«Η κυρια που λυπαται» παρουσιαστηκε στην Κομοτηνη

Στο βιβλίο παρατίθενται βαθιά και διαχρονικά προβλήματα μαζί με παθογένειες της εποχής μας - «Εξορίζονται» όλες οι εκπομπές έρευνας και επιβιώνουν τα «τηλεσκουπίδια» στο βωμό του εύκολου κέρδους

«Την Κυρία που Λυπάται» σύστησε στο αναγνωστικό κοινό της Κομοτηνής το απόγευμα της Δευτέρας στη «Λέσχη Κομοτηναίων» ο Πέτρος Τατσόπουλος σε μία παρουσίαση που επιμελήθηκε το κατάστημα «Public» της Κομοτηνής.
 
Για ακόμα μία φορά ο τρικυμιώδης Πέτρος Τατσόπουλος κάνει τη διαφορά με ένα μυθιστόρημα. Ένα μυθιστόρημα όμως όχι και τόσο συνηθισμένο, καθώς δεν θα μπορούσε να το επιτρέψει η ανατρεπτική ιδιοσυγκρασία του γνωστού συγγραφέα.
 
Μέσα στο νέο βιβλίο καταφέρνει να συνδυάζει στοιχεία από το σύγχρονο ψυχολογικό θρίλερ και την αχαλίνωτη μαύρη κωμωδία με τον αισθησιασμό και το μυστήριο ενός παραδοσιακού pulp fiction. Κλείνει το μάτι στις θεωρίες συνωμοσίας και ρίχνει ένα διεισδυτικό όσο και συμπονετικό βλέμμα σ’ έναν κόσμο που αρνείται πεισματικά ν’ αναγνωρίσει το είδωλό του στον καθρέφτη. 

«Μέσα από το βιβλίο καυτηριάζεται η πλασματική ευτυχία» 

Ο Πέτρος Τατσόπουλος μίλησε το πρωί της Δευτέρας στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» για το νέο του βιβλίο, για την πλοκή αλλά και τις συγγραφικές του επιλογές που τάχθηκαν κόντρα στο ρεύμα της εποχής. Μιλώντας για τη συγγραφική του πορεία στάθηκε στο γεγονός πως  συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από την ημέρα που έγραψε το πρώτο του βιβλίο, τους «Ανήλικους» το 1978, κάτι που του προκαλεί μεγαλύτερη συγκινησιακή φόρτιση.   Αναφορικά με την έμπνευση για τον τίτλο του βιβλίου, ο κ. Τατσόπουλος αποκάλυψε πως πρόκειται για μία κυρία που λυπάται, σε επαγγελματικό επίπεδο, μια πλούσια κυρία, της υψηλής κοινωνίας, η οποία έχει και πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, αλλά αυτό το έργο το επιδεικνύει με τέτοιο τρόπο που ουσιαστικά αποδεικνύεται πως η ευτυχία που αυτοπροβάλλει είναι πλασματική. Μέσα από το βιβλίο του, το οποίο είναι «ένα υβρίδιο μυθιστορηματικό, ανάμεσα σε ψυχολογικό θρίλερ, μαύρη κωμωδία, κατάμαυρη ενίοτε», και κυρίως με έκδηλη την πρόθεση να μιλήσει για τη σημερινή Ελλάδα.  Παράλληλα αναφέρεται και στον ήρωα του συγγραφικού του έργου,  έναν άνθρωπο, ο οποίος είναι μια τηλεπερσόνα, ένας λαϊκός ψυχολόγος, ο οποίος γράφει αυτά τα βιβλία που βλέπουμε καθημερινά πλέον στα βιβλιοπωλεία, τα βιβλία αυτοβελτίωσης, αυτά που κολακεύουν τον αναγνώστη, κοροϊδεύοντας τον στην ουσία. 

«Η τηλεόραση έφτιαξε στα μέτρα της τον τηλεθεατή» 

Ο κ. Τατσόπουλος υπογράμμισε επίσης πως μέσα από το βιβλίο του  αναφέρεται και στην  ιδιωτική τηλεόραση και στον ανθρωπότυπο που έφτιαξε στα μέτρα του τον τηλεθεατή πολίτη αλλά και στο ρόλο της εκκλησίας που θεωρεί τον χώρο της φιλανθρωπίας ως έναν προνομιούχο χώρο. Η λέξη κλειδί, σύμφωνα με τον κ. Τατσόπουλο είναι η λέξη «αυταπάτη», στην οποία υποβάλλουμε τον εαυτό μας, θεωρώντας ότι εμείς διαμορφώνουμε το πρόγραμμα. Στην πραγματικότητα ο τρόπος που λειτουργεί η ιδιωτική τηλεόραση και αναλύεται δια μακρόν στο βιβλίο, έχει να κάνει με μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Η τηλεόραση δηλαδή κατασκευάζει τον τηλεθεατή στα μέτρα της και μετά αυτός έχει την αυταπάτη ότι ζητά προγράμματα που προβάλλει η τηλεόραση ενώ ήδη τον έχει φτιάξει ώστε να ζητάει τα προγράμματα που θα προβάλλει η ίδια.  Για τον λόγο αυτό, επισημαίνει ο κ. Τατσόπουλος πως οι εκπομπές έρευνας προβάλλονται τα μεσάνυχτα, όταν το πνεύμα είναι κουρασμένο ενώ τα «σκουπιδοπρογράμματα»  προβάλλονται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.