Η «επιστροφη» στις εκκλησιες, τα Χριστουγεννα και η ανοσια δια του εμβολιου

Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών: «Απαραίτητη η αποφυγή συνωστισμού κατά τους εμβολιασμούς για να μην “ενοχοποιηθεί” το εμβόλιο»

Υπέρ της επιστροφής των πιστών στην Εκκλησία, αλλά με συγκεκριμένα μέτρα προστασίας και περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού τάχθηκε σε συνέντευξή της στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ.Αθηνά Λινού.

Ερωτηθείσα σχετικά, επ’ αφορμής και των σχετικών αποφάσεων για την λειτουργία των ναών κατά το εορταστικό δεκαπενθήμερο, η κ. Λινού τόνισε πως η επιστροφή στην εκκλησία για τους πιστούς είναι σημαντική «και για την ψυχική μας υγεία, υπό την έννοια ότι όλοι έχουμε συνηθίσει πως ανήμερα τα Χριστούγεννα πηγαίνουμε στην Εκκλησία». Η συζήτηση με την κ. Λινού προηγήθηκε των σχετικών αποφάσεων που ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης, ωστόσο η πρόταση που κατέθεσε δια μικροφώνου η ίδια ήταν τελικά και σύμφωνη με τα όσα ανακοινώθηκαν, δηλαδή την παρουσία ενός πιστού ανά 15 τ.μ. στους Ιερούς Ναούς, με την επισήμανση ότι «πρέπει πάση θυσία να τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας, μάσκα και αντισηπτικό και όπου είναι εφικτό, δεδομένων και των καιρικών συνθηκών, ανοιχτά παράθυρα» για να προσθέσει όμως και την πρόταση που αφορά σε συντομότερες και περισσότερες Λειτουργίες, εφόσον υπάρχει δυνατότητα ώστε «να εκκλησιαστεί ο κόσμος που το επιθυμεί».

Ο εφησυχασμός και η έλλειψη πληροφόρησης «υπεύθυνα» για το δεύτερο κύμα
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ερωτηθείσα σχετικά με την «επάνοδο» του κορωνοϊού και το εν εξελίξει δεύτερο κύμα, μίλησε για εφησυχασμό των πολιτών αλλά και έλλειψη πληροφόρησης ως προς τα κρούσματα. Ειδικότερα όπως ανέφερε «νομίζω πως αυτό που κάναμε όλοι λάθος ήταν πως είχαμε έναν εφησυχασμό. Πιστέψαμε πως σε ορισμένες περιοχές δεν υπάρχουν κρούσματα, άρα δεν υπάρχει κίνδυνος. Η αλήθεια είναι πως δεν είχαμε επαρκή πληροφόρηση, δηλαδή υπήρχαν κρούσματα, αλλά δεν ξέραμε ότι υπήρχαν. Δεν γίνονταν τεστ και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποεκτιμήσουμε τον κίνδυνο. Πήραμε μέτρα αλλά δεν τα πήραμε εγκαίρως». Μερικά από τα μέτρα αυτά όπως τα απαρίθμησε η ίδια είναι η καθολική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, καθώς και μέτρα που θα κάνανε εύκολη την αποφυγή του συνωστισμού, όπως μέτρα στα ΜΜΜ και ευρύτερα στις συγκεντρώσεις ανθρώπων. Αυτό που επίσης συντέλεσε στην υφιστάμενη κατάσταση είναι και το γεγονός ότι «ακόμα και τώρα δεν είναι εύκολο να κάνει κάποιος τεστ, δεδομένου ότι δεν συνταγογραφείται, κοστίζει αρκετά και οι άνθρωποι δεν προσέρχονται για να ελεγχθούν εκτός αν υπάρχει οργανωμένη δωρεάν δειγματοληψία, κάτι που άργησε να ξεκινήσει και ακόμα δεν είναι πολύ συχνό».

