Η καρδια της Θρακης χτυπα στη συμπρωτευουσα

Δυναμικές προοπτικές στο χώρο των Βαλκανίων φιλοδοξεί να έχει η Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης (ΘΕΘ), ένα σύγχρονο θρακικό σωματείο, μετά και την πρόσφατη τροποποίηση του καταστατικού της.

Πενήντα επτά χρόνια λειτουργεί η Εστία στη συμπρωτεύουσα και πάντα είναι έτοιμη να δεχτεί όλους τους Θεσσαλονικείς θρακικής καταγωγής, ώστε όλοι μαζί να δρομολογήσουν και στη συνέχεια να υλοποιήσουν δράσεις που αφορούν στην ιδιαίτερή τους πατρίδα.

Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης (ΘΕΘ) ιδρύθηκε το 1950 από πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Το 1962 απέκτησε ιδιόκτητη στέγη στην πλατεία Ναβαρίνου 18, στον 1ο όροφο, δωρεά της αείμνηστης καθηγήτριας από την Αδριανούπολη, Ζηνοβίας Νέστωρος-Μυλοπούλου. Αργότερα, με τροποποίηση του καταστατικού της, έγινε Εστία όλων των Θρακών από την Ανατολική, Δυτική και Βόρεια Θράκη. Στεγάζει 12 Θρακικούς Συλλόγους από τους 30 που δραστηριοποιούνται συνολικά στο νομό Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στον ΠτΘ για τη λειτουργία του Σωματείου ο πρόεδρος της ΘΕΘ Αναστάσιος Τσερκέζης, με καταγωγή από την Ξυλαγανή, ανέφερε τα εξής:

«Η Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1950 από πρόσφυγες εξ Ανατολικής Θράκης, με σκοπό να φέρει κοντά όλους τους Θεσσαλονικείς που κατάγονται από τη Θράκη. Αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 12 Θρακικούς Συλλόγους στην ιδιόκτητη στέγη της, που είναι δωρεά της καθηγήτριας από την Αδριανούπολη Ζηνοβίας Νέστωρος-Μυλοπούλου. Από κει πέρασαν και οι πρόεδροι, πατριώτες μας Κομοτηναίοι, μεταξύ των οποίων ο αείμνηστος κ. Μαμέλης, γυμνασιάρχης-λυκειάρχης στην Κομοτηνή, ο κ. Γιαρμίδης, στρατηγός».

Νέοι στόχοι

Με στόχο τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης στην περιοχή των Βαλκανίων, η διοίκηση της ΘΕΘ προχώρησε στην τροποποίηση του Καταστατικού -θεωρώντας ότι το παλιό καταστατικό δεν εξυπηρετεί πλέον τη λειτουργία της Εστίας- κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης που έλαβε χώρα στις 9 Φεβρουαρίου 2007.

Έτσι, βρίσκονται σε εξέλιξη κάποιες δράσεις και πρωτοβουλίες της ΘΕΘ, όπως η λειτουργία Αθλητικού και Σκακιστικού Τμήματος, η ίδρυση του Τμήματος Επιστημονικών Θρακικών Μελετών. Η ΘΕΘ ετοιμάζει μια σειρά διαλέξεων και μελετών για την αξιοποίηση και προβολή του έργου Θρακών επιστημόνων και των καθηγητών θρακικής καταγωγής. «Ξεπερνώντας κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζαμε σχετικά με τα θρακιώτικα ζητήματα, κάναμε μια γενναία κίνηση, τροποποιήσαμε το καταστατικό μας, βάζοντας ορισμένους δυνατούς όρους. Δημιουργήσαμε Τμήμα Θρακικών Μελετών, λειτουργήσαμε Σκακιστικό και Αθλητικό Τμήμα για να ασχοληθούμε και με έρευνες στη Βόρεια και την Ανατολική Θράκη. Καταγράψαμε τους Θρακιώτες επιφανείς στη Θεσσαλονίκη, όπου κατοικούν 500.000 Θεσσαλονικείς θρακικής καταγωγής. Μόνο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχουμε 40 καθηγητές πανεπιστημίου με θρακική καταγωγή».

