Η αντιπλημμυρικη θωρακιση «μπαζει» λογω ελλειψης χρηματων

Με πρω­το­βου­λί­α του νο­μάρ­χη Ροδόπης Άρη Γιαννακίδη πραγματοποιήθηκε χθες στη νομαρχία Ροδόπης σύσκεψη πάνω σε θέ­μα­τα α­ντι­πλημμυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας, όπου διαπιστώθηκε το πεδίο ευθύνης του κάθε φορέα, αλλά και η σημαντική έλλειψη χρημάτων για να προχωρήσουν οι απαραίτητες υποδομές. Συμμετείχαν υ­πη­ρε­σια­κοί πα­ρά­γο­ντες της πε­ρι­φέ­ρειας (ο γενικός διευθυντής Νίκος Μπο­μπό­λιας, ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας Γιώργος Γιαν­νου­σό­που­λος, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Λά­ζα­ρος Τσακ­μα­κί­δης), της νομαρχίας (ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας Γιώργος Χριστοφορίδης, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων Κατερίνα Χατζοπούλου, ο γενικός διευθυντής της νομαρχίας Απόστολος Ερελιάδης), ο αντινομάρχης Μεχμέτ Δεβετζήογλου, οι δήμαρχοι Σαπών Γιώργος Πιλιλίτσης, Ν. Σιδηροχωρίου Κώστας Βαρβάτος και Αιγείρου Βαγγέλης Λίτσος, όπως και οι αντιδήμαρχοι Μαρώνειας, Φιλύρας και Αρριανών.

Οι τεχνικές υπηρεσίες αποφασίστηκε ότι θα κοστολογήσουν τα έργα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο κάθε δήμος και στη συνέχεια θα διαπιστωθεί ο κάθε φορέας ποια ευθύνη έχει.

Γ. Πιλιλίτσης: «Αναγκαίο έργο η διάβα­ση Λο­φα­ρί­ου – Στρύ­μης»

Ο δήμαρχος Σαπών Γιώρ­γος Πι­λι­λί­τσης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ανέφερε ότι η υ­δρο­δό­τη­ση του οι­κι­σμού των Πο­ντί­ων γί­νε­ται με σά­πιες σω­λή­νες. «Επα­νει­λημ­μέ­νως, πή­ρα­με τη δια­βε­βαί­ω­ση ό­τι μας στέλ­νουν 200.000 ευ­ρώ για να τους υ­δρο­δο­τή­σου­με, να έ­χουν νε­ρό αυ­τό­νο­μο κι ό­λο λέ­νε ό­τι έρ­χο­νται τα λε­φτά», είπε αναφερόμενος στην περιφέρεια.

Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης προχώρησε σε δηλώσεις, όπου ανέφερε ότι τα πράγ­μα­τα κα­θυ­στε­ρούν πά­ρα πο­λύ και οι δου­λειές που γί­νο­νται πολ­λές φο­ρές εί­ναι ελ­λι­πείς. «Δε γί­νο­νται διευ­θε­τή­σεις των χει­μάρ­ρων και των ρε­μά­των, αλ­λά γί­νο­νται μι­κρο­πα­ρεμ­βά­σεις. Το πρό­βλη­μα όμως δε λύ­νε­ται έ­τσι».

Όσα έχουν σχέση με δυο νομούς (όπως είναι του Έβρου και της Ροδόπης), τα ποτάμια, οι χείμαρροι που διαπερνούν και τους δύο νομούς ανήκουν στην περιφέρεια. Όσα είναι εντός νομού Ροδόπης αφορούν τη Ν.Α. ενώ οι μικροί χείμαρροι ανήκουν στους δήμους.

