Η «επιγεια κολαση» της Βουλγαρικης κατοχης μεσα απο τη συγγραφικη πενα του Βασιλη Τζανακαρη

Το νέο βιβλίο του Σερραίου συγγραφέα «τοιχογραφία μίας ολόκληρης εποχής» παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή

Το νέο βιβλίο του Σερραίου συγγραφέα κ. Βασίλη Τζανακάρη με τίτλο « Η Ελλάδα φλέγεται: Από την είσοδο των Γερμανοβουλγάρων στη ματωμένη Αθήνα των Δεκεμβριανών» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης, 20 Μαρτίου, στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στον χώρο του βιβλιοπωλείου «Δημοκρίτειο».
 
Παρουσία του συγγραφέα και πολυπληθούς κοινού, για το βιβλίο μίλησε και η  Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Πηνελόπη Καμπάκη –  Βουγιουκλή, η οποία μιλώντας για τον κ.Τζανακάρη έκανε λόγο για έναν «μάγο του λόγου» τόσο του προφορικού όσο και του γραπτού. «Το βιβλίο φέρει τη σφραγίδα του δημοσιογράφου – ερευνητή παλαιάς κοπής» τόνισε υπογραμμίζοντας πως «τα πάντα παρατίθενται ντοκουμενταρισμένα με επιστημονικό τρόπο, με φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, πλήρεις αναφορές και ελάχιστο σχολιασμό».
 

Η κ. Βουγιουκλή αναφέρθηκε αναλυτικά στο περιεχόμενο των τριών μερών του βιβλίου, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα βιβλίο που πρωτίστως «σέβεται τον αναγνώστη», ένα βιβλίο «με γνώριμες ιστορίες οι οποίες εμπλουτίζονται και εναλλάσσονται με λεπτομέρειες άγνωστες που μπορούν να δώσουν ερμηνεία σε ερωτήματα που ενδεχομένως να έχουμε».
 
Πρόκειται για το 25ο βιβλίο του Σερραίου συγγραφέα, που αποτελεί ένα σπάνιο ντοκουμέντο – αναφορά μνήμης στην πιο σκληρή εποχή της βουλγάρικης κατοχής στη Μακεδονία και τη Θράκη αλλά και στα Δεκεμβριανά της Αθήνας του 1944. 

Βασίλης Τζανακάρης «Ένα βιβλίο με ψηφίδες και τεκμήρια ιστορίας, πρωτότυπα και ενδιαφέροντα» 

«Μία τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής», όπως το χαρακτήρισε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο ίδιος ο συγγραφέας, μέσα από μαρτυρίες ιδίων των πρωταγωνιστών, ανθρώπων που τα έζησαν, καθώς και πλήθους πηγών όπως ημερολόγια, εφημερίδες και ανακοινώσεις που κατέγραφαν την καθημερινότητα της εποχής εκείνης. Ένα βιβλίο αποτέλεσμα πολλών «πολύμοχθων ετών», όπως ανάφερε ο ίδιος, με στοιχεία που συνέλεγε μία ολόκληρη ζωή. «Ψηφίδες και τεκμήρια ιστορίας, πρωτότυπα και ενδιαφέροντα» σημείωσε, υπογραμμίζοντας κυρίως το πρωτότυπο υλικό των συνεντεύξεων που διεξήγαγε με τον πρωτοκαπετάνιο Λασσάνη, την Ρίτα Μπούμη Παπά, τον γιατρό των Κερδυλίων Φίλιππο Φυλακτό κ.α. αλλά και τα σπάνια αδημοσίευτα έγγραφα, ανακοινώσεις και φωτογραφίες εκείνης της εποχής, με προεξάρχουσα την πρώτη γερμανική ανακοίνωση που τοιχοκολλήθηκε από τους κατακτητές στις Σέρρες, ενώ, όπως έκανε γνωστό, στο βιβλίο φιλοξενούνται και δύο φωτογραφίες της Κομοτηνής οι οποίες τραβήχτηκαν την εποχή εκείνη από Βούλγαρους στρατιώτες.
 
Άλλωστε όπως επεσήμανε ο βασικός του στόχος εξ’ αρχής ήταν να προσεγγίσει όλα αυτά τα ιστορικά γεγονότα μέσα από την καταγραφή της καθημερινότητας των απλών ανθρώπων, τις αντιδράσεις τους αλλά και την προσπάθειά τους για επιβίωση.
 
Ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στη Θεσσαλονίκη της κατοχής. Τη Θεσσαλονίκη του Τσιτσάνη αλλά και την άγνωστη «Εαμική» Θεσσαλονίκη που ακολούθησε της απελευθέρωσης, σε αντιδιαστολή με τα γεγονότα των Δεκεμβριανών στην Αθήνα που διανθίζεται με τις αφηγήσεις των δύο κορυφαίων λογοτεχνών του Γιώργου Ιωάννου και του Ντίνου Χριστιανόπουλου.
 

Παραθέτοντας επίσης και πολλά άγνωστα για τον αναγνώστη στοιχεία, όπως επισήμανε, δίνοντας το παράδειγμα του ολοκαυτώματος των δύο χωριών, Άνω και Κάτω Κερδύλια, όπου περισσότεροι από 230 κάτοικοι εκτελέστηκαν και το οποίο, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, έφερε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τη δεκαετία του ’80 μέσα από τις σελίδες του περιοδικού που εξέδιδε στις Σέρρες.
 
Ο κ. Τζανακάρης χαρακτήρισε την περίοδο της Βουλγαρικής κατοχής στις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, ως μία «επίγεια κόλαση», σημειώνοντας πως όσοι κατάφερναν να φτάσουν στην τότε Γερμανοκρατούμενη και Ιταλοκρατούμενη Ελλάδα, έκαναν λόγο για την «Ελεύθερη Ελλάδα», ενώ υπογράμμισε πως κάθε τι ελληνικό πολεμήθηκε με εντυπωσιακό μένος από πλευράς της Βουλγαρίας, από τα ονόματα προσώπων, δρόμων και πλατειών, έως και το ελληνικό σχολείο, τον τότε ελληνικό τύπο κ.ο.κ.
 
«Ελπίζω πως το βιβλίο μου αποτελεί μία έντιμη προσέγγιση των γεγονότων μακριά από φανατισμούς και υστερικές κραυγές» τόνισε για να υπογραμμίσει πως η Ελλάδα έχει ήδη πληρώσει πολύ ακριβά «σε αίμα και θυσίες τους φανατισμούς και τα μίση όλα αυτά τα χρόνια μέσα από δογματικές αντιλήψεις και ακραίες ιδεοληψίες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.