Η φτωχεια φερνει γκρινια… και στον προυπολογισμο

Ενστάσεις και αντιπαραθέσεις στο δημοτικό συμβούλιο για τον σχεδιασμό του 2017

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, με τις ψήφους μόνο της συμπολίτευσης, ο προϋπολογισμός του Δήμου Κομοτηνής για το 2017, την Τρίτη 15 Νοεμβρίου.
Ο προϋπολογισμός, ο οποίος εγκρίθηκε χωρίς παρατηρήσεις από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, ανέρχεται γύρω στα 50 εκ. ευρώ, παρόλο που το ποσό αναμένεται να αλλάξει μιας και μέσα στο 2017 αναμένεται να υπάρξουν οι πρώτες εντάξεις του ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που θα αλλάξουν άρδην το τοπίο.
 
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η αντιπολίτευση άσκησε για ακόμη μια φορά κριτική στη διοίκηση του Δήμου, κινούμενη περίπου στα ίδια πλαίσια με την κριτική που είχε διατυπωθεί κατά τη συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Κομοτηνής πριν από μερικές εβδομάδες.

 

Ενίσχυση κοινωνικών δομών 

Την εισήγηση πραγματοποίησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, ο οποίος τόνισε πως είναι ισοσκελισμένος, με τα μεγέθη του να επηρεάζονται τόσο από την παρατεταμένη οικονομική κρίση η οποία έχει περιορίσει σημαντικά τα έσοδα των Δήμων, όσο και από την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην έναρξη του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.
 
Όπως έχει αναφέρει και στο παρελθόν, ο προϋπολογισμός έχει για ακόμη μια χρονιά προτεραιότητα τα νοικοκυριά που έχουν αυτή τη στιγμή πρόβλημα διαβίωσης, επιχορηγώντας προς αυτή την κατεύθυνση με επιπλέον ποσά το ΚΕΜΕΑ.
 
Σε αυτό αν προστεθούν τα 2,5 εκ. ευρώ του προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας, που πέρα των τροφίμων περιλαμβάνει ρουχισμό και άλλα χρειώδη, στο οποίο ο Δήμος έχει ήδη ενταχθεί όμως δεν απεικονίζεται στον τρέχοντα προϋπολογισμό, ο Δήμος Κομοτηνής θα διαθέσει για κοινωνικές δαπάνες γύρω στα 5 εκ. ευρώ, δηλαδή το 10% του προϋπολογισμού του.
 
Επιπλέον, πέρα από τις κοινωνικές δαπάνες, στον προϋπολογισμό έχουν αυξηθεί τα κονδύλια που προβλέπονται για τη ΔΚΕΠΠΑΚ κατά 17%, ενώ θα ενισχυθεί και κατά 30 χιλιάδες ευρώ και ο προϋπολογισμός του ΔΗΠΕΘΕ.
 
Όλα τα υπόλοιπα κονδύλια κινούνται στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά, με τη μείωση των επιχορηγήσεων να καλύπτεται από τον ίδιο το Δήμο. Κλείνοντας ο κ. Πολιτειάδης σημείωσε πως η προσπάθεια να καταρτιστεί ένας προϋπολογισμός με μεγέθη που μπορούν να υλοποιηθούν στην πράξη, επιβεβαιώθηκε και με τη γνώμη του Παρατηρητηρίου, που δεν είχε καμία παρατήρηση.
 
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος κ. Πετρίδης σημείωσε πως οι πηγές χρηματοδότησης για το Δήμο είναι συγκεκριμένες, οι κρατικές επιχορηγήσεις (ΚΑΠ και ΣΑΤΑ) φόροι Ζύθου κτλ οι οποίοι πλέον δεν υφίστανται, ενώ οι ίδιοι πόροι είναι τα δημοτικά τέλη, καθώς και τα διάφορα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, τα οποία παραμένουν εν υπνώσει. 

Φελίνα Καζάκου «Ανάμεσα στους αριθμούς υπάρχουν οι χιλιάδες συμπολίτες μας και η καθημερινότητα που πραγματικά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πάρα πολύ δύσκολη» 

Την άποψη ότι στον προϋπολογισμό, ο οποίος αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία οικονομικής και λογιστικής αποτύπωσης του προγράμματος και της βούλησης της διοίκησης του Δήμου για το 2017, δεν υπάρχει χώρος για τους πολίτες και τα προβλήματά τους εξέφρασε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φελίνα Καζάκου.
 
«Ανάμεσα στους αριθμούς υπάρχουν οι χιλιάδες συμπολίτες μας και η καθημερινότητα που πραγματικά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πάρα πολύ δύσκολη» σημείωσε, αναφερόμενη στα πρόσφατα πλημμυρικά γεγονότα.
 
