Η Ακαδημια Αθηνων βραβευσε τον δημιουργο Μανο Ελευθεριου για το συνολο του εργου του

Τον Μάνο Ελευθερίου τίμησε φέτος η Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου του. Στην καθιερωμένη ετήσια πανηγυρική συνεδρία που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο 2013, του απονεμήθηκε το βραβείο του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη. Ιδιαίτερα λακωνικός ο Μάνος Ελευθερίου δήλωσε: «Είναι χαρά και τιμή η βράβευσή μου από το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, το οποίο απαρτίζεται από σπουδαίους ανθρώπους».

Ο συγγραφέας, ποιητής και στιχουργός Μάνος Ελευθερίου

Γεννημένος στην Ερμούπολη, ο Μάνος Ελευθερίου έχει εκδώσει μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, τόμους με πεζά, λευκώματα και τέσσερις τόμους για το «Θέατρο στην Ερμούπολη τον 20ό αιώνα, 1901-1921», καθώς και την ανθολογία «Ερμούπολη, Μια πόλη στη λογοτεχνία», 2004 και το χρονικό «Μαύρα μάτια: Ο Μάρκος Βαμβακάρης και η συριανή κοινωνία τα χρόνια 1905-1920», 2013. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2005 για το μυθιστόρημά του «O καιρός των χρυσανθέμων», 2004. Ως στιχουργός έχει στο ενεργητικό του περίπου 400 τραγούδια και συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους έλληνες συνθέτες. Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, πλην των προαναφερθέντων, έχουν ακόμη κυκλοφορήσει τα μυθιστορήματά του «Η γυναίκα που πέθανε δύο φορές» (2006), «Άνθρωπος στο πηγάδι» (2008), καθώς και η συλλογή διηγημάτων του «Η μελαγχολία της πατρίδας μετά τις ειδήσεις των οκτώ» (2007). Επίσης, το φθινόπωρο του 2010 κυκλοφόρησαν η ποιητική του συλλογή «Ο νοητός λύκος» καθώς και ο θεατρικός μονόλογος «Ο γέρος χορευτής».
Πρόσφατα από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφόρησε η συγκεντρωτική έκδοση των στίχων του με τίτλο «Τα λόγια και τα χρόνια, 1963-2013, Τα τραγούδια».

Τους στίχους των τραγουδιών του μελοποίησαν σημαντικοί παλαιότεροι και νέοι συνθέτες κι ερμήνευσαν αγαπημένοι τραγουδιστές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.