Η φτωχεια φερνει γκρινια…

Αψιμαχίες για το Τεχνικό πρόγραμμα 2017 του Δήμου Κομοτηνής - 6,5 εκ. ευρώ προς το παρόν, αλλά περιμένουν να «φουσκώσει» από το ΕΣΠΑ και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα

Αφορμή για διαφωνίες στην κατεύθυνση του Δήμου Κομοτηνής γενικότερα αποτέλεσε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, με κύριο θέμα την έγκριση του Τεχνικού προγράμματος του Δήμου Κομοτηνής για το 2017. 

Όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενα δημοσιεύματα του «ΠτΘ», το Τεχνικό πρόγραμμα που κατατέθηκε ανέρχεται περίπου στα 6,5 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο ο Δήμος ελπίζει πως θα αυξηθεί όταν και εφόσον ξεκινήσουν οι εντάξεις έργων στο νέο ΕΣΠΑ, το οποίο μαζί με άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα αποτελεί την κύρια πηγή χρηματοδότησης έργων του Δήμου, μιας και η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που πέραν κάποιων βασικών έργων συντήρησης δικτύων υποδομών, μεταφορών και κτιρίων, υπάρχουν ελάχιστες δυνατότητες για την πραγματοποίηση ιδιαίτερων παρεμβάσεων.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως ένα μέρος αυτών των έργων είναι συνεχιζόμενα έργα, με τα 3,8 εκ. ευρώ να αφορούν νέα έργα και μελέτες.
 

Όπου φτωχός και η μοίρα του

 
Άλλωστε όπως τόνισε και ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης στην εισήγησή του, το πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο στις χρηματοδοτήσεις που αναμένει να λάβει ο Δήμος Κομοτηνής το 2017, αφού το έτος, που μας έρχεται, αναμένεται η κρατική επιχορήγηση για έργα (ΣΑΤΑ) να μείνει στα ίδια επίπεδα με αυτή του 2016 και του 2015, στο 1 εκ. ευρώ δηλαδή, ενώ τα υπόλοιπα είναι χρήματα που κατάφερε ο Δήμος να εξοικονομήσει ώστε να μπορεί να τα διαθέσει για έργα και μελέτες.
Ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως φρόντισε οι κατανομές να αντανακλούν στις υπάρχουσες ανάγκες στην εκπαίδευση, όπου όμως παραδέχτηκε ότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες και πολλές φορές ο Δήμος αδυνατεί να τις καλύψει, με αποτέλεσμα σύλλογοι ή γονείς να αναγκάζονται να συγκεντρώνουν χρήματα για εργασίες όπως το βάψιμο των αιθουσών.
Παράλληλα δίνεται έμφαση στην αγροτική οδοποιία και τις ανάγκες που υπάρχουν σε οικισμούς και τον αστικό ιστό για συντήρηση κοινόχρηστων χώρων και παιδικών χαρών, τονίζοντας επανειλημμένως πάντως πως οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.
Αυτό που τόνισε πάντως είναι πως ο κύριος όγκος των έργων που θα γίνουν τόσο το 2017 όσο και τις επόμενες χρονιές θα προέρχονται από εντάξεις σε ευρωπαϊκά προγράμματα, με έμφαση το ΕΣΠΑ, τα προγράμματα του LEADER που θα ανοίξουν σύντομα, διασυνοριακά προγράμματα αλλά και τομεακά υπουργείων, για αυτό και εξέφρασε την πεποίθηση πως μέσα στο 2017 το πρόγραμμα θα επικαιροποιηθεί, εμπλουτιστεί και θα διαμορφωθεί αναλόγως ώστε τελικά να είναι εντελώς διαφορετικό στο τέλος του έτους.
Κλείνοντας επανέλαβε ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Κομοτηνής είναι πολύ μεγάλες, ώστε αυτή πλέον να είναι «ισοδύναμη με υπηρεσίες μικρών ορεινών Δήμων» περιορίζοντας τις δυνατότητες που έχει ο Δήμος.
Μάλιστα σημείωσε πως ακόμα και σε αυτή την ισχνή κατάσταση υπάρχουν τάσεις φυγής υπαλλήλων που θα ισχυροποιηθούν αν η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων εφαρμοστεί χωρίς να διασφαλιστεί το δικαίωμα να αξιολογούν τις ανάγκες οι δημοτικές αρχές.
 

