Η καπνοκαλλιεργεια δεν θα θιγει για την επομενη τριετια

Αποκαλυπτική συνέντευξη ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης στον τομέα του καπνού και του βαμβακιού, παραχωρεί σήμερα στον ΠτΘ ο Υφυπουργός Γεωργίας Ευάγγελος Αργύρης και τονίζει ότι για τα επόμενα τρία χρόνια δεν πρόκειται να πειραχτούν από την Ε.Ε. Ταυτόχρονα εκφράζει την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξουν δύο τιμές για το εκκοκκισμένο βαμβάκι και όταν τελικά διασταυρωθούν οι μέσοι όροι της παραγωγής του κάθε αγρότη, όπως αυτοί δηλώθηκαν από πέρυσι στον ΟΣΔΕ και μέσα από τη διαδικασία των ενστάσεων που μπορεί να υποβληθούν, οι αγρότες θα αποζημιωθούν για το σύνολο της παραγωγής τους.

Δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα αποτελέσματα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και να σημειώσει ότι η αλλαγή των προσώπων, δεν σηματοδοτεί κατ΄ ανάγκη και την επί τα βελτίω αλλαγή της πολιτικής.

ΠτΘ: Ποια είναι η αίσθησή σας από τον απόηχο που άφησε το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ;

Θα υπάρξει ανανέωση του προφίλ της Κυβέρνησης, θα ανταποκριθεί αυτό στις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας ή υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθείτε πάλι σε μια νέα φάση εσωστρέφειας, η οποία τελικά δεν θα είναι αποδεκτή για την επίλυση των προβλημάτων του ελληνικού λαού;

B.Α.:
«Εκτιμώ ότι το συνέδριο σφράγισε μια περίοδο κι άνοιξε μια καινούρια. Έτυχε χρονικά η νέα περίοδος που άνοιξε το Συνέδριο να έχει αλλαγές που θα είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν υπάρξει στην ανθρωπότητα, γιατί μετά την 11η Σεπτεμβρίου η παγκόσμια κοινότητα έχει μπει σε ένα καινούριο κόσμο, έχει ανοίξει μία καινούρια σελίδα. Χρονικά συμπίπτουν οι δύο παράλληλες, καινούριες σελίδες. Η μία σε επίπεδο εθνικό -γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κυβερνητικό κόμμα- και παράλληλα σε ένα παγκόσμιο, το ΠΑΣΟΚ ομόφωνα κατέγραψε τις νέες πολιτικές του αποφάσεις με βάση τα νέα πολιτικά δεδομένα.

Η Κυβέρνηση πρέπει να έχει δύο χαρακτηριστικά: πρώτον κανείς δεν μπορεί να μιλάει για τα πρόσωπα, αυτή είναι καθαρά η επιταγή του πρωθυπουργού συνταγματικά αλλά και με την εξουσία του που απορρέει από τη θέση του ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Εκτιμώ, λοιπόν, ότι αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος είναι μια κυβέρνηση η οποία θα λειτουργεί αποτελεσματικά υλοποιώντας αυτά που υλοποιούσε ως τώρα μαζί με τις διαρθρωτικές πολιτικές και λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα.

Τα πρόσωπα δείχνουν στην αρχή μια φρεσκάδα αλλά όταν τα πρόσωπα δεν εντάσσονται στην συνολική λειτουργία της κυβέρνησης κάποια στιγμή αυτή η φρεσκάδα χάνεται και δεν ενδιαφέρει πολύ τον κόσμο να δει κάποιους υπουργούς από τις περιφέρειες και από τους νομούς τους.

Εκείνο που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι η αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης.

ΠτΘ: Βρίσκεσθε σε ένα Υπουργείο κρίσιμο, θα έλεγα, καθώς είναι μείζονος σημασίας θέμα η επανασύνδεση του ΠΑΣΟΚ με την περιφέρεια και με τους αγρότες με τους οποίους υπάρχει πρόβλημα. Ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω τι κάνει το ΠΑΣΟΚ προς αυτή την κατεύθυνση; Προς την κατεύθυνση ,δηλαδή, επανασύναψης σχέσεων με τον αγροτικό πληθυσμό.

Β.Α.:
«Εκτιμώ, ότι το συνέδριο ασχολήθηκε με τα θέματα αυτά, γιατί οι πολιτικές θέσεις καταγράφονται και συμπληρώθηκαν κιόλας με τις παρεμβάσεις των συνέδρων για τον αγροτικό τομέα. Εκτιμώ, ότι ο αγροτικός χώρος είναι από τους πρώτους που ζει την παγκοσμιοποίηση. Ξέρετε πολύ καλά ότι είναι υποχρεωμένος να σκέφτεται παγκόσμια, να δρα τοπικά αλλά εκείνο που μπορεί να αποτυπωθεί είναι ότι παράγει τοπικά και πουλάει παγκόσμια.

