«Η διατροφη καθοριστικος παραγοντας υγειας»

Η Άννα Βογιατζόγλου είναι κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, πτυχιούχος από το 2002 του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου Αθηνών. Με την ολοκλήρωση των σπουδών της στην Αθήνα μετέβη στη Γλασκώβη όπου έκανε μεταπτυχιακό στην κλινική διατροφή, το οποίο και τελείωσε με άριστα. Με το πέρας των σπουδών της παραμένει στη Γλασκόβη για άλλους οχτώ μήνες και συμμετείχε σε διάφορες έρευνες που έκανε το τμήμα της διατροφής του Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Χαροκόπειο που αφορούσαν στο διαβήτη. Επιστρέφοντας στη γενέτειρά της, την Κομοτηνή, η Άννα Βογιατζόγλου παρέχει τις υπηρεσίες της για θέματα που αφορούν στην παχυσαρκία, τον διαβήτη, την υπέρταση, τα καρδιακά νοσήματα τις γαστρεντερικές και λοιπές παθήσεις.

Σήμερα μιλά στον ΠτΘ για την παχυσαρκία, για τις σχέσεις διατροφής και υγείας και γενικότερα για τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Άννα Βογιατζόγλου, όμως…



ΠτΘ:Ποια είναι η σχέση διατροφής –υγείας;

Α.Β.:Η διατροφή ασχολείται με όλα τα φάσματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι το μόνο που χρειάζεται το άτομο είναι σωστή διατροφή. Φυσικά και τα άτομα που έχουν πρόβλημα βάρους, όπως και αυτά που πάσχουν από διάφορες ασθένειες, χρειάζονται τη σωστή διατροφή, η οποία παίζει πολύ βασικό ρόλο ειδικά σε ασθένειες, όπως ο διαβήτης, οι πνευμονοπάθειες, ο καρκίνος. Ειδικά σε καρκινοπαθείς που χρειάζεται να τρώνε σωστά παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ασθένειας, όπως και σε άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, υψηλά επίπεδα τρυγλυκεριδίων. Οι περισσότεροι τη θεωρούμε σημαντικό παράγοντα για την απώλεια βέρους κάτι που δεν είναι σωστό. Πρέπει να τη λαμβάνουμε υπόψη σαν καθοριστικό παράγοντα υγείας. Προσέχουμε τη διατροφή μας όχι για αισθητικούς λόγους αλλά για την υγεία μας. Γι’ αυτό το πρώτο που θα προσέξουμε οι διαιτολόγοι είναι η υγεία του ατόμου, πως θα πάρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ,και όχι αν θα χάσει βάρος. Θα χάσει βάρος για την υγεία του και όχι για αισθητική άποψη.

ΠτΘ:Τι είναι η παχυσαρκία;

Α.Β.:Η παχυσαρκία είναι μια ασθένεια. Τη λαμβάνουμε υπόψη σαν ασθένεια, και όχι σαν ένα πρόβλημα αισθητικής που πρέπει να λυθεί, γιατί η παχυσαρκία σχετίζεται, συνδέεται με πολλές ασθένειες. Για ένα υπέρβαρο ή παχύσαρκο άτομο αυξάνεται ο κίνδυνος για την ανάπτυξη ορισμένων ασθενειών, όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2, διάφορες καρδιοαγγειοπάθειες, είναι το άτομο πιο επιρρεπές στο έμφραγμα, για εγκεφαλικό, για διάφορες μορφές καρκίνου. Αυτός είναι ο λόγος που την λαμβάνουμε σαν ασθένεια και καθοριστικό παράγοντα της υγείας του ανθρώπου.

ΠτΘ: Ένα παιδί παχύσαρκο συνεπάγεται ότι θα έχει πρόβλημα και στην υπόλοιπη ζωή του;

Α.Β.:Καταρχήν η παχυσαρκία εμφανίζεται από τη νεαρή ηλικία γιατί και οι διατροφικές μας συνήθειες αρχίζουν από τότε που είμαστε μικρά παιδιά. Η παχυσαρκία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και ένας από αυτούς είναι τα γονίδια, αλλά από τη στιγμή που η οικογένεια έχει ένα συγκεκριμένο τρόπο διατροφής το παιδί τον ακολουθεί. Μάλιστα όσο περνάνε τα χρόνια οι Έλληνες γινόμαστε περισσότερο υπέρβαροι.

ΠτΘ: Πριν από λίγο καιρό δημοσιεύθηκε έρευνα σύμφωνα με την οποία τα ελληνόπουλα είναι από τα πλέον υπέρβαρα της Ευρώπης…

Α.Β.: Πραγματικά, τα ελληνόπουλα είναι από τα πιο παχύσαρκα. H οικογένεια πρέπει να αλλάξει διατροφικές συνήθειες και γιατί όλες οι ασθένειες αναπτύσσονται από την παιδική ηλικία και γιατί πρέπει να προσέξουμε από νωρίς για το μέλλον. Δηλαδή ένα παιδί παχύσαρκο προσέχοντας από την παιδική ηλικία μπορεί να αποφύγει το πολύ βάρος.