Κατά μέτωπο επίθεση Φελίνας Καζάκου

Ευθεία επίθεση τόσο προς το υπό συζήτηση Τεχνικό πρόγραμμα όσο και στα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής έκανε η επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης «Εμείς… η πόλη» κ. Φελίνα Καζάκου, η οποία εξέφρασε την δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι της ψήφισης του Τεχνικού δεν προηγήθηκε απολογισμός των προηγούμενων ετών, ώστε να έχουν μια πραγματική εικόνα για την κατεύθυνση του επόμενου.
Χαρακτήρισε πάντως το Τεχνικό του 2017 πιστή αντιγραφή του προηγούμενο, θεωρώντας «αστείο να κουβαλάμε έργα από χρόνο σε χρόνο, κάτι που δείχνει την ανικανότητα να ολοκληρωθούν κάποια από αυτά». Γι’ αυτό και καταλόγισε στον κ. Πετρίδη έλλειψη πολιτικού σχεδιασμού, εκφράζοντας την άποψη πως το πρόγραμμα δεν έχει σχεδιασμό και στόχο, ενώ απουσιάζουν τόσο τα μικρά όσο και τα μεγάλα έργα από αυτό.
 
Θεωρώντας πως το Τεχνικό πρόγραμμα θα πρέπει να δείχνει την πρόθεση και τη διάθεση για το πού θα οδηγηθούν τα πράγματα, αντικρούοντας τις αιτιάσεις για λιγοστούς πόρους η κ. Καζάκου τόνισε πως το αμέσως επόμενο διάστημα ανοίγουν πολλά προγράμματα, τα οποία μπορεί να εκμεταλλευτεί ο Δήμος, μόνο όμως αν υπάρχει προεργασία και πρόθεση από την πλευρά του, κάτι που θεωρεί πως δεν φαίνεται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Οι προκλήσεις πολλές και αναρωτιέμαι γιατί τις παρακολουθείτε» σημείωσε η κ. Καζάκου, κάνοντας αναφορά και στην έλλειψη προσωπικού που επικαλείται ο Δήμαρχος και σημειώνοντας πως ο λαός της Κομοτηνής τους εξέλεξε όλους για να βρουν λύσεις σε αυτά τα θέματα και όχι απλά να τα διαπιστώνουν.
 
Τόνισε δε πως θα πρέπει να δοθεί ένα σοβαρό ποσό για μελέτες ώστε να μην υπάρξουν αστοχίες, μιας και αν ο Δήμος επιθυμεί να διεκδικήσει μεγάλα έργα θα πρέπει να έχει ώριμες μελέτες, στις οποίες μάλιστα θα πρέπει να προβλέπεται όχι μόνο η κατασκευή αλλά και το κόστος συντήρησης του έργου ώστε να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα ποιότητας στο διηνεκές.
 


«Αναγκαία η ρύθμιση του κυκλοφοριακού» τόνισε η Ελένη Λαφτσή

 
Από την πλευρά της παράταξης «Πολη-τική Ανατροπή» η επικεφαλής κ. Ελένη Λαφτσή σχολίασε και αυτή αρνητικά την έλλειψη απολογισμού για τα προηγούμενα προγράμματα, τονίζοντας πάντως και αυτή πως το Τεχνικό πρόγραμμα επαναλαμβάνει αυτά των προηγούμενων ετών και έχει ένα προσανατολισμό διαχείρισης των υπαρχόντων έργων και ανακατανομής των κονδυλίων.
Μίλησε δε για την ανάγκη ρύθμισης του κυκλοφοριακού, το οποίο επιβαρύνει σημαντικά την καθημερινότητα των δημοτών, ζητώντας να γίνουν προσπάθειες για μεταφορά της Πυροσβεστικής αλλά και, αν είναι δυνατόν, δημοτικών υπηρεσιών, βοηθώντας στην αποσυμφόρηση του κέντρου, την εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδίου αλλά και τη δημιουργία χώρων πρασίνου και συντήρηση των παλιών, καθώς και αξιοποίηση διαφόρων ανοιχτών χώρων στην Κομοτηνή.
 
«Να ξεκινήσουμε, να προβλέψουμε  αυτά τα έργα, έργα που θα μπορούσαν να αφήσουν το αποτύπωμα τους στο Δήμο» σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως το Τεχνικό πρόγραμμα δε έχει προοπτική και είναι υποδεέστερο των πραγματικών αναγκών με λανθασμένο προσανατολισμό για διαχείριση τετριμμένων έργων χωρίς να αναζητά τρόπους για αντιμετώπισή τους.
 

