Η «Γιορτη της Πυρας» αλλα και λαογραφικη – φωτογραφικη εκθεση αναβιωνει και φετος στην Μαρωνεια

Από τον Φυσιολατρικό – Λαογραφικό Μορφωτικός Σύλλογο Μαρώνειας «Οι Κίκονες» - Γιάννης Σμαραγδάς, πρόεδρος του Συλλόγου «Στόχος μας η διατήρηση της Μαρώνειας στις μνήμες όλων ως Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

Την «Γιορτή της Πυράς» αναβιώνει για 18η συνεχόμενη χρονιά, την προσεχή Κυριακή 31 Ιουλίου, ο Φυσιολατρικός – Λαογραφικός Μορφωτικός Σύλλογος Μαρώνειας «Οι Κίκονες», στο νέο κοινοτικό κατάστημα της Μαρώνειας.
 
Πρόκειται για την αναβίωση ενός εκ των παλαιοτέρων εθίμων των κατοίκων της Μαρώνειας, κατά το οποίο μετά το τέλος του θερισμού κάθε καλοκαίρι, έκαιγαν όσα ψάθινα ή ξύλινα εργαλεία, μη αντέχοντας στο χρόνο και τη δοκιμασία της παραγωγής, χαλούσαν και δεν επιδέχονταν διόρθωσης. Οι ντόπιοι τότε είχαν την συνήθεια να τα καίνε την παραμονή της 1ης Αυγούστου, πιστεύοντας ότι απομακρύνοντας τα εργαλεία αυτά από τα σπίτια και τις αποθήκες τους, απομάκρυναν κάθε κακό. 

«Οι ντόπιοι έκαιγαν τα εργαλεία τους στη φωτιά πιστεύοντας ότι έτσι απομάκρυναν κάθε τι κακό από τις αποθήκες και τα σπίτια τους» 

Όπως εξιστόρησε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιάννης Σμαραγδάς «η πρώτη φωτιά άναβε στην κεντρική πλατεία του χωριού, που τότε ήταν στην κάτω βρύση, ενώ διαδοχικά άναβαν και οι επόμενες σε τρία σημεία του χωριού με κατεύθυνση την έξοδό του. Με αυτόν τον τρόπο πίστευαν ότι απομακρύνουν ότι κακό φώλιαζε στις παραγωγές του αλλά και στα σπίτια τους, αποχαιρετούσαν το καλοκαίρι και καλωσόριζαν τον χειμώνα. Μάλιστα υπήρχε η συνήθεια να πηδούν σταυρωτά πάνω από τις φωτιές, κατά το σύγγραμμα του αείμνηστου Φώτη Κωνσταντινίδη , ενός αρχαιοφύλακα, ο οποίος έσωσε σε κείμενα τα έθιμα του χωριού. Σύμφωνα λοιπόν με τα γραπτά αυτά πήδαγαν πάνω από τις φωτιές, με φωνές και αλαλαγμούς, πιστεύοντας ότι έτσι θα καεί ότι κακό φώλιαζε μέσα τους».

Όπως εξήγησε ο κ. Σμαραγδάς η παρατεταμένη κρίση, αλλά και η πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιών, δεν επιτρέπει την εξ’ ολοκλήρου αναβίωση του εθίμου, αλλά μία συμβολική αναβίωση αυτού που πραγματοποιείται με το άναμα της φωτιάς στο νέο κοινοτικό κατάστημα της Μαρώνειας, εκεί που άναβε και το τελευταίο τρίστρατο του χωριού. 

Μόνιμη Λαογραφική Έκθεση αντικειμένων αγροτικής και οικιακής οικονομίας 

Εκτός όμως από την «Γιορτή της Πυράς» οι «Κίκονες» στις 7 Αυγούστου εγκαινιάζουν την λαογραφική έκθεση και έκθεση φωτογραφίας που θα φιλοξενείται από τότε και ύστερα στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο Μαρώνειας, ευελπιστώντας να αποτελέσει και πόλο έλξης του συνόλου των Ροδοπιτών μαθητών αλλά και επισκεπτών του οικισμού καθώς πρόκειται, όπως υπογράμμισε ο κ. Σμαραγδάς «για την ιστορία και την παράδοση της Μαρώνειας». Η έκθεση θα αποτελείται από
αντικείμενα αγροτικής και οικιακής οικονομίας, αντικείμενα που κοσμούν τα αναγνωστικά των δημοτικών σχολείων, σε όλες τις διαδικασίες πρωτογενούς παραγωγής και τα οποία είτε δώρισαν είτε δάνεισαν για την έκθεση οι κάτοικοι του οικισμού.

«Η ανάδειξη της μνημειακής μορφής του δημοτικού σχολείου Μαρώνειας και η έκθεση προϊόντων τοπικής και οικιακής οικονομίας, ότι καλύτερο μπορεί να τύχει στον συγκεκριμένο χώρο» 

Τα αντικείμενα αυτά όπως τόνισε ο ίδιος «μας τα δάνεισαν οι ντόπιοι ώστε να διασώσουμε ό,τι μπορούμε. Ο χώρος δε που επιλέχτηκε, το ιστορικό δημοτικό σχολείο είναι ένα μνημείο εξ ορισμού, μια δωρεά των αδελφών Χατζέα, το οποίο εφόσον ο “Καλλικράτης” μας στέρησε τις παιδικές φωνές και τα ακούσματα του, μπορεί εκμεταλλευόμενοι τη μνημειακή του μορφή και την έκθεση προϊόντων αγροτικής και οικιακής οικονομίας, να είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να τύχει στον χώρο αυτό».
 
Τα εγκαίνια της λαογραφικής αυτής έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 7 Αυγούστου και ώρα 19:00 και αναμένεται να σηματοδοτήσει για τους Μαρωνίτες, όπως υπογράμμισε ο κ. Σμαραγδάς την έναρξη λειτουργίας «ενός δικού μας Μουσείου». Άλλωστε όπως επεσήμανε ο ίδιος αυτό αποτελεί και ένα όνειρο ετών των μελών του Συλλόγου, το οποίο πλέον υλοποιείται, μέσα από την αμέριστη συμπαράσταση και συνδρομή όλων των μελών του Συλλόγου, του Δ.Σ. αυτού αλλά και τη συνδρομή του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών, πάνω στις βασικές αρχές και σκοπούς λειτουργίας του Συλλόγου που δεν είναι άλλες από την προβολή της Μαρώνειας και τη διατήρηση της στις μνήμες όλων μας ως Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.