«Η Λυσιστρατη» του Αριστοφανη

Μήνυμα ειρήνης στους συμπολίτες μας έστειλαν οι μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ2 τάξης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, μέσα από την θεατρική παράσταση βασισμένη στη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, που ανέβηκε χθες στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής.

Εμπνευστής της προσπάθειας ο Λάζαρος Φιλιππίδης, δάσκαλος στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, ο οποίος είχε την επιμέλεια της παράστασης. Είναι η δεύτερη χρονιά που οι μαθητές της ΣΤ 2 ανεβάζουν παράσταση με δική τους πρωτοβουλία, την οποία στηρίζει και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού. «Μέχρι πέρσι υπήρχε ένα τμήμα για τους δασκάλους όπου παρακολουθήσαμε σεμινάρια θεατρικής αγωγής, ενώ φέτος δεν συνεχίστηκε», ανέφερε ο κ. Φιλιππίδης.

Η Εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου ήταν το θέμα του θεατρικού έργου που ανέβασαν πέρσι οι μαθητές και μαθήτριες του 10ου Δημοτικού Σχολείου. Οι θετικές εντυπώσεις από τη συμμετοχή στην περσινή παράσταση, καθώς και το γενικότερο ενδιαφέρον που έχουν για το θέατρο τους ώθησε να συνεχίσουν και φέτος αυτή την προσπάθεια. «Τα ίδια τα παιδιά ζήτησαν φέτος να ανεβάσουμε ξανά παράσταση. Τους αρέσει να μπαίνουν σ’ έναν διαφορετικό ρόλο, όταν παίζουν θέατρο, και μάλιστα έχουν δημιουργική φαντασία, δηλαδή συμμετέχουν ενεργά σε όλη τη διαδικασία καθώς γίνονται μικροί σκηνοθέτες. Και σημαντικό είναι το ότι τους περισσότερους διάλογους τους φτιάχνουμε επί τόπου».

Δεν ήταν τυχαία και η επιλογή της θεματολογίας της φετινής παράστασης που ήταν βασισμένη στη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, καθώς μέσα από την παράσταση αυτή -που έγινε σε ελεύθερη διασκευή- τα παιδιά έστειλαν το δικό τους μήνυμα ειρήνης προς όλους τους συμπολίτες μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο. «Επειδή και στο μάθημα Ιστορίας σε όλα τα χρόνια του Δημοτικού μαθαίνουμε για τον Αριστοφάνη, επέλεξα να δείξω στα παιδιά το έργο, το οποίο είναι κατά κάποιο τρόπο κλασικό και έχει ωραίο θέμα, την ειρήνη. Το μήνυμα που στέλνουμε μέσα από αυτή την παράσταση είναι ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε ειρήνη που είναι υπέρτατο αγαθό». Περίπου 1,5 μήνα χρειάστηκαν οι 29 μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ2 τάξης του 10ου Δημοτικού για να προετοιμάσουν τους ρόλους για αυτή την παράσταση, πάντα υπό την ευθύνη του δασκάλου τους Λάζαρου Φιλιππίδη.

Ο κ. Φιλιππίδης
ευχαρίστησε την διοίκηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής για το χώρο που παραχώρησε για την παράσταση, ενώ παράλληλα εξέφρασε την επιθυμία να υπάρχουν κατάλληλα διαμορφωμένες αίθουσες σε όλα τα σχολεία όπου να γίνονται παραστάσεις.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.