«Η αγορα ειναι ο μονος χωρος που παραγει τον πραγματικο πλουτο»

Μεγάλη αύξηση παρουσίασαν την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2008 οι ακάλυπτες επιταγές, τόσο σε τεμάχια όσο και σε αξία σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας TΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ, το προοδευτικό σύνολο ακάλυπτων επιταγών της περιόδου Ιανουαρίου-Νοεμβρίου ανήλθε σε 102.381 τεμάχια και σε αξία 1,1 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 114,9% και 161,3% αντίστοιχα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2007. Τον Νοέμβριο του 2008 οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε αριθμό σε 13.472 και σε αξία σε 153,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 13,76% και 0,54% αντίστοιχα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του ιδίου έτους. Το προοδευτικό σύνολο των απλήρωτων συναλλαγματικών τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2008 ανήλθε σε τεμάχια σε 110.029 και σε αξία σε 157 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 21,20% και 29,69% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2007.

Μεταχρονολογημένες επιταγές σε δύσκολες εποχές

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης αναγνωρίζει ότι υφίσταται παρόμοιο πρόβλημα στην αγορά και σχολιάζει ότι είναι αναμενόμενο. «Το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών στην Ελλάδα δουλεύει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ειδικά όταν τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν από την περασμένη χρονιά, το φαινόμενο άρχισε να παίρνει διαστάσεις μεγάλες.

Όταν τα όσα προσπάθησαν οι έμποροι και οι βιομήχανοι να εξυπηρετήσουν με τις μεταχρονολογημένες επιταγές φάνηκε ότι δεν είναι αποτελέσματα που συνιστούν μια παρενθετική κρίση αλλά είναι κάτι το παρατεταμένο ήταν επόμενο να οδηγήσουν σ’ ένα σκάσιμο αυτής της φλεγόμενης φούσκας και να δημιουργηθεί σωρεία σφραγισμένων επιταγών που προκάλεσαν το πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά».

Ο κ. Αγγελίδης
άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις το θέμα το επόμενο διάστημα. «Λόγω του ότι αποτελεί αποτέλεσμα της πτώσης του τζίρου και της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, μια και εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια αλλαγής χρεογράφων, αυτό που εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως σανίδα σωτηρίας για την ρευστότητα των επιχειρήσεων είναι η παροχή των άτοκων δανείων μέσα από το Ταμείο Εγγυοδοσίας, γι’ αυτό και διαπιστώνουμε τόσο μεγάλη ανταπόκριση για την απόκτησή τους, καθώς θα δώσουν τη ρευστότητα που λείπει και θα μπορέσει ο κόσμος να απεγκλωβιστεί από το φαύλο κύκλο των μεταχρονολογημένων επιταγών».

Ο κ. Αγγελίδης
παρέπεμψε στην εκδήλωση που σχεδίασαν και υλοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα για το Ταμείο Εγγυοδοσίας με στόχο την καλή ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής. Παρατήρησε ότι η ανταπόκριση των επιχειρηματιών ήταν θερμή και ήδη υπήρξε προσέλευσή τους στις τράπεζες «για να προμηθευτούν δάνεια που δεν θέλουν εγγυήσεις κι έχουν πληρωμένους τους τόκους για τρία χρόνια, ν’ αποκτήσουν μια σχετική ρευστότητα που θα τους απεγκλωβίσει από αυτή την κατάσταση.

Ήταν μια καλή και γρήγορη στην εκτέλεσή της πρωτοβουλία της κυβέρνησης που δίνει στην αγορά μια ανάσα και καταπολεμά το συγκεκριμένο φαινόμενο». Ο κ. Αγγελίδης
επεσήμανε ότι αυτή η κίνηση δεν φτάνει αλλά θα πρέπει να στηριχτεί και η κατανάλωση. «Το ζήτημα δεν έγκειται μόνο στο να απεγκλωβιστούν οι επιχειρηματίες από την πιστοληπτική ικανότητα και ν’ αποκτήσουν ρευστότητα αλλά θα πρέπει ν’ αυξηθεί και η κατανάλωση των πελατών η οποία θα προέλθει μέσα από την προώθηση των 28 δις ευρώ προς τις τράπεζες».