Επίσης έκανε κριτική και στην κοινωνική πολιτική του Δήμου, σημειώνοντας πως δεν θα πρέπει να περιορίζεται στη διανομή ειδών διατροφής, αλλά να εμπλουτιστεί με κάποια επιμορφωτικά σεμινάρια και καταρτίσεις, ενόψει του νέου μεγάλου προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας.
 
Παράλληλα πρότεινε τη θεσμοθέτηση ενός ή δύο μεγάλων διοργανώσεων, στοχεύοντας να προσελκύσουν επισκέπτες στην πόλη, θεωρώντας πως ενώ οι μικρές δράσεις που γίνονται σήμερα βοηθούν στην ανάπτυξη της συμμετοχικότητας, λείπει από την πόλη ένα μεγάλο γεγονός, όπως η Ονειρούπολη στη Δράμα ή το Καρναβάλι στη Ξάνθη.
 
Τέλος εξέφρασε την άποψη πως θα πρέπει να στηριχθεί η αγορά και οι επαγγελματίες μέσα από την προσέλκυση τουριστών, για αυτό και ζήτησε από τη διοίκηση να υλοποιήσει την επόμενη χρονιά ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα για τον Τουρισμό θέτοντας συγκεκριμένους στόχους.
 
Κλείνοντας επισήμανε, όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, που τα οικονομικά του κράτους συνεχώς μειώνονται, μόνη λύση είναι ο Δήμος να διεκδικήσει ευρωπαϊκά προγράμματα, με την παράταξή της να έχει την καλή διάθεση να βοηθήσει σε αυτό ώστε να είναι ο Δήμος προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενη επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος. Κλείνοντας την τοποθέτησή της η κ. Καζάκου ανακοίνωσε την απόφαση της παράταξής της για αποχή από την ψηφοφορία.
 
 

Ελένη Λαφτσή «Απουσιάζει το κοινωνικό πρόσημο από τον προϋπολογισμό» 

Από την πλευρά της «Πολη-τικής Ανατροπής» η επικεφαλής κ. Ελένη Λαφτσή ξεκίνησε την τοποθέτησή της με την παρατήρηση ότι είχε προειδοποιήσει, από την συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, πως το κονδύλιο για τα αντιπλημμυρικά είναι μικρό, θεωρώντας πως την απάντηση έδωσε η πρόσφατη κακοκαιρία.
 
Σημείωσε δε πως ο Δήμος έχει αποθεματικό των 6,5 εκ. ευρώ, ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, σε ένα δήμο που στερείται βασικών υποδομών και θα μπορούσε να έχει ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο.
Άσκησε δε κριτική στις δαπάνες για την κοινωνική πολιτική, θεωρώντας πως σε
 
συγκεκριμένα σημεία είναι πολύ μικρές και δεν μπορούν να κρίνουν την ανταπόκρισή τους,  μιας και δεν έχει γίνει απολογισμός της κοινωνικής δράσης του Δήμου. Έκανε παρατηρήσεις τόσο για την έλλειψη φωτισμού όσο και καθαριότητας στο Δήμο, αλλά και το μικρό ποσοστό είσπραξης των εσόδων από τέλη, πρόστιμα και φόρους.
 
Παρατήρησε δε τον προϋπολογισμό κωδικού (όπως αναφέρεται στον προϋπολογισμό για την κατανομή των ποσών) που αφορά διαφήμιση, δημόσιες σχέσεις, έξοδα ταξιδιών αιρετών και λοιπά έξοδα, που ανέρχεται σε 600 χιλιάδες, ο οποίος θεωρεί ότι είναι πολύ υψηλός, παρόλο που από την πλευρά της υπηρεσίας διευκρινίστηκε αργότερα πως στον κωδικό αυτό περιλαμβάνονται και έξοδα για δικαστικές υποθέσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί, «φουσκώνοντας» έτσι το ποσό.
 
Κλείνοντας τόνισε πως σε αυτό τον προϋπολογισμό η παράταξή της δεν αναγνωρίζει τον προγραμματισμό που θα πρέπει να έχει μια δημοτική αρχή που θέλει να ανταποκριθεί στις άμεσες ανάγκες της κοινωνίας, σημειώνοντας πως απουσιάζει το κοινωνικό πρόσημο, οι προβλέψεις που θα έδιναν προοπτική και ελπίδα στους δημότες πως αύριο κάτι θα αλλάξει  γιατί βάζουν τις βάσεις από σήμερα, χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο, εξ ου και ανακοίνωσε την καταψήφιση του προϋπολογισμού εκ μέρους της παράταξής της. 