Ο κ. Πιλιλίτσης μίλησε και για τα συγκεκριμένα ση­μεί­α στα ο­ποί­α α­να­φέρθηκαν και αντιμετωπίζουν προβλήματα στην περιοχή ευθύνης του Δήμου Σαπών: «Αναγκαίο έργο είναι η διάβα­ση με­τα­ξύ Λο­φα­ρί­ου – Στρύ­μης, στην ο­ποί­α έ­χουν χά­σει τη ζω­ή τους άν­θρωποι πριν α­πό έ­να μή­να. Το έρ­γο έ­χει δη­μο­πρα­τη­θεί, ο α­νά­δο­χος υ­πάρ­χει από το καλοκαίρι. Το πρό­βλη­μα εί­ναι ό­τι αυ­τή τη στιγμή το έρ­γο με­τα­φέ­ρε­ται για το άλ­λο κα­λο­καί­ρι. Θα υπάρ­ξουν, βέ­βαια, μέ­τρα προ­φύ­λα­ξης, υ­πάρ­χουν για παράδειγμα κορ­δέ­λες που μπαί­νουν κά­θε φο­ρά που βρέ­χει για να πα­ρα­μέ­νει η διά­βα­ση κλει­στή, ώ­στε να μην ε­πα­να­λη­φθούν τα ί­δια φαι­νό­με­να. Αλ­λά πρέ­πει να γί­νουν πα­ρεμ­βά­σεις σε πολ­λά ση­μεί­α: Σα­πό­ρε­μα, Ξυ­νό­ρε­μα, Μαυ­ρό­ρε­μα, η ε­κρο­ή του χει­μάρ­ρου στα Πε­τρω­τά. Είναι πά­ρα πολ­λά τα έρ­γα που πρέ­πει να γί­νουν. Έ­χουν δη­μο­πρα­τη­θεί πολ­λά έρ­γα, ο α­νάδο­χος εί­ναι μέ­σα, θα πρέ­πει να γί­νει ό­μως έ­να ο­λο­κλη­ρω­μέ­νο έρ­γο κι ό­χι άλλα μπαλώ­μα­τα. Ε­κτός α­πό τη με­λέ­τη, θα πρέ­πει να εί­ναι ποιο­τι­κή η κα­τα­σκευ­ή ε­νός έργου. Αυ­τή τη στιγ­μή κα­τα­γρά­φου­με τα προ­βλή­μα­τα, ε­πει­δή τα πιο πολ­λά εί­ναι νο­μαρ­χια­κά. Τα αι­τή­μα­τά μας θα κατατεθούν στο νο­μάρ­χη και θα δού­με πώς θα ε­ντα­χθούν, πώς θα γί­νουν οι με­λέ­τες, πώς θα χρη­μα­το­δο­τη­θούν. Θα δού­με». Στην ερώτηση αν εί­ναι αι­σιό­δο­ξος ο κ. Πιλιλίτσης απάντησε «εν μέ­ρει» και συνέχισε: «Πολ­λά πράγ­μα­τα ά­κου­σα, ό­πως το ότι η χρη­μα­το­δό­τη­ση του δι­κτύ­ου ύ­δρευ­σης των Πο­ντί­ων έ­χει ε­γκρι­θεί, αλλά τα χρή­μα­τα δε φτά­σα­νε μέ­χρι σή­με­ρα και εί­ναι πά­ρα πο­λύς ο και­ρός. Ας κά­νου­με μια προ­σπά­θεια, του­λά­χι­στον να εί­μα­στε με τη συ­νεί­δη­σή μας ή­συ­χοι. Ε­μείς οι δή­μαρ­χοι, σε συ­νερ­γα­σί­α με το νο­μάρ­χη και τον πε­ρι­φε­ρειάρ­χη θα πρέπει να βρού­με τον τρό­πο να πιέ­σου­με την κε­ντρι­κή ε­ξου­σί­α ώ­στε να έρ­θουν οι χρη­μα­το­δο­τή­σεις για να μπο­ρέ­σου­με να κά­νου­με τα έρ­γα».

Ο κ. Πιλιλίτσης
εξήγησε ότι οι διευθετήσεις είναι πολύ πιο δύσκολες παρά οι καθαρισμοί της κοίτης. «Αυτό που θέλουμε είναι μια δουλειά που γίνεται να γίνεται ολοκληρωμένα, αλλά όλα αυτά απαιτούν πόρους, καλές μελέτες κι εκτέλεση των έργων, γιατί οι χείμαρροι και τα ποτάμια – όπως λένε οι μηχανικοί – είναι ζωντανοί οργανισμοί και πολλές φορές έχουν μπαζώματα». Ο δήμαρχος Σαπών σημείωσε ότι τα φαινόμενα την τελευταία τριετία έχουν μειωθεί κατά πολύ και δεν υπήρξαν μεγάλες πλημμύρες παρά μόνο στα αγροκτήματα στην περιοχή Λοφαρίου.

