Η Mαρωνιτισσα Ευη Κωνσταντινου μας συστηνει την τεχνη του ψηφιδωτου

Την Παρασκευή τα εγκαίνια της έκθεσης στο πλαίσιο των Ελευθερίων - «Η ενασχόλησή μου με την τέχνη του ψηφιδωτού προέκυψε από την εσωτερική μου ανάγκη να εκφράσω τα συναισθήματα και τις σκέψεις μου, κάνοντας χρήση του εικαστικού λεξιλογίου»

Ως ψηφιδωτό καλείται ένα εικαστικό έργο που γίνεται με ψηφίδες, με κομμάτια δηλαδή πέτρας, γυαλιού, κεραμικών και οποιουδήποτε άλλου υλικού επιλέγει ο καλλιτέχνης, πάνω σε ένα υπόστρωμα.
 
Χρωστάει το όνομά του στην ψήφο, τον τρόπο με τον οποίο ψήφιζαν στην αρχαιότητα, χρησιμοποιώντας ένα μικρό κομμάτι πέτρας ή κεραμικού και στην μακραίωνη ιστορία του, ως είδος τέχνης, έδωσε τη δυνατότητα στους δημιουργούς του, να αποτυπώσουν ιστορικά επιτεύγματα, το φυσικό περιβάλλον, ανθρώπους και στιγμές που έμειναν αποτυπωμένες μέσα από την λεπτομερή και πολύχρωμη τέχνη του ψηφιδωτού.
 
Όπως έχει γραφτεί, η ανωτερότητα της τέχνης αυτής βασίζεται στο γεγονός ότι «ταιριάζει τα δώρα της φύσης με τα έργα των ανθρώπων, δίνοντας χρώμα, κίνηση, έκφραση και ζωντάνια μέσα από μία δύσκολη και επίπονη διαδικασία». Εξ ου και ο χαρακτηρισμός του ψηφιδωτού ως η «τέχνη της υπομονής».
 
Ένα τέτοιο, μικρό μόλις δείγμα σε σχέση με τον αριθμό των έργων της συμπολίτισσάς μας κ. Εύης Κωνσταντίνου θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε, στο πλαίσιο των φετινών Ελευθερίων, που έκαναν πρεμιέρα χθες, στην έκθεση με τίτλο «Η τέχνη του ψηφιδωτού» που θα ανοίγει τις πόρτες της σήμερα, 3 Μαΐου και θα διαρκέσει έως και τις 6 Μαΐου στην Πολιτιστική Κίνηση Ροδόπης.
 

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της κ. Κωνσταντίνου, έργα της οποίας, ωστόσο, έχουμε  θαυμάσει στο παρελθόν σε συλλογικές εκθέσεις. Η ίδια ασχολείται με την τέχνη του ψηφιδωτού από το 2009 και στην εν λόγω έκθεση αναμένεται να εκτεθούν περισσότερα από 30 έργα της, από το σύνολο των τεχνικών που χρησιμοποιεί.
 
Όπως εξήγησε, μιλώντας στον «ΠτΘ», ήθελε να Σπουδάσει στην Σχολή Καλών Τεχνών, μιας και τα εικαστικά αποτελούσαν ανέκαθεν για την ίδια τρόπο έκφρασης και ελευθερίας. 

Εύη Κωνσταντίνου «Μέσα από τη δημιουργία των ψηφιδωτών απελευθερώνομαι» 

Αντ’ αυτού εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού. Με την ευκαιρία της συνταξιοδότησής της ωστόσο, πραγματοποίησε μαθήματα ζωγραφικής για περισσότερα από 7 χρόνια με δάσκαλο τον κ. Γιάννη Κοντοβό, αριστούχο της Σχολής Καλών Τεχνών και γνωστό ζωγράφο.
 
Στη συνέχεια των «σπουδών» της παρακολούθησε τα θερινά τμήμα του Πανεπιστημίου  Scuola Mosaicisti del Friuli, όπου διδάχτηκε τα μυστικά και τις τεχνικές του ρωμαϊκού, του βυζαντινού και μοντέρνου ψηφιδωτού, το οποίο θεωρεί και το πιο δύσκολο καθότι απαιτεί γνώσεις ζωγραφικής και αρμονίας των χρωμάτων.
 
Ερωτηθείσα για την ενασχόλησή της αυτή, η ίδια τόνισε πως «προέκυψε μέσα από την εσωτερική μου ανάγκη να εκφράσω τα συναισθήματα και τις σκέψεις μου, κάνοντας χρήση του εικαστικού λεξιλογίου» για να επισημάνει πως μέσα από την τέχνη αυτή απελευθερώνεται.
 
«Με συγκινεί να βρίσκω ακατέργαστα, ασήμαντα και ευτελή υλικά όπως πέτρα, άμμο και πολλά άλλα και να τα μετατρέπω σε εικαστικά έργα» επεσήμανε για να μας προσκαλέσει να δούμε το αποτέλεσμα της δημιουργικότητά της από κοντά.
 
 Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την προσεχή Παρασκευή, 4 Μαΐου και ώρα 19:00 στην Πολιτιστική Κίνηση Ροδόπης.
 
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Μαΐου με ώρες λειτουργίας 11:00-13:00 και 19:00-21:00.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.