Εκείνο που χρειάζεται είναι μια αλλαγή νοοτροπίας, γιατί πρέπει να παράγουμε για την αγορά και να παίρνουμε τις επιδοτήσεις, ενώ θα έλεγα ότι σε πολλές περιπτώσεις μέχρι τώρα παραγάγαμε για τις επιδοτήσεις και αδιαφορούσαμε για το τι θα γίνει για την αγορά. Και επειδή είμαστε πλέον σε μια παγκόσμια αγορά, η χώρα μας έχει μπροστά της και προσκλήσεις και νέους ορίζοντες. Ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα πριν από πολλά χρόνια. Η περιοχή η δική σας, λοιπόν, αυτή τη στιγμή κινείται σε ανοιχτούς ορίζοντες δεν είναι περιορισμένη, δηλαδή, όπως ήταν παλιά η περιοχή η δική μου η Ήπειρος, αποκλεισμένη στην άκρη του χάρτη, Έχει μετατοπιστεί το κέντρο του βάρους. Οι εμπορικοί δρόμοι είναι διαφορετικοί, η Ελλάδα ξαναβρίσκεται στο επίκεντρο, θα επανασυνδεθεί το κομμένο νήμα Δύσης- Ανατολής. Για αυτό πιστεύω ότι έχουμε χρέος να προσαρμόσουμε την ελληνική γεωργία, με τα νέα δεδομένα.

ΠτΘ: Είπατε, κ. Υπουργέ αισιόδοξα πράγματα για την περιοχή της Θράκης. Παρόλα αυτά υπάρχει απαισιοδοξία όσον αφορά τον καπνό. Ο ένας πνεύμονας που συντηρεί ζωντανό το Νομό Ροδόπης είναι ο καπνός και ο άλλος είναι το βαμβάκι. Από το 1997 και μετά βλέπουμε μια έντονη αντικαπνική εκστρατεία.

Β.Α.:
«Από το 1990 ξεκίνησε. Έχει πλέον πάνω από μία δεκαετία που έχει υπάρξει ο στενός κλοιός γύρω από τον καπνό και πολλές φορές έχει ταυτιστεί η αντικαπνιστική εκστρατεία με την αντικαπνική πολιτική.

Η χώρα μας έχει κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια. Η περιοχή σας παράγει καπνά ευγενή, με τις καλύτερες δυνατές ποικιλίες που μπορούν να υπάρξουν. Έχουμε απομακρυνθεί από ποικιλίες οι οποίες δεν κερδίζουν αγορές αλλά και έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε νικοτίνη. Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι θα σταματήσουν να καπνίζουν οι Ευρωπαίοι, αν το 6% ή το 7% των καπνών που παράγει η Ευρώπη σταματήσει, γιατί υπάρχει το υπόλοιπο 90% που παράγεται από τις άλλες χώρες. Δεν νομίζω ότι η αντικαπνιστική εκστρατεία απέδωσε το αναμενόμενο, γύρω από τη μείωση του τσιγάρου. Κανείς παρ΄ όλα αυτά δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι βλάπτει την υγεία.

ΠτΘ: Η κυβέρνηση τί κάνει, όμως, κ. Αργύρη από τη στιγμή που καταγγέλλεται από την αντιπολίτευση και από αγρότες ότι δεν εξασφαλίζεται εναλλακτική πηγή εισοδήματος από τη στιγμή που θα κοπούν οι επιδοτήσεις;

Β.Α.:
«Θα σας πω για την μεγάλη αλλαγή που έγινε την περίοδο ΄90-΄93. Ζω από τότε, σε όποια θέση κι αν υπήρξα, το πρόβλημα του καπνού. Πρέπει να δούμε ότι σε αυτό το μέτωπο είναι σχεδόν ενιαία η θέση κυβέρνησης, αντιπολίτευσης, οργανώσεων των παραγωγών, μεταποιητικών- εμπόρων και δεν νομίζω ότι χρειάζεται ο ένας να κατηγορεί τον άλλο. Ξέρουμε καλά ότι πιέζεται ο καπνός και εμείς αντιστεκόμαστε.

Πρέπει να σας πω ότι με παρέμβαση του Πρωθυπουργού αφαιρέθηκε από την ημερήσια διάταξη το θέμα της μείωσης των επιδοτήσεων σε κάποια προϊόντα, όπως είναι και ο καπνός.

