«Η λογοτεχνια δεν εχει συνορα»

Είναι νέοι, παιδιά προβληματισμένα που αποφάσισαν να επαναδραστηριοποιήσουν το Λογοτεχνικό Τμήμα της Πολιτιστικής Κοινότητας Νέων και να δώσουν χρώμα όχι μόνο στη δική τους ζωή αλλά και στη ζωή όλων μας με τις διάφορες πρωτοβουλίες

τους. Φοιτητές που μέσα από τη λογοτεχνία προσπαθούν να κατανοήσουν τον κόσμο και να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην αλλαγή του ευαισθητοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Απολαύσαμε την πρώτη εκδήλωσή τους που αφορούσε στην παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Μισέλ Φάις «Ελληνική Αϋπνία», ενώ από σήμερα ξεκινά η έκθεση βιβλίου στην αίθουσα εκθέσεων της Λέσχης Κομοτηναίων με θέμα «Rock Vs Συμβιβασμός… Όταν συναντούν τη ζωή γίνονται βιβλίο…». Και όλα αυτά στα πλαίσια των Πολιτιστικών Αλκυονίδων της Πολιτιστικής Κοινότητας Νέων.

«Πρόκειται για συνέχεια της λειτουργίας του Τμήματος το οποίο είχε δημιουργηθεί στα πλαίσια της Κοινότητας εδώ και πολλά χρόνια και μάλιστα είχε ενεργή συμμετοχή», τονίζει η Ελένη Βελιβασάκη δίνοντας το στίγμα της Ομάδας. «Συγκεκριμένα συμμετείχαμε και στις περσινές Αλκυονίδες, αλλά και στα Ελευθέρια με τη διοργάνωση εκθέσεων βιβλίου, όπως και με αρθρογραφία στο περιοδικό «Σύνωρα. Φέτος ξεκινήσαμε» με μεγαλύτερη ενεργοποίηση των μελών του λογοτεχνικού τμήματος, -και λόγω και της συμβολής του Μπάμπη του Καλπάνη που υπήρξε και θα συνεχίσει να είναι ενεργό μέλος πιστεύω,- αποφασίσαμε να προβούμε σε πρωτοβουλίες στις οποίες δεν είχε προβεί το λογοτεχνικό τμήμα της κοινότητας στο παρελθόν. Μία από αυτές ήταν η βιβλιοπαρουσίαση του Μισέλ Φάις, καθώς και η έκθεση η καθιερωμένη στα πλαίσια των Αλκυονίδων και έπεται συνέχεια». «Συγκεντρωθήκαμε και συσκεφθήκαμε ότι σαν λογοτεχνικό τμήμα θα θέλαμε η παρουσία του να είναι πιο ενεργή. Καλές οι εκθέσεις βιβλίων που αγκαλιάζουν τις εκδηλώσεις της Κοινότητας Νέων, απλά αποφασίσαμε να προβούμε σε πιο δημιουργικές πρωτοβουλίες που θα μας αρέσουν και θα μας εκφράζουν. Όλα τα παιδιά του λογοτεχνικού τμήματος συμφώνησαν και καταλήξαμε στο ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε πειραματικά με την παρουσίαση του βιβλίου του Μισέλ Φάις. Στην προσπάθειά μας μάς στήριξε και ο πρόεδρος της Κοινότητας, ο Γιώργος Σάρλης, που πίστεψε στις ιδέες μας. Στο μέλλον σχεδιάζουμε να προσφέρουμε περισσότερα»., συμπληρώνει ο Μπάμπης Καλπάνης

Λειτουργία της ομάδας

Τα μέλη της Ομάδας συναντιούνται κάθε Κυριακή στις οχτώ το βράδυ στο Στέκι της Κοινότητας Νέων. Συζητούν και διαβάζουν λογοτεχνία. «Όλοι είμαστε σίγουροι ότι διαβάζοντας λογοτεχνικά βιβλία μπορούμε να συμβάλλουμε στον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και βεβαίως αυτή η ενασχόλησή μας μπορεί να μας οδηγήσει να δούμε και τον κόσμο να αλλάζει», λέει χαρακτηριστικά ο Μπάμπης Καλπάνης

Από την πλευρά της η Ειρήνη τονίζει ότι σαν ομάδα, «έχουμε αρκετές ιδέες και με το πέρασμα του χρόνου πιστεύω να τις υλοποιήσουμε και να είναι περισσότερο λογοτεχνικές οι συναντήσεις μας».

