Η διαφορα μεταξυ τοπικης και κεντρικης διοικησης

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια χαλάρωση στις σχέσεις των δυο στοιχείων που ζουν στην περιοχή. Φυσικά, σ΄ αυτό συνέβαλαν και οι καλύτερες σχέσεις -συγκριτικά με το παρελθόν- μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όμως, αναμφίβολα, υπάρχει μια προσέγγιση, μια χαλάρωση στις σχέσεις με τους συμπατριώτες μας στη Δ. Θράκη. Και αυτή η χαλάρωση επιτεύχθηκε από τότε που άρχισαν οι Νομάρχες να εκλέγονται.

Παρατηρούμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δείχνει ένα σημαντικό ενδιαφέρον για τη μειονότητα, σε σχέση με 15-20 χρόνια πριν. Βέβαια, αυτό δεν είναι κάτι παράξενο και αυτό έπρεπε να γίνει. Στις διάφορες εκδηλώσεις σχεδόν περισσότερο από τους μειονοτικούς βλέπουμε τους Έλληνες εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο κόσμος είναι ευχαριστημένος από αυτό το ενδιαφέρον και την προσέγγιση.

Η εκλογή και των νομαρχών αύξησε σε σημαντικό βαθμό τη σημασία της μειονότητας συνεπώς και των ψήφων της. Τώρα πια αποτελεί ανάγκη η σύναψη καλών σχέσεων με τη μειονότητα για όσους θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική στη Δ. Θράκη. Δεν αρκεί μόνο να κάνεις προσωρινά καλές σχέσεις με τα μέλη της μειονότητας ή τους παράγοντές της για να εκλεγείς σε κάποια θέση. Ούτε τα χαμόγελα και οι δεσμεύσεις είναι από μόνα τους αρκετά. Αν κάνετε καλές και ειλικρινείς σχέσεις, με τη μειονότητα, θα συνεχίζετε να διατηρείτε την πολιτική σας ταυτότητα στην περιοχή. Πιστεύω ότι στα επόμενα χρόνια, θα αποκτήσει περισσότερη σημασία αυτή η σχέση. Και αυτή η στάση (εάν δεν συμβεί κάτι εξαιρετικό), θα συνεχίσει την προσέγγιση των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης στη μειονότητα.

Όμως, όπως υπάρχουν στην τοπική αυτοδιοίκηση αυτοί που πιστεύουν ειλικρινά στην προσέγγιση με τη μειονότητα, δυστυχώς υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που το κάνουν αυτό μόνο και μόνο για πολιτική σκοπιμότητα.

Σε αντίθεση όμως με το ενδιαφέρον και την προσέγγιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η κεντρική διοίκηση δεν παρουσιάζει την ίδια στάση.

Η Αθήνα εξακολουθεί να βλέπει από μακριά τα προβλήματα της μειονότητας. Η Αθήνα δεν προσεγγίζει προς την επίλυση των προβλημάτων της μειονότητας. Ακόμη δεν υπάρχει κανένας ειλικρινής διάλογος. Όμως, η επίλυση των μειονοτικών προβλημάτων περνάει από τη κεντρική διοίκηση. Παρά το ενδιαφέρον και την προσέγγιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα βασικά μας προβλήματα ακόμη περιμένουν λύση. Διότι, μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει χειροπιαστά βήματα στα θέματα όπως εκπαίδευση, βακούφια, μουφτεία, ανιθαγενείς, εθνική ταυτότητα, οργανωτική ελευθερία.

Έτσι, από τη μία υπάρχουν (κάποιοι) εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, που θέλουν να συμπεριφέρονται πιο χαλαρά στη μειονότητα και από την άλλη υπάρχει η Αθήνα, που ενώ αποτελεί το βασικό στοιχείο για τη λύση των προβλημάτων μας, δε θέλει να δει ούτε και ν’ ακούσει τα προβλήματά μας.

Η μειονότητα επιθυμεί ν’ αλλάξει αυτή η κατάσταση όσο γίνεται πιο γρήγορα, και να ξεκινήσει ένας ειλικρινής και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ μειονότητας και κεντρικής διοίκησης.

Η τόσο αναίσθητη στάση της κεντρικής διοίκησης απέναντι στα προβλήματά μας, παρασέρνει σε απογοήτευση τη μειονότητα της Δ. Θράκης. Είναι ανησυχητικό να συνεχίσουν ακόμη να μένουν κάποια μέτρα στον αέρα τα οποία είναι σχετικά με τις απαιτήσεις της μειονότητας. Και αυτό το ακούμε από τους αρμοδίους της κυβέρνησης. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκαν και τα «Νέα» με δημοσίευση στις 2 Δεκεμβρίου 2003, στη σελίδα δώδεκα, όπου γίνεται αναφορά στις επικείμενες εκλογές και τονίζεται ότι η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις της προς τη μειονότητα.

Η αντιφατική κατάσταση, μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής διοίκησης στην Αθήνα, ενώ δημιουργεί ανασφάλειες και απογοήτευση στην κοινωνία της μειονότητας, επιπλέον γεννά αβεβαιότητες για την ειλικρίνεια της διοίκησης και για την οπτική γωνία που έχει για τη μειονότητα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.