«Η αγροτια ειναι πεθαμενη»

Ο Βασίλης Τουφεξίδης είναι 72 χρονών και ζει στο Πάμφορο της Ροδόπης. Συνταξιούχος ο ίδιος βλέπει τον οικισμό του να ερημώνει. Μέρα τη μέρα και οι τελευταίοι νέοι αναζητούν μια καλύτερη τύχη αλλού, με αποτέλεσμα λίγοι άνθρωποι να έχουν μείνει πια στο Πάμφορο. Ελάχιστοι οι συγχωριανοί του, συνταξιούχοι με μικρές συντάξεις οι περισσότεροι, αναζητούν λίγες στιγμές χαράς. «Το Πάμφορο παλιά ήταν γεμάτο ζωντάνια, ήταν πλούσιο χωριό. Είχε τους ανθρώπους του», δηλώνει στον «Κόσμο» ο κ. Βασίλης και προσθέτει: «Τώρα έμειναν καμιά 50 οικογένειες, να καλλιεργούν τα χωράφια και να έρχονται τα παιδιά τα Σαββατοκύριακα, όταν έχει δουλειά στα χωράφια, και στις γιορτές. Τότε μόνο ζωντανεύει λίγο ο τόπος».

Φτάσατε αισίως στα 72, ευχαριστημένος από την ζωή;

Στην ζωή περνάς πολλές στεναχώριες. Όταν είναι μικρά τα παιδιά, έχεις μικρά βάσανα. Μεγαλώνουν τα παιδιά έχεις μεγάλα βάσανα, οι υποχρεώσεις δεν τελειώνουν. Εγώ παίρνω μια καλή σύνταξη και μπορώ να αντιμετωπίζω τα έξοδα, αλλά ο υπόλοιπός κόσμος με τα 200 ευρώ που παίρνει πού να φτάσουν πρώτα;

Οι νέοι μένουν στο Πάμφορο;

Το Πάμφορο έχει ερημώσει, η νεολαία έχει φύγει και έχουν μείνει μόνο ηλικιωμένοι.

Γιατί φεύγει η νεολαία, τι ψάχνει να βρει;

Φεύγει γιατί δεν υπάρχει καμία υποδομή για να τους κρατήσει. Δεν έχει γίνει κανένα έργο που ν’ αλλάξει την εικόνα

Πώς ήταν παλιά η ζωή στο χωριό;

Το Πάμφορο παλιά ήταν γεμάτο ζωντάνια, ήταν πλούσιο χωριό, είχε τους ανθρώπους του. Τώρα έμειναν καμιά 50 οικογένειες, να καλλιεργούν τα χωράφια και να έρχονται τα παιδιά τα Σαββατοκύριακα, όταν έχει δουλειά στα χωράφια, και στις γιορτές. Τότε μόνο ζωντανεύει λίγο ο τόπος.

Δεν το αγαπούν το χωριό τους;

Το θέλουν, φυσικά και το θέλουν το χωριό, αλλά δεν υπάρχει υποδομή, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδά τους και φεύγουν, με αποτέλεσμα να ερημώνουν τα χωριά.

Είναι ικανοποιητικές οι τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων;

Τα αγροτικά προϊόντα δεν έχουν καμία απολύτως αξία. Τα σιτάρια, όταν τα παίρνουν δέκα λεπτά και το ψωμί το πουλάνε 1,20 καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούν ν’ αντέξουν πολύ οι αγρότες.

Τα έξοδα της καλλιέργειας εξακολουθούν να είναι πολλά;

Οι αγρότες έχουν ως έξοδα, την αγορά και τη συντήρηση των μηχανημάτων, των λιπασμάτων, των φαρμάκων, πώς θα κάνουν απόσβεση, πουλώντας το προϊόν τους με δέκα λεπτά; Τους έδωσαν δικαιώματα, αλλά τα δικαιώματα δεν αρκούν. Ο άλλος έχει πενήντα στρέμματα, θα πάρει 2.000 ευρώ ως επιδότηση, αλλά αυτό δεν αρκεί. Έτσι δυστυχώς τα χωριά ερημώνουν. Το Πάμφορο ήταν πλούσιο χωριό κι άντεξε λίγο, τα υπόλοιπα γύρω χωριά ερήμωσαν νωρίτερα.

Και οι αγρότες τι κάνουν;

Το παλεύει με το ζόρι ο κόσμος. Βάζει και καλοκαιρινές καλλιέργειες. Κι εγώ βοηθάω τα παιδιά, όπως μπορώ. Οργώνω, προετοιμάζω λίγο τη διαδικασία.

Καφενείο έχει το χωριό;

Πότε έχει πότε δεν έχει. Πότε το ανοίγει και πότε το κλείνει ο συνταξιούχος που το έχει. Όταν πηγαίνει στα χωράφια, το έχει κλειστό και οι γέροι κάθονται στα παγκάκια.

Οι γυναίκες πώς περνούν την ώρα τους;

Οι γυναίκες κουτσομπολεύουν, μαζεύονται μια εδώ και μια εκεί, πίνουν καφέ, δεν μπορούν να κάνουν κάτι διαφορετικό.

Ποιο θεωρείτε σημαντικό απ’ όλα όσα λείπουν από το χωριό σας;

Η νεολαία ζωντανεύει ένα χωριό. Κάποτε είχαμε 60 παιδιά, τώρα έχει κλείσει και το σχολείο. Ο παπάς έμαθα θα φύγει κι αυτός. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, τίποτε δεν φαίνεται ν’ αντιστρέφει τα πράγματα. Για να πιούμε ένα καφέ, ένα τσάι, να δούμε κι εμείς έναν άνθρωπο πηγαίνουμε στην πόλη.

Τι προτείνετε να γίνει;

Να δημιουργηθούν νέες υποδομές για να μπορεί να μείνει ένας νέος αγρότης στη γη. Οι επιδοτήσεις δεν σώζουν τον αγρότη. Αν έχουν καλή τιμή τα προϊόντα, τότε μόνο μπορεί κανείς να βγάλει τα έξοδά του και να ζήσει. Αλλιώς, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα ο άνθρωπος. Η αγροτιά είναι πεθαμένη, ερημώνουν και τα χωράφια. Πάρα πολλά μένουν ακαλλιέργητα

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.