Υπαρχει ενδιαφερον για τις τουριστικες εξορμησεις τα δυο τριημερα του Μαρτιου

Κινήθηκε κάπως η αγορά του οδικού τουρισμού τόσο για Ελλάδα, όσο και για εξωτερικό σύμφωνα με τον Τ. Δολιανίτη

Αγκάθι για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής η έλλειψη υποδομών

Θετικά είναι τα μηνύματα για την φετινή κίνηση στα τουριστικά γραφεία της περιοχής, με τα δύο τριήμερα, Καθαράς Δευτέρας και 25ης Μαρτίου, σύμφωνα με τον κ. Τάκη Δολιανίτη, Τουριστικό Πράκτορα και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Συνδέσμου  Τουριστικών Πρακτόρων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η ζήτηση για τον οδικό τουρισμό για τα Βαλκάνια είναι σημαντική, τόνισε, παρόλο που τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν κάποια προβλήματα μετά την σύσταση του ΕΟΔΥ για το εμβόλιο της Ιλαράς για όσους πηγαίνουν στην Τουρκία, σε συνδυασμό με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα για επικείμενο σεισμό εκεί, με πάρα πολλές ακυρώσεις να δημιουργούν πρόβλημα στα τουριστικά γραφεία τα οποία ήδη είχαν πληρώσει τα ξενοδοχεία στην Τουρκία και τώρα βρίσκονται σε δεινή θέση.

Χαμηλές τιμές

Ειδικά όμως για τις αποκριές, οι περισσότερες αναχωρήσεις έγιναν την Παρασκευή, με προορισμούς τον Τύρναβο, την Κέρκυρα, τη Λάρισα και στο Πήλιο, αλλά και στο εξωτερικό, προς Κωνσταντινούπολη, με τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν την τελευταία στιγμή, τη Ρουμανία, και Σόφια-Φιλιππούπολη.

«Σε γενικές γραμμές είμαστε ικανοποιημένοι από την κίνηση τώρα για τις  αποκριές και αν δεν είχαμε αυτό  το απρόοπτο με την Τουρκία θα ήμασταν ακόμα καλύτερα» ανέφερε, μιας και υπολογίζει πως στην Τουρκία θα ταξιδέψει περίπου το 1/3 από αυτούς που εξέφρασαν επιθυμία να ταξιδέψουν αρχικά πριν ένα μήνα. 

Οι αναχωρήσεις γίνονται από γραφεία της Κομοτηνής, της Καβάλας, της Δράμας, της Ξάνθης,  της  Ορεστιάδας, της Αλεξανδρούπολης, που λειτουργούν από κοινού, για να μπορέσει να μαζευτεί κόσμος για τις εκδρομές, βρίσκοντας αναγνωρισμένα και  σίγουρα καταλύματα και σε χαμηλές τιμές.  Έχουν άλλωστε πάρα πολύ  δελεαστικά προγράμματα, όπως για παράδειγμα τριήμερο στην Οχρίδα με 135 ευρώ σε τετράστερο ξενοδοχείο, με τους τουριστικούς πράκτορες αλλά και τους ξενοδόχους να έχουν βάλει πολύ νερό στο κρασί τους, τόσο εντός όσο και εκτός χώρας.

Όσο για τις πληρότητες σχεδόν 100% που αναφέρονται σε πολλούς προορισμούς, αυτές είναι λίγο πλασματικές γιατί δεν έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία ενώ υπάρχουν και κάποια που έχουν κλείσει οριστικά, όπως στην Κομοτηνή και την Ξάνθη, που έχουν από τρία κλειστά ξενοδοχεία.

Βελτίωση σε σχέση με τα Χριστούγεννα

Παράλληλα για την 25η Μαρτίου, υπάρχει αρκετός κόσμος για τους ίδιους προορισμούς, όπου θα ταξιδέψουν αυτοί που δεν ταξίδεψαν το πρώτο τριήμερο, με επιπλέον πακέτα για τα παράλια της Ιωνίας στην Τουρκία, γιατί έχουν δημιουργηθεί φθηνά πακέτα σε ξενοδοχεία σε αυτή την περιοχή.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μια βελτίωση σε σχέση με τα Χριστούγεννα, όπου λόγω και έλλειψης χιονιού τα χιονοδρομικά κέντρα δεν είχαν χιόνια, και ελπίζουν πως θα μεταφερθεί και στην περίοδο του Πάσχα, για την οποία έχει ξεκινήσει δειλά το ενδιαφέρον.

Απαραίτητες οι νέες διαδρομές από Αλεξανδρούπολη

Το κρίσιμο σημείο όμως που θεωρούν πως θα αλλάξει σημαντικά την κίνηση στην περιοχή, είναι το άνοιγμα στην Αλεξανδρούπολη και αεροπορικών γραμμών από και προς την Κύπρο, ενώ υπάρχει και μια σκέψη μήπως ξαναγίνουν πτήσεις charter από την  Αλεξανδρούπολη στο Παρίσι, καθώς και θαλάσσιων γραμμών που θα ταξιδέψουν μέχρι τη Σάμο, τη Χίο, την Κω και τη Ρόδο, που θα επιτρέψει στους ταξιδιωτικού πράκτορες να δημιουργήσουν νέα πακέτα για εκείνες τις περιοχές, που τώρα προϋποθέτουν ένα  μεγάλο ταξίδι μέχρι τον Πειραιά ή τη Ραφήνα για να πάρουν το πλοίο.

Τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη όμως αποτελούν οι μεγάλες καθυστερήσεις στο Τελωνείο των Κήπων, της Καστανιάς αλλά και τη Νυμφαία, όπως και το γεγονός ότι δεν υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση με την ενδοχώρα.

Πρόβλημα η έλλειψη υποδομών στην περιοχή

Γενικότερα η Περιφέρειά μας, με εξαίρεση τη Θάσο που έχει βρει ένα άλλο ρυθμό τουριστικής ανάπτυξης, τουριστικά  υποφέρουν από τις υποδομές.  «Εμείς  χαιρόμαστε για τους γείτονές μας, θα τραβήξουν κι εμάς προς τα εμπρός.  Αλλά όταν στερούμαστε υποδομών υπάρχει σοβαρό θέμα, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Βόρειο Έβρο, από τον οποίο δεν περνούν πια οι Θεσσαλονικείς που πήγαιναν προς τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, αλλά ταξιδεύουν μόνο μέσα από την ενδοχώρα, μπαίνοντας από τον Προμαχώνα στη Βουλγαρία, και ο κάθετος άξονας έχει νεκρώσει.

Ερωτηθείς για το άνοιγμα της Νυμφαίας για τα λεωφορεία, ο κ. Δολιανίτης επισήμανε πως οι τουριστικοί πράκτορες της Κομοτηνής θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις, γιατί τα κόστη που έχουν οι αυτοκινητιστές τουριστικοί  πράκτορες της Βουλγαρίας, είναι τελείως διαφορετικά από τα κόστη των Ελλήνων.

Όμως επειδή θέλουν να βλέπουν το δάσος και όχι το δέντρο, θέλουν να δουν κόσμο να κατεβαίνει μαζικά στη Θράκη, ώστε να υπάρξει τουριστική κίνηση στην περιοχή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.