Άρα λοιπόν δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν είναι σε εγρήγορση η κυβέρνηση. Παράλληλα ο υπουργός άμεσα αντέδρασε και σε συναντήσεις που είχε, έθεσε πάλι αυτά τα ζητήματα. Σε συσκέψεις που και εγώ έχω προεδρεύσει άλλα και ο Υπουργός, έχουμε καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από τη «διεπαγγελματική», τις οργανώσεις των παραγωγών, τους μεταποιητές και έχουμε κουβεντιάσει τι πρέπει να κάνουμε για τον καπνό και τι δεν πρέπει.

Δε νομίζω ότι χωρούν πάσης φύσεως αντιπολιτευτικές κορώνες εδώ. Νομίζω ότι είναι εθνική στάση απέναντι σε αυτό το προϊόν.

ΠτΘ: Υπάρχει μια πρόταση από τους τοπικούς φορείς, κ. Αργύρη, από την ΕΑΣ Ροδόπης συγκεκριμένα, να μεταφερθούν ποσοστώσεις από άλλες περιοχές που δεν παράγουν καπνά και οι οποίες σίγουρα θα κοπούν εφόσον δεν θα είναι επιλέξιμες και να αυξηθούν οι ποσοστώσεις προς τις περιοχές που παράγουν τα ανατολικού τύπου καπνά, τα ευγενή, όπως είπατε και εσείς.

Τι γίνεται ακριβώς σε περίπτωση που υπάρξει η περικοπή των ποσοστώσεων για το εναλλακτικό εισόδημα ανθρώπων και οικογενειών που καλά γνωρίζετε πρόκειται στην ουσία να βλαβούν ανεπανόρθωτα οικονομικά από την εξέλιξη αυτή;

Β.Α.:
«Εκτιμώ ότι για μια τριετία τα πράγματα θα είναι όπως είναι σήμερα. Αλλά επειδή δεν ζούμε για 3 χρόνια θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και μετά τα 3 χρόνια. Με βάση τον κανονισμό θα πρέπει να υπάρξει έκθεση που να αποτυπώνει τα αποτελέσματα του νέου κανονισμού. Η επιτροπή δεν έχει ετοιμαστεί. Η Κομισιόν έχει αναθέσει την έκθεση σε επιτροπή που δεν έχει ετοιμαστεί ακόμα και δεν θα είναι έτοιμη σύντομα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην αλλαγή.

Παράλληλα θα έλεγα ότι οι προεδρίες των χωρών που έρχονται από εδώ και πέρα έχουν κάποιο ενδιαφέρον για τον καπνό, όπως είναι η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα.

Νομίζω ότι θα έχουμε μετατόπιση του όλου προβλήματος. Σημασία έχει να οργανωθούμε έτσι για να αποτυπώσουμε αυτό που είπα στην αρχή ότι άλλο αντικαπνιστική εκστρατεία και άλλο αντικαπνική πολιτική.

Θα πρέπει να δούμε τον καπνό σαν φυτό και όχι σαν προϊόν. Είναι «φιλοπεριβαλλοντικό», θέλει λιγότερο νερό, είναι πυκνοκαλλιεργημένο, βοηθάει στη μη διάβρωση των εδαφών, δηλαδή υπάρχουν θετικά στην όλη υπόθεση και νομίζω ότι η τεκμηρίωση είναι αυτή που πρέπει να υπάρξει -και υπάρχει μέχρι στιγμής.

Μόνο όταν υπάρξει ισοδύναμο ισοζύγιο για τους καπνοπαραγωγούς και την απασχόληση στον καπνό, θα μπορούμε να συζητάμε οτιδήποτε άλλο.

ΠτΘ: Πάντως από ότι κατάλαβα μετατόπιση ποσοστώσεων από νομό σε νομό δεν εξετάζετε πλέον.

Β.Α.:
«Κάποια στιγμή είχαμε ξεκινήσει να σταματήσουμε την καλλιέργεια στα τσιμπέλια και στα μαύρα. Υπήρξε, όμως αντίδραση των μεταποιητών που είχαν αγορές. Αυτή τη στιγμή πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία. Πρέπει να ξεκινήσουμε από τη μη καλλιέργεια των τσιμπελιών και των μαύρων. Αυτό μπορεί να γίνει προς τα Βιρτζίνια που έχουν κάποια αγορά και όχι προς τους μπασμάδες που έχουν μια επιφυλακτικότητα και απευθύνονται σε άλλο αγοραστικό κοινό.