Αίτημα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου του Τειρεσία

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης θεωρεί φυσικό επακόλουθο της κρίσης την αύξηση των ακάλυπτων επιταγών, αλλά για τις μεταχρονολογημένες επιταγές σχολιάζει ότι το πρόβλημα έγκειται στο ότι βάζουν την επιχείρηση στον Τειρεσία. Επανέλαβε το αίτημά τους «να γίνει αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Τειρεσία, έτσι ώστε αυτές οι αγκυλώσεις που εγκλωβίζουν επιχειρήσεις και δανειολήπτες για το παραμικρό και για δεκαετίες ολόκληρες θα πρέπει για κάποια στιγμή ν’ αλλαχθούν και να μην έχουμε αυτήν την διύλιση του κώνωπα από τη στιγμή που χοντρότερα πράγματα περνούν απαρατήρητα». Ο κ. Αγγελίδης υποστήριξε ότι θα πρέπει ν’ αφήσουν τις επιχειρήσεις να ηρεμήσουν, να μην γίνεται διαρκώς λόγος για κρίση «με ηρεμία και ψυχραιμία να βγαίνουμε στην αγορά και να καταναλώνουμε γιατί όλοι είναι σφιγμένοι όταν υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα».

Μετέφερε ότι η περιφερειακή οικονομία προς το παρόν αντέχει στην κρίση. «Ας προσπαθήσουμε να περάσουμε με σύνεση στην κοινωνία αυτό το μήνυμα και να μπορέσουμε όλοι μαζί, με πολύ μεγάλη προσοχή να βγούμε λιγότερο χαμένοι από αυτή την υπόθεση. Άλλο είναι να διαχειρίζεσαι μια ανάπτυξη όπου όλοι προσπαθούν να μοιραστούν τα κέρδη κι άλλο να διαχειρίζεσαι μια ύφεση όπου προσπαθούμε όλοι μαζί να βγούμε λιγότερο χαμένοι».

Ανάγκη να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα

Η πτώση στην τιμή του πετρελαίου με την τιμή της αμόλυβδης να είναι χθες στα 84 λεπτά στο λίτρο σίγουρα δημιουργεί ωφελήματα στους καταναλωτές. Ο Ν. Αγγελίδης σημείωσε ότι ωφελούνται αυτοί που έχουν σίγουρο και σταθερό μισθό. «Το οξύμωρο είναι ότι αυτοί διαμαρτύρονται περισσότερο την εποχή της κρίσης. Αυτοί που ωφελούνται – δεν ωφελεί η πτώση τις επιχειρήσεις – είναι αυτοί που χαμηλώνουν το κόστος αλλά έχουν σταθερό και σίγουρο μισθό, δηλαδή οι του δημοσίου τομέα.

Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι έχουν τρομακτικό πρόβλημα, γιατί δημιουργείται μια αβεβαιότητα. Η αγορά αυτή τη στιγμή είναι ο μόνος χώρος που παράγει τον πραγματικό πλούτο κι από εκεί διοχετεύεται σε όλους τους υπόλοιπους μέσω της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας που παράγουν οι επιχειρήσεις και μόνο. Αν δε στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα το καράβι θα βουλιάξει αύτανδρο»
τόνισε. Πρόσθεσε ότι οι επιχειρηματίες πληρώνουν την έλλειψη της ανταγωνιστικότητας.

Για το αν υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας αυτή την περίοδο ο κ. Αγγελίδης είπε ότι είναι κάπως δύσκολο, αλλά παρέπεμψε στον κανόνα «της επιχειρηματικότητας και του ρίσκου που λέει ότι σ’ αυτές τις εποχές της καθίζησης είναι που σχεδιάζεις κι επιτίθεσαι». Πρόσθεσε ότι είναι πολύ δύσκολο να πάρει η πλειονότητα των επιχειρηματιών παρόμοιες αποφάσεις. «Η πλειοψηφία των επιχειρηματιών θα πρέπει να σχεδιάζουν, να σκεφτούν, να ηρεμήσουν και με ψυχραιμία να περιμένουν τη στιγμή της ανάκαμψης. Διαφορετικά, όταν τελειώσει η κρίση θα είναι ανέτοιμοι να διαχειριστούν την ανάπτυξη που ακολουθεί πάντα μια ύφεση κι εκεί πρέπει να εστιάσουμε για να το διαχειριστούμε, να πάρουμε πίσω αυτά που χάσαμε και ίσως να έχουμε και περισσότερα κέρδη».

