Η ιστορια της Κομοτηνης μεσα απο τα ματια των παιδιων

Η ζωή στο σχολείο και την πόλη μέσα από θεατρικά δρώμενα των παιδιών της πέμπτης τάξης του 7ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής

Η ζωή στην πόλη και στο 7ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής από τη δεκαετία του ‘40 μέχρι τις μέρες μας παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 11 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων του ιδρύματος Παπανικολάου, μέσα από θεατρικά δρώμενα στα οποία συμμετείχαν μαθητές της Πέμπτης Τάξης του σχολείου, που συγκέντρωσαν στοιχεία τόσο από παλιούς μαθητές όσο και από αρχεία.
 
Το πρόγραμμα οργάνωσε η κ. Ελένη Γεωργακοπούλου, που τόνισε πως τα παιδιά έκαναν μια έρευνα με παλιούς μαθητές του σχολείου, από το 1941 έως το 1990, που τους απάντησαν τόσο σε θέματα σχολικά όσο και εξωσχολικά, αφηγούμενοι τη ζωή τους εκείνη την περίοδο.
 
Ταυτόχρονα πραγματοποίησαν έρευνα στα αρχεία του σχολείου αλλά και στα γενικά αρχεία του κράτους και έτσι μπόρεσαν να φτιάξουν μια ιστορία για την εξέλιξη που είχε το σχολείο από τη δημιουργία του το 1941 μέχρι σήμερα, και πως αυτή επηρεαζόταν από τα γεγονότα που συνέβαιναν στην πόλη.
 
Αυτά παρουσιάστηκαν την Τετάρτη συνοδευόμενα από θεατρικά δρώμενα με τα παιδιά να αναπαριστούν την τάξη σε όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Όπως τόνισε η κ. Γεωργακοπούλου «τα παιδιά έφτιαξαν μόνα τους τα ερωτηματολόγια, πήραν συνεντεύξεις, είτε πηγαίνοντας στους παλιούς μαθητές είτε φέρνοντας τους παλιούς μαθητές στην τάξη», ενώ χρησιμοποίησαν στοιχεία από τα αρχεία του σχολείου και τα γενικά αρχεία του κράτους που προμηθεύτηκε η δασκάλα, όπου επεσήμαναν ότι τους έκανε εντύπωση, και το παρουσίασαν στην εκδήλωση μαζί με τα δρώμενα.
 
Δράσεις σαν και αυτή αποτελούν μια καλή ευκαιρία να προσεγγίσουν τα παιδιά την τοπική ιστορία, αν και όπως σημείωσε η κ. Γεωργακοπούλου, στο Δημοτικό δεν μπορείς να πας πολύ μακριά στη διδασκαλία της, γιατί ο χρόνος δεν είναι κάτι εύκολα αντιληπτό για τα παιδιά. «Όσο πιο κοντινό το παρελθόν τόσο πιο εύκολα το αντιλαμβάνονται τα παιδιά, οπότε το να μάθεις πως ζούσε η γιαγιά σου ή η μαμά σου όταν ήταν μαθητές, είναι κάτι πολύ κοντινό σε αυτούς, που τους βάζει σε μια διαδικασία να συζητήσουν και να μάθουν πράγματα που τους εντυπωσιάζουν» τόνισε.
 
Και πράγματι τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν, τόσο από τη σχολική εμπειρία, το ξύλο που έδιναν οι δάσκαλοι, για το οποίο όλοι τους δικαίωναν και τους υποστήριζαν, για την ποδιά που φορούσαν, αλλά και για την πόλη γενικότερα, από την ύπαρξη του ποταμού μέχρι τη συμβίωση με την εβραϊκή κοινότητα της πόλης, στοιχεία τα οποία δεν γνώριζαν και έμαθαν μέσα από αυτή την προσπάθεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.