Λ. Τσακμακίδης: «Ξεκαθαρίστηκαν ορισμένα καίρια θέματα»

Ο Λά­ζα­ρος Τσακ­μα­κί­δης μετέφερε ότι «η συ­ζή­τη­ση διευ­κόλυ­νε να ξε­κα­θα­ρι­στούν ο­ρι­σμέ­να καί­ρια θέ­μα­τα που α­φο­ρούν στο σχε­δια­σμό, στον προ­γραμ­μα­τι­σμό και στη χρη­μα­το­δό­τη­ση των α­ντι­πλημ­μυ­ρι­κών έρ­γων, να κα­θο­ρι­στούν οι ε­πι­μέ­ρους αρ­μο­διό­τη­τες του κά­θε ε­μπλε­κό­με­νου φο­ρέ­α (δήμων, κοι­νο­τή­των, της νο­μαρ­χί­ας, της πε­ρι­φέ­ρειας και της κε­ντρι­κής διοί­κησης του Υ­ΠΕ­ΧΩ­ΔΕ)» και συνέχισε: «Με το ξε­κα­θά­ρι­σμα αυ­τών των αρ­μο­διο­τή­των και δια­δι­κα­σιών νο­μί­ζω ό­τι ο­λο­κλη­ρώ­θη­κε πλή­ρως η προ­γραμ­μα­τι­κή φά­ση σχε­δια­σμού και εκτέ­λε­σης των α­ντι­πλημ­μυ­ρι­κών έρ­γων. Ε­να­πό­κει­ται στους ε­πι­μέ­ρους φο­ρείς να υ­λο­ποι­ή­σουν, πλέ­ον, με γρή­γο­ρους ρυθ­μούς ό,τι ε­πι­βάλ­λε­ται για την α­ντι­πλημ­μυ­ρι­κή θω­ρά­κι­ση. Θε­ω­ρώ, ό­τι το ση­με­ρι­νό βή­μα ή­ταν πο­λύ α­πο­φα­σι­στι­κό και θα έ­χει ά­με­σες ευερ­γε­τι­κές συ­νέ­πειες, στο ζή­τη­μα της α­ντι­πλημ­μυ­ρι­κής θω­ρά­κι­σης στο ά­με­σο μέλ­λον.

Η ιε­ράρ­χη­ση των έρ­γων γί­νε­ται στα πλαίσια του δη­μο­κρα­τι­κού προ­γραμ­μα­τι­σμού, στο πλαί­σιο του νο­μαρ­χια­κού συμ­βουλί­ου και της δια­βού­λευ­σης που υ­πάρ­χει με­τα­ξύ των κοι­νω­νι­κών ε­ταί­ρων, εν προ­κει­μέ­νω των Ο­ΤΑ Α΄ βαθ­μού, της Ν.Α. και της πε­ρι­φέ­ρειας. Υ­πάρ­χουν συλ­λογι­κά όρ­γα­να, τό­σο σε ε­πί­πε­δο νο­μαρ­χί­ας, ό­σο και πε­ρι­φέ­ρειας, τα λε­γό­με­να νομαρ­χια­κά και πε­ρι­φε­ρεια­κά συμ­βού­λια, τα ο­ποί­α ιε­ραρ­χούν τις κα­τα­γε­γραμμέ­νες α­νά­γκες, ό­πως αυ­τές υ­πο­βάλ­λο­νται α­πό τους θε­σμο­θε­τη­μέ­νους φο­ρείς» κατέληξε.

Κ. Βαρβάτος: «Τα χρήματα που ήρθαν για αντιπλημμυρική προστασία δεν είναι αρκετά»

