣΟΚ κάνουμε έναν προεκλογικό αγώνα με θέσεις, με επιχειρήματα, με σοβαρότητα, με χαμηλό κόστος και μακριά από οποιαδήποτε όξυνση. Απομένουν λίγες μέρες έως τις εκλογές και ο Πρόεδρος και τα στελέχη μας ξεδιπλώνουν τις προτάσεις μας σε όλη τη χώρα, με βάση τους 5 μεγάλους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει.

Όσον αφορά στο θέμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» θα μου επιτρέψετε να πως «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται». Ξαφνικά, μέσα στον πανικό της, η ηγεσία της Ν.Δ. ανακάλυψε το 2009, ότι αποτελεί ύβρη προς τους ψηφοφόρους της, μια έκφραση που διατυπώθηκε από το 1915 και έχει χρησιμοποιηθεί από πολιτικούς και φιλοσόφους εκατοντάδες φορές από τότε σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Γ. Παπανδρέου επαναλαμβάνει από το 2007 στις ομιλίες του τον όρο αυτό, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θέλοντας να περιγράψει ότι οι σοσιαλιστικές αξίες και αρχές είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι στις νεοσυντηρητικές πολιτικές παγκοσμίως, η καλύτερη απάντηση στην απληστία του κέρδους και στη βάρβαρη κοινωνική ανισότητα που σπρώχνει δισεκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο στο περιθώριο και την απόγνωση. Μιλάει για τη βαρβαρότητα που απειλεί την κοινωνία, την ποιότητα ζωής, την ποιότητα του πολιτισμού μας, τις κλιματικές συνθήκες, τις οικονομικές συνθήκες, για την ανάπτυξη, για τους όρους της ευημερίας μας, για τη βαρβαρότητα της ανεργίας, της ακρίβειας, της έλλειψης κοινωνικής ασφάλισης και προστασίας, του διαλυμένου συστήματος υγείας.

Βέβαια, ο κ. Καραμανλής, ως ο «έχων τη μύγα» αντιλαμβάνεται άλλου είδους βαρβαρότητα κρίνοντας «εξ ιδίων τα αλλότρια».

ΠτΘ: Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ από 2,8 έως 6 μονάδες. Πρώτον, πού πιστεύετε ότι θα κυμανθεί τελικά η διαφορά. Και δεύτερον, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, στην ικανότητα διακυβέρνησης ναι μεν έρχεται πρώτο το ΠΑΣΟΚ, αλλά κερδίζει τελικά ο «κανένας» με 34,5%. Πιστεύετε ότι θα βγει μήνυμα αν έχουμε τόσο μεγάλη αποχή;

Π.Δ.: Κατ΄ αρχήν έχω πολλές φορές τονίσει πως η τελευταία γραμμή άμυνας της καταρρέουσας κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι η επικράτηση του δόγματος «όλοι ίδιοι είναι».
Στην προσπάθεια αυτή έχει συνειδητά προκαλέσει τη συνολική απαξίωση του πολιτικού συστήματος, με αποτέλεσμα ο κόσμος να εκφράζει πλέον στις δημοσκοπήσεις την απογοήτευσή του και την αποστροφή του απέναντι στην πολιτική με τους όρους που ασκείται σήμερα από την κυβέρνηση της Ν.Δ..

Όμως όσο και αν προσπαθεί η Ν.Δ. να απογοητεύσει τον κόσμο, η πλειοψηφία των πολιτών γνωρίζει πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ο Γ. Παπανδρέου έχει μιλήσει ξεκάθαρα για την αποκατάσταση των θεσμών και του πολιτικού συστήματος και για μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων που ως Πρωθυπουργός, ο ίδιος και η κυβέρνησή του, θα εφαρμόσει κατά προτεραιότητα, προκειμένου να οικοδομηθεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του πολίτη και της πολιτικής, με διαφάνεια, αξιοκρατία, λογοδοσία, με τομές κατά της διαπλοκής, με ένα νέο εκλογικό σύστημα και ένα νέο αποκεντρωμένο μοντέλο κράτους και διακυβέρνησης.

Αυτός είναι και ο λόγος που το ΠΑΣΟΚ και ο Παπανδρέου κατατάσσονται πρώτοι από τους πολίτες στην πρόθεση ψήφου και στην ικανότητα διακυβέρνησης. Γιατί παρά την ισοπέδωση της Ν.Δ., για τους πολίτες υπάρχει ακόμη ελπίδα, υπάρχει άλλος δρόμος, υπάρχει προοπτική και προσδοκία για ένα μέλλον χωρίς ανεργία, αγωνία και ανασφάλεια. Και αυτή τους την προοπτική οι Έλληνες πολίτες την εμπιστεύονται πλέον ξεκάθαρα στο ΠΑΣΟΚ και στον Γ. Παπανδρέου.