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητούν για τα βιβλία που έχουν διαβάσει και με αφορμή το θέμα που αναπτύσσεται σε αυτά διαλέγονται μεταξύ τους. «Με αυτό τον τρόπο και ανταλλάσσονται απόψεις και λύνονται απορίες, και από την άλλη εκφράζουμε τα συναισθήματά μας και τις σκέψεις που μας δημιούργησε το βιβλίο. Ουσιαστικά έτσι λειτουργεί το τμήμα. Είναι μία λειτουργία αποκλειστικά για μας. Είναι μία δική μας ανάγκη να εξωτερικεύσουμε σκέψεις που μας δημιουργήθηκαν από την ανάγνωση ενός βιβλίου», αναφέρει η Ελένη Βεληβασάκη δίνοντας το στίγμα της λειτουργίας της ομάδας ενώ από τη πλευρά της η Ειρήνη Φαϊτού τονίζει: «Πιστεύω ότι σιγά- σιγά πρέπει να ξεκινήσουμε να κάνουμε ανοίγματα, να πάψει να είναι αυτό το λογοτεχνικό τμήμα αποκλειστικά εσωτερικής κατανάλωσης, όπως έχει χρησιμοποιηθεί ο όρος, να απευθύνεται και στο ευρύτερο κοινό και να πάψει να είναι μία εσωτερική αναζήτηση πέντε -έξι ατόμων, αλλά περισσότερων»

Στόχος των εκδηλώσεων είναι να ευαισθητοποιηθεί όλο το κοινό της περιοχής. «Ως λογοτεχνικό τμήμα στόχος είναι να ευαισθητοποιήσουμε νέα άτομα, φοιτητές, Κομοτηναίους νέους, νέους της μειονότητας και παλιννοστούντες αλλά και όλους όσους έχουν λογοτεχνικές αναζητήσεις» χαρακτηριστικά τονίζει η Ελίζα Κοσιωρή

Η λογοτεχνία δεν έχει σύνορα

Η Κοινότητα απευθύνεται σε όλους και δεν υπάρχουν περιορισμοί. Όπως λέει ο Μπάμπης Καλπάνης «οι νέοι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας. Σίγουρα στο μέλλον θα προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επαφή και με νέους από άλλες πληθυσμιακές ομάδες. Η λογοτεχνία δεν έχει σύνορα»

Θέση μας είναι ότι απλά όχι μόνο αξίζει αλλά πρέπει να διαβάζουμε λογοτεχνικά βιβλία και γενικά βιβλία, όχι βέβαια best sellers και εμπορικά βιβλία κάτι που παρατηρείται τώρα τελευταία και έχει εξευτελιστεί ο όρος και αυτό που πρεσβεύει η λογοτεχνία. Αξίζει λοιπόν να διαβάζουμε βιβλία για να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας άλλωστε η λογοτεχνία σε βάζει στις σκέψεις και στα κρυφά συναισθήματα άλλων ανθρώπων, των ηρώων εν προκειμένω ενός μυθιστορήματος. Φυσικά έτσι όσο περισσότερο γνωρίζουμε και κατανοούμε τον άλλον τόσο περισσότερο γνωρίζουμε και τον εαυτό μας».

«Γενικά η πολυπολιτισμικότα της Κομοτηνής την κάνει ακόμη πιο πνευματική στα μάτια μας. Είναι ένα χωνευτήρι πολιτισμών και δε γίνεται να σ’ αφήσει πνευματικά ανεπηρέαστο», συμπληρώνει η Ελίζα Κωσιωρή.

Λογοτεχνία και best sellers

Τι εννοούμε όμως όταν λέμε λογοτεχνία; Και γιατί τα best sellers δεν μπορούν να θεωρηθούν λογοτεχνικά βιβλία; Όπως λέει ο Μπάμπης Καλπάνης «όταν λέμε λογοτεχνία εννοούμε βιβλία που γράφουν συγγραφείς, εν προκειμένω ο Μισέλ Φαίς που δεν επιλέχθηκε τυχαία, από την άποψη ότι έχουν αφιερωθεί ψυχή τε και σώματι στο έργο τους -καθαρά στη συγγραφή- και όχι σε απλότητες και κατά κάποιο τρόπο «λαϊκισμούς» για να βγάλουν εύκολο χρήμα, συγγραφείς που έχουν να προσφέρουν και έχουν δείξει δείγματα γραφής. Δεν εννοώ ότι ένα best sellers δεν μπορεί να είναι δείγμα γραφής. Μπορεί να είναι ένα καλό βιβλίο. Εμάς μας αρέσουν τα βιβλία που έχουν να προσφέρουν στον αναγνώστη, που δεν είναι απλοϊκά, αλλά σε βάζουν σε σκέψεις, σε εγρήγορση και δεν είναι για παθητικούς αναγνώστες αλλά για ενεργούς, βιβλία που σου δίνουν τη δυνατότητα να δίνεσαι σε αυτά και να προβληματίζεσαι».