Ο δήμαρχος Ν. Σιδηροχωρίου Κώστας Βαρβάτος εξήγησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος τους επικεντρώνεται στο βόρειο μέρος της Ισμαρίδας λίμνης, περιγράφοντας το τι συμβαίνει: «Η Ισμαρίδα δέχεται τα νερά του Βοσβόζη, ανεβαίνει η στάθμη της, σπάζει το βόρειο ανάχωμα με αποτέλεσμα τα νερά να βγαίνουν έξω. Επιπλέον, δεν αποστραγγίζονται όλα τα νερά που κατεβαίνουν από Καλαμόκαστρο και από Κόσμιο μέσω των αποστραγγιστικών καναλιών και καταλήγουν βόρεια της λίμνης Ισμαρίδας όπου δημιουργείται μια δεύτερη λίμνη. Υπάρχει ένα αντλιοστάσιο στην περιοχή του Ιμέρου, το οποίο συντηρούμε ως δήμος Σιδηροχωρίου. Είναι νότια της Ισμαρίδας, προς τη θάλασσα, παίρνει τα νερά αυτής της αποστραγγιστικής τάφρου και τα στέλνει στη θάλασσα. Σε ραγδαίες και πολύωρες βροχοπτώσεις δεν μπορεί να διώξει όλα αυτά τα νερά.

Τονίσαμε ότι το ανάχωμα της Ισμαρίδας πρέπει ν’ ανυψωθεί, γιατί από πέρυσι δεν έγινε καμία παρέμβαση πέραν αυτών που έγιναν από τα λίγα χρήματα που μπορούμε να διαθέσουμε ως δήμος για την προστασία τέτοιων εγγειοβελτιωτικών έργων.

Αντιπλημμυρικά φαινόμενα έχουμε και στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων, τα λεγόμενα «Σκόπια»».

Ο κ. Βαρβάτος
είπε ότι στη σύσκεψη της νομαρχίας ξεκαθαρίστηκε η αρμοδιότητα του καθενός, αν και το μεγαλύτερο μέρος πέφτει στη νομαρχία. «Το μεγαλύτερο μέρος των έργων πρέπει να το κάνει η νομαρχία η οποία έχει τη Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων, γνωρίζει τους αναδασμούς, τα αποστραγγιστικά, τις τάφρους που είναι κλειστές ενώ η περιφέρεια είναι υπεύθυνη μόνο για τα μεγάλα ποτάμια, αν και έγιναν από την πλευρά της περιφέρειας κάποιες παρεμβάσεις σε αναχώματα του Λίσου. Για παράδειγμα, για να μην κινδυνεύει το χωριό Μαυρομάτι ανέβασαν το ανάχωμα σ’ εκείνη την περιοχή.

Τα αντλιοστάσια, για παράδειγμα, κατασκευάζονται από την περιφέρεια ή τη νομαρχία και μετά οφείλουν κάποιοι να το διαχειριστούν. Όλα αυτά όμως έχουν κόστος και οι δήμαρχοι δυσκολεύονται να τα παραλάβουν. Έχουμε το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» αλλά δεν φτάνει για να καλύψουμε όλα τα έργα. Η περιφέρεια είπε ότι περιμένουν κάτι από το ΥΠΕΧΩΔΕ και αναμένουν να δουν τι θα προκύψει στα πλαίσια της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου. Η νομαρχία με τα λίγα χρήματα που διαθέτει μάς ζήτησε να στείλουμε τα συγκεκριμένα έργα που επιθυμούμε στους δήμους μας, για να μπορέσει να τα εντάξει».

Ο κ. Βαρβάτος
έδωσε έμφαση στο συλλογικό χαρακτήρα αντιμετώπισης των προβλημάτων. «Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι πρέπει να υπάρχει συνεχής συνεργασία και ν’ αντιμετωπίζονται τα προβλήματα σαν να είναι όλων, γιατί στην ουσία είναι όλων. Ό,τι μπορούμε ως δήμοι θα πρέπει να το κάνουμε έστω και με τα λίγα μέσα που διαθέτουμε, αλλά χρειαζόμαστε συμπαράσταση από τα κεντρικά υπουργεία για να χρηματοδοτήσουν τη νομαρχία που είναι αρμόδια για χείμαρρους, παλιές κοίτες ποταμών, αποστραγγιστικά έργα.