ΠτΘ:Τι εννοείτε όταν λέτε προσέχοντας;

Α.Β.: Η παιδική παχυσαρκία αντιμετωπίζεται με σωστή, ισορροπημένη διατροφή και αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Όταν λέμε σωστή διατροφή δεν εννοούμε στέρηση και περιορισμό των τροφίμων, αλλά ισορροπημένη διατροφή από την οποία θα παίρνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη διατήρηση του οργανισμού μας, αλλά και ότι θα αυξήσουμε τη φυσική μας δραστηριότητα. Πρέπει να καταλάβουμε πόσο βασικό είναι να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή και να μην κάνουμε τις διάφορες εξαντλητικές δίαιτες ή διάφορες χημικές δίαιτες. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν μυστικά, ή μυστική δίαιτα, ή θαυματουργή δίαιτα, που θα μας κάνει να χάσουμε κιλά. Το μυστικό είναι σωστή διατροφή, να μάθουμε να τρώμε σωστά, γιατί κάνοντας μια δίαιτα χάνουμε κιλά αλλά επανερχόμενοι στην παλιά μας διατροφή θα τα ξαναπάρουμε. Και φθάνουμε στο σημείο να κάνουμε το φαινόμενο γιο-γιο που το λέμε εμείς, δηλαδή να ανεβοκατεβαίνουμε στα κιλά που είναι ό,τι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε στο οργανισμό μας. Αυτό που είναι βασικό είναι να αυξήσουμε τη φυσική μας δραστηριότητα,- και αυτό δε σημαίνει να τρέχουμε στα γυμναστήρια γιατί οι περισσότεροι δεν έχουμε ούτε χρόνο, ούτε τα χρήματα, αλλά να αυξήσουμε τις καθημερινές ασχολίες, δηλαδή να περπατάμε περισσότερο, να ανεβαίνουμε με τις σκάλες, να κάνουμε βόλτες, να κάνουμε τις δουλειές του σπιτιού, έστω κάτι στοιχειώδες, ώστε να αυξήσουμε τη φυσική μας δραστηριότητα. Με λίγα λόγια να επανέλθουμε στο μοντέλο της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής με αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

ΠτΘ: Τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για τη μεσογειακή διατροφή…

Α.Β.:Τα πάντα πρέπει να γίνονται με μέτρο. Μιλάμε για τις καλές ιδιότητες του ελαιολάδου και πρέπει να χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο αλλά με μέτρο. Γιατί και το ελαιόλαδο είναι λίπος, είναι το καλύτερο, το πιο ωφέλιμο λίπος αλλά πάντα να χρησιμοποιείται με μέτρο.

ΠτΘ: Ποια κατά την άποψή σας είναι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή;

Α.Β.:Ο μεσογειακός τρόπος διατροφής, δηλαδή πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, περισσότερο ψάρι αντί για κόκκινο κρέας το οποίο πρέπει να περιορίσουμε εμείς οι Έλληνες. Βέβαια το καλό είναι με μας ότι τρώμε αρκετά λαχανικά, αρκετές σαλάτες. Εκείνο όμως που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα είναι η χρησιμοποίηση του ελαιολάδου με μέτρο όπως και την κατανάλωση του τυριού επειδή, ειδικά η φέτα, έχει πολλά λιπαρά και πολύ αλάτι. Επίσης να αποφεύγουμε τα τηγανιτά, τα πολλά λιπαρά γιατί τελικά η διατροφή είναι θέμα συνήθειας και αν συνηθίσουμε να τρώμε σωστά μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτό τον τρόπο διατροφής και να μάθουμε να αγαπάμε, να χαιρόμαστε ,να απολαμβάνουμε το φαγητό και όχι να το στερούμαστε.

ΠτΘ: Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι χορτοφάγοι είναι επιρρεπείς στον καρκίνου του παχέος εντέρου. Ποια είναι η άποψή σας;

Α.Β.:Το σωστό είναι να τρώμε απ’ όλα με μέτρο. Οι χορτοφαγικές δίαιτες, δεν σημαίνει ότι θα βλάψουν την υγεία μας. Επαναλαμβάνω όμως ότι πρέπει να κάνουμε μια ισορροπημένη διατροφή. Τρώγοντας και μόνο φυτικής προέλευσης τρόφιμα μπορούμε να κάνουμε μια σωστή διατροφή. Βέβαια αυτό πρέπει να γίνει με την παρακολούθηση κάποιου διαιτολόγου, γιατί τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα έχουν διάφορα συστατικά τα οποία απουσιάζουν ή είναι σε μικρότερες ποσότητες στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα, όπως σίδηρος, ασβέστιο, βιταμίνη Β12. Πρέπει να παίρνουμε ζωικής προέλευσης τρόφιμα όπως κρέας, γαλακτοκομικά αλλά με μέτρο και να αποφεύγουμε τα υψηλά σε λιπαρά τρόφιμα, δηλαδή να τρώμε κρέατα άπαχα όπως είναι το κοτόπουλο χωρίς την πέτσα.

