Η Κομοτηνη αγκαλιασε με στιχους ποιηματων τους προσφυγες

Στην βραδιά ποίησης στο στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, η Πολιτιστική Κίνηση νομού Ροδόπης τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και ταυτόχρονα Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού, που έχουν καθιερωθεί να γιορτάζονται στις 21 Μαρτίου κάθε έτους. Η φετινή εκδήλωση, που εντασσόταν σε έναν κύκλο εκδηλώσεων οι οποίες έλαβαν χώρα ταυτόχρονα σε 27 ελληνικές πόλεις και σε 10 χώρες του εξωτερικού, ήταν αφιερωμένη στους πρόσφυγες.

Δώρα Κάσσα
 
«Να βάλουμε για λίγο τον εαυτό μας στη θέση των προσφύγων και, αν μπορέσουμε, να μετατρέψουμε τα συναισθήματά μας σε έμπρακτη αλληλεγγύη»

«Σκοπός όλων αυτών των εκδηλώσεων είναι να νιώσουμε θετικά συναισθήματα για τους πρόσφυγες», εξήγησε η γραμματέας της Πολιτιστικής Κίνησης, Κ. Δώρα Κάσσα, «να βάλουμε για λίγο τον εαυτό μας στη θέση τους και, αν μπορέσουμε, να μετατρέψουμε τα συναισθήματά μας σε έμπρακτη αλληλεγγύη». «Είναι ευνόητο ότι η σημερινή εκδήλωση δίνει έμφαση στα συναισθήματα που γεννά το προσφυγικό ζήτημα», επισήμανε, προαναγγέλλοντας με την ευκαιρία ότι την επιστημονική διάσταση του ζητήματος, διαχρονική και συγχρονική, θα την αναλύσει στις αρχές του Απρίλη στο στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης ο κ. κ. Βασίλης Γραμματίκας, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Παρευξείνιων Χωρών, ο οποίος μελετά επισταμένα το θέμα.

Με παραδοσιακά τραγούδια για τον ξεριζωμό και την προσφυγιά άνοιξε η εκδήλωση

Η προχθεσινή εκδήλωση «Ένα ποίημα για τους πρόσφυγες» άνοιξε με τρία παραδοσιακά τραγούδια για τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, τα οποία απέδωσαν η κ. Έλενα Βασιλειάδου στο τραγούδι και ο κ. Γιάννης Παγκοζίδης στην ποντιακή λύρα και στο ούτι. Ο λόγος για ένα ποντιακό, το «Την πατρίδα μ’ έχασα», ένα αρμένικο, το «Ξενιτειά», και ένα μικρασιάτικο, με τίτλο «Το προσφυγάκι».

Προβολή δύο βίντεο για το προσφυγικό

Ακολούθησε η προβολή δύο βίντεο, ενός της ActionAid και ενός 8λεπτου βίντεο, που περιλάμβανε τις φάσεις του ελληνικού προφυγικού ζητήματος και τους ξένους πρόσφυγες. Το δεύτερο βίντεο αντί για υπότιτλους είχε δύο τραγούδια «Την πόρτα ανοίγω το βράδυ» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και στίχους Τάσου Λειβαδίτη και «Νανούρισμα» σε μουσική Στέφανου Κορκολή και στίχους Άντας Δούκα. Στο πιάνο ήταν ο Δημήτρης Δημητριάδης και στο τραγούδι η Ινώ Παπαδοπούλου.

Οι αναγνώσεις ποιημάτων από ποιητές της πόλης μας και από τη Θεατρική Ομάδα της Πολιτιστικής Κίνησης