Μαρία Αμπατζή

Πηγή: Flash.gr

Άμεσα μέτρα ενίσχυσης στους αγρότες

Ζητά με ερώτησή του στη Βουλή ο Μάρκος Μπόλαρης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ

«Η προστασία των καρτέλ και η δημιουργία και συντήρηση των «γαλάζιων» πελατειακών δικτύων είναι η προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Για τον λόγο αυτό επιλέγουν να αγνοούν την αγροτιά και τα προβλήματά της. Έτσι οι αγρότες δεν έχουν άλλη επιλογή από τον δρόμο του αγώνα.»

Στην δήλωση αυτή προέβη σήμερα, 16/12/2008, ο Μάρκος Μπόλαρης, βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας τις νέες κινητοποιήσεις των αγροτών του νομού και όλης της χώρας. Μάλιστα, αντιδρώντας άμεσα, κατέθεσε Ερώτηση σχετικά με τα αιτήματα των εξεγερμένων αγροτών! Η Ερώτηση του Σερραίου βουλευτή έχει ως ακολούθως:

«Στους δρόμους βρίσκονται από χθες, 15/12/2008, και πάλι οι αγρότες στον Νομό Σερρών, όπου προχωρούν σε αποκλεισμούς των κόμβων Νέου Πετριτσίου και Κερδυλλίων, αλλά και σε πολλά άλλα σημεία της χώρας. Οι νέες αγροτικές κινητοποιήσεις πυροδοτούνται από την έσχατη φτώχεια και την περιθωριοποίηση στην οποία σπρώχνονται τα αγροτικά νοικοκυριά από την πολιτική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας: τα δημητριακά και άλλα προϊόντα μένουν στις αποθήκες ή διατίθενται στην μισή τιμή από πέρσι ενώ τα έξοδα της καλλιέργειας (καύσιμα, λιπάσματα, φάρμακα και λοιπά γεωργικά εφόδια) έχουν διπλασιασθεί. Η θηλιά των δανείων πνίγει ιδίως τις μικρότερες γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Την ίδια στιγμή τα καρτέλ, που διαχειρίζονται την εμπορία των γεωργικών προϊόντων και των γεωργικών εφοδίων, πλουτίζουν, με τις ευλογίες της Κυβέρνησης, σε βάρος τόσο των αγροτών, όσο και των καταναλωτών. Οι κάθε λογής «κουμπάροι» προστατεύονται. Τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης διανέμονται με αδιαφάνεια και κατά το δοκούν, ώστε να δημιουργούνται και να συντηρούνται δίκτυα πολιτικής πελατείας για την Νέα Δημοκρατία. Προοπτική για νέες κατευθύνσεις στην γεωργία και την κτηνοτροφία με στόχο την ποιοτική και οικολογική παραγωγή, την αειφορία κλπ δεν φαίνονται καν να απασχολούν την Κυβέρνηση. Οι νέοι εγκαταλείπουν τον αγροτικό τομέα.

Οι αγρότες ζητούν, μεταξύ άλλων παράταση της ευρωπαϊκής επιδότησης για τον καπνό έως το 2013, μείωση του ΦΠΑ, 50 ευρώ επιδότηση ανά στρέμμα στην καλλιέργεια βαμβακιών και δημητριακών, αγροτικό πετρέλαιο, πάγωμα των δανείων στην Αγροτική Τράπεζα, καθώς και συνέχιση των επιδοτήσεων από την ΕE μετά το 2013.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός

1.Γνωρίζει τα προβλήματα και τα αιτήματα των απελπισμένων πλέον αγροτών, που τους αναγκάζουν παραμονές εορτών να βγαίνουν στους δρόμους;

2.Αν ναι, ποια από αυτά, πότε και με ποιόν αποτελεσματικό τρόπο σκοπεύει να ικανοποιήσει;»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.