Βέβαια, όταν έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα είναι πολύ δύσκολο να τα αντιμετωπίσουμε αν δεν ενισχυθούμε με σημαντικά χρήματα»
διαπίστωσε για να περάσει στο μείζον θέμα της καταγραφής των προβλημάτων και του ορθού προγραμματισμού: «Ποια σημεία πονάνε; ποια μεγάλα κανάλια θέλουν καθάρισμα; Θα πρέπει να προγραμματιστούν έγκαιρα τα έργα, για ν’ αντιμετωπίσουμε τις πλημμύρες. Θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε έγκαιρα, από το καλοκαίρι, δηλαδή να εντοπίζουμε ποια κανάλια μπορούμε να καθαρίσουμε με δικές μας εργολαβίες και με τα μηχανήματά μας και ποια είναι της νομαρχίας. Για παράδειγμα, το Χοιρόρεμα μεταξύ Αιγείρου και Σιδηροχωρίου θα πρέπει να το καθαρίσει γιατί απαιτείται μεγάλο ποσόν. Αντίστοιχα, κάποια μεγάλα αναχώματα μεγάλων ποταμών, όπως του Λίσου είναι της νομαρχίας, αλλά εμείς έχουμε μέσα κι έξω απ’ τα χωριά μικρά ρέματα στα οποία μπορούμε να καθαρίσουμε τις κοίτες τους από τα φερτά υλικά, ώστε να διευκολύνουμε τη ροή του νερού το χειμώνα. Όπου διαπιστώνουμε ότι τα γεφύρια είναι μικρά θα πρέπει να τ’ ανοίξουμε, να τα διευρύνουμε. Χρειάζεται πάντα συνεργασία, αλλά το βασικό πρόβλημα της νομαρχίας είναι ότι δεν έχει χρήματα, γιατί τα χρήματα που ήρθαν για αντιπλημμυρική προστασία δεν είναι αρκετά, παρά το ότι ο νομός μας χτυπήθηκε πέρυσι και φέτος από πλημμύρες.

Ακούστηκε ότι η περιφέρεια θα πρέπει ν’ απαλλαγεί από τα έργα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή του Έβρου και να τ’ αναλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος, ούτως ώστε τα χρήματά της η περιφέρεια να μπορεί να τα διαθέσει σε νομαρχιακά έργα»
κατέληξε.

Β. Λίτσος: «Χρειάζονται χρήματα και για έργα αποκατάστασης»

Ο δήμαρχος Αιγείρου Βαγγέλης Λίτσος περιέγραψε το αντικείμενο της σύσκεψης, θέτοντας και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι: «Αυ­τό που τε­λι­κά συ­νά­γε­ται εί­ναι ό­τι υ­πάρ­χει έ­να τε­ρά­στιο έλ­λειμ­μα στη χρη­μα­το­δό­τη­ση των φο­ρέ­ων του νο­μού, προ­κει­μέ­νου να μπο­ρέ­σου­με ν’ α­ντι­με­τω­πί­σου­με τα σο­βα­ρά προ­βλή­ματα που υ­πάρ­χουν. Ω­στό­σο, χρό­νος υ­πάρ­χει α­κό­μα, μπο­ρού­με να ε­ξα­σφα­λί­σου­με τη φε­τι­νή χρο­νιά, ώ­στε να κυ­λή­σουν ο­μα­λά τα πράγ­μα­τα, ό­μως α­πό κει και πέ­ρα α­παι­τεί­ται μια τε­ρά­στια χρη­μα­το­δό­τη­ση για έ­να συ­νο­λι­κό έρ­γο, ώ­στε να μπορέ­σου­με να ε­ξα­σφα­λί­σου­με το μέλ­λον και να μπο­ρού­με να κά­νου­με κι ε­ξοι­κονό­μη­ση πό­ρων για να προ­χω­ρή­σου­με και σ’ άλ­λα έρ­γα τα οποία ε­πί­σης χρειά­ζο­νται οι κά­τοι­κοι. Για τους δή­μους εί­ναι δι­πλό το πρό­βλη­μα: πέ­ρα α­πό τη χρη­μα­τοδό­τη­ση, υ­πάρ­χει το σο­βα­ρό πρό­βλη­μα στην πα­ρα­γω­γή με­λε­τών. Οι δή­μοι, πλην του δή­μου Κο­μο­τη­νής, δε δια­θέ­τουν Τε­χνι­κή Υ­πη­ρε­σί­α, υ­πο­στη­ρί­ζο­νται α­πό την Τ.Υ. Δή­μων και Κοι­νο­τή­των που α­νή­κει στη Διεύ­θυν­ση Δή­μων και Κοι­νο­τή­των της Πε­ρι­φέ­ρειας. Η Τ.Υ. Δή­μων και Κοι­νο­τή­των έ­χει α­πο­ψι­λω­θεί ε­ντε­λώς α­πό το ε­πι­στη­μο­νι­κό της δυ­να­μι­κό. Έ­χει ε­λά­χι­στους μη­χα­νι­κούς, λεί­πουν ει­δι­κότη­τες που εί­ναι α­πα­ραί­τη­τες για την εκ­πό­νη­ση πολ­λών με­λε­τών, όπως είναι οι το­πο­γρά­φοι, οι πε­ρι­βαλ­λο­ντο­λό­γοι και ου­σια­στι­κά η Υ­πη­ρε­σί­α δεν μπο­ρεί να έ­χει πα­ρα­γωγή με­λε­τών υ­ψη­λού ε­πι­πέ­δου, τέ­τοιου που να μπο­ρεί να α­ντα­πο­κρι­θεί στο Γ’ και το Δ’ Κοι­νο­τι­κό Πλαί­σιο Στή­ρι­ξης. Αυ­τό μας προ­βλη­μα­τί­ζει πά­ρα πολύ για­τί πι­θα­νόν να ση­μαί­νει ότι εκ των προ­τέ­ρων ότι θα είμαστε έ­ξω α­πό τις χρη­μα­το­δο­τή­σεις.