Ναι από τον Σπάρτακο


 
Από τον Σπάρτακο ο κ. Κώστας Καραΐσκος είχε μια σχετικά πεσιμιστική τοποθέτηση για την γενικότερη κατάσταση, σημειώνοντας πως το ζούμε σε μια χώρα κατεστραμμένη, που πάει από το κακό στο χειρότερο, οπότε και ο Δήμος δεν έχει πόρους αλλά και «δεν έχει νόημα να κατηγορούμε την πολιτεία ότι δίνει χειρότερη ΣΑΤΑ, τα χειρότερα είναι μπροστά μας και έτσι αναγκαστικά θα κινηθούμε με ένα ρεαλισμό μέσα στο δεδομένο πλαίσιο».
Πάντως εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πρόταση της παράταξης του για κυκλοφοριακή μελέτη στη Νέα Μοσυνούπολη ώστε να τοποθετηθούν πινακίδες κυκλοφορίας, ευοδώθηκε, σημείωσε πάντως ότι θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα κυρίως για τους κοινόχρηστους χώρους τόσο στους οικισμούς όσο και στην πόλη.
Κάνοντας μια σειρά από παρατηρήσεις τόνισε πως η παράταξη είναι πάντα πρόθυμη να βοηθήσει σε οτιδήποτε περνά από το χέρι τους, προσθέτοντας και αυτός τη φωνή του στο αίτημα να πραγματοποιηθεί απολογισμός  ώστε να γνωρίσουν και οι σύμβουλοι τι έχει γίνει και τι μπορεί να γίνει.
 

Πολιτική άρνηση από τη Λαϊκή Συσπείρωση


 
Τέλος ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Νίκος Φακιρίδης σημείωσε πως το τεχνικό πρόγραμμα, με βάση τους κανόνες που συντάσσεται, μπορεί να επιδεχτεί κριτική μόνο επί πολιτικού και όχι τεχνοκρατικού επιπέδου, γιατί σε αυτό αποτυπώνεται η πολιτική βούληση του Δήμου και της διοίκησης.
Σημείωσε δε πως από τις τοποθετήσεις των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης διαπίστωσε πως οι διαφωνίες τους περιορίζονται μόνο στη διαχείριση και όχι στην πολιτική τους βάση.
Για αυτό και παρόλο που εξέφρασε την εκτίμησή του για την προσπάθεια του Δήμου να διαχειριστεί τα πενιχρά έσοδά του, στην οποία παλιότερα η παράταξη έδειχνε κατανόηση, καταψήφισε το Τεχνικό πρόγραμμα όχι για τα έργα, που έχει, αλλά γιατί θεωρεί πως επιχειρείται από το κεντρικό κράτος να περάσει συνειδητά από την αστική εξουσία η λογική της αποδοχής του μικρότερου κακού, με την οποία δεν συμφωνούν αλλά θεωρούν πως θα πρέπει να διεκδικήσουν αυτά που έχει ανάγκη ο δημότης.
 

Υπερψηφίστηκε το πρόγραμμα

 
Απαντώντας στις τοποθετήσεις ο κ. Πετρίδης απέκρουσε τις αιτιάσεις, κυρίως της μείζονος αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την κ. Καζάκου είτε για έλλειψη αντίληψης της θέσης του Τεχνικού στο γενικότερο σχεδιασμό του Δήμου είτε για συνειδητή παράδοση στην εύκολη αντιπολίτευση.
Επισήμανε πως στο πρόγραμμα τα έργα πρέπει να αποτυπώνονται με βάση τις χρηματοδοτήσεις, ενώ επανέλαβε όσο αφορά στην συμπλήρωση ελλείψεων από πολίτες ότι όντως οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες από τη χρηματοδότηση για αυτό και υποχρεωτικά γίνεται ιεράρχηση, και όσα παραπάνω χρήματα ξοδεύονται, υπάρχουν γιατί η διοίκηση σε συνεργασία με το Δημοτικό Συμβούλιο κατάφερε να δημιουργήσει ένα αποθεματικό.
 
Όσο για τις μελέτες αποδέχτηκε ότι υπάρχει βάση στην κριτική, τόνισε όμως πως υπάρχουν στο Τεχνικό πρόγραμμα πολεοδομικές μελέτες που φαινομενικά έχουν μικρούς προϋπολογισμούς όμως θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς πόρους όταν ανοίξουν τα προγράμματα.
Σημείωσε πως θα υπάρξει καινούρια κυκλοφοριακή μελέτη για το Βόρειο τμήμα της πόλης (πάνω από την Εγνατίας).
Τελικά το πρόγραμμα υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τις παρατάξεις «Εμείς… η πόλη», «Πολη-τική Ανατροπή» και «Λαϊκή Συσπείρωση» να το καταψηφίζουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.