Οι πρώτες αναγνώσεις ποιημάτων τιμής ένεκεν έγιναν από μέλη της Ομάδας Ποιητών της πόλης μας, που συνέθεσαν τα ποιήματά τους ειδικά για τους πρόσφυγες. Η ηθοποιός Ευαγγελία Δήμου διάβασε ποίημα της Ηρώς Κακαζάνη, ενώ ακολούθησαν ο Χασάν Αχμέτ, ο Γιώργος Μπατζάκας, η Κλειώ Χρυσοχοίδου, η Βάγια Γιαπαντζαλή, ο Νίκο Πεστηλματζής, ο Βασίλειος Φαρασόπουλος, η Σοφία Τσιαλίκη και ο Κώστας Μαυρίδης. Τον κ. Μαυρίδη συνόδευε με το βιολί της η κ. Μαρία Κηπουρού. Ανάμεσα στις αναγνώσεις ποιημάτων μεσολάβησαν δύο τραγούδια, το παραδοσιακό «Τζιβαέρι» και ο «Μικρόκοσμος» σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου και στίχους Ναζίμ Χικμέτ. Στο πιάνο ήταν ο Δημήτρης Δημητριάδης και στο τραγούδι η Ειρήνη Αραμπατζή.
 
Αμέσως μετά ακλούθησε η ανάγνωση του ποιήματος «Shooting sportsman» του Colan Haji από τη Σούλα Κυρατζόγλου, ενώ τη «σκυτάλη» πήραν τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας της Πολιτιστικής Κίνησης, που ανέγνωσαν τα παρακάτω ποιήματα, σε επιμέλεια της κ. Άσπας Πιτιλάκη:
 
1. Το «Πρόσφυγες» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη, διάβασε ο κ. Νίκος Φακιρίδης.
2. Το «Οι μετανάστες της θλίψης» του Θανάση Χατζόπουλου από τη συλλογή «Πρόσωπο με τη γη» διάβασε η κ. Σπυρέτα Οικονομίδου.
3. Το «Προσφυγικό μπλουζ» του WystanHughAuden, σε μετάφραση Κλείτου Κύρου, διάβασε η κ. Γωγώ Φακιρίδου.
4. Το «Ένα απλοϊκό τραγούδι για τον Ερυθρό Σταυρό» του Μαχμούντ Νταρουίς διάβασε η κ. ΜατούλαΤσαρέκα.
5. Το «Γεύση θανάτου Χ και ΧΙΙ» του Μάνου Κράλη διάβασε η κ. Ζωή Τίλιου.
6. Το «Πατρίδα» της Warsan Shire διάβασαν η κ. Καίτη Σταμπόλη και η κ. Λίτσα Κυριαζίδου.

Στη συνέχεια, η κ. Ευγενία Τσολάκη διάβασε τη μαρτυρία ενός κατοίκου της Μυτιλήνης από τις πρώτες αφίξεις των προσφύγων, η κ. Έλπη Μπλεκάτση διάβασε τους «Πρόσφυγες» του Ντίνου Σιώτη, η κ. Νατάσα Λιβεριάδου διάβασε ένα απόσπασμα από τη συλλογή «Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου» του Τάσου Λειβαδίτη, ενώ η κ. Εύη Τσιρίδου διάβασε το ποίημα «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» του Τάσου Λειβαδίτη, με μουσική υπόκρουση από το τραγούδι «Την πόρτα ανοίγω το βράδυ», με τους Δημήτρη Δημητριάδη στο πιάνο και Ινώ Παπαδοπούλου στο τραγούδι.

Την όμορφη βραδιά έκλεισε η χορωδία «Εύμολπος»

Την όμορφη βραδιά έκλεισε η χορωδία «Εύμολπος» της πόλης μας, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Σάκη Βαργεμτζίδη, που απέδωσε με όλη τη γκάμα των μουσικών χρωμάτων τα τραγούδια «Πώς να σωπάσω», «Κάποτε θα’ ρθουν» και «Ποιος τη ζωή μου».

Την εκδήλωση διάνθησε η έκθεση φωτογραφιών της Φωτογραφικής Ομάδας Κομοτηνής

Να σημειωθεί ότι στο στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης υπήρχε επίσης έκθεση φωτογραφιών από τη Φωτογραφική Ομάδα Κομοτηνής, την οποία επιμελήθηκαν επί σκηνής η κ. Χριστίνα Αποστολίδου και η κ. Ειρήνη Αραμπατζή.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.