Η Αλεξανδρουπολη ανοιγει τα φτερα της στη Νεα Χιλη, το Μαιστρο και τον Απαλο

Η πόλη της Αλεξανδρούπολης επεκτείνεται προς τη Νέα Χιλή, περιοχή με υψηλά τιμήματα για την αγορά κατοικίας, το χωριό Απαλός που βρίσκεται στα ανατολικά της και το χωριό Μαΐστρος που είναι στα βορειοανατολικά. Στη Νέα Χιλή το στρέμμα κυμαίνεται στα 80.000 ευρώ, αλλά οι αγοραστές αποζημιώνονται από τη θέα στη θάλασσα, αν βέβαια καταφέρουν να βρουν οικόπεδο. Τα χαμηλά όρια εξάλλου του συντελεστή δόμησης επιτρέπουν να διασφαλιστεί η καλή ορατότητα και να αισθάνονται προνομιούχοι και οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων που δεν τα βρέχει το κύμα.

Τα επιπλέον 4.500 στρέμματα που θα ενταχθούν στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης θ’ ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο με αγοραπωλησίες, οι τιμές στις οποίες θα εξαρτηθούν και από τους χαμηλούς συντελεστές δόμησης.


Ο χωροτάκτης – πολεοδόμος Διονύσης Μαστορόπουλος, υπεύθυνος του Γραφείου Σχεδίου Πόλης Αλεξανδρούπολης μίλησε στον ΠτΘ για τις διαδικασίες που γίνονται στο πλαίσιο της επέκτασης του σχεδίου πόλεως στη Νέα Χιλή, το Μαΐστρο και τον Απαλό σε έκταση 4.500 στρεμμάτων. Η επέκταση του σχεδίου βρίσκεται στη δεύτερη φάση της, όπου εκπονείται μελέτη για την πολεοδόμηση των περιοχών όπου γίνεται ο διαχωρισμός καθώς και ο ορισμός της χρήσης του κάθε οικοδομικού τετραγώνου. Δίνεται έμφαση στους ελεύθερους, τους κοινόχρηστους χώρους για να δημιουργηθούν συνοικίες μα συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα προστατεύουν το περιβάλλον.

Μέχρι 15 Οκτωβρίου

οι ενστάσεις

Ο κ. Μαστορόπουλος εξηγεί ότι η ανάρτηση του σχεδίου γίνεται για 20 μέρες και δίνεται περιθώριο υποβολής ενστάσεων στο δήμο Αλεξανδρούπολης μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. «Τα σχέδια είναι αναρτημένα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Οι δημότες ενημερώνονται για το πώς διαμορφώνεται η περιοχή, πώς κόβονται τα χωράφια τους και πώς γίνονται πάρκα, πλατείες, δρόμοι. Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουν την ακριβή τοποθέτηση των οικοπέδων, τα οποία θα γίνουν κατά την πράξη εφαρμογής, αλλά ενημερώνονται για τις αλλαγές στην περιοχή τους». Η προσέλευση πολιτών είναι αρκετά μεγάλη μέχρι στιγμής, μια και το θέμα αφορά πολύ κόσμο και αναμενόταν εδώ και χρόνια να προχωρήσει.

Στο δρόμο προς τη Χιλή η επέκταση περικλείει περίπου 3.000 ιδιοκτησίες και ο Διονύσης Μαστορόπουλος διαβεβαιώνει ότι οι όποιες αντιρρήσεις κι ενστάσεις θα ληφθούν υπόψιν. «Οι λόγοι της επέκτασης ξεκινούν από τη μεγάλη ζήτηση κατοικίας. Οι εξοχικές κατοικίες και τα καταστήματα που υπάρχουν στο δρόμο της Αλεξανδρούπολης προς τη Χιλή έχουν ληφθεί υπόψιν».

Η επέκταση του σχεδίου πόλεως της Αλεξανδρούπολης περιλαμβάνεται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που εγκρίθηκε το 1999. «Οι επεκτάσεις είχαν εγκριθεί από τότε και τώρα γίνονται πράξη.

Ουσιαστικά η Αλεξανδρούπολη επεκτείνεται προς την παραλία, προς τη Χιλή. Η εκμετάλλευση της παραλιακής θα είναι για τουρισμό, αναψυχή και κατοικία και στην πάνω πλευρά του δρόμου θα είναι η περιοχή αμιγώς των κατοικιών.

Στο Μαίστρο και στον Απαλό η χρήση θα έχει να κάνει μόνο με κατοικίες και κοινόχρηστους χώρους για πάρκα και σχολεία».

Για το πώς έχουν οριστεί οι συντελεστές δόμησης στις περιοχές της επέκτασης ο κ. Μαστορόπουλος εξηγεί ότι έχουν υποβληθεί προτάσεις, που αφορούν χαμηλό συντελεστή στην παραλία (0,4), επίσης χαμηλό (0,6) πάνω από το δρόμο. «Κατά την πολεοδόμηση προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια καινούρια πόλη αρκετά αραιοκατοικημένη».

Με θέα το πέλαγος

Η Αλεξανδρούπολη παρουσιάζει την εικόνα μιας σύγχρονης πόλης, παρόλο που ο πρώτος σχεδιασμός της έγινε το 1890 από ρώσους που κατοικούσαν στην περιοχή. «Ακολούθησαν κάποια σχέδια ενός δασκάλου το 1920 κι έπειτα ακολουθήθηκε η ρυμοτόμηση βάση της θάλασσας. Συνεχίστηκε η ίδια αντίληψη στο πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης το 1978, καθώς και στο πρώτο γενικό πολεοδομικό σχέδιο της Αλεξανδρούπολης που έγινε το 1988. Η αναθεώρηση του προηγούμενου ρυμοτομικού έγινε το 1989.

Το γενικό πολεοδομικό του ’99 όρισε τις νέες επεκτάσεις και τις πιθανές τροποποιήσεις μέσα στο υπάρχον σχέδιο».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.