Έ­να άλ­λο ση­μεί­ο εί­ναι ό­τι υ­πάρ­χουν – και εί­ναι και­ρός πια να δού­με – έ­κτα­κτες χρη­μα­το­δο­τή­σεις που δί­νει το ΥΠΕΣ για την α­ντι­με­τώ­πι­ση ε­κτά­κτων φαι­νο­μέ­νων. Στο νο­μό Ρο­δό­πης εί­χα­με έ­κτα­κτα φαι­νό­με­να. Αυ­τή τη στιγ­μή δεν έ­χουν δε­σμευ­τεί α­πό το υ­πουρ­γεί­ο κι από την Πο­λι­τι­κή Προ­στα­σί­α έ­κτα­κτες χρη­μα­το­δο­τή­σεις για το νο­μό. Τέ­λος, σε ό,τι α­φο­ρά το κομ­μά­τι που οι δή­μοι α­να­λαμ­βά­νουν προκύ­πτει ό­τι, α­ντί να πα­ρεμ­βαί­νουν στα α­στι­κά συ­γκρο­τή­μα­τα, ό­πως ήταν μέ­χρι τώ­ρα, φαί­νε­ται ό­τι θα πρέ­πει να πα­ρεμ­βαί­νου­ν και στον αγρο­τι­κό χώ­ρο, σε ρέ­μα­τα που εί­ναι κα­θα­ρά δη­μο­τι­κής εμ­βέ­λειας. Αυ­τό ό­μως δημιουρ­γεί έ­να τε­ρά­στιο κό­στος, για­τί οι χρη­μα­το­δο­τή­σεις στους δή­μους δίνο­νται με κύ­ριο κρι­τή­ριο τον πλη­θυ­σμό, ενώ μι­λά­με για έρ­γα που έ­χουν να κά­νουν με την έ­κτα­ση του δή­μου κι ό­χι με τον πληθυ­σμό τους. Αυ­τό όμως δη­μιουρ­γεί έ­να ο­ξύ­μω­ρο σχήμα και μια δυ­σλει­τουρ­γί­α στον τρό­πο α­ντι­με­τώ­πι­σης των προ­βλη­μά­των». Ο κ. Λίτσος
έδωσε έμφαση στο τι πρέπει να γίνει στο άμεσο μέλλον, εξηγώντας ότι μέσα σε μια ε­βδο­μά­δα, θα έ­χου­ν κα­τα­γρά­ψει ό­λες τις ζη­μιές, όπως και το τι α­κρι­βώς πρέ­πει να γί­νει με τον ανάλογο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό και στη συνέχεια πλησιάζει η ώ­ρα της Α­θή­νας, όπου εκεί χρειάζεται να είναι ενωμένοι όλοι οι φορείς και βέβαια εκεί θα χρειαστεί η συνδρομή του υφυπουργού Εξωτερικών Ε. Στυλιανίδη.

