Η κριση φερνει… τεφτερι σε γιατρους και κλινικες

Η άσχημη και διαρκώς επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση και η ασφυκτική πίεση που ασκείται στα ελληνικά νοικοκυριά, ανασύρουν και πάλι σε πρώτη ζήτηση το… πατροπαράδοτο τεφτέρι…

Είτε με τη μορφή ενός απλού μπλοκ είτε με αυτή της πιστωτικής κάρτας, η χώρα αρχίζει να καταφεύγει όλο και περισσότερο στις ευκολίες πληρωμής, με την κατάσταση να ξεκινά ακόμα και από τις λιγότερο δαπανηρές καθημερινές αγορές και να φτάνει μέχρι τις ιατρικές δαπάνες.

«Εξόφληση και μέσω πιστωτικής κάρτας έως και δώδεκα άτοκες δόσεις»: η δυνατότητα αυτή δεν προσφέρεται μόνο σε πελάτες πολυκαταστημάτων, αλλά και σε ασθενείς! Ολοένα και περισσότερες ιδιωτικές κλινικές, αλλά και ιδιώτες γιατροί καταφεύγουν στη λύση των δόσεων και των οικονομικών ευκολιών, καθώς διαπιστώνουν πως εν μέσω οικονομικής κρίσης οι Έλληνες αφήνουν –μοιραία- και την υγεία τους στην τύχη της. Με την κίνηση να έχει πέσει σημαντικά ακόμα και στα ιατρεία, όπως δηλώνουν εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου, η στροφή προς τις ευκολίες πληρωμής φαντάζει επιβεβλημένη. Μάλιστα, πληθαίνουν οι περιπτώσεις ανθρώπων που παρόλο που υποφέρουν από πόνους, προτιμούν να καταναλώνουν βαριά παυσίπονα και φάρμακα αντί να αντιμετωπίσουν οριστικά το πρόβλημά τους, σύμφωνα με δηλώσεις γιατρών στον αθηναϊκό τύπο. Όσοι έχουν εφαρμόσει ήδη αυτή την πρακτική, δηλώνουν πως πρόκειται για κάτι σύνηθες στο εξωτερικό, παραδέχονται ωστόσο πως οι Έλληνες δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους οικονομικές συναλλαγές με τους γιατρούς. Προσθέτουν μάλιστα πως –ιδίως σε νέους γιατρούς- το «φέσι» φτάνει ως και στο 15% του τζίρου τους, ενώ κάποιες ιδιωτικές κλινικές κάνουν λόγο για πτώση του τζίρου τους έως και 20%…

Στο χορό μπαίνουν και ιδιωτικά μαιευτήρια που είτε «σπάζουν» το συνολικό ποσό σε δώδεκα ή ακόμα και δεκαοκτώ δόσεις είτε εκδίδουν κάρτα με την επίδειξη του τελευταίου εκκαθαριστικού των νοσηλευόμενων. Οι ιδιοκτήτες των κλινικών, έχοντας διαπιστώσει το τεράστιο κενό που έχει αφήσει το ΕΣΥ στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, κάνουν ένα επιπλέον άνοιγμα στα μεσαία εισοδήματα σε μια προσπάθεια να μην τους αγγίξει η οικονομική κρίση. Και φυσικά, στο βάθος του πίνακα υπάρχουν –και εδώ- οι τράπεζες που δεν σταματούν να αναζητούν την με κάθε πρόσφορο τρόπο διεύρυνση των πελατολογίων τους…

«Μας είχαν “ενοχλήσει” οι τράπεζες για ευκολίες πληρωμής»

Συνομιλώντας με εκπροσώπους του ιατρικού κόσμου της πόλης μας, αυτό που προκύπτει είναι ότι η Ξάνθη… κρατάει ακόμα. «Ευτυχώς δεν έχουμε φτάσει εκεί ακόμη. Είναι που είναι “παγωμένα” τα πράγματα, μας χρωστάνε τα ταμεία και αν δεν πληρώνει κι ο κόσμος, θα το κλείσουμε..» λέει η κ. Ευτυχία Καρακασιλιώτη από το διαγνωστικό-μικροβιολογικό εργαστήριο της Τσιμισκή. Με την μαιευτική κλινική «Άγιος Δημήτριος» να επιβεβαιώνει ότι η Ξάνθη αντέχει ακόμα και δεν έχει προσφύγει στη λύση των ευκολιών πληρωμής προς τους ιατρούς.

Η ίδια «αντοχή» παρατηρείται και ως προς τις οδοντιατρικές εργασίες, που ομολογουμένως αποτελούν συχνό και δαπανηρό «πονοκέφαλο» για πολλούς ανθρώπους: «Δεν γνωρίζω να συμβαίνει κάτι τέτοιο και δεν το εφαρμόζω ούτε ο ίδιος» δηλώνει ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ανδρέας Πανταζόπουλος: «Μας είχαν “ενοχλήσει” οι τράπεζες για να κάνουμε ευκολίες πληρωμής μέσω πιστωτικής κάρτας, παίρνοντας στην ουσία νέους πελάτες από εμάς. Ωστόσο δεν γνωρίζω να εφαρμόζεται κάτι τέτοιο, πέρα βέβαια από τις όποιες προσωπικές συμφωνίες μπορεί να υπάρξουν μεταξύ γιατρών και πελατών. Πάντως εμείς αποφεύγουμε να στέλνουμε πελάτες στις τράπεζες».

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν και άλλοι γιατροί και οδοντίατροι με τους οποίους συνομιλήσαμε: «Δεν έχουμε παρατηρήσει κάτι τέτοιο» λένε οι περισσότεροι, «κάτι είχαμε ακούσει για πιστωτικές κάρτες» λένε κάποιοι άλλοι, σχολιάζοντας: «Είναι και σε τι κόσμο απευθύνεται ο κάθε γιατρός»… Πάντως, οι περισσότεροι προτιμούν να κάνουν κάποιες ευκολίες κατόπιν προσωπικής συμφωνίας με όποιους ασθενείς έχουν σοβαρή δυσχέρεια αποπληρωμής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.