Η ΧΕΝ στο κλιμα των Χριστουγεννων

Ένα συμβολικό δωράκι, μια ευχή για καλές γιορτές σε όλο τον κόσμο, γεύσεις γιορτινές σε όμορφα στολισμένες πιατέλες αλλά και μια ομιλία από τη φιλόλογο Δώρα Κάσα που διαπραγματεύτηκε το θέμα της αγάπης και της προσφοράς, συνετέλεσαν προχθές το βράδυ τα μέλη και οι φίλες της ΧΕΝ να έρθουν κοντά στο πνεύμα των Χριστουγέννων που πλησιάζουν.

Η πρόεδρος της ΧΕΝ Δήμητρα Καπιτζόγλου εξήγησε ότι στην καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη γιορτή της ΧΕΝ συγκεντρώθηκαν όλα τα μέλη και οι φίλες της ΧΕΝ για να γιορτάσουν όλες μαζί την προετοιμασία των Χριστουγέννων. «Η καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη γιορτή μας ξεκίνησε να διοργανώνεται από την ομάδα αλλοδαπών της ΧΕΝ. Στη συνέχεια, αυτή η ομάδα για διαφόρους λόγους έπαψε να υφίσταται στην αρχική της μορφή, η γιορτή όμως παρέμεινε.

Συνηθίζεται να διοργανώνουμε ένα νηστίσιμο μπουφέ, ενώ στην είσοδο προσφέρουμε ένα αναμνηστικό δωράκι».


Η φιλόλογος Δώρα Κάσσα επέλεξε να προσεγγίσει ένα σημαντικό θέμα μέσα από τρία εκκλησιαστικά κείμενα. «Πρόκειται για ένα απόσπασμα από το Κατά Λουκά Ευαγγέλιο, το οποίο διαπραγματεύεται τη Γέννηση ως ιστορικό γεγονός, ένα ποιητικό από την εκκλησιαστική υμνογραφία και το 13ο κεφάλαιο από την Α΄ Προς Κορινθίους Αποστολή του Αποστόλου Παύλου, η οποία διαπραγματεύεται το θέμα της αγάπης. Έχουν κοινό θεματικό κέντρο τα τρία αυτά κείμενα που είναι το μήνυμα των Χριστουγέννων: το “Δόξα εν υψίστοις Θεό κι επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία”, το οποίο σημαίνει με απλά λόγια δόξα στο θεό, ν’ αγωνιζόμαστε ατομικά και συλλογικά για την ειρήνη αλλά και την ευτυχία των συνανθρώπων μας».

Το δεύτερο μέρος από την παρουσίαση ήταν εικαστικό και η κ. Κάσσα διαπραγματεύτηκε «το θέμα της Γέννησης μέσα από την ορθόδοξη εικονογραφία και το πώς εμφανίζεται στα ψηφιδωτά, τις τοιχογραφίες και τις κορυφαίες εικόνες από την εποχή μετά την αποκατάσταση των εικόνων – δηλαδή μετά τον 11ο αιώνα – στην Ανατολή και τη Δύση» σημείωσε.

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.