Ο κ. Λίτσος
περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο δήμο μετά τις πρόσφατες πλημμύρες. «Δε νο­μί­ζω ό­τι αυ­τή τη στιγ­μή κιν­δυ­νεύ­ουν οι­κι­σμοί στο δή­μο Αι­γεί­ρου. Το φαι­νό­με­νο του Τραύ­ου ποταμού εί­ναι σύν­θε­το, έ­χει να κά­νει με τη βό­σκη­ση και την υ­περ­βό­σκη­ση στον ο­ρει­νό ό­γκο, με τα πα­ράλ­λη­λα έργα των α­να­δα­σμών ε­κα­τέ­ρω­θεν του Τραύ­ου, με τον κα­θα­ρι­σμό του πο­τα­μού, με τη διευ­θέ­τη­ση της κοί­της των πα­ρα­πο­τά­μων του πο­τα­μού, με τις αυ­θαι­ρε­σί­ες των κατοί­κων οι ο­ποί­οι πε­τά­νε σκου­πί­δια μέ­σα στο πο­τά­μι. Θεωρώ όμως ότι δεν υ­πάρ­χει ά­με­σος κίν­δυ­νος για να κιν­δυ­νέ­ψουν οι­κι­σμοί, αλλά από την πλευρά μας χρειάζεται ε­γρή­γορ­ση».

Ο κ. Λίτσος
αναφέρθηκε και στα παράλληλα έργα των αναδασμών που έχουν μείνει στη μέση, όπως είναι οι αποστραγγιστικές τάφροι, οι διαβάσεις και οι γέφυρες, αναζητώντας τα αίτια των πλημμυρών. «Ευθύνη για την ολοκλήρωση αυτών των παράλληλων έργων έχει η Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων, το ζήτημα όμως είναι ότι τα χρήματα που διατέθηκαν για τα έργα καταναλώθηκαν, και υπάρχει έλλειψη κονδυλίων για να συνεχιστούν τα έργα. Η νομαρχία ξεκίνησε τα έργα, τελείωσαν τα χρήματα, ενέταξε εκ νέου το έργο και περιμένει την έγκρισή του για να συνεχίσει με νέα εργολαβία.

Αν δούμε τις έκτακτες επιχορηγήσεις σε άλλους νομούς (Ξάνθη) θα διαπιστώσουμε τι γίνεται. Χθες, κάναμε μια αυτοψία με τον διευθυντή της ΔΕΚΕ, τον κ. Γιανουσσόπουλο για να δούμε μερικά ζητήματα. Στην επίσκεψη αυτή διεφάνη η διάθεση από τις υπηρεσίες της περιφέρειας να διαχωριστούν πλήρως οι τομείς ευθύνης του κάθε φορέα, κάτι στο οποίο δεν έχουμε αντίρρηση. Το θέμα είναι να επιμερίσουμε το κόστος και τις χρηματοδοτήσεις. Το πρόβλημα δεν δημιουργείται γιατί υπάρχει αμέλεια από κάποιους, μια αδιαφορία πάνω στο ζήτημα. Τα χρήματα που έχουν έρθει τα τελευταία 6 χρόνια για την αντιπλημμυρική προστασία του νομού Ροδόπης είναι πενιχρά».

Ο κ. Λίτσος
εξήγησε ότι πολλές φορές γίνονται λάθη και από τους κατοίκους, όταν δεν έχουν άλλη λύση. «Το πρόβλημα στην τσιμεντοδιάβαση παρουσιάστηκε γιατί κάποιες τάφροι μπαζώθηκαν από τους αγρότες προκειμένου να έχουν οι άνθρωποι τη δυνατότητα πρόσβασης στα χωράφια τους, γιατί δεν είχαν γίνει τα γεφυράκια, δηλαδή έργα παράλληλα του αναδασμού».

Έθεσε στη συνέχεια το ζήτημα των αποκαταστάσεων. «Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στην πρόληψη αλλά και την αποκατάσταση. Ο δήμος Αιγείρου και η νομαρχία Ροδόπης δεν πρέπει να πάρουν χρήματα μόνο για να κάνουν έργα προληπτικά αλλά και για έργα αποκατάστασης. Έχει καταστραφεί η αγροτική οδοποιία. Ποιος θα την αποκαταστήσει; Ο δήμος δεν έχει τα χρήματα.