Όσον αφορά στην τάση για αποχή που έχει επίσης την ίδια αιτιολογία, εμείς λέμε κάτι απλό. Όποιος είναι ευχαριστημένος με την κατάσταση που επικρατεί συνολικά σήμερα στη χώρα μας μπορεί να μείνει απαθής και να επιλέξει την αποχή. Όλοι οι υπόλοιποι θα αγωνιστούμε για να γυρίσουμε σελίδα και θα πάμε στις 7 Ιουνίου να ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ.

Είμαι βέβαιος πως οι εκλογές αυτές θα είναι ένα ξέσπασμα του αγανακτισμένου Ελληνικού λαού, για αυτό και η νίκη του ΠΑΣΟΚ θα είναι μεγάλη και η διαφορά θα είναι τέτοια που θα σηματοδοτήσει την πλήρη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και θα δείξει οριστικά στον κ. Καραμανλή και στην κυβέρνηση του την πόρτα της εξόδου.

ΠτΘ: Το ΠΑΣΟΚ στηλιτεύει τις κυβερνητικές επιλογές για την οικονομία, κάποιοι όμως υποστηρίζουν ότι δεν προτείνετε βιώσιμες λύσεις. Πώς απαντάτε σʼ αυτή την κριτική;

Π.Δ.: Είμαστε ίσως η μοναδική περίπτωση κόμματος αντιπολίτευσης που έχει διατυπώσει με τόσο σαφή, ξεκάθαρο και τεκμηριωμένο τρόπο το πρόγραμμα του και μια σειρά επιμέρους μέτρων για όλα τα μεγάλα θέματα και προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, όπως π.χ. η οικονομία, η παιδεία, ο αγροτικός τομέας, η πράσινη ανάπτυξη, οι πέντε εθνικοί στόχοι που θέτουμε ως προτεραιότητα.
Έχουμε διατυπώσει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από την οικονομική κρίση. Έχει προβληθεί και αναλυθεί τόσο από τον ίδιο τον Πρόεδρο μας, όσο και από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ διανέμεται σε ειδικό έντυπο του κόμματος μας, είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο και βρίσκεται στη διάθεση κάθε πολίτη. Αναρωτιέμαι η κυβέρνηση που έχει και την ευθύνη για την λήψη πρωτοβουλιών και την υλοποίηση μέτρων έχει το παραμικρό σχέδιο έστω για κάτι από όλα αυτά;

Να προσθέσω επίσης και μια μεγάλη σειρά ολοκληρωμένων και επεξεργασμένων προτάσεων Νόμου που έχει καταθέσει προς ψήφιση το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, μεταξύ άλλων και για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την ανακούφιση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, οι οποίες έχουν όλες απορριφθεί από την κυβέρνηση που κατά τα άλλα ζητά προσχηματικά την συναίνεση.

ΠτΘ: Πού τοποθετείτε τον πήχη των προσδοκιών για το κόμμα σας τοπικά;

Π.Δ.: Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ σε πανελλαδικό επίπεδο είναι ξεκάθαρος, νίκη στις ευρωεκλογές, αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές, που είναι βέβαιο πως δεν θα αργήσουν.
Σε τοπικό επίπεδο οι στόχοι για το ΠΑΣΟΚ είναι διαχρονικά και σταθερά πολύ υψηλοί, είναι η καθαρή νίκη σε όλα τα επίπεδα. Ιδιαίτερα μετά τη νίκη στη Ροδόπη στις εθνικές εκλογές του 2007, ο στόχος για τις επερχόμενες ευρωεκλογές δεν μπορεί παρά να είναι ένα μεγάλο και καθαρό προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ.

ΠτΘ: Και ένα τελευταίο σχόλιο. Ποια είναι η άποψή σας για τη συμμετοχή της Σιμπέλ Μουσταφάογλου στο ευρωψηφοδέλτιο και ποιος ο συμβολισμός της;

Π.Δ.:
Η παρουσία υποψηφίου από την περιοχή μας στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί αναμφίβολα τιμή αλλά παράλληλα και επιπρόσθετη ευθύνη.

Επιπλέον, έχω πολλές φορές τονίσει ότι η εκπροσώπηση της μειονότητας στα ευρωψηφοδέλτια αποτελεί σίγουρα θετικό γεγονός και ότι το ΠΑΣΟΚ ήδη από τις προηγούμενες ευρωεκλογές την είχε κάνει πράξη, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια και τα άλλα κόμματα.

Αυτή λοιπόν η εκπροσώπηση επιτυγχάνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τη συμμετοχή της κ. Μουσταφάογλου Σιμπέλ, η οποία συγκεντρώνει στο πρόσωπο της όλα τα απαραίτητα στοιχεία, διαθέτοντας και σημαντική σχετική εμπειρία και ιδιαίτερα επιτυχημένη πολιτική πορεία.

Επιπλέον, η υποψηφιότητά της έχει και έναν ισχυρό συμβολισμό, αφού όλοι γνωρίζουμε πως η καταξίωση που η κ. Μουσταφάογλου έχει επιτύχει σε κομματικό, κοινωνικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο, δεν είναι εύκολη γενικά στη χώρα μας για μια γυναίκα και μάλιστα από τη μειονότητα.

ΠτΘ: Σας ευχαριστώ πολύ.

Π.Δ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.