Η Διευθυνση Δασων Ροδοπης «εξορμα» στις Σαπες για την Παγκοσμια Ημερα Δασοπονιας

Με εκπαιδευτικές επισκέψεις σε σχολεία, δενδροφυτεύσεις και ενημέρωση πολιτών

Η Διεύθυνση Δασών Ροδόπης, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας στις 21 Μαρτίου, διοργανώνει εκδηλώσεις στην πόλη των Σαπών που περιλαμβάνουν εκπαιδευτικές επισκέψεις σε σχολεία και δενδροφυτεύσεις στους αντίστοιχους προαύλιους χώρους, καθώς και ενημέρωση των πολιτών για την αξία του δάσους και το έργο της δασικής υπηρεσίας, με ταυτόχρονη, δωρεάν, διάθεση δενδρυλλίων.
 
Τα δενδρύλλια θα χορηγήσει η Διεύθυνση Αναδασώσεων Α.Μ.Θ. και η διάθεσή τους θα λάβει χώρα στο Δασονομείο Σαπών, την Τρίτη 21 Μαρτίου, από τις 11.00 έως τις 13.00. 

«Αυτή τη φορά ας μην αρκεστούμε σε άκαρπα ευχολόγια, αλλά ας απαιτήσουμε την προστασία των δασών και του εθνικού, φυσικού μας πλούτου» 

Παράλληλα η Διεύθυνση Δασών Ροδόπης σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας στέλνει το δικό της μήνυμα μέσω ανακοίνωσης στην οποία αναφέρει τα εξής:
 
«Το έτος 1973, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) καθιέρωσε την 21η Μαρτίου, ημέρα της Εαρινής Ισημερίας και πρώτη ημέρα της άνοιξης, ως Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας, σε μια προσπάθεια ανάδειξης της πολύπλευρης αξίας του Δάσους, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας μας, της κοινωνικής μας προόδου και της οικονομικής μας ευμάρειας.
 
Στην παγκόσμια δίνη της οικονομικής και οικολογικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε, επιβάλλεται να εκτιμήσουμε εκ νέου τα τεράστια οφέλη της αειφόρου διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων, που διαδραματίζουν, εκτός άλλων, μείζονα ρόλο στη διατήρηση των κλιματικών συνθηκών σε φυσιολογικά επίπεδα, στην προστασία της πανίδας και της χλωρίδας, στην αποτροπή δημιουργίας χειμαρρικών φαινομένων, στην ενίσχυση του εισοδήματος των παραδασόβιων πληθυσμών και στην παραγωγή δασικών προϊόντων.
 
Ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, η έκταση του ορεινού όγκου ανέρχεται περίπου σε 1.500.000 στρ., όπου περιλαμβάνονται παραγωγικά δάση δρυός και οξιάς, αναδασώσεις πεύκης και δασοσκεπείς εκτάσεις αειφύλλων πλατυφύλλων. Μεταξύ αυτών υπάρχουν και υποβαθμισμένα δάση που παρουσιάζουν μείωση της παραγωγικής τους ικανότητας, τα οποία επιδιώκεται να ανορθωθούν και να αποκατασταθούν με τη χρήση κατάλληλων δασοκομικών μέτρων και χειρισμών.
 
Η τύχη του δασικού πλούτου όμως, διακυβεύεται πλέον καθημερινά και η Δασική Υπηρεσία της χώρας καλείται να προστατεύσει και να διατηρήσει την υγεία, τη βιοποικιλότητα και την παραγωγικότητα των δασών μας. Προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία και η αειφορία των δασικών οικοσυστημάτων, χρειάζεται, αφενός να ενισχυθεί η Δασική Υπηρεσία με επιστημονικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, σταθερή και επαρκή χρηματοδότηση, προκειμένου να επιτελέσει αποτελεσματικά το έργο της και αφετέρου να γίνει κοινή συνείδηση σε όλους μας ότι το Δάσος δεν αποτελεί μόνο πόρο προς οικονομική εκμετάλλευση, αλλά κυρίως τον ακρογωνιαίο λίθο της επιβίωσης και της ευημερίας μας.
 
Αυτή τη φορά ας μην αρκεστούμε σε άκαρπα ευχολόγια, αλλά ας απαιτήσουμε την προστασία των δασών και του εθνικού, φυσικού μας πλούτου και με επίγνωση των προσωπικών μας ευθυνών, ας δράσουμε έγκαιρα για το μέλλον των παιδιών μας που είναι ήδη εδώ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.