Πρόταση για επαναφορά του θεσμού των Διαμεσολαβητών για την κινητοποίηση των Ρομά συμπολιτών

Ως προς το Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν η κ. Λινού έκρινε ως σωστή την απόφαση για τον περιορισμό των επαφών στις δύο οικογένειες, τονίζοντας πως θα πρέπει τόσο στο τραπέζι της Πρωτοχρονιάς όσο και των Χριστουγέννων να είναι οι ίδιες, μοντέλο που ακολουθείται και στο εξωτερικό, ενώ ερωτηθείσα σχετικά με τις διάφορες κοινωνικές ομάδες, η ίδια μίλησε για ομάδες που η εφαρμογή των μέτρων δεν είναι εφικτή. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Ρομά συμπολιτών μας, που όπως εξήγησε ενδεχομένως, εφόσον μένουν σε καταυλισμό, να μην υπάρχει παροχή νερού, αντίστοιχα σε ομάδες φυλακισμένων ή μεταναστών διερωτώμενη για το «πώς να τους πούμε να πλένουν τα χέρια τους κάθε τέταρτο με νερό και σαπούνι;». Σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες «θα πρέπει να κάνουμε την εφαρμογή των μέτρων εύκολη, είτε με την παροχή μασκών και δωρεάν τεστ, είτε με την παροχή σωστής ενημέρωσης» τόνισε προτείνοντας μάλιστα την επαναφορά του θεσμού των Διαμεσολαβητών που, όπως εξήγησε, ήταν άνθρωποι που εκπαιδεύτηκαν ακριβώς για να ενθαρρύνουν τους συνανθρώπους μας να εμβολιάζουν και να γράψουν τα παιδιά στο σχολείο. «Αντίστοιχο είναι το ζητούμενο και τώρα και θα ήταν χρήσιμο να γίνει από ανθρώπους που γνωρίζουν την κουλτούρα του πληθυσμού και μπορούν να τους κατευθύνουν» σημείωσε υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει και οι ομάδες αυτές να προστατευτούν, σεβόμενοι όμως «την κουλτούρα και τον πολιτισμό τους και μέσα από αυτόν να περάσουμε τα μηνύματα δημόσιας Υγείας, να τους βοηθήσουμε να αλλάξουμε συμπεριφορά. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αυτό με αστυνομικές υποδείξεις».

Εμβολιασμοί “drive through” αλλά και σε γήπεδα για την αποφυγή συνωστισμού

Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας θα μπορούμε να μιλούμε για ένα ασφαλές, από κορωνοϊό, περιβάλλον όταν εμβολιαστεί περίπου το 70% του πληθυσμού, για να εκφράσει ωστόσο την ανησυχία της ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερο, των έξι μηνών, διάστημα ώστε αυτό να επιτευχθεί. «Αν εφαρμοστεί αυτό που λέει η Πολιτεία, δηλαδή 2 εκατομμύρια δόσεις το μήνα, αυτό σημαίνει  ότι θα χρειαστούμε 7 μήνες και φυσικά σημαίνει πως σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο θα πρέπει να εμβολιάζεται ένας άνθρωπος κάθε 5 λεπτά, δηλαδή 1000 άνθρωποι σε 5 λεπτά, το οποίο σημαίνει 12.000 άνθρωποι την ώρα. Αυτό για να το πετύχεις χωρίς συνωστισμό είναι δύσκολο» ανέφερε η ίδια υπενθυμίζοντας την πρότασή της για εμβολιασμούς και σε γήπεδα, σε μεγάλους χώρους ευρύτερα, ακόμα και με δυνατότητα “drive through” εμβολιασμών μέσα από τα οχήματά, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. «Εγκυμονεί ο κίνδυνος συνωστισμού, το να κολλήσει κάποιος την νόσο την ώρα που εμβολιάζεται και εν συνεχεία να “ενοχοποιηθεί” το εμβόλιο» υπογράμμισε η ίδια προειδοποιώντας πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε «παγκόσμια καταστροφή».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.