ΠτΘ: Ποια είναι η εκτίμησή σας για το βαμβάκι από τα στοιχεία που παίρνεται από εκκοκκιστήρια της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας. Είναι αυξημένη η παραγωγή, θα υπερβούμε το πλαφόν;

Β.Α.:
«Εκτιμώ ότι αν όλοι προσέξουμε, δεν θα το υπερβούμε. Να προσέξουμε, να περιφρουρήσουμε την πραγματική παραγωγή και τους πραγματικούς παραγωγούς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν θα τα υπερβούμε. Στην περιοδεία που έκανα υπήρξε μια σύγχυση. Κάποιοι προσπάθησαν να περάσουν την άποψη ότι θα υπάρξουν επιλέξιμες και μη επιλέξιμες ποσότητες. Μία είναι η ποσότητα, όποια προέρχεται από επιλέξιμη καλλιέργεια και επιλέξιμη καλλιέργεια είναι όποια έχει δηλωθεί στο ΟΣΔΕ, και έτσι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για κανέναν. Μία θα είναι η τιμή και δεν θα υπάρξουν δύο τιμές και η τελική τιμή θα είναι συνάρτηση της συνολικής ποσότητας βαμβακιού που θα εκκοκκιστεί στο τέλος.

ΠτΘ: Οι αγρότες είχαν ενημερωθεί για αυτή την εξέλιξη;

Β.Α.:
«Νομίζω πως ναι. Ξέρανε από πέρυσι τι θα καλλιεργούσανε. Πολλές φορές κάνουμε κάποια λάθη διογκώνοντας το μικρό και κάνοντας το μεγάλο. Η παραγωγή του βαμβακιού δεν έφτασε καν ούτε σε αυτό που λέμε «δικαιώματα». Από τις 11 Δεκεμβρίου του 2000 γνώριζαν οι παραγωγοί τι ακριβώς θα συμβεί. Και τότε είχαμε μιλήσει για μια μείωση κατά 5% από τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας. Ο μέσος όρος των εκτάσεων καλλιέργειας ήταν κάτω από αυτό που είχαμε πει στην αρχή.

Δεν χρειάστηκε να γίνει μείωση, γιατί οι παραγωγοί βάλανε πολύ λιγότερο από αυτό που δικαιούνταν.

ΠτΘ: Πως εξηγείται τότε το γεγονός ότι στο εκκοκκιστήριο παίρνουν κάποιες ποσότητες βαμβακιού και τις υπόλοιπες που θεωρείται ότι υπερβαίνουν το πλαφόν του κάθε παραγωγού, τις αγοράζουν στην εμπορική τους τιμή, αφού θεωρούνται μη επιλέξιμες.

Β.Α.:
Παίρνοντας υπόψιν την τελευταία πενταετία είχαμε βγάλει έναν μέσο όρο. Αυτόν τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας καταγράφηκε σε 288 κιλά το στρέμμα. Αυτό αφορούσε το μέσο όρο της χώρας. Σε κάθε νομό έχει διαφορετικό μέσο όρο, όπως το ίδιο ισχύει και για κάθε παραγωγό. Έχουμε 95.000 μέσους όρους που αφορούν τον κάθε παραγωγό, έχουμε 52 μέσους όρους που αφορούν τους νομούς και έχουμε και τον έναν μέσο όρο που αφορά τη χώρα.

Όταν πηγαίνει ένας παραγωγός με τον δικό του μέσο όρο, πολλές φορές παίρνουμε υπόψιν και παραπάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας, αφού μπορεί το χωράφι του να έχει βγάλει παραπάνω βαμβάκι. Και επειδή δεν μπορούμε να το ξέρουμε από την αρχή, γι’ αυτό λέμε να παραδώσει το βαμβάκι που αποτελεί το μέσο όρο και το υπόλοιπο θα ζυγιστεί αν θέλει ο παραγωγός στο εκκοκκιστήριο και μετά θα κάνει την ένστασή του για το υπόλοιπο βαμβάκι, κάτι που γινόταν και παλαιότερα με τις ενστάσεις από την ηρτημένη της περιοχής. Δεν υπάρχει κανένας φόβος να μην επιδοτηθεί το βαμβάκι, απλά εφόσον λέμε ότι είναι υπό έλεγχο θα πρέπει να αιτιολογηθεί ότι πράγματι προέρχεται από την καλλιέργεια την οποία είχε δηλώσει και από τα στρέμματα που ο ίδιος ο παραγωγός δήλωσε στον ΟΣΔΕ ότι έχουν καλλιεργηθεί.

ΠτΘ: Σας ευχαριστώ πολύ.

Β.Α.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Δάμων Δαμιανός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.