Στη σύσκεψη φάνηκε ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός για τις χρηματοδοτήσεις τις σχετικές με την πρόληψη στο απώτερο μέλλον. Ο κ. Γιαννουσόπουλος μας ενημέρωσε ότι η περιφέρεια εκτελεί αντιπλημμυρικά έργα στο νομό Ροδόπης ύψους περίπου 600.000 ευρώ, τη στιγμή που μόνο για το δήμο Αιγείρου χρειάζεται τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Τσακμακίδης μας είπε ότι μόνο 3 με 4 δήμοι από τους 55 της περιφέρειας έχουν εντάξει έργα για αντιπλημμυρική προστασία.”

Α. Γιαννακίδης: «Τα τελευταία χρόνια η χρηματοδότηση είναι πενιχρή»

Ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης αξιολόγησε τη σύσκεψη: «Η προ­πα­ρα­σκευ­ή αλ­λά και η α­ντι­με­τώ­πι­ση ε­κτά­κτων γε­γο­νό­των θα πρέ­πει να ε­νερ­γο­ποιεί, κα­ταρ­χήν, ό­λο το δυ­να­μι­κό της αυ­το­διοί­κη­σης και του κρά­τους και θα πρέ­πει να υ­πάρ­ξει μια συ­νέρ­για και μια συλ­λο­γι­κό­τη­τα κατά την προ­ε­τοι­μα­σί­α αλλά και στην κα­τα­στο­λή κά­ποιων φαι­νο­μέ­νων. Ο­ριο­θε­τή­σα­με και α­πο­σα­φη­νί­σα­με ποιες εί­ναι οι αρ­μο­διό­τη­τες α’ και β’ βαθ­μού αλ­λά και του κρά­τους. Εί­πα­με ό­τι θα πρέ­πει κι αυ­τή τη χρο­νιά να μπο­ρέ­σου­με, ό­σο μπο­ρού­με να α­ντι­με­τω­πίσου­με κά­ποια προ­βλή­μα­τα. Η Ρο­δό­πη ή­ταν σε πο­λύ ι­κα­νο­ποι­ητι­κό ε­πί­πε­δο α­ντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας, δυ­στυ­χώς, τα τε­λευ­ταί­α χρό­νια υ­πάρ­χει μια πο­λύ πε­νι­χρή χρη­μα­το­δό­τη­ση. Δε­σμευ­τή­κα­με να κω­δι­κο­ποι­ή­σουν οι δή­μαρ­χοι ό­λα τα προ­βλή­μα­τα, να προ­χω­ρήσουν σε εκ­πο­νή­σεις με­λε­τών ώ­στε στη νέ­α Προ­γραμ­μα­τι­κή Πε­ρί­ο­δο, που θα είναι κι ο κύ­ριος φο­ρέ­ας χρη­μα­το­δό­τη­σης να έ­χου­με πλή­ρη ε­τοι­μό­τη­τα με­λε­τών για να μπο­ρέ­σου­με να δη­μο­πρα­τή­σου­με.

Σε λί­γο θα δη­μο­πρα­τή­σει η νο­μαρ­χί­α Ρο­δό­πης έ­να έρ­γο, ε­νός ε­κα­τομ­μυ­ρί­ου ευ­ρώ, που α­φο­ρά κυ­ρί­ως χώ­ρους πα­ρέμ­βα­σης στην ευ­ρύ­τε­ρη πε­ριο­χή των «Για­κάδων» του Δή­μου Σώ­στη, στην πε­ριο­χή της Αι­γεί­ρου και του Σι­δη­ρο­χω­ρί­ου. Ε­πίσης, στο πρώ­το δε­κα­ή­με­ρο του 2007 θα δώ­σου­με λύ­ση στο χρό­νιο πρό­βλη­μα λει­τουργί­ας και δια­χεί­ρι­σης των α­ντλιο­στα­σί­ων, που θα εί­ναι ευ­θύ­νη του οι­κεί­ου δή­μου. Η Ρο­δό­πη εί­χε κά­ποια προ­βλή­μα­τα αλ­λά πε­ριο­ρι­σμέ­να, θα μπο­ρού­σαν, ό­μως αυ­τά να εί­χαν α­πο­φευ­χθεί αν υ­πήρ­χαν οι α­νά­λο­γες χρη­μα­το­δο­τή­σεις τα τε­λευ­ταί­α χρό­νια»
κατέληξε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.