Για τη Φένια Φλύκα «η λογοτεχνία είναι κάτι πολύ ξεχωριστό για τον καθένα. Διαβάζεις κάποια βιβλία όταν είσαι έτοιμος να τα δεχτείς και έτσι με κάθε τι που διαβάζεις προσπαθείς να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Ανάλογα με την ηλικία που βρίσκεσαι και το πώς έχεις αποδεχτεί κάποιες καταστάσεις είσαι έτοιμος να διαβάσεις κάποιους συγγραφείς και ίσως ο τρόπος που γράφουν να σου αρέσει. Δεν νομίζω ότι πρέπει να σνομπάρουμε κάποια βιβλία τα οποία έχουν ανταπόκριση, έχουν κοινό και για αυτό υπάρχουν»,

«Εμείς διαβάζουμε αυτά που μας ευχαριστούν που μας κάνουν να νοιώθουμε καλά» δηλώνει η Χαρά Μητροπούλου

«Σε κάθε περίπτωση δεν θέλουμε να μας χαρακτηρίσουν σαν ομάδα κουλτουριάρικη που βρίσκεται και λέει τα ψαγμένα της. Εμείς θέλουμε να είμαστε μία φρέσκια ομάδα ανθρώπων η οποία οπωσδήποτε δεν μπορεί να είναι αποκομμένη και από αυτό που χαρακτηρίζεται εμπορικό. Θα το δούμε και αυτό με τον τρόπο του», συμπληρώνει η Ειρήνη, ενώ ο Μπάμπης από την πλευρά του θεωρεί ότι «τελικά η τέχνη γενικότερα αλλά και ειδικότερα η λογοτεχνία παίζει κοινωνικό ρόλο. Σίγουρα είναι διαμορφωτής της κοινωνίας και δεν είναι βέβαια γενεσιουργός αιτία κάποιων μεγάλων αλλαγών και ούτε φυσικά απόρροιά τους, όμως είναι μέσα στο παιχνίδι. Και εμείς αυτό που θέλουμε είναι να ερχόμαστε σε επαφή με βιβλία που έχουν να δώσουν και να πούνε κάποια πράγματα σε μας και γενικότερα στην κοινωνία έτσι ώστε να προχωρήσουμε ,να πάμε πιο μπροστά, ένα βήμα πιο πέρα και όχι να μένουμε στάσιμοι και παθητικοί».

Κλασσική ή σύγχρονη λογοτεχνία;

Η ομάδα ασχολείται με βιβλία που άπτονται των ενδιαφερόντων των μελών της και φυσικά και κλασσική όσο και σύγχρονη λογοτεχνία.

«Είναι πολύ ευρύ το φάσμα των αναγνωσμάτων και κυμαίνεται από τα «Ανεμοδαρμένα ύψη», από τα πιο κλασσικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, μέχρι πρόσφατη λογοτεχνία, ακόμα και εμπορικά βιβλία. Εξειδικεύοντας αυτά που είπε ο Μπάμπης να πω ότι δεν απαξιώνουμε τα εμπορικά βιβλία Δεν μας ενδιαφέρουν, αλλά δεν στρεφόμαστε εναντίον τους. Μας ενδιαφέρουν και τα εμπορικά αλλά αυτά που είναι λογοτεχνικά με την πραγματική έννοια του όρου. Για παράδειγμα τα «Ανεμοδαρμένα ύψη» πουλιόταν στην Ελλάδα σαν Άρλεκιν στους πάγκους και στα καροτσάκια. Πιστεύω ότι πλέον έχει πάρει την αξία του. Μας ενδιαφέρει ακόμα και η κλασσική ελληνική λογοτεχνία συγγραφείς όπως ο Παπαδιαμάντης, ο Βιζυηνός αλλά και η ποίηση», αναφέρει η Ελένη

Ευχαριστίες

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κ. Τζένη Κατσαρή -Βαφειάδη που στάθηκε στο πλευρό μας και μας βοήθησε στην πραγμάτωση της εκδήλωσής μας Ευχαριστούμε επίσης το βιβλιοπωλείο «Εκλογή» που μας παραχωρεί τα βιβλία για την έκθεση τα τελευταία χρόνια Βεβαίως τον πρόεδρο της Κοινότητας Νέων, Γιώργο Σάρλη που πίστεψε σε μας και στην ιδέα της βιβλιοπαρουσίασης και είναι πάντα στο πλευρό μας και βέβαια τον «Παρατηρητή της Θράκης» που εδώ και χρόνια στηρίζει την Κοινότητα».

Εν κατακλείδι ευτυχώς που υπάρχουν και οι νέοι να βάζουν τη δικιά τους πινελιά στην μουντή εικόνα των πολιτιστικών δρωμένων της περιοχής. Ευτυχώς…

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.