Από φέτος η ΘΕΘ θα γιορτάζει και την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Θρακών, την 6η Απριλίου, όπως αποφασίσθηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Θρακών που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2006, ενώ γιορτάζει κάθε χρόνο τα Ελευθέρια της Θράκης στις 14 Μαΐου με συμμετοχή άλλων σωματείων και πολλές εκδηλώσεις.

Παράλληλα, ασχολείται και με άλλα προβλήματα της Θράκης, όπως η ανάπτυξη, τα εθνικά θέματα. «Αρχίσαμε ομιλίες με καθηγητές πανεπιστημίου για τη σεισμικότητα της Θράκης και το γεωλογικό της πλούτο με τον καθηγητή κ. Παυλίδη. Αρχίσαμε να δημοσιεύουμε άρθρα για τους Θρακιώτες. Έχουμε αρκετούς εξειδικευμένους καθηγητές μέσα στο Σύλλογό μας και πιστεύω ότι θα δραστηριοποιηθούμε σε πολλούς τομείς στο μέλλον».

Ήδη, η ΘΕΘ οργάνωσε τη βιβλιοθήκη της, δημιούργησε την ηλεκτρονική της διεύθυνση στο Διαδίκτυο, με τη στήριξη των προγραμμάτων των Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων. «Ήδη, ζητήσαμε κάποιες ενισχύσεις από τα προγράμματα των Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων και οργανώσαμε τη βιβλιοθήκη μας, μπήκαμε στο Internet και προχωρούμε με γρήγορους ρυθμούς».

Σύμφωνα με το τροποποιημένο καταστατικό της η Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης στοχεύει:

• Στη συστηματική μελέτη, καταγραφή, τεκμηρίωση και διάσωση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας, η οποία απαντάται στη Βόρεια, Ανατολική και Δυτική Θράκη και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων

• Στην έρευνα της αλληλεπίδρασης των πολιτιστικών παραμέτρων με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον

• Στη προώθηση της διεπιστημονικής συνεργασίας για την πολιτιστική προσέγγιση των Βαλκανικών χωρών, την διαπολιτισμική κατανόηση, αποδοχή της διαφορετικότητας και την αρμονική, ειρηνική συνύπαρξη των λαών της Βαλκανικής

• Στην παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων και εμπειριών σε θέματα Εθνολογίας, Λαογραφίας, υλικής και άλλης πολιτιστικής κληρονομιάς και στη διάχυση και ορθή αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, προς όφελος των πολιτιστικών ομάδων

• Στην παροχή κάθε μορφής ανθρωπιστικής βοήθειας με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των πολιτιστικών μειονοτήτων, στην υλοποίηση προγραμμάτων αναπτυξιακής βοήθειας σύμφωνα με τον ορισμό του ΟΟΣΑ και στη δημιουργία, οργάνωση, υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ευαισθητοποίησης, κοινωνικής ένταξης, κοινωνικής βελτίωσης και προστασίας

• Στην ανάληψη πρωτοβουλιών με έμφαση στους τομείς της παιδείας, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της ιστορίας, της τέχνης, της αρχιτεκτονικής, της μουσικής, της μελέτης, διάσωσης και αναστύλωσης μνημείων, διατηρητέων και ιστορικών κτιρίων και περιοχών μείζονος ιστορικού, αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος

• Στη συμβολή στη διαχείριση κρίσεων σχετικών με ζητήματα πολιτιστικά, κοινωνικά και οικονομικά, στην ανάπτυξη του εθελοντισμού και

• Στην ανάδειξη του έργου των Θρακικών προσωπικοτήτων Ελλήνων και μη, οι οποίοι έζησαν στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και ανέδειξαν τις αρχές της διαπολιτισμικής συνύπαρξης.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.