ΠτΘ: Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν τρώνε και παχαίνουν. Μπορεί να συμβεί αυτό;

Α.Β.:Δεν ισχύει, γιατί όταν δεν τρώμε δεν παχαίνουμε και όταν τρώμε παχαίνουμε. Βέβαια ο μεταβολισμός διαφέρει από άτομο σε άτομο, ειδικά από τις γυναίκες στους άνδρες, όμως η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη, ώστε να δικαιολογεί μια μεγάλη αύξηση βάρους. Επίσης η μειωμένη φυσική δραστηριότητα συμβάλλει στην παχυσαρκία. Η αντίληψη του καθενός για το μέγεθος της ποσότητας διαφέρει και είναι υποκειμενική. Το τσιμπολόγημα δεν το θεωρούμε φαγητό. Η έννοια της μερίδας είναι διαφορετική για τον καθένα. Δεν ισχύει όμως ότι δεν τρώω και παχαίνω.

ΠτΘ: Το άγχος επηρεάζει την παχυσαρκία;

Α.Β.Το άγχος παίζει ρόλο και γενικότερα η ψυχολογική μας διάθεση. Όταν είμαστε αγχωμένοι θα τσιμπολογήσουμε ή θα φάμε λίγο περισσότερο ή δε θα φάμε. Η ψυχολογική μας κατάσταση επηρεάζει γενικά τις αντιδράσεις μας και επειδή το φαγητό είναι ένα μέρος της ζωής μας συνήθως στρεφόμαστε προς αυτό ιδιαίτερα οι γυναίκες οι οποίες έχουμε την τάση να τσιμπολογάμε, κάτι που είναι ό,τι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε. Το σωστό είναι να έχουμε 3 γεύματα την ημέρα και να προγραμματίζουμε τη διατροφή μας. Δηλαδή καλύτερα να φάμε ένα γεύμα παρά να τσιμπολογήσουμε επειδή πεινάμε ή επειδή είμαστε αγχωμένοι. Καλύτερα στο άγχος να κάνουμε άλλες δραστηριότητες οι οποίες θα μας κάνουν να νοιώσουμε καλύτερα από το να καταλήξουμε στο φαγητό.

ΠτΘ:Τι θα συμβουλεύατε εσείς τους πελάτες σας να ακολουθήσουν ώστε να μπορούν να συνδυάσουν την καλή διατροφή με την υγεία τους;

Α.Β.:Οι άνθρωποι που ζουν στην επαρχία από τη στιγμή που οι αποστάσεις εδώ είναι μικρές καλύτερα θα ήταν να αφήσουν το αυτοκίνητο, και τώρα που ξεκίνησε η δημοτική συγκοινωνία ας κατεβαίνουν μια στάση πιο νωρίς και να περπατάνε λιγάκι. Επίσης εκείνο που θα ήθελα να τονίσω αφορά στο πόσο βασικό είναι το πρωινό ειδικά για τους εργαζόμενους. Έχω παρατηρήσει ότι οι περισσότεροι δεν τρώνε πρωινό και ή τσιμπάνε κάτι στη δουλειά ή αγοράζουν κάτι από τα διάφορα καταστήματα, όπως τυρόπιτες. Είναι πολύ βασικό το πρωινό και μας δίνει ενέργεια για τη συνέχεια και μας αποτρέπει από το χειρότερο, γιατί πηγαίνοντας νηστικοί στο σπίτι καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες τροφίμων. Για αυτό καλό είναι να παίρνουμε πρωινό, ή αν δεν προλαβαίνουμε να τρώμε το πρωί καλύτερα να παίρνουμε κάτι από το σπίτι και να το τρώμε στη δουλειά και να μη τσιμπολογάμε και τρώμε ειδικά κατασκευάσματα της αγοράς. Καλύτερα να παίρνουμε ένα σάντουιτς ή ένα κουλούρι ή ένα φρούτο, ή ένα γιαουρτάκι και τα γλυκά μπορούν να ενταχθούν δεν είναι κάτι που θα το απαγορεύσουμε αλλά με έναν «προγραμματισμό».

Επίσης σημαντικά είναι τα τρία γεύματα την ημέρα. Δεν πρέπει να τρώμε ένα μεγάλο γεύμα την ημέρα γιατί θα φάμε μεγάλη ποσότητα που δεν είναι καλό. Καλύτερα και για να μας «κοπεί η πείνα» να τρώμε μικρά και συχνά γεύματα που είναι το πρέπον, ιδιαίτερα για κάποιες αρρώστιες όπως ο διαβήτης. Τρώγοντας μεγάλα γεύματα μεγαλώνει και το στομάχι μας, και θέλουμε να φάμε μεγαλύτερη ποσότητα κάθε φορά, ενώ αυξάνεται και η γλυκόζη, το ζάχαρο του αίματος. Αν όμως κατανείμουμε τα τρόφιμα που τρώμε σε 3 ή περισσότερα γεύματα, μικρά όμως, βοηθάμε και τον οργανισμό μας στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, παρά όταν θα φάμε ένα μεγάλο γεύμα.

ΠτΘ: κ. Βογιαρζόγλου σας ευχαριστώ πολύ.

Α.Β. :Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.