«Η φετινη διοργανωση χωρις ψυχη»

«Οι Θρακιώτες εδώ και πάνω από 2 δεκαετίες ένοιωσαν την ανάγκη να αναλάβουν οι ίδιοι τις πρωτοβουλίες για την τύχη του τόπου τους. Μίλησαν για την επανένωση του Θρακιώτικου Ελληνισμού, για την ανάγκη συγκρότησής του, για την αναγκαιότητα καθιέρωσης των δικών του συμβόλων και αναφορών. Έτσι προέκυψε η καθιέρωση της Παναγίας Κοσμοσώτειρας, ως παγκόσμιο προσκυνήματος των απανταχού Θρακών. Έτσι προέκυψαν τα παγκόσμια συνέδρια Θρακών και οι πέραν των κομμάτων συζητήσεις κατά τη διεξαγωγή τους. Αποτέλεσμα αυτής της λογικής ήταν το ομόφωνο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων, αλλά και τα μεγάλα έργα που έγιναν στην περιοχή, από τα μέσα της δεκαετίας του 90 περίπου.

Η φετινή διοργάνωση του συνεδρίου εξελίχτηκε χωρίς ψυχή. Με μισή καρδιά θα λέγαμε. Ωστόσο, θεωρήσαμε ότι θα τηρηθούν τα προσχήματα. Δυστυχώς πέσαμε έξω. Ένα μέρος της θεματολογίας και των εισηγητών του συνεδρίου αποφασίστηκε και επελέγη εν αγνοία της οργανωτικής επιτροπής. Μέσα στις πρόνοιες της οργανωτικής επιτροπής ήταν να τιμηθεί τοπικός βουλευτής για την προσφορά του στη Θράκη. Όπως πληροφορούμαστε κατόπιν απαίτησής του. Άτυπα και ανεπίσημα την τελευταία ημέρα πληροφορηθήκαμε πως στο συνέδριο θα παραβρεθεί ο Πρωθυπουργός της χώρας. Επίσης άτυπα μάθαμε και το πρόγραμμά του. Την ώρα που οι απανταχού Θρακιώτες θα εκκλησιάζονται και θα προσκυνούν στη δική τους Παναγιά, ο Πρωθυπουργός θα εκκλησιάζεται χωριστά από αυτούς. Θα ακολουθήσει επίσκεψή του σε έργα του νομού Ροδόπης και μόνον. Ίσως δεν τον ενημέρωσαν ότι στη Θράκη υπάρχουν και 2 άλλοι νομοί. Στη συνέχεια θα παραβρεθεί στην έναρξη του συνεδρίου. Με αυτόν τον τρόπο μετατρέπουν ένα παγκόσμιο συνέδριο σε τοπική εκδήλωση.

Με αυτόν τον τρόπο μετατρέπουν μια εκδήλωση των απανταχού Θρακών σε τοπική κομματική φιέστα. Με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρήσουν να μας πείσουν για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της Θράκης.

Τα μικραίνουν όλα. Τα κονταίνουν. Τα προσαρμόζουν στο μπόι τους και την πολιτική τους κουλτούρα. Δε λαμβάνουν υπόψη τους όμως ότι οι Θρακιώτες ξέρουν και πολύ σύντομα θα στείλουν στον καθένα από μας το λογαριασμό».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.