Κώστας Καραΐσκος «Η πραγματική δυνατότητα του Δήμου να κινηθεί βαίνει συνεχώς μειούμενη» 

Ο Επικεφαλής του Σπάρτακου κ. Κώστας Καραΐσκος σημείωσε πως σε πολλούς τομείς σε τέλη και πρόστιμα η εισπραξιμότητα είναι πολύ χαμηλή, όμως κάθε χρονιά εντάσσονται στον προϋπολογισμό τα ίδια ποσά με την προηγούμενη.
 
Παρατήρησε πάντως πως από τον προϋπολογισμό προκύπτει ότι η πραγματική δυνατότητα του Δήμου να κινηθεί βαίνει συνεχώς μειούμενη, μιας και οι περισσότερες δαπάνες είναι ανελαστικές, δημιουργώντας ένα οργανισμό του οποίου η λειτουργία γίνεται ολοένα και πιο αυτοαναφορική, μια εικόνα που δεν τιμά των Δήμων.
 
Τέλος σημείωσε ότι θεωρεί πως ο Δήμος δεν έχει πιάσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του ως οργανισμός, προσθέτοντας κρυπτικά ότι έχουν μάθει για κρούσματα συμπεριφορών που κρατούν το Δήμο και την απόδοσή του πολύ χαμηλά.
 
 

Νίκος Φακιρίδης «Ο προϋπολογισμός του Δήμου, ως παρακλάδι του προϋπολογισμού του κράτους  συμβάλλει στην αναδιανομή τους εισοδήματος προς όφελος του κεφαλαίου» 

Τέλος ο κ. Νίκος Φακιρίδης της Λαϊκής Συσπείρωσης επισήμανε πως πάγια θέση της παράταξής του είναι πως οι ΟΤΑ για να ανταποκρίνονται στις λαϊκές ανάγκες πρέπει να διαχειρίζονται τους δικούς τους πόρους που θα τους παραχωρούσε το κράτος από την ήδη βαριά φορολογία των πολιτών.
 
Εξέφρασε δε την άποψη πως ο προϋπολογισμός του Δήμου, ως παρακλάδι του προϋπολογισμού του κράτους  συμβάλλει στην αναδιανομή τους εισοδήματος προς όφελος του κεφαλαίου και ακολουθεί τη λογική της μείωσης των αναγκών του λαού.
 
Πάντως παρατήρησε πως η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να γίνεται σε πολιτική βάση, μιας και οι περισσότερες απορίες και παρατηρήσεις που ακούστηκαν ήταν τεχνικές και μπορούσαν να λυθούν από τις υπηρεσίες, ώστε να μην γίνεται διάλογος που αναλώνει άνευ αντικειμένου το χρόνο.
Θεωρώντας λοιπόν πως ο προϋπολογισμός δεν καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες, η παράταξή του τον καταψήφισε. 

Γιώργος Πετρίδης «Πολλά από τα προβλήματα πηγάζουν από το γεγονός ότι οι υπηρεσίες του Δήμου είναι υποστελεχωμένες» 

Απαντώντας ο κ. Πετρίδης στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης σημείωσε πως η κοινωνική πολιτική που γίνεται είναι ευρεία, παρόλο που παραδέχτηκε ότι θα μπορούσε να υπάρχουν απολογιστικοί πίνακες των προηγούμενων προϋπολογισμών μαζί με τους επόμενους, ώστε να είναι πιο ξεκάθαρο πού και πώς αξιοποιούνται οι χρηματοδοτήσεις.
 
Παρατήρησε δε για ακόμη μια φορά ότι πολλά από τα προβλήματα της καθημερινότητας στην πόλη πηγάζουν από το γεγονός ότι οι υπηρεσίες του Δήμου είναι υποστελεχωμένες, ενώ για το αποθεματικό τόνισε πως πολλά από τα χρήματα σε αυτό είναι δεσμευμένα, με μεγάλο κομμάτι του να προέρχεται από εκπτώσεις στους διαγωνισμούς του Δήμου που στη συνέχεια θα διατεθεί σε άλλα έργα και ανάγκες.
 
Άλλωστε όπως σημείωσε ο Δήμος Κομοτηνής στο τεχνικό του πρόγραμμα, παρόλο που προβλέπεται κρατική χρηματοδότηση 1 εκ. ευρώ, έχει νέα έργα ύψους 3-4 εκ. ευρώ, που είναι δυνατόν να προβλεφθούν ακριβώς εξαιτίας αυτού του αποθεματικού.
Όσο για τα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα, τόνισε πως έγινε μια αρχή με το Φεστιβάλ στο Φανάρι το 2016, που ελπίζουν με τη βοήθεια όλων να επεκτείνουν και το 2017.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.